Dodaj do ulubionych

Przewbudowa starówki

11.01.11, 17:25
Śnieg stopniał i odsłonił nowe bruki starego miasta. Czas na mała dyskusję.
Ulica Miskiewicza wygląda lepiej niż poprzednio. Pojawiła się kostka brukowa zamiast asfaltu, pojawiły się stylowe latarnie i jakoś tak milej to wygląda. Ale jak sie przyjrzeć to widać to totalna fuszerka i po niecałych dwóch miesiącach od oddaniu do ruchu kostka w jezdni już się rozpada.
Typ kostki jaki wybrano do ułożenia na jezdni powoduje straszny odgłos w zetknięciu z przejeżdżającym samochodem co nie jest miłe dla przechodniów a jak wytrzymują mieszkańcy to już nie wiem. Poza tym miejsca parkingowe pasują do tej ulicy jak pięść do nosa. Liczyłem że po zwężeniu jezdni piesi zyskają wygodniejsze przejście tymczasem dla pieszych jest jeszcze węziej. A już o pomstę do nieba woła to co zrobiono pod Lukas Bankiem. Tam między zaparkowanym samochodem a schodkami przy wejściu nie miną się dwie dorosłe osoby. Bywałem na starówkach wielu miast na zachodzie i wschodzie Europy ale czegoś takiego nigdzie nie widziałem.
Kiedyś ktoś powiedział, że mielecki rynek jest wielkim przystankiem i trzeba się z tym zgodzić, że tak on niegdyś wyglądał. Po przebudowie z wielkiego przystanku stanie się on wielkim parkingiem. Obecnie miejsca parkingowe zastawiają pracownicy tamtejszych sklepów a wnet pewni pojawią się samochody do sprzedania. Miałem nadzieję, że w Rynku pojawią się ogródki piwne w lecie ale nie ma gdzie bo chodniki są za wąskie aby tam można wystawić stoliki.
Ogólnie przebudowa starego miasta mnie zawiodła. Liczyłem na starówkę bardziej przyjazną pieszym i spacerowiczom a doczekałem się tylko nowego parkingu. Liczyłem, że w Rynku otworzą sie jakieś fajne knajpki i ten rejon będzie żył po 18 ale teraz nie bardzo to widzę.
Obserwuj wątek
    • rados2 Re: Przewbudowa starówki 11.01.11, 20:55
      Faktycznie za dużo aut na Rynku
    • nowy.mielec Re: Przewbudowa starówki 12.01.11, 06:59
      Kibicowałem, trochę broniąc tego projektu, czekając na jakieś większe efekty.
      Jednak teraz zgadzam się z Tobą.... Aut jest zbyt wiele.
      Szczerze to liczyłem na wprowadzenie "Stref" na terenie starówki.
      Zastanawia mnie jak, piesi będą przechodzić na środek ów ronda, którym teraz jest rynek.
      Po środku w projekcie jest płaska fontanna sporo ławeczek. Szczerze wątpię, żeby było wygodnie do nich dojść ):
      Patrząc "z góry" to wydaje się, że więcej jest miejsca przeznaczonego dla samochodów, niż do wypoczynku, czy relaksu dla pieszych.

Rynek starego miasta powinno to być miejsce zabaw dla dzieci, relaksu i podziwu, a i dla spragnionych powinno się coś znaleźć na wolnym powietrzu.
      Teraz widać, że nie ma na to miejsca.

Co do zatoczek na Mickiewicza, to martwię się jednak, że gdyby pozostawiono szerokie chodniki, to i tak zawalone byłyby one autami. Tak, jak to jest wzdłuż ul. Mickiewicza od Kazanówki do Pomnika Wolności, gdzie często problem jest przejść z wózkiem dziecięcym. Cóż takie mamy społeczeństwo i egoizm parkujących.
      • mareczek_70 Re: Przewbudowa starówki 12.01.11, 13:16
        Powiem tak, że idąc na Starówe wole zaparkować pod Jysk i CCC i podejść, niż tam wjechać, szukać miejsca i potem wyjechać w korkach Z tego co pamiętam to były plany ukulturalnienia ryneczku a pozostanie "brukowisko", ale z drugiej strony skąd te ogródki jak jest jedna knajpa na rynku a cza mieć jakie zaplecze. Podejrzewam że i zieleni będzie mniej bo coś tam wycinali. Zaś sam parking z tymi zakosami to istne piepszoty w stosunku do starych elewacji, pstrokacizny i wszechobecnych kabli energetycznych z tychże budynków nad głowami... Ot tych kilku lat jedynie baseny i remont Sienkiewicza mi przypadły do gustu
        • yapkovitz Re: Przewbudowa starówki 12.01.11, 13:25
          Pare miesiecy wczesniej, przed remontem Rynku, gdy patrzylem na plany, popelnilem post na forum, w ktorym napisalem o ile dobrze pamietam o betonowej pustynni, o braku drzew i z przykroscia stwierdzam ze moja wypowiedz okazala sie prawda. Wystarczylo tak niewiele, wiecej drzew, lawek, malpi gaj dla dzieciakow, to miejsce wowczas zyloby od rana do wieczora, a tak Mielec ma kolejny betonowy plac, szkoda.
          • nowy.mielec Re: Przewbudowa starówki 13.01.11, 02:01
            I nie zapominajmy dodać kolejne rondo jakim się stał rynek.
            Kurcze przykre to jest. Człowiek czeka ładne lata, by to miejsce było żywe i gwarne od spacerujących ludzi i radości dzieci. Teraz to będzie gwarnie, ale od aut i odgłosu opona - ostry bruk.
            Na Mickiewicza porobili "kółka" w chodnikach, maja tam być drzewa, ale jest to stosunkowo za mało i pewnie długo one nie pociągną. Ludzie wychodzący ze sklepu muszą uważać na przechodniów, przechodnie muszą uważać na samochody, które i tak będą parkować wszędzie (w Mielcu pod każdym znakiem założyłbym tabliczkę "nie dotyczy mieszkańców Mielca").
            Kurcze, szkoda..... Ponieważ to piękne miejsce, ale dalej tego piękna trzeba będzie szukać wytężonym wzrokiem, zamiast upajać się w relaksie, zadumie i starej XIX wiecznej zabudowie.

Chyba każdy marzył, aby Mickiewicza wraz z Rynkiem i całą Legionów była wielkim deptakiem ze sklepami, kawiarniami i knajpkami. Mogło by tak być, ale wiadomo było, że taki projekt nie ma szans na przejście w Mielcu.
            Jednak była ta nadzieja, że teraz coś się zmieni.....
            Jeszcze raz mówię, że kibicowałem temu projektowi, broniłem go. Przykro, że na papierze to inaczej wygląda, a w rzeczywistości mamy kolejny zawód.
            Nie wiem, można winić kupców, co robili problemy, magistrat co szuka oszczędności, bądź wojewódzki zarząd dróg, który rządził Rynkiem i Mickiewicza.
            Przykro jest, bo wychodzi na to, że pokolorowany został beton, zamiast całkowitej przebudowy.

Szkoda..... Wielka szkoda.....
            • hemafrodyta Re: Przebudowa starówki 13.01.11, 19:33
              Mielec ostatecznie ugruntowal swoja pozycje intelektualnej miernoty. Jakos nowe wolnorynkowe czasy nie po drodze mielczanom.Czego sie nie dotkna to sp...la. Dlaczego. Czy w biurach projektow, urzedach i na stolkach decyzyjnych siedza wylacznie matoly, ludzie niedoszkoleni ktorzy poza czytaniem korso i kronik policyjnych nie siegaja po jakies ciekawsze wzorce, nie ucza sie a przedewszystkim nie mysla !. Szkoda, jak powiada nowy, wielka szkoda nalezaloby za nim powtorzyc, chociaz moze Mielec wreszcie zaslynie jako skansen miernoty i brzydoty , miasto nieprzyjazne ale z ambicjami wykraczajacymi daleko, daleko poza jego mozliwosci.

• onlymielec Re: Przewbudowa starówki 13.01.11, 19:25
      Trudno sie nie zgodzic z tym co pisze strzelec , nie mielismy my jako mieszkancy miasta wplywu na ostateczny wyglad rynku , zadecydowalo lobby rzemieslnicze i drobnego handlu i teraz tez nic sie nie zmieni. Pytanie co zrobia mieszkancy i przedstawiciele w radzie miasta. Jezeli zostanie tak jak jest dalej bedziemy miastem z dziwnym rynkiem albo zrobimy np. platne miejsca parkingowe. Odnosze wrazenie ze temat platnych miejsc parkongowych jest tematem tabu. Szukamy coraz to nowych miejsc parkingowych , omijamy jak tylko mozemy publiczne srodki transportu . Remont starowki porusza wedlug mnie tamat problemu oolnie z transportu drogowego. Nie budujmy nowych parkingow , nie betonujmy naszego miasta . zacznijmy zaczecac ludzi do komunikacji zbiorowej a mozna to robic m.in poprzez wprowadzenie platnych miejsc postojowych. Ja wiem ze wprowadzenie tego rozwiazania nie rozwiaze problemu ale od czegos trzeba zaczac.
      • nowy.mielec Re: Przewbudowa starówki 13.01.11, 23:33
        onlymielec - Podoba mi się co piszesz, zgadzam się z Tobą w zupełności.
        hemafrodyta - Ty chyba faktycznie masz jakieś problemy emocjonalne.....
        • hemafrodyta Re:zrujnowana starowka 14.01.11, 04:38
          nowy - nie mam problemow emocjonalnych. Pisze jak chce i co chce i nie oczekuje odpowiedzi czy komentarzy. Mielec do ktorego mam ogromny sentyment jawi mi sie jako miescina zamieszkala przez dziwaczna spolecznosc. Ty jestes ich przykladem. Zyjesz w swiecie fantazji, marzy ci sie Mielec wielki, bogaty i znany w swiecie, a tak naprawde to malutkie miasteczko na obrzezach cywilizacji, miasteczko biedne i bez przyszlosci. Mielec nie ma szans stac sie perla regionu, nie ma szans na wielki przemysl, kulture czy turystyke. To juz 30 lat od slynnego skoku Walesy przez plot a wy w Mielcu nie potraficie zaplanowac, i wykonac prostego remontu paru ulic. O waszych umiejetnosciach swiadczy ruina stadionu, fontanna jako przyklad tandety , kladka jako przyklad straszliwego architektonicznego beztalencia, ronda, swiatla na skrzyzowaniach itd,itd.
          To sa fakty ale nie przeszkadzaja one kochac Mielca, bo dziecko chocby garbate ale to przeciez dziecko a Mielec to takie wlasnie dziecko, niewydarzone ale pelne uroku.
          • combo1978 Re:zrujnowana starowka 14.01.11, 08:27
            Proponuję poczytac ststystyki. Np produkcja sprzedana w regionie.
            Produkcja sprzedana_podkarpacie
            Jak dla mnie Mielec jest przemysłową perłą regionu i myślę, że wielu mieszkańców okolicznych miast i wiosek się ze mną zgodzi.
            • combo1978 Re:zrujnowana starowka 14.01.11, 08:29
              Tu działajacy link

www.stat.gov.pl/cps/rde/xbcr/rzesz/ASSETS_09p00_02.pdf
            • nowy.mielec Re:zrujnowana starowka 14.01.11, 14:24
              Perła nie tylko regionu :)
              Trzeba kochać to, co się ma..... A my, Mielczanie mamy naprawdę wiele :)
          • nowy.mielec Re:zrujnowana starowka 14.01.11, 14:36
            @hemafrodyto - czytaj, to co piszę na innych wpisach, to będziesz znać moje zdanie na temat społeczeństwa w Mielcu i na temat naszego miasta. A jeżeli chcesz, żeby ludzie czytali i rozumieli o czym piszesz, to wyrażaj to dokładnie i normalnymi słowami. Jak na razie to wypowiadasz się jak płaczka na pogrzebie. A Mielec nie umarł, nawet rodzi się na nowo :)
            Pozdrawiam :)

PS. Jestem apolityczny, patrzę i oceniam to, co widzę. Nie tylko włodarzy, ale przede wszystkim społeczność, to od nas wszystko zależy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka