Dodaj do ulubionych

PKS KONIEC(S) Mielec

18.05.04, 18:20
Pierwszego czerwca zostanie sfinalizowany zakup 51% akcji mieleckiego PKS i od tej pory będzie rządził w Mielcu francuski koncern.

Czy można było tego uniknąć? Czy jest to szansa czy zagrożenie? I dlaczego żadne polskie przedsiębiorstwo nie złożyło korzystniejszej oferty zakupu? Czyżby Polacy mieli już za dużo że sprzedają obcym polski majątek?

Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?
Obserwuj wątek
    • ispaniola Re: PKS KONIEC(S) Mielec 26.05.04, 17:45
      Z tego co słyszałam lub czytałam gdzieś, zaproponowano wykup akcji PKS-u gminom
      powiatu mieleckiego, ale nie chciały w to wejśc, bo nie miały pieniedzy na taki
      cel, a przeciez w końcu ta prywatyzacja musiała nastapić. Był przeciez zarząd
      komisaryczny, bo poprzedni zarząd wygenerował olbrzymie straty. To chyba było
      jedyne wyjście. A Connex ma inne PKS-y w województwie i podobno nie jest w nich
      źle...zobaczymy.
      • philomene Re: PKS KONIEC(S) Mielec 27.05.04, 13:17
        A jak jest teraz z polaczeniami PKS Mielec? Czy da sie w rozsadnych warunkach
        dojechac do miast w okolicy? A co ma sie zmienic w zwiazku z tym wykupem?
    • yapkovitz Re: PKS KONIEC(S) Mielec 28.05.04, 11:43
      W Warszawie do firmy Connex nalezy chyba caly tabor autobusowy, jakosc uslug
      jest niezla,tylko nie wiem czy Connex ma wplyw na cene biletów, bo jezlei tak
      to stosowane sa korzystne rozwiazania, dla tych co jedza duzo autobusami
      wprowadozne sa bilety 60 i 90 dniowe zakodowane na Warszawskiej Karcie
      Miejskiej. Tak po za watkiem dodam ze karty magnetyczne sa spoko ulatwieniem w
      zyciu:) osobiscie posiadam karty do lekarza, kina iwspomniana wyzej Warszawska
      Karte Miejska
      • jul.s Re: PKS KONIEC(S) Mielec 28.05.04, 16:31
        .....i to jest właśnie piękne !!!!......że "dziadostwo"/czytaj PKS/ się kończy

.....powiem nawet ,"wreszcie" !!...pękają kolejne monopole ....
        .....i tak ma być .......życzę sukcesów nowemu właścicielowi !!!!!!!!!
        .....może nowa jakość usług ?

.....teraz czekam kiedy pęknie mielecki MKS ,- by miasto przestało dopłacać do
        tego interesu !!!!!!!!!

.....potem Zakład Oczyszczania Miasta / element mpgk/

......pozdrawiam .......
        • grejfik Re: PKS KONIEC(S) Mielec 28.05.04, 19:04
          Connex jest (wspol)wlascicielem 4 pekesow w Polsce: Lancut, Sanok, Kędzierzyn
          Koźle, Mielec oraz 2 zakladow komunikacji miejskiej w warszawie i Tczewie. We
          wspomnianych pekasach doszlo do malego (ale jednak) obnizenia cen biletow i
          dostosowania kursow do potrzeb mieszkancu. Nie wiem czy sa jakies inwestycje...
          Tabor jednak nie ulegl doraznej wymianie. Dalej czy to w Sanoku czy Lancucie
          mozna spotkac archaiczne pojazdy w barwach Connexu.
          • jul.s Re: PKS KONIEC(S) Mielec...do grejfik"a 29.05.04, 12:20

.....szacunek za rzeczowe inforamcje ,bez komentarza .....

...ponieważ nie jestem z branży ,mogę tylko cieszyć się ze zmian w gospodarce i
            wiem że firmy które są państwowe lub są spółkami skarbu państwa wywodzą sie
            z "starej" /czytaj socjalistycznej/ kultury ekonomicznej ,ludzie którzy tam
            pozostali ,socjotechniki które tam sie stosuje nigdy nie zmieniły się w
            zasadniczy sposób i dlatego konieczna jest zmiana właściciela .
            ...Oczywiście nie można się spodziewać rewolucji ale ,na pewno postępu w stronę
            normalnej gospodarki

.....pozdrawiam ....
        • marek.poll Re: PKS KONIEC(S) Mielec 29.05.04, 13:38
          jul.s napisał:
          >
          > .....teraz czekam kiedy pęknie mielecki MKS ,- by miasto przestało dopłacać
          do
          > tego interesu !!!!!!!!!
          >
          Kolego nie masz zielonego pojęcia o komunikacji publicznej. Miasto nie dopłaca
          do MKS ani złotówki a jedynie wyrównujue ulgi które nakazało stosować wobec
          pewnej grupy osób.

I co masz do MKS-u?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka