Gość: pozdr IP: 192.16.134.* 25.06.09, 13:14 dlaczego nie rozwiazac sanepidu. To komunistyczna instytucja. Powinno sie ja zlikwidowac w 89 , jesli mowimy o zmianie ustrojowej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: woyt Oszukać sanepid IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.09, 14:00 Wydają je pewnie pracownicy tego potworka który żeruje na ludziach jakim jest sanepid, przecież to u nich wszystko za łapówkę można załatwić. Odpowiedz Link Zgłoś
faguinek Re: Oszukać sanepid 25.06.09, 18:37 No... brak takich badań (kto tam je robi to robi) może zaszkodzić samemu zaintresowanemu. Lepiej się dowiedzieć o swoich właściwosciach biologicznych na badaniach niz potem w szpitalu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tue40 Oszukać sanepid IP: *.net.stream.pl 29.06.09, 23:32 Nie rozumiem w jakim celu do podjęcia pracy w branży spożywczej potrzebne są książeczki ? Czyżby po to, aby wycisnąć z polaków więcej kasy i utrzymać rzeszę kilku tysięcy biurokratów ? Pracowałem w knajpie w Wielkiej Brytanii - przyznaję, jako zwykły zmywak i pomocnik w kuchni - nie ma tam mowy o książeczkach, badaniach i innych banialukach. Ludzie żyją, jedzą, są zadowoleni z obsługi, nie chorują, a u nas nawet do pracy z żywnością hermetycznie zamkniętą potrzeba stosownych badań. Co jest grane ? Odpowiedz Link Zgłoś
tosia-84 Re: Oszukać sanepid 30.06.09, 11:11 Mnie zastanawia jedno- dlaczego niektórzy lekarze dają książeczki sanpidowskie BEZTERMINOWO, a co gorsza- sanepid to akceptuje:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie- kelner dlaczego ludzie kupują lewe książeczki?? IP: *.centertel.pl 09.07.09, 22:11 mam książeczkę sprzed kilku lat. jak się okazuje nigdy nie była ona ważna. dlaczego?? pierwsza praca, badania w sanepidzie zrobione. pani z sanepidu dając mi podbitą książeczkę poinformowała mnie, że to wszystko czego potrzebuję (więc nie wiedziałam o badaniach u lekarza medycyny pracy). teraz po kilku latach miałam zamiar znów pracować jako kelnerka. od kumatych osób dowiedziałam się, że badania z sanepidu są ważne, potrzebna jest tylko wizyta u lekarza medycyny pracy właśnie. więc próbuję się do niego zapisać. pani z recepcji pyta:"skierowanie od pracodawcy jest??" no więc nie ma. przecież dopiero mam zamiar znaleźć pracodawcę, a bez ważnej książeczki nikt mnie nie przyjmie. "a lekarz medycyny pracy nie przyjmie pani bez skierowania od pracodawcy!!" i tyle. pracodawca nie da skierowania, bo po co ma się wysilać, skoro znajdzie człowieka z książeczką. prawdziwą bądź lewą- nie ma znaczenia. po takiej ścianie nie do przebicia w gabinecie med. pracy większość ludzi po prostu kupuje lewą książeczkę i problem z głowy. i taniej i nie musi mieć żadnych skierowań. przecież 50% (jeżeli nie więcej) kelnerów w warszawie pracuje bez umowy, więc pracodawca niewiele ryzykuje, a już na pewno nie wysila się na zagwarantowanie badań u lekarza medycyny pracy. kosztami grzywny będzie i tak obciążony kelner i strata z pracownika nie jest wielka. za trzy dni przyjdzie nowy. swoją drogą-nikt nie kontroluje restauratorów i tego, czy zatrudniają ludzi legalnie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Re: dlaczego ludzie kupują lewe książeczki?? IP: *.acn.waw.pl 14.05.10, 18:19 Mam właśnie taki problem, chcę pracować w gastronomii, jedyne wymaganie to posiadanie książeczki sanepidu, więc zaczęłam ją wyrabiać. Mam już zrobione wszystkie badania i chciałam się zapisać do lekarza medycyny pracy, i kobieta powiedziała, że potrzebne jest skierowanie od pracodawcy. Gdzie w Warszawie da radę to załatwić bez skierowania? Odpowiedz Link Zgłoś
joana.mz Re: dlaczego ludzie kupują lewe książeczki?? 14.05.10, 18:42 skierowanie daje pracodawca każdorazowo przy zatrudnieniu. Nie można zrobić sobie badań wcześniej. Pracodawca na skierowaniu wpisuje stanowisko pracy i lekarz bada pod tym kątem. Takie badanie jest ważne 2-3 lata (zależy od tego jak lekarz ustali) ale jeśli zmienia się pracę to badania trzeba zrobić znów (każdorazowo przy zmianie pracodawcy i zawsze gdy się kończy ich ważność) Odpowiedz Link Zgłoś
agulha Re: Oszukać sanepid 15.05.10, 01:08 A skąd wiesz, że nie chorują? Ci, co się pochorowali, nie wracają do Ciebie, bo ich obrzydzenie bierze na samą myśl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xiunc Nu wot komunizm. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.10, 08:08 Department of Sanitation en.wikipedia.org/wiki/New_York_City_Department_of_Sanitation Odpowiedz Link Zgłoś