Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    13.07.09, 13:07
    czy jest jakas szansa na znalezienie jeszcze praktyk studenckich dla kierunku budownictwo? i pytanie do tych ktorzy studiowali na pk, jestem obecnie po 4 roku i teoretycznie jest to ostatni moment za zrobienie tych obowiazkowych praktyk, co jesli ich w te wakacje nie odbede?
    dziekuje z gory!
    Obserwuj wątek
      • dystansownik Re: praktyki 13.07.09, 14:30
        Jakaś szansa zawsze jest, ale prawda jest taka, że już jest bardzo późno na
        szukanie. Jak ja szukałem jeszcze podczas trwania sesji to większość firm już
        dawno miało przyjętych praktykantów, a nie chcą ich brać za dużo. Próbować
        oczywiście zawsze warto.

Co do obowiązku odbycia praktyki to jedyne co się stanie to, to że nie
        dostaniesz z niej oceny, którą zapewne też musisz mieć wpisaną na karcie ocen i
        w indeksie. Oczywiście skutkuje to tym, że trzeba brać przedłużenie, ale
        praktyka jest za 0 pkt, więc jedyne co się traci to szansę na stypendium naukowe.
        I praktykę tak czy inaczej trzeba będzie zaliczyć, tyle że pewnie dopiero w
        semestrze dyplomowym, bo PK raczej nie zgodzi się na odbycie praktyki w czasie
        normalnego semestru.
        • kjm111 Re: praktyki 14.07.09, 14:19
          ok, zalozmy ze wlasnie znalazlam firme ale nie wiem czy teraz dziekan zdazy mi
          to podpisac bo nie wiem czy bedzie na uczelni zanim ja zaczne, w takim wypadku
          moge zaczac ta praktyke studencka?
          • dystansownik Re: praktyki 14.07.09, 15:28
            Nie wiem jak u was jest z dziekanem, bo zakładam, że jesteś z WILu. Największym
            problemem ogólnie jest załatwienie firmy, która Cię przyjmie, to już 90% sukcesu.

Najlepszym wyjściem w tej sytuacji jest udanie się do osoby odpowiedzialnej za
            praktyki na Twoim wydziale i zapytanie o to. Teoretycznie powinnaś dostać kartkę
            z którą masz iść do dziekanatu, zostawić i czekać aż dziekan podpisze. To
            porozumienie jest ważne ze względu na ubezpieczenie podczas odbywania praktyki.
            Jednak o ile wiem to sporo studentów jak się dogadało z firmą (w niektórych bez
            porozumienia po prostu nie można zacząć praktyki), zaczynają praktykę i potem
            załatwiają formalności z porozumieniem. Nawet chyba zdarzały się przypadki, że
            studenci po odbyciu praktyki po prostu przychodzili do osoby odpowiedzialnej za
            nie i jakoś to zaliczyli. Problem tkwi w tym, że jak Ci się coś stanie na
            budowie to nie masz ubezpieczenia bez tego porozumienia. Polibuda umywa od tego
            ręce, a pracodawca może mieć problemy, bo teoretycznie w ogóle nie powinnaś w
            takiej sytuacji znajdować się na terenie budowy.

Podsumowując to co napisałem, najlepiej iść do osoby odpowiedzialnej za praktyki
            i się o to zapytać jeśli zajdzie taka sytuacja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka