przemek19862 16.10.06, 21:45 witam czy mam jakies szanse na dobra prace (czy wogóle mam)po takich studiach i takiej specjalnosci??chcialbym dodac ze sa to studia prywatne ale o ciekawej specjalnosc ktorych jest bardzo nie wiele? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
knap.radoslaw Re: inż.mechanik specjalnosc : technika samochodo 17.10.06, 09:38 Chętnie dowiem się, na jakie prywatnej uczelni jest taki kierunek? Co do specjalności technika samochodowa to jest to kierunek poszukiwany w Polsce. W naszym kraju jest bardzo wiele firm z branży "automotive", która jest bardzo chłonną branżą. Można wymienić choćby firmy takie jak Toyota, SKF, TRW, Saint-Gobain, Faurecia, Delphi i wiele innych zlokalizowanych w różnych regionach Polski. W jedym z ostatnich sondaży przeprowadzonych przez BDI inżynierowie wskazali branżę motoryzacyjną jako najatrakcyjniejszą do pracy, więc warto iść w tym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
profis1 Re: inż.mechanik specjalnosc : technika samochodo 23.10.06, 22:32 do p. Radosława Knapa Saint-Gobain widnieje w katalogach automotive industry, ponieważ produkuje szyby samochodowe, jednak nie zakwalifikowałbym tej f-my do branży motoryzacyjnej w rozumieniu tego wątku (podobnie jak np. producenta gumowych dywaników). Odpowiedz Link Zgłoś
przemek19862 Re: inż.mechanik specjalnosc : technika samochodo 17.10.06, 15:46 Ta szkoła jest w radomiu zajecia typu wylady sa w szkole a laborki sa na polibudzie radomskiej a ponadto maja swoje laborki tylko ze jest to szkola ktora głównie ksztalci rzeczoznawców samochodowych i wlasnie nie wiem czy dobrze wybralem ??? Odpowiedz Link Zgłoś
knap.radoslaw Re: inż.mechanik specjalnosc : technika samochodo 19.10.06, 08:56 Nie znam programu stiudiów tej szkoły, więc ciezko mi powiedziec co co będzie Pan wiedział/umiał, co wiąże się z poszukiwaniem przyszłej pracy. MOże na forum bedzie ktoś kto skończył podobny kierunek i coś doradzi. Kształcenie rzeczoznawców samochodowych predysponuje te osoby do pracy w firmach ubezpieczeniowych, serwisach, stacjach kontroli pojazdów. Wybrał Pan najlepiej jak Pan mógł w danej chwili, ważne jest jak Pan pokieruje swój rozwój dalej, na co mają wpływ kursy, języki obce, praktyki, pierwsza praca, Pana zainteresowania, mobilność. Odpowiedz Link Zgłoś
przemek19862 Re: inż.mechanik specjalnosc : technika samochodo 22.10.06, 20:08 czym sie pan zajmuje Panie Radku??? czy to co napisal "jako_tako" jest prawda ze moge miec problem z praca po takim kierunku??? Odpowiedz Link Zgłoś
knap.radoslaw Re: inż.mechanik specjalnosc : technika samochodo 24.10.06, 22:50 Nie rozumiem pytania o moje zajęcie.. A co do wpisu "jako_tako" to napisał on tylko, że wg. niego pracodawcy wyżej cenią uczelnie państwowe a nic nie wspomniał o Pana kierunku. Zapewne w tej opinii o uczelniach państwowych jest wiele prawdy, ale jest tez wiele myślenia stereotypowego. Na pewno legitymując się dyplomem politechniki państowej uniknie Pan pytań typu; a co to za uczelnia ? kto tam was uczył itp. Ale najwazniejsze jest Pana siła przebicia i umiejętności. Jeżeli ma Pan jeszcze pytania, zapraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
jako_tako Re: inż.mechanik specjalnosc : technika samochodo 25.10.06, 09:15 OK. Okreslmy to tak: jestem pracodawca i moge zaakceptowac pracownika administracyjnego posiadajacego "wyzsze wyksztalcenie prywatne". Z inzynierami jest calkiem inaczej: tacy po studiach zaocznych lub prywatnych nie sa brani pod uwage. Odpowiedz Link Zgłoś
knap.radoslaw Re: inż.mechanik specjalnosc : technika samochodo 25.10.06, 14:02 "Z inzynierami> jest calkiem inaczej: tacy po studiach zaocznych lub prywatnych nie sa brani pod> uwage." Muszę przyznać, że po raz pierwszy spotykam się z terminem "wyższego wykształcenia prywatnego". Jeżeli jest Pan pracodawcą, to może Pan stwierdzić, że nie bierze Pan pod uwagę inżynierów po studiach prywatnych lub zaocznych, ewentulanie Pana znajomi, którzy sa pracodawcami w innych firmach też tak czynią. Czy jest to słuszne aby robić tak z założenia - polemizowałbym, a dyskusja na temat w czym szkolnictwo prywatne jest lepsze od państwowego lub odwrotnie, jest oddzielnym tematem- raczej akademickim :) Ja mogę natomiast powiedzieć, że nie spotkałem się, ustalając wymagania wobec kandydatów (inżynierów) z setkami pracodawców, żeby z góry powiedzieli, że takich inżynierów nie wezmą pod uwagę. Zdarza się natomiast, że niektórzy kierownicy np. wolą absolwentów politechniki (uczelni), którą sami kończyli, ponieważ bardziej ufają, że te osoby przeszły przez odpowiedni tok studiów. Faktem jest, że absolwentowi szkoły prywatnej w taki wypadku może być cieżej, bo takie szkoły funkcjonują w Polsce od niedawna i nie zdążyły jeszcze wykształcić inżynierów, którzy obecnie mają duży staż w pracy i są kierownikami. Uważam, że warto sugerować komuś wybór politechniki państwowej, ale niepotrzebnie straszy Pan studenta, który może być jednostką wybitną i jeszcze zrobi niezłą karierę inżynierską. Odpowiedz Link Zgłoś
przemek19862 Re: inż.mechanik specjalnosc : technika samochodo 25.10.06, 14:53 zastanawiam sie nad przeniesiem sie na studia zaoczne poniewaz moge mam mozliwosc podjecia pracy w warsztacie samochodowym i nie wiem co mam zrobic z jednej strony jest to szansa na zdobycie doswiadcznnia w moim kierunku a z drugieej strony w szkole w trybie dziennym naucze sie wiecej Czy moze pan napisac co tym mysli???? dziekuje bardzo za wczesniejsze odpowiedzi pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
knap.radoslaw Re: inż.mechanik specjalnosc : technika samochodo 26.10.06, 10:11 Decyzja o zmianie na tryb zaoczny i podjęciu pracy jest uzależniona od Pana możliwości finansowych i kierunku, w jakim chce Pan się rozwijać zawodowo. Jeżeli ma Pan zmieniać na tryb zaoczny, to może wtedy rzeczywiście warto pomyślec o politechnice państwowej. Jeżeli interesuje Pana praca w warsztacie - OK, tylko proszę przemyśleć też inne opcje pracy po swoim kierunku. Jeżeli myśli Pan o załozeniu własnego warsztatu w przyszłosci - to jest do dobre doświadczenie, jednak aby szukać pracę w dużym koncernie motoryzacyjnym warto mieć studia dzienne, znać narzędzia komputerowe wspomagające inżyniera i znać jezyk obcy (ang/niemiecki). Myślę, że oni to bardziej docenią. Odpowiedz Link Zgłoś
jako_tako Re: inż.mechanik specjalnosc : technika samochodo 20.10.06, 11:34 Nie liczyl bym na zbyt wiele, prywatne szkoly ciesza sie bardzo zla opinia u pracodawcow. Idz lepiej na politechnike. Odpowiedz Link Zgłoś
przemek19862 Re: inż.mechanik specjalnosc : technika samochodo 26.10.06, 18:04 szczerze mowiac nie mysle o pracy w duzym koncernie motoryzacyjnym a o pracy np.jako doradca serwisowy a w najlepszym przypadku jako kierownik serwisu to mysle ze gdzieki pracy w warsztacie to bym zdobyl doswiadczenie ale i tak bardo chce zrobic mgr na politechnice "takie mam marzenie" Odpowiedz Link Zgłoś