Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Legitymacja ubezpieczeniowa

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 15:48
    Witam, niedawno zaczęłam swoja pierwszą pracę (drugi miesiąc pracuje) i
    nurtuje mnie pytanie odnosnie leitymacji ubezpieczeniowej. Czy mam o nia
    upomnieć się u pracowadcy czy zgłosić np. w ośrodku zdrowia?? I kto mi ja
    podstęplowuje ksiegowość (obsługuje nas zewnetrzne biuro księgowe)czy może to
    byc mój szef, który przelewa wynagrodzenie. wiem że to może głupie pytania
    ale narazie jestem zielona w takich sprawach więc prosze o pomoc.
    Obserwuj wątek
      • Gość: info Re: Legitymacja ubezpieczeniowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 16:53
        upomnij się o nią. Legitymację wystawia pracodawca, to samo dotyczy również
        poświadczania o uprawnieniach do świadczen leczniczych (czyli "przybicie"pieczątki).
      • snajper55 Re: Legitymacja ubezpieczeniowa 21.11.06, 17:20
        Pracodawca nie wie, że nie masz legitymacji. Musisz to powiedzieć. Pracodawca
        występuje o legitymację do ZUS.

Poświadczanie w każdej firmie jest zorganizowane inaczej. Dowiedz się jak to
        wygląda w Twojej od współpracowników.

S.
        • Gość: michał a po co ta legitymacja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 17:44
          ? pracuje juz ponad rok czasu i nie mam czegos takiego.
          Jak bylem 2 miesiace temu u lekarza zarejstrowac sie do przychodnik nikt nie
          chcial abym okazal tak owa. Wystarczyl PESEL, nawet nie chcieli dowodu.
          A jak pamietam przy poprzednich wizytach takze lekarze nie chcieli abym
          okazywal legitymacje, wiec po co ona?
          Dodam ze jeszcze popytalem sie wsrod moich znajomych (pracujacych) nikt o
          niczym takim nie slyszal i nikt nie maial zadnych problemow z tego powodu.
          • snajper55 Re: a po co ta legitymacja? 21.11.06, 18:04
            Jako dowód, że jesteś ubezpieczony. To, że do tej pory takiego dowodu od Ciebie
            nie wymagano (co jest dość dziwne), nie znaczy, że wymagać nie będą.

S.
          • iberia30 Re: a po co ta legitymacja?po to, ze 21.11.06, 18:14
            czasem bywa potrzebna.Nie wiem jak w innych miastach ale na G.Slasku sa karty
            chipowe, ktore teoretycznie sa dowodem ubezpieczenia, niestety kolezanka
            pojechala do Wladyslawowa na urlop i musiala skorzystac z uslug stomatologa,
            karta chipowa nie byla potrzebna....zazadano od niej legitymacji
            ubezpieczeniowej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka