Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praca w Polsce po studiach w USA

31.10.08, 16:35
    Skonczylem college w USA w tym roku i pracuje w firmie
    konsultingowej. Jest swietnie, ale mozliwe ze bede musial wrocic do
    Polski w przyszlym roku.

Wiecie moze jak wyksztacenie i rok doswiadczenia zawodowego w
    finansach jest odbierane w naszym pieknym kraju?

Dzieki,
    Filip
    Obserwuj wątek
      • Gość: inżynier Re: Praca w Polsce po studiach w USA IP: *.adsl.inetia.pl 31.10.08, 17:14
        Możesz handlować kurami i królikami na jarmarkach w koziej wólce.
        Pozdrawiam :)
        • filip2220 Re: Praca w Polsce po studiach w USA 31.10.08, 19:11
      • Gość: Bernard Re: Praca w Polsce po studiach w USA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.08, 10:12
        Możesz np zatrudnić się w jakiejś szkole jako native speaker, u mojej mamy w
        szkole płacą im 3.5tyś na rękę za pół etatu.
        • Gość: gość Re: Praca w Polsce po studiach w USA IP: *.adsl.inetia.pl 02.11.08, 17:14
          Gość portalu: Bernard napisał(a):

> Możesz np zatrudnić się w jakiejś szkole jako native speaker, u mojej mamy w
          > szkole płacą im 3.5tyś na rękę za pół etatu.

upewnij sie ze matka nie dorabia "pod biurkiem"
          popros ją niech ci chuchnie- poznasz po zapachu :)
      • Gość: nie sluchaj cieci Re: Praca w Polsce po studiach w USA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.08, 23:02
        Wydaje mi sie, ze duze znaczenie ma jaki college skonczyles i co to byl za kierunek.
        Niebagatelne znaczenie na pewno ma tez profil i marka firmy konsultingowej, w ktorej pracujesz. Jakiego rodzaju konsulting swiadczycie?
        • filip2220 Re: Praca w Polsce po studiach w USA 03.11.08, 03:21
          Dzieki za konkretna odpowiedz. Juz powoli tracilem nadzieje.
          Skonczylem Manhattan College w kierunku "Accounting". To jest dosyc
          mala, prywatna szkola, ale mysle ze jest ok pod wzgledem akademickim.
          Moja firma, a raczej dywizja w ktorej pracuje zajmuje sie
          restrukturyzacja przedsiebiorstw oraz upadlosciami.

Dzieki jeszcze raz za konkretna odpowiedz.

Pozdrawiam,
          Filip
          • Gość: nie sluchaj cieci Re: Praca w Polsce po studiach w USA IP: *.171.107.18.static.crowley.pl 03.11.08, 09:48
            Posiadasz bachelor's (zakladam ze 4 letnie?) czy master's degree?
            W sumie to wazne pytanie, bo w Polsce jest tak, ze pelnoprawne wyksztalcenie wyzsze to jednak magister. Oczywiscie w U.S. jest inaczej, no ale u nas jednak w prestizowych firmach ma to znaczenie. Chyba, ze ktos wezmie pod uwage, ze to studia amerykanskie a nie polskie.
            Jesli chodzi o Twoje doswiadczenie zawodowe to na pewno jest to atut. Czy jest to duza firma konsultingowa, czy raczej lokalna?
            W Polsce rynek uslug konsultingowych w zakresie zarzadzania przedsiebiorstwem niestety nie jest tak rozwiniety jak na zachodzie. Ale mysle, ze warto sprobowac u tych najwiekszych. Restrukturyzacja na pewno zajmuja sie PwC, Deloitte, czy E&Y, ale to na pewno wiesz. To takze pole zainteresowania BCG czy McKinsey, ale takze polskiego Kolaja&Partners. Specyfika polskiego rynku z pewnoscia jest inna niz amerykanskiego, ale mysle, ze Twoim atutem jest swieze spojrzenie. Z tego co napisales wnosze, ze Twoje doswiadczenie zawodowe jest roczne, czyli musisz sie starac raczej o stanowiska entry-level. Zycze powodzenia.
            • filip2220 Re: Praca w Polsce po studiach w USA 03.11.08, 16:31
              Posiadam bachelor's. Nie mialem pojecia, ze brak mastera moze byc
              problemem wiec mozliwe, ze moim pierwszym krokiem po powrocie do
              kraju bedzie podjecie edukacji.

Jezeli chodzi o moja firme, to jest dosc duza. Zatrudnia okolo 3000
              pracownikow na calym sweicie (niestety nie w Polsce). Myslalem o
              firmach, ktore wyminiles(as) i na pewno tam sie udam.

Z tego co widze, to jednak nie bedzie az tak kolorowo jak myslalem.
              Kilka osob odpowiedzialo mi zebym siedzial na czterech literach
              jezeli mi sie tu podoba. Niestety prawo imigracyjne w U.S. nie jest
              doskonale i juz w przyslym roku moge byc zmuszony do wyjazdu.

Dzieki za tak szczegolowa odpowiedz.

Pozdrawiam,
              Filip
              • Gość: nie sluchaj cieci Re: Praca w Polsce po studiach w USA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.08, 19:04
                Niestety, globalne korporacje mają to do siebie, że proces rekrutacyjny jest na ogół taki sam w każdym kraju. Więc raczej nie możesz liczyć na to, że w Polsce będą startować na tę samą pozycję ludzie potencjalnie gorzej wykształceni niż np. w USA.

A co do ludzi, którzy sie zwracają do Ciebie w sposób agresywny, to bym się specjalnie nie przejmowała. Są zawistni i nie wiedzą nic o branży. A co do Tuska i jego "irlandzkich cudów" to nikt przy zdrowych zmysłach nie powinien był mu ufać. No ale niestety...
          • Gość: prawda zycia Re: Praca w Polsce po studiach w USA IP: *.3s.pl 03.11.08, 13:22
            Nie popisuj się czego ty tam nie skończyłeś! Jak ci tam dobrze to
            siedź na czterech literach i nie wyskakuj przed szereg! Jeśli jednak
            wracasz tu do tuskolandii to się zdziwisz! Przezyjesz szok zderzając
            się z prawdziwym zyciem. Będziesz tu miał do wyboru trzy drogi!!!
            1. Praca po 12-14 godzin za 1,7 tys. zł.
            2. Udać się do zatrudniaka by zasilić szeregi rodaków po
            miejscowych "koledżach"
            3. Praca na czarno!!!

Wybór należy do Ciebie. I nie wierz w cuda, że tu juz Irlandia!
            • Gość: fds Re: Praca w Polsce po studiach w USA IP: *.171.107.18.static.crowley.pl 03.11.08, 13:59
              to ze nie Irlandia to wiadomo. A w dodatku czeka nas zastoj i marazm a'la rok 2004. A jak jeszcze czarodziej-Tusk zafunduje nam euro w 2012 to w ogole nie pozbieramy sie przez dlugie lata.
            • filip2220 Re: Praca w Polsce po studiach w USA 03.11.08, 16:33
              Alez przeciez oto w zyciu chodzi "prawdo zycia"... zeby wyskoczyc
              przed szeregi :)

Pozdrawiam!
              • Gość: prawda życia Re: Praca w Polsce po studiach w USA IP: *.3s.pl 03.11.08, 19:17
                To wyskakuj za 1,7 tys. zł.
      • filip2220 Re: Praca w Polsce po studiach w USA 03.11.08, 03:15
        College tutaj kolego to jest inna bajka i trzeba miec troche jaj i
        uporu zeby go skonczyc za free, wiec nastepnym razem prosze Cie nawet
        nie marnuj swojego czasu na udzielanie twoich cennych rad.

• Gość: szymon Re: Praca w Polsce po studiach w USA IP: 212.183.136.* 04.11.08, 20:46
        witam. tez skonczylem BS w Phoenix. po czym 6cio miesieczny kurs jez w
        niemczech. pelen idealizmu przylecialem do Polski. po 9ciu miesiacach juz mnie
        nie bylo.... ;)
        pojechalem do Danii zrobic MSc (za friko - jedna z najlepszych decyzji w zyciu).
        w tym czasie dostalem sezonowy kontrakt i pojechalem do Irlandii na semestr
        praktyki w Apple - tam zawsze zatrudniaja masowo na kilkumiesieczne kontrakty w
        okolicach wrzesnia. w tej chwili pracuje w Londynie - web dev project manager.
        rozwijam sie zawodowo bardzo szybko. klientow i ciekawych zlecen mimo rzekomego
        kryzysu nie brakuje. mysle o powrocie do Polski moze za 2 lata - ale tym razem
        bedzie to bardzo skrupulatne przemyslana i zaplanowana decyzja.
        generalnie jednak na Twoim miejscu zatrudnil bym prawnika imigracyjnego za 3 tys
        usd, nawet jesli to ostatnie oszczednosci. europa jest moze ciekawszym miejscem
        intelektualnie, ale w usa zyje sie wygodniej, i nie latwo sie przestawic. jesli
        jestes czlowiekiem mlodym, zdrowym, nastawionym na rozwoj zawodowy, i nie
        potrzebujesz opieki socjalnej, zostal bym w usa jeszcze pare lat, przynajmniej
        do zalozenia rodziny. doczlap sie jakiegos stanowiska na poziomie senior manager
        (mozliwe w 3 lata), i wtedy postaraj sie o przeniesienie gdzies na stary kontynent.

pozdr,

s.
        • filip2220 Re: Praca w Polsce po studiach w USA 05.11.08, 16:02
          Zgadzam sie z Toba. Zycie w US jest wygodniejsze i podoba mi sie tu.
          Jezeli chodzi o prawnika imigracyjnego to juz takowego mam, jednak
          sytuacja wizowa w tej chwili jest bardzo skomplikowana. Prawnik
          (zatrudniony przez firme) moze mnie tylko przeprowadzic przez proces
          aplikacyjny i nic wiecej. Poniewaz urzad imigracyjny nalozyl limit na
          ilosc wiz pracownichych (H1B), przy jednoczesnym wzroscie liczby
          aplikujacych decyzja o mojej przyszlosci bedzie podjeta przez program
          komputerowy na zasadzie losowania. Obecnie kozystam z tkz. OPT, ktore
          przysluguje absolwentom z zagranicy i starcza tylko na rok. Jezeli
          nic sie nie zmieni w polityce imigracyjnej USA do kwietnia przyszlego
          roku, moje szanse na uzyskanie wyzy beda znikome (okolo 30%).

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka