Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Mlody Inżynier

13.10.06, 12:34
    Witam!
    Ostatnio odpowiedzialem na ogłoszenie jednej z firm która poszukiwała młodych
    inzynierów na stanowisko ustawiacza maszyn z możliwością rozwoju (praca przy
    4-6 maszynach polegająca na ustawieniu i obsłudze- trzy zmianowa). Po
    pomyślnym przejściu rozmowy kwalifikacyjnej zaproponowano mi prace. Szef
    oczywiscie zapewnił mnie, że są duże możliwości awansu. Stawka wynosi 1200
    netto przez pierwsze 1-3 miesiace(do czasu zdania egz. wewn.) a następnie
    1500-1600 netto. Jestem absolwentem Politechniki Wrocławskiej o specjalności
    Organizacja Produkcji. Nie posiadam doświadczenia zawodowego. Chciałbym się
    dowiedzieć jak mogą wyglądać perspektywy w tej firmie (Amerykańska firma
    prod. narzędzi itp.)i czy podane wyżej stawki mogę uważać za uczciwe. Obawiam
    się, że będe pracował przez długi czas, na trzy zmiany, bez możliwości
    rozwoju. Czy powinienem przyjąć tę ofertę. Czy może mam szanse na znalezienie
    pracy na lepszych warunkach.
    Obserwuj wątek
      • marioooo Re: Mlody Inżynier 14.10.06, 17:20
        witam,

w mojej firmie na maszynach stoja technicy, lub ludize po zawodowkach. Placimy
        im 3000-3500 Brutto.

jezeli uwazasz ze nie znajdziesz innej pracy to warto, ale drazni mnie cos
        takiego, ze zatrudnia sie inzyniera na stanowisko czysto liniowe. sam
        pracowalem przez chwile na takim stanowisku, ale wynikalo to z "pomylki" i gdy
        dalem wyrazne sygnaly, ze to mi nie odpowiada bardzo szybko okazalo sie ze jest
        stanowisko bardziej rozwojowe
      • knap.radoslaw Re: Mlody Inżynier 16.10.06, 09:34
        eskelsw napisał:

> Witam!
        > Ostatnio odpowiedzialem na ogłoszenie jednej z firm która poszukiwała młodych
        > inzynierów na stanowisko ustawiacza maszyn z możliwością rozwoju (praca przy
        > 4-6 maszynach polegająca na ustawieniu i obsłudze- trzy zmianowa). Po
        > pomyślnym przejściu rozmowy kwalifikacyjnej zaproponowano mi prace. Szef
        > oczywiscie zapewnił mnie, że są duże możliwości awansu.

Warto dowiedziec się co oznaczają "duże możliwości awansu", może szef mógłby
        podac przykłady rozwoju karier w jego firmie. nie powinien się dziwić, że jest
        to dla Pana ważne jako inżyniera po studiach.

Stawka wynosi 1200
        > netto przez pierwsze 1-3 miesiace(do czasu zdania egz. wewn.) a następnie
        > 1500-1600 netto. Jestem absolwentem Politechniki Wrocławskiej o specjalności
        > Organizacja Produkcji. Nie posiadam doświadczenia zawodowego. Chciałbym się
        > dowiedzieć jak mogą wyglądać perspektywy w tej firmie (Amerykańska firma
        > prod. narzędzi itp.)i czy podane wyżej stawki mogę uważać za uczciwe.

Podane stawki na tego typu stanowisku uważam za uczciwe (pokrywają się zresztą z
        opinią przedmówcy). A czy rzeczywiście będąc inżynierem jest to ścieżka dla Pana
        ? Niektórzy uważają, że warto zaczynać od stanowisk podstawowych, aby móc (pod
        warunkiem awansu) nauczyć się dobrze wspólpracowac i następnie zarządzać
        pracownikami produkcji - jest to jedna z doktryn japońskiej szkoły zarządzania.
        W firmach amerykańskich też wyznaję się zasadę promowania najlepszych.

Obawiam
        > się, że będe pracował przez długi czas, na trzy zmiany, bez możliwości
        > rozwoju. Czy powinienem przyjąć tę ofertę. Czy może mam szanse na znalezienie
        > pracy na lepszych warunkach.

Proszę pamiętac, że to Pan decyduje jak długo będzie pracował w tej firmie i na
        tym stanowisku ! To, że 3 zmiany są związane z produkcją, jest rzeczą dość
        naturalną. Przyjęcie tej oferty uzależniłbym od:
        - rzeczywistej mozliwości rozwoju (np. wybadanie szefa, jaką przewiduje ścieżkę
        awansu dla Pana po przepracowaniu pewnego czasu na tym stanowisku, delikatne
        podpytanie (o ile to możliwe) innych pracowników w tej firmie);
        - Pana poczucia wartości na rynku pracy. Jeżeli czuje Pan, że ta praca doda Panu
        pewności w dalszych poszukiwaniach ("bo JUŻ Pan coś MA"), to tez warto.
        - Pana wizji swojego rozwoju zawodowego i chęci dalszych poszukiwań.

Przy założeniu, że chce Pan pracować w zawodzie (organizacja produkcji), to dla
        celu zdobycia doświadczenia uważam, że zdecydowanie lepiej aby podjął Pan taką
        pracę niż np. w sklepie. Jeżeli zdobędzie Pan nawet kilkumiesięczne
        doświadczenie i będzie Pan już zarabiał to łatwiej będzie Panu znaleźć kolejną
        pracę. Może kolejnym stanowiskiem byłoby "lider zmiany"/ "inżynier procesu lub
        jakości" / a dalej stanowisko kierownicze w pionie produkcyjnym.

Życzę powodzenia,
        • axx611 Re: Mlody Inżynier 17.10.06, 02:54
          Smiem twierdzic ze praca ta nadaje sie tylko do odrzucenia. Niskie
          wynagrodzenie. 3 zmiany czyli dezorganizacja zycia i podnoszenia
          kwalifikacji.Robota ta nie wymaga kwalifikacji inzyniera. Zdobyte tutaj
          doswiadczenie nie bedzie wcale lub bedzie tylko przydatne w ograniczonym
          zakresie w przyszlosci. Gdybys juz koniecznie chcial popracowac w tym zawodzie
          to polecam prace jako operator CNC i jezeli znasz jakis jezyk (programowanie)to
          mozesz byc i ustawiaczem tych maszyn. Z tym ze na godzine placa bardzo dobrze
          ale nie w Polsce. Jako operator CNC nie musisz miec w ogole zadnego
          wyksztalcenia a tylko zdolnosci manualne i znac podstawowe czynnosci przy
          obsludze.No i z reguly praca na dwie zmiany wydluzone z platnymi nadgodzinami.
          • maxlikaz Re: Mlody Inżynier 20.10.06, 15:50
            Firma mieści się na ul. Jerzmanowskiej - daj sobie spokój chłopaku
            Jestem z Wrocławia i na 99% wiem jaka to firma!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka