Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Statysta: zawód dla cierpliwych

• Gość: bonanza Statysta: zawód dla cierpliwych IP: *.um.warszawa.pl 14.02.11, 10:26
        A ciekawe jakie stawki dla statystów są np. zagranicą, powiedzmy w Londynie ( i jak tę grupę zawodowa tam traktują?).Ma ktoś tego rodzaju doświaczenia? Napiszcie! A swoją drogą aż dziwne, że tak duża grupa zawodowa nie ma swojej sekcji w SPATiFie. Może obecna prezes p.Joanna Szczepkowska, osoba na wskroś prawa i obiektywna by coś zrobiła dla tej grupy zwodowej, bo niewatpliwie dla wielu jest to zawód, dla niektórych trawający kilka a dla innych kilkanaście lat ale zawód.
        • chelseaa Re: Statysta: zawód dla cierpliwych 14.02.11, 12:10
          Gość portalu: bonanza napisał(a):

> A ciekawe jakie stawki dla statystów są np. zagranicą, powiedzmy w Londynie ( i
          > jak tę grupę zawodowa tam traktują?).Ma ktoś tego rodzaju doświaczenia? Napisz
          > cie! A swoją drogą aż dziwne, że tak duża grupa zawodowa nie ma swojej sekcji w
          > SPATiFie. Może obecna prezes p.Joanna Szczepkowska, osoba na wskroś prawa i ob
          > iektywna by coś zrobiła dla tej grupy zwodowej, bo niewatpliwie dla wielu jest
          > to zawód, dla niektórych trawający kilka a dla innych kilkanaście lat ale zawód
          > .

No widać, że nie jesteś na bieżąco. Po pierwsze nie SPATiF a ZASP.Po drugie, p. Szczepkowska była prezesem w 2010, od niedawna jest nim Olgierd Łukaszewicz..
      • Gość: st Statysta: zawód dla cierpliwych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.12, 23:03
        czy ja wiem? według mnie wcale nie trzeba mieć nie wiadomo jakiej cierpliwości. wystarczy dobra książka albo towarzystwo. a a z zarobkami na prawdę jest różnie;P najbardziej zaskakujące jest to że przeważnie dostaje się więcej niż w umowie ;) za głupie zdjęcia do filmu (zdjęcia robione aparatem) które mało co widać <ale jednak są> można dostać 150<. za rolę drugoplanową kiedy na planie się jest przez 2 dni, wychodzi około 80 zł na godzine ;):) oczywiście-zależy jak się trafi, ile się mówi i jak się gra. bardzo ciekawa praca, poznaje się dużo ludzi. ale trzeba być smiałym, otwartym i elastycznym. chciałabym z tym wiązać przyszłośc ponieważ jest to na prawde interesujące, ciekawe- jednakże niepewne na dłuższą metę. skąd możesz wiedzieć czy np w tym roku coś jueszcze zagrasz? trzeba ćwiczyć ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć a startować do czegoś większego ;) przede wszystkim Pracę trzeba lubić!! ;)
      • Gość: Basia Statysta: zawód dla cierpliwych IP: *.wroclaw.vectranet.pl 08.01.13, 14:33
        Cześć
        moglibyście podać mi wasz e mail,gdyż chciałabym napisać do was i zapytać się ,ale na osobności,nie na forum
      • Gość: Mieszkaniec Wrocła Statysta: zawód dla cierpliwych IP: 78.8.105.* 29.01.13, 18:53
        Zarobki za statystowanie rzeczywiście są żałosne.Za zwykłe statystowanie
        dniówkowe (12 godzin ) płacą w serialach 50 zł brutto , czyli w zaokrągleniu 42 zł. netto.
        Z jedzeniem też jest nie najlepiej. Jeżeli jest opiekun statystów to wywalczy od ekipy
        chociaż po bułce. Jak nie ma opiekuna grupa statystów nic nie dostaje.
        A czasami bywa tak , że nawet jak jest opiekun to statyści dostają zupę, a raczej zimne zlewki, dopiero na koniec kręcenia scen.A w tym czasie aktorzy wpieprzają schaboszczaka wraz z ekipą.
        Inaczej wygląda sytuacja przy produkcji obcokrajowej, a w szczególności niemieckiej.
        Jak pamięc mnie nie zawodzi , kiedy niemcy kręcili zawsze schodziło się z planu zadowolonym,
        no i pieniążki też dobre były.
        Z tą sytuacją , że ekipa traktuje statystów gorzej jak psów , to ja też się na własnej skórze
        przekonałem. Wydaje Im się że są pępkami Świata, a tak naprawdę są wielkim psim gównem.
        Zwłaszcza Ci z Wrocławskiego ATM GRUPA przy produkcji serialu PIERWSZA MIŁOŚĆ
        Ale też do takiego traktowania przyczyniła się pewna grupka statystów - emerytów
        Tak, emerytów ( na codzień )
        Jeżeli są pewne ustalenia i zasady zachowania się w stosunkach statyści - ekipa , to powinno się wszystko robić aby zachować te ustalenia i zasady , a nie robić WOLNĄ AMERYKANKĘ,
        i jeszcze pieprzyć , że statystować Oni mogą za darmo ( nie zależy Im na zarobku ),
        ważne jest to że rodzina , sąsiedzi widzą Ich w tym serialu.
        Takie zachowanie bardzo szkodzi na interesach prawdziwego statysty.
        Pracownicy Ekipy widząc takie zachowanie , póżniej mają odpowiednią opinię dla ogólu statystów i postępują póżniej wobec Nich gorzej jak do psów.
        Drugą sprawą jest też że wsród pracowników ekipy są debile , chamy itp.
        Ale na takich jest sposób. Jaki ? ano donosić na Nich do Prezesa firmy produkcyjnej.
        Tacy osobnicy szybko powiększą statystykę bezrobocia.
        • clean66 Re: Statysta: zawód dla cierpliwych 12.01.17, 20:43
          Bardzo się zidentyfikowałem z twoją opinią dotyczącą statystowania w serialu Pierwsza Miłość.Mamy rok 2017 minęły 3 lata od twojego wpisu i cóż płacą w dalszym ciągu 50 zł brutto ekipa myśli że są nie wiadomo kim statystów traktują jak gó... NAPRAWDĘ NIE POLECAM NIKOMU omijajcie ten serial z daleka!!!!
      • Gość: barnaba Statysta: zawód dla cierpliwych IP: *.dynamic.chello.pl 18.02.13, 20:58
        Omijajcie agencje Elizy Korbonskiej, nie dość że płaci nawet po 2 miesiącach, to jak ktoś zapomni odebrać pieniedzy na czas to przepadają, z resztą płacą niechętnie, trzeba codziennie wydzwaniać i pytać się o której i gdzie, jest to na tyle niewygodne, że osoba która robi cokolwiek poza statystowaniem nie ma szans by załapać się na termin odbioru pieniędzy.
        Druga sprawa to oszustwa odgrywanymi rolami, często zdarza się, że człowiek ma statystować a kręcą go na tyle bezpośrednio, że za taką rolę inna agencja dałaby 10x więcej pieniędzy.
        Podam przykład, we wrześniu 2012 statystowaliśmy za równo 60zł, gdzie odgrywaliśmy główne role, był to spot ZTM reklamujący warszawskie tramwaje, zgrali nas jak profesjonalnych aktorów, zaś spot jest emitowany w każdym tramwaju na tych monitorkach reklamowych, nawet aktor-amator wziąłby za to conajmniej 300zł a tu taki kit.
        Takich przekrętów robią bardzo wiele, liczą że to przejdzie płazem.

O P. Elizie Korbońskiej to już legendy krążą.
        Dobrze, że czasem poudaje przejętą swoimi statystami i wywalczy dla nich bułki :D
        • jadwiga37 Re: Statysta: zawód dla cierpliwych 21.04.13, 21:32
          Całkowicie sie z tym zgadzam.Przede wszystkim bardzo nie przyjemna w odbiorze, wystarczy wieczorem zadzwonić. NIC NIE MA. i telefon wyłączony. Z odbiorem kasy tez problem.
      • Gość: marek Statysta: zawód dla cierpliwych IP: *.play-internet.pl 16.03.13, 15:37
        nie moge sie zgodzic z zarzytami dla agencji Pani Elizy.
        swoja "kariere"zaczynalem wlasnie od tej agencji i nigdy nie mialem problemu z odbiorem pieniedzy.raz w miesiacu(ok 20go) za caly poprzedni miesiac.
        bezproblemowe umawianie sie,krotkie plany(najdluzszy trwal 7 godzin)
        polecam tez esperanze placa od razu po zdjeciach tak jak monoceros.
        jezdze juz 3lata i nie spotkalo mnie nic zlego.
        a ze statysci sa traktowani gorzej to slyszalem z opowiesci.ale winni byli...statysci.
        albo wstawieni,kradnacy rzeczy z garderoby albo za glupi zeby zrozumiec co to znaczy wyciszyc telefon,cisza na planie albo ze na akcja maja ruszyc z punktu a do punktu b.
        albo latajacy za aktorami z ochami i achami w momencie kiedy aktor uczy sie tekstu do nastepnego ujecia.
      • Gość: Andreas Statysta: zawód dla cierpliwych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.13, 13:36
        Przeczytalem tutaj komplement o agencji ABM. Tak , ja tez jestem w bazie tej agencji nawet z umową na dluzszy okres i dzieki niej spedzilem na planach wiele dni jak tez na planie Miasto44 oraz Norymberga prod Rosyjskiej . stawka moze nie duza bo okolo 5 zl. na godzine, za nocne dodatek, wiecej jak 10 godz. tez dodatek. Ekipa ABM jak przykladowo Mariusz to super zaloga , zawsze statysci sie z nimi dogaduja, mila atmosfera , oczywiscie zaraz po kazdym dniu zdjeciowym wyplata. Tak wiec polecam ABM z Wroclawia.
        • Gość: Zbyszek Re: Statysta: zawód dla cierpliwych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.13, 17:27
          Witam. Może podzielę się moimi wrażeniami ze statystowania.
          Ostatnio byłem na serialu "Klan". Zaproszono nas na godzinę 6ą rano. Między godziną 6 a 14ą nie dano statystom nic, nawet kawałka bułki. Poczułem się gorzej niż mój pies, który jada dwa razy dziennie. Nam dano po 14ej miskę zupy. Osoby nieprzygotowane do tak późnej konsumpcji, o suchym pysku pracowały dla tak popularnego serialu jakim jest Klan. Po obiedzie dla ekipy, przyszedł czas na "obiad" z resztek dla statystów. I to nie dla każdego. Wstyd i hańba! Wyzysk i pogarda dla ludzi.
      • Gość: Andreas Re: Statysta: zawód dla cierpliwych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.13, 17:39
        Czesto bywam na planie jako statysta oraz epizodysta a ostatnio aktor amator. Nikt mi nie powie ze to lekka praca. Niech taki madrala polezy nago w temperaturze plus 5-6 stopni ponad 3 godziny na planie. Niech chodzi i biega na planie w strugach deszczu lub w pazdzierniku moczy sie nago w jeziorku. Zapewniam ze mu sie odechce. Ja to robie dlatego ze to lubie i bycie na planie to moja pasja. Wielu mlodym proponowalem by szli na plan sobie dorobic lecz spotykam sie z odmową. Kazdy jest madrala kiedy tylko sie przyglada z daleka. Tak wiec praca aktora ,statysty i epizodysty to praca trudna i ciezka.
      • Gość: aleks Statysta: zawód dla cierpliwych IP: *.dynamic.mm.pl 31.10.13, 09:41
        Dobry tekst znalazłem:
        ewachabinska.wordpress.com/2013/10/30/epizodysci-i-statysci-wariaci-czy-frajerzy/
      • Gość: janek Re: Statysta: zawód dla cierpliwych IP: *.grtech.pl 14.01.14, 16:12
        Ostatnio widziałem ofertę pracy w Katowicach praca.gratka.pl/oferta/statysta-i-epizodysta-2130774.html szukają statysty, Zawsze się też można zapisać do agencji statystów
      • julka.szym Re: Statysta: zawód dla cierpliwych 19.06.18, 18:10
        Czy z pracy statysty można dostać referencje, które posłużą za doświadczenie od pracodawcy na studia?
      • inakowalik Re: Statysta: zawód dla cierpliwych 12.07.24, 14:48
        Praca na planie filmowym nie jest prosta, ale może być bardzo satysfakcjonująca. A statystowanie na planach stajes się coraz popularniejszym zajęciem. Oczywiście na plan nikt nie wejdzie "z podwórka". Obsada do reklam czy obsada do filmów rekrutowana jest przez specjalistyczne agencje. Jeśli interesuję Cię taka praca to jest na rynku Agencja statystów FILL Studio i z nimi możesz nawiązać współpracę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka