Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praca Dla Inzyniera Budownictwa

05.08.09, 15:33
    Mam pytanie. Jesli koncze juz studia i do uzyskania papierku został
    mi jeden przedmiot do zaliczenia no i wiadomo obrona. To gdzie i o
    jaka prace mogłbym sie starac? Znam bardzo dobrze program AutCad i
    j. angielski. Moze cos na poczatek "asystent projektanta"? Moze ktos
    z was wie gdzie łatwiej dostac taka prace?
    Obserwuj wątek
      • sky.83 Re: Praca Dla Inzyniera Budownictwa 05.08.09, 16:53
        Inzynier budowy i asystent projektanta,generalnie wszystkie
        stanowiska nie wymagające uprawnień.Ja tak pracuje juz ponad rok,ale
        ciągle jestem na etapie "kończenia pracy mgr" ;) Budowa jednak daje
        w kość,ale dla chcącego podobno nic trudnego.Pozdrawiam.
      • dystansownik Re: Praca Dla Inzyniera Budownictwa 05.08.09, 17:27
        No offence, ale jak kończysz studia i nie masz pojęcia gdzie chcesz, a tym
        bardziej gdzie możesz pracować, to może lepiej się zastanów czy w ogóle chcesz w
        budownictwie pracować.

Praktycznie masz tylko trzy drogi do wyboru, iść na budowę jako inżynier budowy
        (chyba najlepsze wyjście, przynajmniej, żeby zrobić sobie praktykę do
        uprawnień), iść do biura projektowego jako asystent projektanta, a trzecie i
        ostatnie, to wybrać coś niezwiązanego z dwoma powyższymi.

Poza tym nie pisz, że znasz bardzo dobrze Autocada, bo na 99% tak nie jest jeśli
        nie pracowałeś jeszcze w biurze projektowym. Do tego język angielski jest już
        raczej standardem, a nie jakimś rarytasem.

Aha i nawet jeśli chcesz iść w stronę projektowania to lepiej nie zaczynać od
        asystenta projektanta, bo tak czy inaczej rok na budowie trzeba zaliczyć, a
        siedząc już w projektach ponoć o to trudniej.
        Inżynier budowy jest najlepszym wyjściem, ale obecnie raczej nie łatwo znaleźć
        pracę na tym stanowisku. Szczególnie, że buduje się mniej w czasie kryzysu, a do
        tego (przynajmniej z tego co ja zdążyłem zauważyć) doświadczeni inżynierowie nie
        specjalnie palą się do szkolenia inżynierów, którzy dopiero co kończą studia. :P
      • czarovniczka Re: Praca Dla Inzyniera Budownictwa 05.08.09, 17:53
        Do wyżej wymienionych stanowisk czyli asystenta projektanta albo inżyniera
        budowy dorzucę jeszcze specjalistę do spraw wycen. Ostatnio czasem spotykam się
        z takimi ofertami pracy w internecie i niektórzy moi znajomi z roku się tym
        zajmują. Praca polega w głównej mierze na robieniu kosztorysów, wycen
        inwestycji. Niektórzy pracują też w hurtowniach materiałów budowlanych, ale to
        chyba mało ambitne zajęcie. Znajomość autocada potrzebna jest na wszystkich 3
        stanowiskach (asystent projektanta, inżynier budowy, kosztorysant), najbardziej
        jednak w biurze, zwłaszcza że podobno często asystent projektanta pracuję jako
        kreślarz. Angielski w wielu biurach jest niewymagany, ale w większych firmach
        się przyda. Nie zgadzam się do końca z przedmówcą, że znajomość tego języka to
        standard, tak się mówi, ale w praktyce różnie bywa. Powodzenia w szukaniu nowej
        pracy :-)
        • dystansownik Re: Praca Dla Inzyniera Budownictwa 05.08.09, 18:09
          Prace takie jak kosztorysant i sprzedawca/doradca w hurtowni budowlanej (czasem
          zwie się to inżynierem sprzedaży itp.) to oczywiście też pewne możliwości, ale
          to nie daje nic w kwestii uzyskania uprawnień budowlanych, które przecież
          większość inżynierów po budownictwie chciałoby kiedyś zrobić.
          Co do angielskiego to w większości firm działających na rynku krajowym pewnie
          nawet nigdy się nie przyda, ale obecnie sporo osób go zna i jednak pracodawcy
          lubią stawiać takie niepotrzebne wymagania jak znajomość tego języka. :)
          • meg690 :) 05.08.09, 18:43
            dystansownik a moze skoro jak juz jestes tak obeznany w tej
            dziedzinie to powiesz gdzie najlepiej szukac w tym zawodzie pracy.
            Bardzo intesresuja mnie rejony Warszawy i okolice:) bede bardzo
            wdzieczny....
            • dystansownik Re: :) 05.08.09, 18:54
              W mojej opinii i z tego co dowiedziałem się od innych ludzi po budownictwie, to
              trzeba po prostu iść do pracy jako inżynier budowy do jakiejś firmy budowlanej.
              Najlepiej zajmującej się generalnym wykonawstwem lub świadczącej usługi
              podwykonawcze dla większych firm.
              Najważniejsze jest to, żeby praca w danej firmie dawała konkretne doświadczenie
              budowlane, głównie w kwestiach technicznych na budowie i oczywiście, żeby dana
              praca nadawała się do wpisania do książki praktyk.

A do jakiej dokładnie firmy to tego nie jestem w stanie Ci doradzić. Sam bym
              chętnie znalazł (tyle, że w Krakowie) jakąś firmę, która dałaby mi szansę
              zdobycia doświadczenia, rozwoju i budowania kariery, a co najważniejsze, takiej,
              która w ogóle chciałaby mnie zatrudnić. ;)
              • meg690 Re: :) 05.08.09, 19:09
                Rozumiem:) mnie interesuje konkretnie region Warszawa - Płock.
                Wysłałem juz tyle CV ze sam powoli trace wiare ze uzyskam prace w
                swoim zawodzie... :)
                • descartes007 Re: :) 07.08.09, 18:16
                  ", zwłaszcza że podobno często asystent projektanta pracuję jako
                  kreślarz"

:D hmm... jak dla mnie taki podział w KBI i Sanitarce ewidentnie może istnieje jeszcze w jakiś mega wielkich firmach projektowych. W polsce z mojego doświadczenia wynika że jesteś po prostu asystentem projektanta - czyaj człowiekiem od projektowania bez uprawnień który robi wszystko od a do z w projekcie, by Twój inż podbił Ci to.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka