Dodaj do ulubionych

Tragiczne przebicie na most=chore pomysły Chodorow

03.11.05, 11:28
Chore pomysły "Chodorowskiego i jego świty" cześć pierwsza. Powstała droga wąska i niebezpiczna . Jednojezdniow jednopasmowa z dwoma rondami dla krasnoludów. Efektem tego przedsięwzięcia są niesamowite korki jakie już możemy zuważyć. Po zamknięciu starówki bedzie jeszcze gorzej. Jedyna droga którą się wjeżdża do miasta za Wisłoką będzie zablokowana. "Pan Chodorowski wraz ze świtą" wbił sobie gwóźdź do trumny. Ludzie juz zaczynają kląć i denerwowac się na tą drogę. Tyle miljonów zł poszło na marne. Po pierwsze widać gołym okiem spowolnienie ruchu i paraliż miasta ponieważ przejechanie do pracy w godzinach szczytu bez korków graniczy z cudem. Nie ma możliwości wyprzedzenia ani ustawienia się do osbnego skrętu w lewo lub w prawo. Po drugie NIE MA ZAGWARANTOWANEGO BEZPICZEŃSTWA PIESZYCH. Chodniki sa przy samej jezdni wraz z drogą rowerową. Po trzecie nie ma zbudowanych dużych zatoczek dla autobusów. Obecnie jak autobusy wjeżdżają na starówkę są miejsaca dla MKS i PKS i innych przewoźników. Natomiast przed "starostwem" jest tylko miejsce dla jednego autobusu. Co się stanie jak pojawi sie jednocześnie MKS i PKS? Gdzie ludzie będa wysiadać? Czyżby na ulicy, a za nimi będzie ciągnąc się korek ponieważ nie będzie możliwości ominięcia. Na drogach głównych w miastach nie można budować rond bo powoduje to że nie ma przepustowości i ciągłości ruchu. Tylko zsynchronizaowane światła są w stanie poradzić sibie z tym problemem. Za kadencji pana prezydenta Władysława Bieńka miała tam powstać droga wdujezdniowa dwukierunkowa (wraz z wyburzeniem domów) poprosu ciągłośc drogi z wiaduktu na most, tylko zabrakło czasu bo zmieniły się rządy a pan Chodorowski wszystko zepsuł i wpuścił swoje nielogiczne pomysły. Samochodów przybywa coraz więcej, zamiast bydować szerokie drogi to w Mielcu buduje się byle co żeby nastepna ekipa miała co poprawiać tak samo było z rondem dla Tesco. Droga była przejezdna i co powstało? Kto wydał decyzję za budowę supermarketu w centrum miasta? Pamiętajcie wyborcy przy następnych wyborach.
Obserwuj wątek
    • mani1 Re: Tragiczne przebicie na most=chore pomysły Cho 03.11.05, 11:50
      Biorąc pod uwagę, że drogi buduje się na lata i rosnący ruch pojazdów trudno się
      nie zgodzić z przedmówcą. Budowa tego odcinka obwodnicy w takim wydaniu to
      pieniądze podatników wyrzucone w błoto, tylko kto się tym będzie przejmował....
      • lemuriza Re: Tragiczne przebicie na most=chore pomysły Cho 03.11.05, 18:50
        No właśnie... czy ktoś mógłby mi wyjaśnić, gdzie mogę dojechać tym przebiciem z
        ronda za mostem?
        Bo wjeżdzając ostatnio do Mielca zauważyłam, że ta droga już jest czynna.
        Piszecie, że zamkną Starówkę, czyli jeśli będę chciała dojechać w okolice
        stadionu to tylko tym przebiciem?
        • malkontent_jeden Re: Tragiczne przebicie na most=chore pomysły Cho 03.11.05, 20:04
          Wjedziesz prosto na wiadukt.
          • lemuriza Re: Tragiczne przebicie na most=chore pomysły Cho 03.11.05, 22:20
            Tak??? to super!!!!
            Chyba jestem pierwszą osobą zadowoloną z tego przebicia:).
            • roman1232 Re: Tragiczne przebicie na most=chore pomysły Cho 03.11.05, 23:37
              Tylko w dużych korkach tracąc czas i manewrując na rondach jak na odcinkach specjalnych.
      • gslawik Re: Tragiczne przebicie na most=chore pomysły Cho 04.11.05, 06:11
        Pieniądze na budowę tego chorego pomysłu pośrednio pochodzą z podatków, bo w
        prostej lini inwstycja finanowana jest z funduszy unijnych.

A poza tym - zgadzam się - pomysł świetny, tylko realizacja chora... Jadąc tą
        drogą zastanawiałem się czy nie jestem w gettcie... Ściany dźwiękochłonne w
        takiej postaci... hmmm

No cóż, ponarzekać można, ale jest też plus tego zagadnienia - mniejszy hałas w
        okolicach Rynku...
        • roman1232 Re: Tragiczne przebicie na most=chore pomysły Cho 04.11.05, 08:37
          Zamiast robić coś dobrze do końca, to odwala się byle co żeby było, a potem się zmienia i płaci dwa razy za to samo!!!! Mam nadzieję że za rok przy następnych wyborach wejdzie nowy prezydent oraz główny architekt miasta bo ich pomysły sa CHORE. A my ze swoich podatków musimy wspierać ich głupotę.
    • kq2 Re: Tragiczne przebicie na most=chore pomysły Cho 04.11.05, 12:14
      Już w trakcie budowy wiedziałem, że tak będzie, pas po wyburzonych domach był
      dostatecznie szeroki, żeby tam wsadzić szeroką drogę, jednak po planach,
      zabudowy miasta opisanych w Korso, widać, że z Mielca chcą zrobić jakąś alejkę.

Nie wiem, kto projektował tą drogę, ale powinno się go powiesić, skoro ma być to
      obwodnica, którą cały ruch ze starówki ma iść, to po jakiego grzyba robić tam
      alejki spacerowe????

A tak zamiast drożnej obwodnicy to mamy pas ziemi, mur dźwiękochłonny, pas ziemi
      z drzewami, chodnik, pas zieleni, ulica, chodnik, mur dźwiękochłonny, każdy kto
      tamtędy przechodzi widzi od razu, że te wszystkie "piękne" pasy zieleni z
      chodnikami są szersze od ulicy, ktoś pomylił priorytety i dobudował ulicę do
      chodników, naprawdę trzeba być geniuszem, żeby na coś takiego wpaść.

A poza tym, już sobie wyobrażam rzesze spacerujących i rowerzystów obok drogi,
      którą co 5 minut jedzie ciężarówka nie licząc całego ruchu.
      • roman1232 Re: Tragiczne przebicie na most=chore pomysły Cho 04.11.05, 22:12
        Zgadzam sie z tobą. Pamiętaj za jakich rządów to powstało i niegłosuj za rok na nich.Wstyd mi sie przyznać ale poparłem ich w pop[rzednich wyborach ale nigdy tego błędu już nie popełnię. TRZEBA ZACZĄĆ O TYM GŁOŚNO MÓWIĆ aby ludzie więcej się nie nabrali na pana prezydenta... i jego świty wraz z jego architektem miasta. Ida kolejne chore pomysły z Al. Niepodległości trzeba powiedziec wyrażnie STOP GŁUPOCIE!!
        • ispaniola Re: Tragiczne przebicie na most=chore pomysły Cho 18.11.05, 13:26
          Dziwne jest to, co piszesz, a właściwie jak o tym piszesz, brzmi to jak zwykła
          antykampania a nie dyskusja na forum. Moim zdnaiem, niech każdy głosuje na kogo
          chce i Ty już sie o to tak nie martw...A Ty też głosuj na kogo Ci się podoba i
          nie agituj, bo tu nie miejsce...A poza tym nie uważam za specjalnie mądre
          dokonywanie tego typu wyborów na podstawie oceny jednego dokonania. Nie wiem
          jeszcze jak zagłosuję, ale uważam że "Chodorowski i jego świta" zrobili dla
          miasta bardzo wiele dobrego a konkurentom niełatwo będzie z nimi wygrać, toteż
          tego typu agitacje będą normalką.
    • mijamm Re: Tragiczne przebicie na most=chore pomysły Cho 07.11.05, 17:11
      Bardzo sobie chwalę możliwość spokojnego przejścia przez ulicę przy Tesco
      dzięki małemu rondu i wąskim ulicom. Mam nadzieję że tego się doczekam
      przechodząc przez Niepodległości. Ja też dojeżdżam ze strefy. Ale nie tylko ja
      istnieję. Miasto to nie trasa przelotowa ani szybkiego ruchu.
      • roman1232 Re: Tragiczne przebicie na most=chore pomysły Cho 07.11.05, 17:19
        Ciąg pieszych to jest jedna sprawa a sprawny przejazd przez miasto to druga. Jedź na zachód Europy lub do USA lub Kanady. Zobacz jak tam jest to rozwiązane. W mistach są drogi ekspresowe ponieważ tylko one są w stanie rozładować korki w mieście. A u nas robi się odwrotnie do tyłu, żeby ktoś póżniej miał co poprawiać. Buduje się estakady i węzła których w Mielcu prawie nie ma. Na Niepodległości powinna zostać zbudowana DROGA EKSPRESOWA W TUNELU i dopiero póżniej zamykąć drogę na górze (trakt piesz).
        • d.borzecki Re: Tragiczne przebicie na most=chore pomysły Cho 08.11.05, 17:17
          Bo Mielczanie sami sa głupi - jakiś rok temu czytałem tu wypowiedź jakiegoś
          cymbała ktory twierdził że nawet planowana duża obwodnica Mielca nie powinna
          mieć na skrzyżowaniach ze szlakiem kolejowym wiaduktów (mimo że takie są
          planowane). Minimalizm i glupota prezydenta Mielca jest pochodna debilizmu i
          zaściankowosci jego mieszkanców. Chociaż czytając tę tyskusję mam pewną dozę
          optymizmu ale to może jacyś aktywiści polityczni się odzywają przed wyborami
          samorządowuymi bo wcześniej jakoś była cisza.
    • roman1232 Re: Tragiczne przebicie na most=chore pomysły Cho 07.11.05, 17:14
      Mam pomysł aby jeżdżic w kółko na rondach dla krasnoludów pod Tesco lub na nowej drodze na most wtedy kiedy są korki godz.6.30-8.00 lub 15.00-17.00 niech mieleccy politycy zobaczą co sie dzieje. Będzie to zgodne z prawem.
    • kret07 Re: Tragiczne przebicie na most=chore pomysły Cho 08.11.05, 19:56
      Ale marudy w tym Mielcu mieszkają. Jak sie okazuje czego by się wam nie zrobiło
      to na wszystko narzekacie. Ale ten prezydent ma z wami urwanie głowy bo raczej
      nie wy z nim. W końcu robi sporo aby troszke zmienić to miasto (chyba) ja za
      bardzo nie znam Mielca ale... macie kolorowe bloki, ładne budynki, chodniki,
      Tiry mają się wam nie tłuc pod oknami to znów znaleźliście dziurę w całym i
      czepiacie sie przebicia. Wydaje mi się, że mielczanie to woleliby mieć słomiane
      dachy i jeździć bryczkami po kamienistej drodze wtedy może nikt by tak nie
      marudził, chociaż ... I:
      • malkontent_jeden Re: Tragiczne przebicie na most=chore pomysły Cho 08.11.05, 20:41
        No, i to jest calkiem zgrabne podsumowanie:-)
        Mielec mimo narzekan swoich mieszkancow naprawde nie wyglada i nie funkcjonuje
        najgorzej- O !
      • roman1232 Re: Tragiczne przebicie na most=chore pomysły Cho 08.11.05, 22:35
        Jeżeli uważasz korki za coś dobrego to ci współczuję. Kolorowe bloki ocieplają za nasze pieniądze z podatków i robią to spółdzilnie niezależnie od urzędu miasta.
        Odpowiedz sobie:
        Lepiej budować drogi raz adobrze czy poprawiać za kilka lat głupotę???
        • kret07 Re: Tragiczne przebicie na most=chore pomysły Cho 09.11.05, 19:28
          Wyżej czytam:
          "Jeżeli uważasz korki za coś dobrego to ci współczuję." - korki były, sa i
          będą. Różnica polega na tym, że samochody mają sie nie tłuc pod oknami - bo
          chyba taki był zamiar
          "Kolorowe bloki ocieplają za nasze pieniądze z podatków i robią to
          spółdzilnie niezależnie od urzędu miasta." - to dobrze, że z podatków
          przynajmniej masz dowód na co wydawane są twoje pieniądze. Jakby bloki były
          paskudne to wtedy można by sie było zastanawiać co z kasą podatników.
          "Odpowiedz sobie:
          Lepiej budować drogi raz adobrze czy poprawiać za kilka lat głupotę???" - na to
          pytanie nie znam odpowiedzi bo nie znam się na budowaniu dróg, ale z tego co
          obserwuje to wszystko po latach nadaje sie do wymiany bo wszystko się niszczy,
          a ludzkie potrzeby tez się zmieniają więć nie wiem po co tyle krzyku.
          Pozdrawiam wszystkich mielczan
    • roman1232 Re: Tragiczne przebicie na most=chore pomysły Cho 13.11.05, 23:32
      Za niedługo zostanie oddana "pseudo obwodnica" na której są 3 ronda, 4 przejazdy kolejowe na kótórych musimy stanąć i jedno skrzyzowanie ze światłami!!!! TO CHORE. Nie można sie rozpędzić. Potrzeba dużo więcej czasu i pieniędzy aby przejechac tą trasę. Więcej spalić benzyny!!! Kiedy głupota pana Chodoro... i Wdowiarz... i świty urzedu się skończy? Ludzie zacznijcie protestować aby się zmieniło.
      • agajac Re: Tragiczne przebicie na most=chore pomysły Cho 14.11.05, 09:24
        Widzialem ten dojazd do ronda przy moscie jakis czas temu juz. Jeszcze nie byl
        otwarty. Tragedia. Po jednym pasie :) choc z drugiej strony - moze to sie
        przyczyni do bezpieczenstwa :)) Podobno w Szwecji wiekszosc drog jest
        jednopasmowych :)

Pozdrawiam
        J.
    • ja_123 Re: Tragiczne przebicie na most=chore pomysły Cho 15.11.05, 20:27
      Żałosne są takie wypowiedzi- człowiek coś robi a i tak znajdą się wiecznie
      niezadowoleni marudzi
      Twoja wypowiedź brzmi jakbyś był z jakiejś partii.
      Sztuka dla sztuki- krytyka dla krytyki.
    • roman1232 Re: Tragiczne przebicie na most=chore pomysły Cho 18.11.05, 09:26
      Bez sensu są zatoki autobusowe.NA odcinku od wiaduktu do mostu po jednej stronie są 2 zatoki autobusowe (przy wjeździe do mista) a po drugiej 3. Ciekawe dlaczego? Pozatym są za małe aby przyjąc kilka autobusów jednocześnie. Tragedia będzie wtedy gdy zamkną rynek.

Jak autobusy miejskie, PKS i prywatni przewoźnicy zmieszczą się jednocześnie na jednym przystanku?
      • kret07 Re: Tragiczne przebicie na most=chore pomysły Cho 18.11.05, 11:18
        hehehaha dobre ciekawe gdzie widziałeś aż tyle autobusów na zwykłym przystanku,
        co za wyboraźnia a razej jej brak. Poza tym kursy MKSów i PKSów nie biora sie z
        kosmosu

Poza tym o to powinni sie martwić chyba kierowcy autobusów( im to chyba nie
        przeszkadza) to chyba, że ty nim jesteś

• roman1232 Re: Tragiczne przebicie na most=chore pomysły Cho 18.11.05, 18:28
          Gdybyś uważnie przeczytał poprzedni post i pozostałe to byś zrozumiał. Ale jeszcze raz przypomnę. Jak zamkną starówkę to gdzie autobusy będa miały swoje przystanki? Otóż jedynym, miejscem będzie przystanek pod "białym domem" czyli starostwem. Będą musiały sie tam zmieścić wszystkie autobusy PKS, miejskie i prywatni tak jak to sie teraz dzieje na rynku. Postój sobie chwilę na starówce zaobserwój ile jeżdzi autobusów i idź pod starostwo i zastanów się czy się się tam zmiezczą.

Piszesz że zwykłych kierowców to nie dotyczy i nie obchodzi. Dziwię się twojej nieodpowiedzialności. Otóż w momencie gdy rynek zostanie zamknięty i będzie tylko jedna droga dostania się do miasta wówczas autobusy wjeżdżające i wyjeżdżające z miasta będą musiały zajężdżać na przystanek a jak się nie zmieszczą to będą zmuszeni do wysadzania ludzi na ulicy a to zpowoduje jeszcze większy paraliż niż teraz i powstaną duże korki. Będzie trudno przejechac zwykłym samochodem w tamtej okolicy.
          Dzisiaj w godzinach szcytu na rynku zajeżdżają nieraz 3 autobusy jednocześnie co sie stanie jak zamkną starówkę? Gdzie będą wysadzać ludzi?
          • 2sevan Re: Tragiczne przebicie na most=chore pomysły Cho 18.11.05, 20:14
            Nie rozpowszechniaj głupot jakoby autobusy komunikacji miejskiej miały zostać
            wycofane z Rynku. Znikną tiry, być może auta osobowe ale nie autobusy. Rynek i
            okolice generują jakies potoki podróznych bez których na Rynku byłoby pusto,
            pusciej zrobiłoby sie także w okolicznych sklepach. Zreszta prezydent
            Chodorowski i władze miasta wykluczyły całkowite zamkniecie Mickiewicza i
            pwenie myslą jak przepuścic przez Rynek autobusy MKS-u. Potrafisz zaproponować
            jakies sensowne alternatywy (czyli inne trasy np dla linii KOŁO) po zamknieciu
            ruchu na Rynku dla autobusów MKS-u ??? Inna sprawa jest z PKS-em czy
            pozostałymi przewoźnikami ale mysle ze oni tez zostaną w Rynku. A jak nie
            zostana to bedziemy mieli smutna i pusta starówke jak w Sandomierzu. Kto był w
            zwykły dzień roboczy wie jaka pustką zieje z tego miejsca.

Pozdrawiam
            • roman1232 Re: Tragiczne przebicie na most=chore pomysły Cho 18.11.05, 20:54
              Odpowiem krótko że się trochę mylisz. Jak narazie są plany aby całkowicie wyprowadzić ruch z rynku tak jak jest w Krakowie i aby powstała ulica reprezentacyjna na rynku i na kawałku Mickiewicza. Na ulicy ma powstać budynek. Takie są plany. Poczęści złe ale o tym się mało mówi.
              • 2sevan Re: Tragiczne przebicie na most=chore pomysły Cho 21.11.05, 10:53
                roman1232 napisał:

> Odpowiem krótko że się trochę mylisz. Jak narazie są plany aby całkowicie
                wypro
                > wadzić ruch z rynku tak jak jest w Krakowie i aby powstała ulica
                reprezentacyjn
                > a na rynku i na kawałku Mickiewicza. Na ulicy ma powstać budynek. Takie są
                plan
                > y. Poczęści złe ale o tym się mało mówi.

Pytałem jaką masz alternatywę dla linii"koło" w przypadku zamkniecia Rynku i
                Mickiewicza dla ruchu samochodowego. Sensowna alternatywę podkreslam. Zakładam
                ze wiesz na jakiej trasie jeźdźi "Koło"

Spytaj w Urzedzie Miasta albo weź do ręki jakis lokalny dziennik i poczytaj
                sobie sobie:

"..Charakter zmieni także odchodząca od rynku ulica Mickiewicza. Teraz
                ruchliwa, ma się także stać traktem jednokierunkowym. - Autorzy projektu
                chcieli ją całkowicie wyłączyć z ruchu samochodowego, ale prezydent jednak na
                to nie przystał - dopowiada Waldemar Wiącek.
                Kiedy zamiary zostaną wprowadzone w życie? Trzeba się liczyć, że prace nad
                projektem zakończą się w przyszłym roku. A wtedy nastanie nowa Rada Miejska. To
                do niej będzie należeć decyzja, co dalej z pomysłem...."
    • strzelec1 Re: Tragiczne przebicie na most=chore pomysły Cho 20.11.05, 18:58
      Ostatnio wracałem do Mielca z Krakowa nocnym autobusem. Kierowca pojechał nie
      nowa drogą, ale przez Rynek. Jadąc tamta droga widziałem kilka samochodów
      ciężarowych jadących w obu kierunkach. O ile jazdę przez Rynek przez kierowcę
      PKS Puławy i kierowców tirów można wytłumaczyć brakiem znajomości nowej drogi,
      to to, dlaczego kierowcy TIRÓW na mieleckich numerach jeżdżą tamtędy można
      wytłumaczyć tylko tym ze widzą już, co ta nowa droga jest warta i wola dalej
      stara drogę przez Rynek.
      Polecam zatem aby prezydent lub ktoś, kto jest odpowiedzialny za budowę tej
      drogi posiedział sobie w nocy godzinek na rynku i policzył ile mieleckich TIRÓW
      przejdzie tamtędy. Może coś do nich dotrze.
      Panie Chodorowski, czas wreszcie przyznać ze ta droga jest spartaczona
      • stary_mielczanin Niezaktualizowane drogowskazy. 21.11.05, 08:10
        Problemem jest nie spartaczona droga, tylko do tej pory nie zmienione
        drogowskazy (chociażby obok stacji BP).
        Niemniej ktoś tu zaspał.
        • roman1232 Re: Niezaktualizowane drogowskazy. 30.11.05, 12:23
          Masz rację.
          Brak tu ewidentnie osobnego lewoskrętu i w przyszłosci prawoskrętu na wszystkich drogach, Niepodległosci, Staszica i Sienkiewicza. Tak jak jest w każdym większym mieście.
          Pozatym zauważyłem ze wogóle w Mielcu brakuje wyodrębnionych pasów do skrętu w lewo czy wprawo.

pozdrawiam
    • nienzajomy_mc Re: Tragiczne przebicie na most=chore pomysły Cho 21.11.05, 00:31
      Słuchajcie JESTEŚCIE ZAŁOŚNI!!!!!! Kto z was ma pojęcie o budowie dróg? Kto z
      was jest architektem? Kto z was ma pojęcie o realizacji jakiejkolwiek
      inwestycji? Kto ma pojęcie o tym co się dzieje w Mielcu?? Czyżby NIKT? Bo nikt
      nie pisze o tym jakie parametry może mieć droga w paśmie wojewódzkim. NIKT? Bo
      nikt nie zadał sobie trudu nad zastanowieniem się czemu służy jednopasmowa
      droga. NIKT? Bo nikt nie sprawdził choćby zmian w rozkładzie jazdy i nie
      odkrył, że jedna z zatok to jest po prostu pętla. NIKT? Bo nie ma tu osoby,
      która zwróciła uwagę na stare oznakowanie, które powolnie wymienia zarząd dró
      wojewódzkich a zakazujące wjazdu tirom w Jana Pawła II. NIKT? Bo nikt nie
      zapytał dlaczego ekrany są wykonane z cegły? NIKT? Bo nikt nie pisze tu, że to
      jest jedynie obwodnica wewnątrzna, że w planie jest droga wyciągająca ciężki i
      tranzytowy ruch całkiem po za teren miasta, a nawet o głośnej ostatnio
      alternatywie dla tej obwodnicy wzdłuż Wisłoki. NIKT? Bo nikt nawet nie czyta
      dokładnie prasy lokalnej - albo daje się zwariować dziennikarzom "jedynego
      słusznego tygodnika".
      Ludzie jedźcie pomieszkać w Dębicy, Tarnobrzegu, Stalowej Woli - zobaczcie jaka
      tam jest beznadzieja, jak samorządowcy zazdroszczą Mielcowi ilości
      inwestycji... ludzie obudźcie się... to miasto miało jako jedyne w region
      nadwyżkę budżetową... przejmuje nie swoje drogi by je remontować... a na tym
      forum tylko źle i źle.... Ileż można to czytać...

Ciekaw jestem ilu z was mieszka w Mielcu na stałe... Tak się interesujecie
      sowim miaste. Jak można się wypowiadać nawet i oceniać coś o czym nie ma się
      bladego pojęcia, ani nawet odrobiny trudu nie zadało by poczytać.

a ilu jest "emigrantów". Ludzi, którzy oglądają miasto tylko z okien nocnych
      autibusów do Krakowa, Warszawy, Lublina? A może Londynu, Berlina, Paryża,
      Rzymu? A najlepiej wyjedźcie stąd wszyscy... bo wtedy zostaną ci, którzy są
      optymistami i wierzą w sukces miasta i swój sukces... I wtedy będzie to
      wreszcie miłe miasto... bo pozbawione maruderów!!!!!!
      • roman1232 Re: Tragiczne przebicie na most=chore pomysły Cho 21.11.05, 10:38
        Współczuję ci bo bzdury piszesz.
        Sam mieszakam na stałe w Mielcu więc to jest zaprzeczenie tego co piszesz. Po drugie na drogach trochę się znam i nie wypuścisz wszystkich TIR-ów na jakieś "niby obwodice" których nie ma, poniewąż TIR-y musza się dostać do np. supermarketów, ciężarówki do różnych sklepów a co z autobusami które też wolno jeżdżą? Jeżeli już droga na strefę obwodnicą "niby jest" to zastanów się nad rondami, przejazdami kolejowymi i światałami na kórych trzeba wyzerować prędkość do zera i tracić czas powodująć korki. CO? Zdumiony? Obwodnica ma to do siebie że przejeżdża się nią bez korków, jest zachowana ciągłość ruchu, ciągle z dużą prędkością. Pojedź sobie do Tarnowa na Krajową 4 to zobaczysz prędkość jest tam 100 km/h i to jest obwodnica, dalej Białobrzegi w kierunku W-wy droga espresowa 110 km/h TO SĄ OBWODNICE!!! A nie jakieś ronda dla krasnoludów. Przesz miasto musi być poprowadzona droga ekspresowa z węzłami i estakadmi tak jak to jest w zachodnich krajach aby rozładować korki .

Skoro jesteś taki mądry to zastanów się co się będzie działo gdy zamkną starówkę, nie będzie połączenia z mostu do Traugutta i będzie tylko jedna droga dostania sie do pracy i do miasta przez Jana Pawła II i spowodowane tym jeszcze większe korki?

Droga w paśmie wojewódzkim w mieście może być wdujezdniwa dwukierunkowa tak jak jest to w Krakowie, Rzeszowie, W-wie, Wrocławiu, Gdańsku itd. Tylko trzeba wyburzuć kilka domów ponieważ odstępy od jadni do budynków są większe. I CO? Zdziwiony że znam się na temacie?

Chcesz zrobić zakaz wjadu TIR-ów do mista, a co jeżeli będziesz chciał się budować w centrum i trzeba będzie wjechać betoniarką albo cegły przywieść? Zapłacisz mandat. CO z dostawcami dla sklepów i supermarketów?

Mam wrażenie że CHCESZ MIEĆ MONOPOL NA PRAWDĘ. Postawiłeś mnustwo pustych pytań na które nie znasz odpowiedzi. I bzdury piszesz jakby na zlecenia Chodorowskiego i włodarzy miasta.

Piszesz:
        >to miasto miało jako jedyne w region
        > nadwyżkę budżetową... przejmuje nie swoje drogi by je remontować...
        To dlaczego na Borku, Smoczce, Wojsławiu są dziurawe jezdnie i wypadki, jest niebezpieczenie?, Zobacz ulice Ducha Świętego... Miasto nie chce ich remontowąć mając pieniądze, a ma pieniądze na zwężanie drogi na Niepodległości co jest paranoją na skalę kraju gdzie wszędziie się poszerza a nie zwęża. CO więcej to robi jeskieś daptaki za grube miljony i wspomaga parafię MBNP.
      • 2sevan Re: Tragiczne przebicie na most=chore pomysły Cho 21.11.05, 10:40
        nienzajomy_mc napisał:

> Słuchajcie JESTEŚCIE ZAŁOŚNI!!!!!! Kto z was ma pojęcie o budowie dróg? Kto z
        > was jest architektem? Kto z was ma pojęcie o realizacji jakiejkolwiek
        > inwestycji? Kto ma pojęcie o tym co się dzieje w Mielcu?? Czyżby NIKT? Bo
        nikt
        > nie pisze o tym jakie parametry może mieć droga w paśmie wojewódzkim. NIKT?
        Bo
        > nikt nie zadał sobie trudu nad zastanowieniem się czemu służy jednopasmowa
        > droga. NIKT? Bo nikt nie sprawdził choćby zmian w rozkładzie jazdy i nie
        > odkrył, że jedna z zatok to jest po prostu pętla. NIKT? Bo nie ma tu osoby,
        > która zwróciła uwagę na stare oznakowanie, które powolnie wymienia zarząd dró
        > wojewódzkich a zakazujące wjazdu tirom w Jana Pawła II. NIKT? Bo nikt nie
        > zapytał dlaczego ekrany są wykonane z cegły? NIKT? Bo nikt nie pisze tu, że
        to
        > jest jedynie obwodnica wewnątrzna, że w planie jest droga wyciągająca ciężki
        i
        > tranzytowy ruch całkiem po za teren miasta, a nawet o głośnej ostatnio
        > alternatywie dla tej obwodnicy wzdłuż Wisłoki. NIKT? Bo nikt nawet nie czyta
        > dokładnie prasy lokalnej - albo daje się zwariować dziennikarzom "jedynego
        > słusznego tygodnika".
        > Ludzie jedźcie pomieszkać w Dębicy, Tarnobrzegu, Stalowej Woli - zobaczcie
        jaka
        >
        > tam jest beznadzieja, jak samorządowcy zazdroszczą Mielcowi ilości
        > inwestycji... ludzie obudźcie się... to miasto miało jako jedyne w region
        > nadwyżkę budżetową... przejmuje nie swoje drogi by je remontować... a na tym
        > forum tylko źle i źle.... Ileż można to czytać...
        >
        > Ciekaw jestem ilu z was mieszka w Mielcu na stałe... Tak się interesujecie
        > sowim miaste. Jak można się wypowiadać nawet i oceniać coś o czym nie ma się
        > bladego pojęcia, ani nawet odrobiny trudu nie zadało by poczytać.

Nareszcie coś sensownego ktos napisał. Jeżeli w przyszłości jest planowane
        połaczenie Trauguuta na Złotnikach z rondem obok RegBeznu to jaki jest sens
        wywalać pieniądze na dwa pasy na Staszica i dzielić miasto na kolejne kwartały
        odseparowane od siebie. A może dodajmy jeszcze po jednym pasie na
        Niepodległości !!! Czy ktos z piszacych te bzdury o potrzebie kolejnych pasów
        na Staszica zadał sobie pytanie o koszty. Nawet gdyby na dodatkowe pasy
        przeznaczyć dojazdowe drogi do budynków po południowej stronie Staszica to i
        tak ich mieszkancy nie zgodza sie i słusznie zresztą na tak bliskie sąsiedztwo
        drogi. Jakie byłyby koszty wykupienia tych kilkunastu działek z budynkami??

pozdr

marek
        • roman1232 Re: Tragiczne przebicie na most=chore pomysły Cho 21.11.05, 10:56
          Napisałeś: >Jeżeli w przyszłości jest planowane
          > połaczenie Trauguuta na Złotnikach z rondem obok RegBeznu to jaki jest sens
          > wywalać pieniądze na dwa pasy na Staszica i dzielić miasto na kolejne kwartały
          > odseparowane od siebie.
          Potrzebne jest to dlatego że samochodów w mieście będzie coraz więcej i za 10 lat zobaczysz ogromny problem z przejechaniem przez ten teren i nawet jakaś obwodnica przez Złotniki nie pomoże ponieważ blizej będzie przez Niepodległości a czas przejazdu jedną i drugą drogą będzie taki sam dlatego że na "niby obwodnicy" będą ronda, przejazdy kolejowe, światła i niewadomo co jeszcze gdzie zerujesz prędkość bo możesz rozwalic samochód. Pomyśl o następnych pokoleniach i rozwoju miasta. Koniecznością jest wprowadzanie drogi dwujezdniowej dwukierunkowej w miastach aby mozna było sie szybko przemieszczać. Jedż do większych miast w kraju a dostrzesz problem:) Na Sienkiewicza są dwa pasy w jedną stronę i jest lepiej niż gdyby było jeden, prawda?

Nie chcę prawić kazań ale z dobrego serca propouję wszystkim przejechanie sie do innych większych mist i zobaczenie jakie są korki, poniewż brak jast dwóch, trzech pasów ruchu w jednym kierunku i braku rezerwacji terenu pod nie:)
          • nienzajomy_mc Re: Tragiczne przebicie na most=chore pomysły Cho 21.11.05, 11:58
            Ulica Jana Pawła II ma za zadanie wyprowadzić bezpiecznie i spokojnie ruch z
            centrum, przeprowadzić go przez mocno zabudowane osiedle. Stąd ruch ma się
            odbywać powoli, stąd ronda - to nie jest obwodnica okrążająca miasto, bo tam
            musi objechać Mielec doookoła. To jest sposób na odciążenie Rynku i
            Mickiewicza, na przeniesienie ruchu w inne miejsce. Ta droga jest najszerzą
            jednopasmową jaką można zbudować w pasie dróg wojewódzkich. Na dwupasmową nie
            ma miejsca, a na kolejne wyborzenia po prostu nikt tam się nie zgodzi.
            Przypominam, że proces pozyskania gruntów pod obecną drogę trwał bodajże 7 lat.

Trzeci szeroki przystanek ma być pętlą autobusową - już teraz kończy tam swój
            bieg linia 20 i 22.

Cegła ma takie same właściwości jak każdy inny materiał, a została użyta by
            ekrany pasowały do zabudowy - i pasuje idealnie.

Tiry i ciężarówki zawsze będą dojeżdżać do marketów i hurtowni rozsianych po
            mieście, ale największy potok tych pojazdów odbywa się ze Strefy w Kierunku
            Tarnowa i tak droga ma wyprowadzić je po za starówkę.

Zwężenie Niepodległości... ulica położona w ścisłym centrum dzieli osiedla
            sztuczie. Gdy idziesz do sklepu stoi na przejśćiach, wdychasz spaliny. A to ma
            być centrum - miejsce spacerów, zakupów, koncertów a nie autostrada.

Sugerujesz, że wsżedzie ulice mają być szerze, no tak bo kierowca któy jedzie
            swoim klimatyzowanym wozem jest święty i ma się dostać wszędzie natychmiast, a
            pieszy niech cierpi, bo zabiorą mu chodnik, bo musi stać na przejścia dla
            pieszych bardzo długo (choćby Mickiewicza przy wlocie do Rynku)...

Widzę tu koleje postulaty w stylu ... miasto dla samochodów nie mieszkańców.

Droga ekspresowa nie przez miasto... a wokół miasta, a do niej mają być
            odpwrowadzone drogi wyjazdowe !!!!!! Które mądre miasta budją sobie autostrady
            wewnątrz. Mówisz o Krakowie, Rzeszowie, W-wie, Wrocławiu - tylko tam po
            pierwsze wszędzie buduje się obwodnice, po drugie zapewnie myślisz np. o
            Cieplińskiego w Rzeszowie - drodze w paśmie krajowym w kierunku południowym, np
            przejścia granicznego w Barwinku. Do tego położonej w centrum miasta... tam po
            prostu musi być taka. W Mielcu takich potrzeb nie ma.

MONOPOL NA PRAWDĘ... a może wziąłem do ręki prasę lokalną i czytałem? a może
            radia lokalnego slucham... a może nie jestem krytykantem...

Jak malutczy jesteście świadczy fakt, że za każdym razem gdy ktoś stara się
            wytykać na tym forum wszechobecna krytyke to uważany jest za powiązanego z
            prezydentem. GRATULACJE!!! Bo jak widać to wy staracie sie mieć monopol na
            prawdę, a wszyscy z odmiennym zdnaiem "MUSZĄ TRAK PISAĆ BO DZIAŁAJĄ NA ZLECENIE
            CHODOROWSKIEGO"

• roman1232 Re: Tragiczne przebicie na most=chore pomysły Cho 21.11.05, 15:55
              Jastem jak najbardziej za tym aby zmniejszyć ruch na starówce a w ostateczności zamnkąć. Już nawet za "komuny" pomyśleli o tym i zrobili wiadukt na osiedlu z dojazdem do Sienkiewicza. Brakło im tylko pieniędzy na doprowadzenie do mostu. Uwierz mi że już kilkadziesiąt lat temu była planowana tam droga wdujezdniowa więc nikt nie powinien mieć pretensji. Patrząc przyszłościowo w przód i tak trzeba będzie wyburzyć domy. Czy to się teraz zrobi czy później za innej kadencji jest to tylko kwestią czasu.

Należało by planować rozwój miasta na 25 lat w przód dla następnych pokoleń, a nie myśleć co zrobić do następnych wyborów aby ludzie wybrali znowu na stanowisko. Skoro ktoś kiedyś zaplanował pociągnięcie drogi z Niepodległości do mostu przez Staszica to ludzie już wiedzieli że będzie musiała tam powstać droga i udają że chcą walczyć o swój teren. Problem wykupu gruntów i odszkodawań nie powinien być znowu duża sprawą. Droga jest rzeczą wyższej użyteczności i w razie czego zawsze można wywłaszczyć a właściciel gruntu może walczyć tylko o wysokość odszkodowania. Przecież gdyby tak nie było to nidgy by nie powstały autostrady i drogi ekspresowe. Kolejną rzeczą są lilipucie ronda które powodują korki. NA przebiciu na most nie powinno byc rond tylko światła z lewoskrętami i prawoskrętami aby nie tamować ruchu i aby upłynnić ruch. Obecnie każdy zwalnia praktycznie do zera i się rozpędza od nowa. Niekt nie pomyslał o tym że traci się za każdym razem paliwo, pieniądze i czas. I tak codziennie przy wjeździe i wyjeździe z miasta. Każdy obywatel traci na tym. Kto nam za to zapłaci? A ronda odstraszają inwestorów ponieważ to bardzo podnosi koszty transportu i wydłuża czas pracy kierowców nie mówiąc o korkach.

Odpowiedz mi na pytanie: gdzie się zmieszczą autobusy MKS, PKS i prywatni przewożnicy gdy zamkną starówkę? Szczególnie w godzinach szczytu. I czy to nie spowoduje zwiększenia korków. Czekam na odpowiedź.

Na Niepodległości powinien powstać tunel z drogą ekspresową aby ludzie mogli bezpiecznie i szybko przemieszczać się. Nikt by wtedy nie narzekał a piesi chodzili by górą bez problemu. A co do zwężania to przypomnę ci że spowoduje to wzrost korków a przez to większe spalanie i wiekszą emisje trujących substancji. Ponieważ jazda będzie odbywać się z prędkością ok. 10 km/h i ty chcesz proponowac ludziom i małym dzieciom wtedy tam chodzić i robić zakupy żeby nabawiły się chorób? Jak wejdą plany w etap realizacji to skutek będzie taki że będziecie narzekać jeszcze bardziej niz teraz a wasze mieszkania będą najtańsze w całym mieście bo smród ze spalin będzie nie do zniesienia.

W Warszawie i większych miastach "sztucznie" jak piszesz jest podzieolne całe miasto ponieważ wszędzie są drogi dwu, trzy i czteropasmowe i co z tego? Nie zapomnij że u nas jeszcze kolej dzieli czyli tory i co?

Chcesz przenieść tory poza miasto bo dzieli?
              • bufet3 Re: Tragiczne przebicie na most=chore pomysły Cho 21.11.05, 16:47
                "A ronda odstraszają inwestorów ponieważ to bardzo podnosi
                koszty transportu i wydłuża czas pracy kierowców nie mówiąc o korkach."
                Ha,ha,ha.......
      • strzelec1 Re: Tragiczne przebicie na most=chore pomysły Cho 28.11.05, 22:25
        > Ludzie jedźcie pomieszkać w Dębicy, Tarnobrzegu, Stalowej Woli - zobaczcie jaka
        >
        > tam jest beznadzieja, jak samorządowcy zazdroszczą Mielcowi ilości?
        > inwestycji... ludzie obudźcie się...

Człowieku! Nie wiesz co piszesz!
        Dębica ma obwodnice z prawdziwego zdarzenia a w centrum miasta jeżdżą tylko
        samochody, które tam maja cel podróży.
        Tarnobrzeg nie ma może specjalnie rozwiniętego układu komunikacyjnego, ale
        główna droga przez miasto jest dostatecznie szeroka, posiada pasy do lewoskrętu,
        co gwarantuje sprawny ruch. Poza tym Wisłostrada - może trochę zaniedbana, ale
        jest układ komunikacyjny z prawdziwego zdarzenia.
        A Stalowa Wola to juz absolutnie zły przykład. Kręgosłup komunikacyjny miasta
        stanowi dwujezdniowa droga, której nikt nie chce zwężać. Na skrzyżowaniach sa
        światła bądź ronda (prawdziwe ronda!!!). Poza tym na ukończeniu jest obwodnica z
        prawdziwego zdarzenia. Polecam zdjęcia (juz sam wygląd strony miasta jest o
        wiele lepszy):
        www.stalowawola.pl/fotoalbum/102.html
        www.stalowawola.pl/fotoalbum/01.html
        www.stalowawola.pl/fotoalbum/03.html
        I gdzie są takie rozwiązania komunikacyjne w Mielcu?? Z przykrością musze
        przyznać ze Mielec przy Stalowej Woli wygląda jak prowincjonalna dziura. Jakbym
        miał wybudować fabrykę i zastanawiał sie czy wybudowac ja w Mielcu czy w
        Stalowej Woli to jakbym zobaczył układ komunikacyjny to wybrałbym Stalową Wolę.
        Niestety:(

> to miasto miało jako jedyne w region
        > nadwyżkę budżetową... przejmuje nie swoje drogi by je remontować... a na tym
        > forum tylko źle i źle.... Ileż można to czytać...

A czy ktokolwiek krytykuje ekipę pana Chodorowskiego, za to że w kasie miejskiej
        jest nadwyżka?? Przedmiotem krytyki jest co innego.
        A czy to ze komunikacja miejska w Tarnobrzegu działa gorzej jak w Mielcu
        wprowadza Cię w zachwyt?? Bo ja raczej szukałbym lepszych wzorców w Polsce.
        >
        > Ciekaw jestem ilu z was mieszka w Mielcu na stałe... Tak się interesujecie
        > sowim miaste. Jak można się wypowiadać nawet i oceniać coś o czym nie ma się
        > bladego pojęcia, ani nawet odrobiny trudu nie zadało by poczytać.
        > a ilu jest "emigrantów". Ludzi, którzy oglądają miasto tylko z okien nocnych
        > autibusów do Krakowa, Warszawy, Lublina?

To jest zarzut do mnie. Otóż na stałe mieszkam w Mielcu!!! A budowy mieleckich
        dróg widziałem przynajmniej raz na tydzień. A to ze często bywam poza Mielcem
        może wpływa na to ze moje horyzonty są trochę szersze. Często widzę jakieś
        rozwiązania w innych miastach i mogę je porównać z mieleckimi. Może lepiej by
        było jakbym nigdzie nie wyjeżdżał. Nie widziałbym nic i nie krytykowałbym nic bo
        nie widziałabym nic lepszego. Nie prawdaż??
        • roman1232 Re: Tragiczne przebicie na most=chore pomysły Cho 30.11.05, 12:05
          Świetny artykuł:)

Tak wogóle to to co jest na pierwszym zdjęciu jest to skrzyżowanie o ruchu okrężnym ze światłami a nie klasyczne rondo:) Nie należy mylić.
          Jakbyś miał jeszcze jakies zdjęcia dobrych komunikacji w miastach z wieloma pasmami to daj na forum aby inni mogli zobaczyć jak się buduje przyszłościowo.

pozdrawiam
          • strzelec1 Re: Tragiczne przebicie na most=chore pomysły Cho 26.01.06, 11:16
            A tak na dokładke na poparcie tezy ze nienznajomy_mc pisze bzdury o tym marazmie
            w Stalowej Woli, podrzucam link ze zdjęciami obwodnicy Stalowej Woli.
            www.gddkia.gov.pl/article/informacje/aktualnosci/article.php/id_item_tree/5b17b92ffc316ed672bcd5a223c53944/id_art/0b57d313ede8ab35b6d6d623c2058663
            Czy pan nieznajomy_mc dalej twierszi ze mieleckie drodi są lepsze??
            • francuz1955 Re: Tragiczne przebicie na most=chore pomysły Cho 14.05.06, 14:06
              `Oglądałem zdjęcia faktycznie super droga , widać że inni włodarze miast myślą
              żeby coś wybudować z perspektywą a nie cofać się w rozwoju.Pan Chodorowski
              wymyslil sobie żeby zamknąć Al.Niepodległości ,która to ulica była poszerzana i
              na co poszło mnóstwo kasy z puli miasta .Ale co tam - trzeba to zniszczyć a
              ruch samochodowy skierować na inne wąskie ulice , co przy rosnącym parku
              samochodowym spowoduje tragedie ,bo takie ma swoje widzimisie.
    • nienzajomy_mc Re: Tragiczne przebicie na most=chore pomysły Cho 22.11.05, 01:05
      w prasie miasto nie zgodziło się z projektantem i pozostawiło ograniczony ruch
      na Mickiewicza i w Rynku.... nikt nic nie wspominał o autobusach... więc
      narazie jest to tylko gdybanie... DO tematu będzie można wracać jak zostanie
      podjęta jakaś decyzja... zapewne zmienią się trasy jazdy, ale to czas i
      projektanci pokażą... czy się autobusy zmieszczą... przestanki malutkie nie są,
      fakt, że w godzinach szczytu ruch jest spory... ale wątpie by na Jana Pawła II
      było wielu mieszkańców chętnych do wsiadania...

Powiem tak... nie wiem czy się zmieszczą...

Ronda... ulubione ostatnio narzędzie wielu projektantów do UWAGA!!! zwolnienia
      ruchu w mieście by wyeleminować pędzące samochody...

• roman1232 Re: Tragiczne przebicie na most=chore pomysły Cho 22.11.05, 09:09
        Widzisz, przyznałeś mi rację:) Jak szybko ludzie się uczą.

Piszesz o Janie Pawłe II ale zauważ że np KOŁO czy 29 nie ma potrzeby jechać w tą ulicę. Więc to co napisałeś jest trochę bez sensu. Jeżeli już będą jechać to przez Staszica a ewentualny przystanek będa mili pod starostwem. A tam jest tragedia. Piszesz ">w prasie miasto nie zgodziło się z projektantem i pozostawiło ograniczony ruch na Mickiewicza i w Rynku.... nikt nic nie wspominał o autobusach..." Chcę cię oświecić że po to się zamyka starówkę w dużych miastach aby wyprowadzic ruch poza i w planach jest zaznaczone docelowo zakaz wjazdu jakich kolwiek pojazdów:) Więc będzie zakaz wjazdu. Chyba że się "ekipa" po wyborach zmieni i odejdzie od tych pomysłów.

Ronda to ostatnio moda naszych "włodarzy miasta, świty urzędu i architekta" paralizeują ruch samochodów, powodują korki i wąskie gardła które są niebezpiczne dla samochodów bo można łatwo je rozwalić. Piszesz, że w Mielcu samochody pędzą. Bzdura!!! Jeżeli uważasz prędkość 40km/h za zawrotną prędkość to z jaką ty jeździsz? Uwierz mi że w Mielcu się jeździ bardzo wolno bo praktycznie wszędzie są korki i skrzyzowania. Jest niemożliwością wyprzedzić (oprócz dróg dwujezdniowych). W Mielcu powinny powstać drogi klasy GP (Głównej Przyspieszonej) do 70 km/h. Aby zniwelowac ten problem.

W Warszawie i większych miastach "sztucznie" jak piszesz jest podzielone całe miasto ponieważ wszędzie są drogi dwu, trzy i czteropasmowe i co z tego? Nie zapomnij że u nas jeszcze kolej dzieli czyli tory i co?

Odpowiedz mi napytanie:
        CHCESZ PRZENIEŚĆ TORY POZA MIASTO BO DZIELI?
        • nienzajomy_mc Re: Tragiczne przebicie na most=chore pomysły Cho 22.11.05, 12:26
          odnośnie ruchu na Starówce... raz jeszcze powtarzam, że ruch w ograniczonym
          stopniu ma zostać utrzymany !!!!

Co do przestanków na Jana Pawła II czy Staszica powtarzam raz jeszcze,że nie
          wypowiadam się bo nie wiem, poczekam na decyzje o rozkladach jazdy etc, być
          może przestanki będą powiększane... nie gdybam

Tory... ruch na drogach zawsze jest dużo większy niż na lini kolejowej, zresztą
          linia jest i nikt jej ruszać nie zamierza, a my chyba rozmawiamy o budowie
          nowych tras i tutaj można myśleć na tyle racjonalnie... na przykład ruch
          wyciągać po za miasto... a nie pchać go w centrum i dzielić jedno osiedle przez
          pół trzy pasmową jezdnią.. (ktoś wyżej sugerował trzeci pas na
          Niepodległośći!!!)
          • roman1232 Re: Tragiczne przebicie na most=chore pomysły Cho 22.11.05, 14:44
            Czyli znowu przyznajesz mi rację
            Sa duże błędy w projektowaniu dróg w naszym mieście. Kolejny dowód to przystanki, korki uliczne i ronda. Sprawdź i napisz o ile zwiększyła się liczba samochodów w mieście i powiecie i oblicz sobie trend. I co?

Kierowców z samochodami jest coraz więcej i korki są coraz większe. Zastanów sie po czym mają jeździć, może po chodnikach? A może wolałbyś zabrać im samochody i kazać chodzic pieszo?

• nienzajomy_mc Re: Tragiczne przebicie na most=chore pomysły Cho 22.11.05, 15:25
              Korków jakiś super dużych nie widzę, szczególnie teraz gdy jest puszczona Jana
              Pawła II. Na Wolności wystarczyła zmiana organizacji ruchu i jest w dużym
              mierze ruch usprawniony.

Rond błędem w projektowaniu bym nie nazwał... spełniają swoją rolę...
              wyhamowują ruch, upłynniają przejazd przez newralgiczne skrzyżowania. Dużo
              lepsze jak np sygnalizacja świetlna.

Co do przystanków powtarzam i będę powtarzał z uporem mianiaka... nie
              wypowiadam się dopóki nie będzie wiadomo jak będzie jeździć komunikacja
              zbiorowa.... zresztą te przestanki są takie jak wszędzie w mieście... Ba
              przynajmniej są... bo w samym Rynku zatok brak.

Owszem samochodów przybywa i to nie jest ani nic nowego, ani nic dziwnego. Ale
              i przybywa przecież nowych rozwiązań komunikacyjnych. Janaw Pawła II, Padykuły,
              Szafera, Powstańców Warszawy, przedłużona Jagiellończyka... to tylko ostatni
              rok. Poprawona jest Partyzantów i Witosa. Poprawione będą wkrótce Chopina,
              Solskiego, Biernackiego, Kusocińskiego... nie można powiedzieć że tylko
              samochodów przybywa, a w temacie dró cisza... budowane jest mnóstwo
              parkingów...
    • roman1232 Re: Tragiczne przebicie na most=chore CHODORONDA! 24.11.05, 09:45
      Jeszcze raz powtórzę

Ronda paralizeują ruch samochodów, powodują korki i wąskie gardła które są niebezpiczne dla samochodów bo można łatwo je rozwalić. Może i pomogają przejechać przez skrzyżowanie ale nie zachowują ciągłości ruchu i płynność ruchu jest znikoma. Zaobserwujmy ulicę Sienkiewicza. Nieraz widzę jak pojawia sie czerwone światło kierowcy TIR-ów, autobusów i osobówek zwalniają wcześniej i toczą sie powoli do skrzyżownia a jak się zapali zielone wówczeas przyspieszaja i jadą. Powoduje to płynnośc i ciągłośc ruchu, zmniejszanie korków. Poza tym jak sie robi wieczór i noc można przejechać bez problemów drogą główną prosto ponieaż świeci się żóte pulsujące. Jest cisza i spokój. Mniejsze spalanie, mniej wydzielanych związków trujących ze spalin a przez to większa ochrona środowiska!!! Tak samo jest w innych miastach w których miałem okazje przebywać. Ludzie zrozumcie że ronda na dłuższą metę są nie efektowne i nie efektywne. Każde duże miasto rezygnyje z rond ponieważ powodują paraliż miasta i zwiększają zanieczyszczenie środowiska. Niewystarczy nam że Melnox nas truje?

W Mielcu się jeździ bardzo wolno bo praktycznie wszędzie są korki i skrzyzowania. Jest niemożliwością wyprzedzić (oprócz dróg dwujezdniowych). Aby rozwiązać ten problem w Mielcu powinny powstać drogi klasy GP (Głównej Przyspieszonej) do 70 km/h. Poza tym brakuje lewoskrętów i prawoskrętów.
      TO powinno byc tematem dla pana prezydenta, jego świty i architekta miasta. Jeżeli chodzi o radnych mista, to aby mieć święty spokój, zawsze zagłosują tak jak chce "świta".
      • malkontent_jeden Re: Tragiczne przebicie na most=chore CHODORONDA! 24.11.05, 10:29
        Z jaka predkoscia chcialbys sie poruszac po miescie?
        • roman1232 Re: Tragiczne przebicie na most=chore CHODORONDA! 25.11.05, 10:26
          Obecnie przy dzisiejszej infrastrukturze chciałbym się poruszać z średnią prędklością 60-70 km/h. Czyli gdzieś trzebaby było przyspieszyć a gdzieś zwolnić żeby wyszło średnio. Można tego dokonąc poprzez podwyższenie standardu drogi do GP (70 km/h), wprowadzeniu zsynchronizpowanej sygnalizacji swietlnej, budowie dróg dwujezdniowych i w przyszłości budowie węzłów i estakad. Jak będę miał czas to postaram się kiedys narysować schematy dróg jakie mogły by powstać:)

Jednak w przyszłości będzie konieczna budowa drogi ekspresowej (110 km/h) przez misto i wokół miasta tak jak jest to w zachodnich krajach Europy, USA, Kanadzie, Japonii itd. Można zrobić taką drogę wjeżdżając do Mielca od strony Wadowic Gónych równoległą do dzisiejszej (za domami), następnie most, tunel (pod dzisiejszym przebiciem na most)z wyburzeniem domów stojących obok, Potem Niepodległości koło cmentarza (na dzisiejszej ulicy), wiadukt zmodernizowany i tunel pod "niepodelgóści Osiedle" wyjście koło cyranki i normalny dojazd do strefy:)Droga będzie bezpieczna ponieważ nie będzie dostępu pieszych, rowerów, traktorów a będzie można się szybko dostać i nie bedzie korków.
          • 2sevan Re: Tragiczne przebicie na most=chore CHODORONDA! 25.11.05, 11:30
            > Jednak w przyszłości będzie konieczna budowa drogi ekspresowej (110 km/h)
            przez
            > misto i wokół miasta tak jak jest to w zachodnich krajach Europy, USA, Kanadzi
            > e, Japonii itd. Można zrobić taką drogę wjeżdżając do Mielca od strony
            Wadowic
            > Gónych równoległą do dzisiejszej (za domami), następnie most, tunel (pod
            dzisie
            > jszym przebiciem na most)z wyburzeniem domów stojących obok, Potem
            Niepodległoś
            > ci koło cmentarza (na dzisiejszej ulicy), wiadukt zmodernizowany i tunel
            pod "n
            > iepodelgóści Osiedle" wyjście koło cyranki i normalny dojazd do strefy:)Droga
            b
            > ędzie bezpieczna ponieważ nie będzie dostępu pieszych, rowerów, traktorów a
            będ
            > zie można się szybko dostać i nie bedzie korków.

Piszesz o potrzebie rozbudowy dróg. Jakies estakady, tunele i drogi expresowe
            przez miasto a ni słowem nie zajaknałes sie o jakiejs alternatywie. Ja nie chcę
            mieszkać mieście gdzie wszedzie bedą stały/jechały sznury samochodów a miasto
            bedzie podzielone dwujezdniowymi drogami (czy Ty mieszkasz w blokowisku w
            centrum czy we własnym domku w okolicy Mielca ??) Może niech ludzie do strefy
            zaczną jeździć rowerami albo komunikacja publiczną (pewnie Ci to nawet przez
            myśl nie przeszło). No i jeszcze aspekt finasnsowy, pomyslałes skad wziaść na
            to pieniadze i czy nie lepiej te pieniażki przeznaczyć na inne cele niz ładować
            w asfalt.
          • nina_love Re: Tragiczne przebicie na most=chore CHODORONDA! 15.05.06, 11:19
            Czy jak już zaczniemy ten komunikacyjny szał to zostaną w mieście jakieś
            budynki ??? Rozumiem, że trzeba dojeżdżać i jeździć ale mamy niewiele miejsca
            pomiędzy zwartą zabudową miejską. Most, tunel wyburzanie domów .. iście w stylu
            Ludwika XIV. Zapał mi się podoba tylko co na to księgowy :)
            www.jarte.org/
    • novacky obwodnica cudów 25.11.05, 15:10
      "obwodnica cudów"
      W ten sposób reporterzy RMF FM w Faktach o 15:00 określili to co w Mielcu powstało. To paranoja. Cała ta sytuacja świadczy o tym iż przedmówca o nicku "nienzajomy_mc" kompletnie nie ma racji i miesza się w swoich wypowiedziach broniąc zaciekle koncepcji Architekta nieuwzględniając uwag podanych w dyskusji tego forum.
      • novacky obwodnica cudów -c.d. 25.11.05, 15:30
        www.rmf.fm/fakty/?id=90547
        • anniiaa Re: obwodnica cudów -c.d. 25.11.05, 18:06
          "Jak na razie jednak, wielu kierowców nie przejmuje się znakami zakazu, a i ich
          przestrzeganie nie jest szczególnie kontrolowane" - to fragment informacji ze
          strony RMF Fm ciekawe dlaczego reporter nie porozmawiał z policjantami. Podobno
          gliny wiedza o co chodzi, nie zwracają uwagi na niedomówienia urzędników i nie
          karają kierowców.
          A, że ten zakaz to paranoja to fakt
          • nienzajomy_mc Re: obwodnica cudów -c.d. 25.11.05, 23:30
            Ten znak stoi i stoi... i jak informowało i Radio PULS FM i GC NOWINy ten znak
            jest bzdurą z likwidacją której zwlekają urzędnicy wojewódzkiego zarzadu
            drog... Z tekstów tych wyraźnie można wyczytać, że miasto pismo składało i, że
            policja nie zamierza karać kierowców TIRów. Po dwa nie miałem kiedy tego
            sprawdzić ale przyglądałem się ruchowi przez Jana Pawła II w środę w nocy... i
            sunie TIR za TIRem, może znak już zdjęli.

Nie rouzmiem tylko dlaczego jeden znak stojący przez opóźnienie jakiegoś
            urzędnika ma negować cała ideę obwodnicy???
    • roman1232 Re: Chodoro... zachęca do łamania przepisów!!!! 28.11.05, 18:10
      Patrząc obiektywnie to policja powinna wlepiac mandaty za wjazd na tą drogę!!! Widać ewidentnie kto rzadzi Mielcem, prezydent powie, to "pasuje zrobić". Jestem ciekawy co się dzieje jak łapią "Chodorws, jego świte lub rodzine" to czy mówi "puście mnie bo jestem prezydentem" i rozkazuje im a oni go słuchają? Czy on ustanawia prawo? Jaki paragraf w Kodeksie Drogowym mówi że prezydent ma prawo znoszenia zakazów na drodze? To ewidentny zamach stanu na polskie prawo. Ludzie zuważcie że jest to ewenement na skalę kraju!!! Prezydent zachęca do łamania przepisów.
      Jak was złapie policja na drodze to powiedzcie ze prezydent np. zniósł chwilowo ograniczenie prędkości do 50 km/h w mieście, ciekawe jak zareagują? Albo powiedzcie ze znacie prezydenta.... Nadaje sie to na ciekway artykuł do gazety!

Inna sprawa z przebiciem
      Na odcinku od wiaduktu do pierwszego ronda czyli ul. Staszica nie ma pasów na jezdni rozdzielających ruch! To o ten odcinek drogi m.in. chodzi. Jest to droga miejska jak np. każda uliczka osiedlowa. Ale pojawia się problem. Ponieważ NIE MA ZACHOWANYCH ODLEGŁOŚCI BUDYNKÓW od drogi!!! Będzie jescze o tym głośno. Postaram sie znaleźć ustawę o budownictwie drogowym to więcej napiszę!!! TO nie jest żadna obwodnica!!! Prosze nie mylcie. Staszica z góry jest przystosowana do ruchu samochodow osobowych dlatego mają problemy z podpisaniem w Rzeszowie papierów, zmiany klasy i zarządzania drogi!!!!!!

• roman1232 Re: Chodorowski... zachęca do łamania przepisów!!! 28.11.05, 21:56
        Oto Minimalne odległości obiektów budowlanych od dróg publicznych:

Według art. 43 ustawy z dnia 21 marca 1985 r. o drogach publicznych
        (Dz.U. z 1985 r. Nr 14, poz. 60) które obowiązują obecnie. W ten sposób projektuje sie i buduje drogi. Z góry muwię że parametrów jest więcej. Może kiedyś o tym napiszę.

Rodzaj drogi Na terenie zabudowy miast i wsi Poza terenem zabudowy

Droga ogólnodostępna
        a) krajowa 10 m 25 m
        b) wojewódzka 8 m 20 m
        c) gminna, lokalna miejska i zakładowa 6m 15 m

Jak widzicie jest problem w tym że może być nie zachowana odległość drogi od obiektów budowlanych!!! Chodzi głównie o mur wraz z budynkiem przy przejściu dla pieszych na Staszica. Napewno mur jest w odległości ok 1,5 metra potem jest wjazd na posesje i budynek. Jak budowali drogę chyba była zgodna z planem poniewaz była to droga miejska (odległośc min od budynku 6 m) a po przekfalifikowaniu drogi na wojewódzką musi zmienić się na min 8 mterów. ODLEGŁOŚĆ MIN. SIĘ ZWIĘKSZYŁA I SĄ PROBLEMY. Może okazać się ze droga jest nielegalna i nie da sie przekfalifikować drogi bez burzenia domu. Więc TIR-y nie mogą tam wjechać i każdy kto wjedzie powinien dostać mandat. CO na to inspektor budowlany?

Jeżeli mur z cegieł lub betonu jest obiektem budowlanym wówczas od początku droga jest nielegalna i prokurator powinien zając się tą sprawą. Nie mam jak zmierzyć odległości drogi od budynku czy jest tam min. 8 metrów. Trzeba będzie to zrobić. Ewentualnie oskarżyć prezydena i architakta miasta o nadużycia i wprowadzanie w błąd opinii publicznej i zachęcanie ludzi do łamania przepisów drogowych!!! Tą sprawą powinien zająć sie prokurator.

Obecnie kierca jadący ta drogą nic nie widzi czy są piesi czy nie (ponieważ jest mnóstwo zakrętów i MUR przez który nic nie widać i krzaki których jest mnóstwo). Jest to miejsce o podwyższonym niebezpieczeństwie i napewno będą tam potrącenia pieszych.

Mówcie o tym wśród znajomych bo to parnoja urzędników mieleckich. Oni zarabiają grube pieniądze więc nich będą odpowiedzialni za coś. Napiszcie coś bo nie wiem czy ktoś się interesuje tymi sprawami:)

• roman1232 Re: Chodorowski... zachęca do łamania przepisów!! 28.11.05, 22:02
          Nie wyraźnie wyszło, jeszcze raz:
          Minimalne odległości obektów budowlanych od drogi wynoszą:

Droga krajowa - (teren zabudowany 10 m), (poza terenem zabudowy 25 m)
          Wojewódzka - odpowiednio 8 m i 20 m
          Gminna, lokalna miejska i zakładowa - odpowiednio 6 m i 15 m

Co wy na to?
        • strzelec1 Re: Chodorowski... zachęca do łamania przepisów!! 28.11.05, 23:00

> Obecnie kierca jadący ta drogą nic nie widzi czy są piesi czy nie (ponieważ jes
          > t mnóstwo zakrętów i MUR przez który nic nie widać i krzaki których jest mnóstw
          > o). Jest to miejsce o podwyższonym niebezpieczeństwie i napewno będą tam potrąc
          > enia pieszych.

Zgadza sie ze to skrzyzowanie jest obecnie bardzo niebezpieczne. Przejście dla
          pieszych jest tak umiejscowione ze kierowcy go nie widzą. Wyjeżdżjac z ulicy
          Lelewela nic sie nie widzi po lewj stronie, bo widoczność zasłaniają krzaki i
          wyjeżdża sie po prostu "na czuja". Poza tym ten stasznie wąski wjazd w ul
          Sandomierska/Lelewela. Czesto dochodzi do blokady tego skrzyżowania ponieważ tam
          nie mieszcza sie 2 samochody. A przed przebudowa było to szerokie i porządne
          skrzyżowanie!!!
          Należałoby szybko przebudować to skrzyżowanie budując 2 pasy wyjzdowe z Lelewela
          i 1 wjzdowy w Sandomierska. Zdudować pas do lwoskrętu na głównej ulicy i
          zrobic wysepkę na przejściu dla pieczych.
        • uncletom Re: Chodorowski... zachęca do łamania przepisów!! 28.11.05, 23:33
          roman1232 napisał:

> Oto Minimalne odległości obiektów budowlanych od dróg publicznych:
          >
          > Według art. 43 ustawy z dnia 21 marca 1985 r. o drogach publicznych
          > (Dz.U. z 1985 r. Nr 14, poz. 60) które obowiązują obecnie. W ten sposób projekt
          > uje sie i buduje drogi. Z góry muwię że parametrów jest więcej. Może kiedyś o t
          > ym napiszę.
          Kolega jest w błędzie drogi projektuje sie wg rozporządzenia:
          ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU I GOSPODARKI MORSKIEJ z dnia 2 marca 1999 r.
          w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie.(Dz. U. z dnia 14 maja 1999 r.)
          Ustawa którą kolega zacytował służy jedynie do klasyfikacji, określenia obowiązków administratorom dróg itp, itd... natomiast odległości które kolega zacytował z tej ustawy dotyczą usytuowania nowych obiektów względem instniejącej już drogi.
          Idąc tokiem myżlenia kolegi krajowa 4 nie była by drogą krajową bo np w Wojniczu graniczy ona bezpośrednio z linią zabudowy i w wielu innych miejscach...
          pozdrawiam
          • roman1232 Re: Chodorowski... zachęca do łamania przepisów!! 29.11.05, 00:57
            OK. To jakie muszą być odległości od obiektów jak się buduje nową drogę a nie nowy budynek?. I podaj mi skąd wziołeś te odległości jak napiszesz. (Dokłądnie punkt w ustawie)

Odnieś sie do sytuacji którą opisałęm z tym domem i płotem betonowym przy drodze i czy jest zachowana odleglość drogi od obiektów budowlanych.

Musze poszperać w ustawach może mi to zając trochę czasu, dziś już nie mam czasu.

Napisałeś:
            "krajowa 4 nie była by drogą krajową bo np w Wojniczu graniczy ona bezpośrednio z linią zabudowy i w wielu innych miejscach..."

Zauważ ze ta droga obecnie jest remontowana a nie budowana. TO zasadnicza róznica. Na remonty dróg nie trzeba pozwolenia na budowę, skraca sie czas na przetargi itd. i może być ona poprawiana wg ustaw i rozporządzeń w momentach w któych była budowana jeżeli odrębne przepisy obecnie nie stanowią inaczej. Krajowa 4 powstała dawno temu kiedy funkcjonowało inne prawo niż dziś.

Zauważ że kilka lat temu zroboino cos z ul. Staszica pytanie czy budowano czy remontowano? Jak budowano to musiało zostać wydane pozwolenie na budowę wg jakiś parametrów, jakich?.

pozdrawiam
            • uncletom Re: Chodorowski... zachęca do łamania przepisów!! 29.11.05, 15:06
              roman1232 napisał:

> OK. To jakie muszą być odległości od obiektów jak się buduje nową drogę a nie n
              > owy budynek?. I podaj mi skąd wziołeś te odległości jak napiszesz. (Dokłądnie p
              > unkt w ustawie)

Oto odpowiedź ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU I GOSPODARKI MORSKIEJ z dnia 2 marca 1999 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie. (Dz. U. z dnia 14 maja 1999 r.)
              a dokładniej rozdział drugi, paragraf 7 punkt 1

> Odnieś sie do sytuacji którą opisałęm z tym domem i płotem betonowym przy drodz
              > e i czy jest zachowana odleglość drogi od obiektów budowlanych.

Otóz to samo rozporządzenie ten sam rozdział, ten sam paragraf ale punkt drugi.

> Zauważ ze ta droga obecnie jest remontowana a nie budowana. TO zasadnicza rózni
              > ca. Na remonty dróg nie trzeba pozwolenia na budowę, skraca sie czas na przetar
              > gi itd.
              Nic bardziej mylnego otóz na remonty obowiązują te same procedury uzyskania pozwolenia na budowe i takie same procedury przetargowe.

>i może być ona poprawiana wg ustaw i rozporządzeń w momentach w któych
              > była budowana jeżeli odrębne przepisy obecnie nie stanowią inaczej. Krajowa 4
              > powstała dawno temu kiedy funkcjonowało inne prawo niż dziś.

Kolejne nieporozumienie, remonty przebudowy i modernizacje przeprowadzane są według OBOWIĄZUJĄCYCH przepisów budowlanych.

pozdrawiam
              • roman1232 Re: Chodorowski... zachęca do łamania przepisów!! 30.11.05, 11:58
                Dobra,
                1.napisz co może sie znajdowć w linie rozgraniczajace ulicy,
                2.jaką klasę drogi ma obecnie ul Staszica i Jana Pawłą II i na jaką chca ją przemianować zgodnie z ustawą którą podałeś
                3.czy płot betonowy odzielający prywatną działkę wchodzi w zakres drogi ( tak, nie,- dlaczego),
                4. Wg jakich parametrów została wybudowana ul Staszica?
                5. Dlaczego miasto nie zamierza poszerzać drogi, ponieważ nie zachowało przepisu z tej ustawy rozdział drugi, paragraf 7 punkt 3
                6. Czy przy przejściu dla pieszych na Staszica zostało zachowane bezpieczeństwo pieszych i kierowców (Jest zauważalne ewidentne duże ograniczenie widoczności na skrzyżowaniu z ulica Lelewela i waskie gardło przy wjeżdzie w tą ulicę).

Zauważyłem że projekt wybudowanej drogi jest strasznie naciągnięty na ramy jakie tworzy ustawa.

pozdrawiam
                • roman1232 Re: Chodorowski... zachęca do łamania przepisów!! 03.12.05, 19:10
                  Dowiedziałem sie ostatnio że droga przebicia na most ma klasę D czyli linie rozgraniczające mają szrokość 10 m a zmiana na wojwódzką G bedzie wymuszać zwiększenie lini do 25 m. JEST TO WAŻNE ponieważ ludzie tam mieszkający mają prawo do odszkodowania za ograniczenie użytkowania gruntami i budynkami znajdujacymi sie w tym terenie a nawet w razie komplikacji miasto powinno wykupić grunty wraz z budynkami. Ludzie tam mieszkający nie mają często pojęcia o tych sprawach. Za niedługo dołącze list z Warszawy dotyczący tej sprawy.
              • roman1232 Re: Chodorowski... zachęca do łamania przepisów!! 30.11.05, 12:15
                Napisz jeszcze jaka jest prędkośc projektowa:

1.ul. Staszica
                2.Jana Pawął II
                3.Sienkiewicza
                4.Niepodległości
                5.Wolności
                6.WSZYSTKICH fragmentów "miejskiej obwodnicy" od ronda z Traugutta do skrzyżowania z Wojsławską.

• roman1232 Re:Odpowiedź z Warszawy dotycząca przebicia na mos 03.12.05, 19:19
                Dyskutuje z jedną osobą o odległości budynków od drogi.
                W moim mieście wybudowano drogę miejską blisko budynków i muru. Wygląda to w
                ten sposób że przy jezdni 1x2 po 3,5 m jest bezpośrednio przy niej chodnik
                1,5 m a przy nim mur. Za murem (odległośc kilka metrów) jest dom. Wszystko
                jest usytuowane przy małym skrzyżowaniu. Problem jest taki, że chcą teraz
                zmienić klasę drogi na wojewódzką i puścić nią TIR-y. Zacytowałem koledze
                waszą tabelkę i ustawę z działu Drogownictwo: Według art. 43 ustawy z dnia 21
                marca 1985 r. o drogach publicznych (Dz.U. z 1985 r. Nr 14, poz. 60)
                powiedziałem mu że nie zostały zachowane odległości obiektów budowlanych od drogi budując drogę i jest to droga nielegalna. Stwierdził ze ta ustawa
                odnosi sie TYLKO do obiektów które dopiero sie wybuduje przy drodze.

Napisal mi ustawę:
                ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU I GOSPODARKI MORSKIEJ z dnia 2 marca 1999r.
                w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i
                ich usytuowanie. (Dz. U. z dnia 14 maja 1999 r.) a dokładniej rozdział drugi,
                paragraf 7 punkt 1 . Stwierdził że wg tej ustawy planuje sie budowy dróg.

Oba przepisy mają zastosowanie - linia rozgraniczająca to nie krawędź jezdni.
                Przy wyznaczaniu rezerwy pod drogę (całkowicie nowa droga) sprawy reguluje
                rozporządzenie - pewnie wkrótce też powinna być ustawa. Przy budowie przy
                istniejącej drodze, ustawa.
                Wszelkie odległości liczyć się powinno od fundamentu budowli. Wspomniałeś, że
                za murem jest dom - nie powinien być bliżej od muru niż 4m, liczone od
                fundamentu (przepisy). Balkon może być bliżej, taras raczej nie - jak jest
                trwale posadowiony w gruncie, chyba że na palach. Wszelkie wątpliwości rozwiewa
                projekt i opis w nim zawarty.

Moje pytanie jest następujace:
                1. Wg której ustawy umieszcza sie drogi między budynkami JUŻ ISTNIEJACYMI?

Dla opisanego przypadku droga już jest, tylko zmieniana jest jej klasa (to
                prawie jakby budowano ją od nowa - Rozporządzenie ma moc). Stara klasa drogi
                zapewne odpowiadała wszelkim przepisom (liczy się moment wyznaczenia rezerwy).
                Przy zmianie klasy, moim zdaniem musi być zgoda osób, które w wyniku tej zmiany
                ucierpią. Przy czym ucierpieć może taka osoba, której dobra zostaną naruszone
                przez nową klasę drogi, np. gdy nastąpi zbytnie zbliżenie krawędzi jezdni do
                fundamentu budynku, przekroczone będą linie rozgraniczające i droga wejdzie na
                tereny prywatne.

Jeżeli chce się wyznaczyć całkowicie nową drogę - zrobić rezerwę terenu, to
                nalezy to robić w oparciu o Rozporządzenie.

2. Czy mur betonowy odzielający prywatną działkę od jezdni jest obiektem
                budowlanym i czy może znajdowac sie w liniach rozgraniczających ulicy?

Według mnie nie jest i może się znajdować w liniach rozgraniczających.

3. Czy przy zmianie klasy drogi na wyższą muszą być zachowne odległości
                budynków od jezdni.

Tak, według mnie powinno się zmianę klasy drogi traktowac jakby to był
                przypadek budowy nowej drogi, ale w praktyce ustala się strefę ograniczonego
                użytkowania, za co przysługuje odpowiednie odszkodowanie.

4. Jakie budynki mogą znajdowac sie w liniach rozgraniczających.

W zasadzie żadne nie powinny się znajdować. Jeżeli jednak już są, a często są,
                to nie powinni w nich na stałe przebywać ludzie i zwierzęta. Być może
                wystarczy, żeby w najbardziej narażonych pomieszczeniach danego budynku ludzie
                i zwierzęta nie przebywali na stałe, ale właściwie dotyczyć to może magazynów i
                innych tego typu obiektów. W przypadku budynków mieszkalnych, usługowych, itp.
                trudno spełnić ten warunek. Wtedy ustanawia się strefę i w ślad za tym należy
                się odszkodowanie ze względu na ograniczenie funkcji istniejących budowli.

...LUDZIOM TAM MIESZKAJĄCYM NALEŻĄ SIĘ ODSZKODOWANIA!!!...
                • lemuriza Re:Odpowiedź z Warszawy dotycząca przebicia na mo 25.12.05, 21:11

Pewnie macie rację, że w godzinach szczytu na tym przebiciu jest tragicznie,
                  ale ja jechałam tam dzisiaj po raz pierwszy - nie było ruchu, przejechało się
                  świetnie, byłam bardzo zadowolona, ze jestem na wiadukcie tak szybko ( przy
                  okazji pooglądam okolice , w których dawno nie byłam). Ronda, ze wąskie? No cóż
                  ja do takich jestem przyzwyczajona już, bo w Tarnowie też takie mamy:).
      • dziunek7 Re: Chodoro... zachęca do łamania przepisów!!!! 27.01.06, 10:01
        Roman1232jak czytam co ty piszesz to zaskoczony jestem że ty umiesz pisać- Ty
        głupawy troche jesteś...
    • roman1232 Re: Chore pomysły Chodorws z Archtektektem cz. II 10.05.06, 17:43
      Jak słyszeliśmy ostatnio doszło do niebezpiecznego wypadku na wąskiej "niby obwodnicy". Przewrócił się dźwig straży pożarnej ważący kilkadziesiąt ton na drogę rowerową. Strach pomysleć co by się stało gdyby jechał tam jakiś rowerzysta. ZAOSTAŁBY ZABITY!!!! Czy nikt tego nie dostrzega że jest to niebezpieczna droga wybudowana za nasze, podatników pieniądze!!! I do tego jest wąska.

Tego wszystkiego można było uniknąć gdyby zbudowano drogę szeroką z prawdziwego zdarzenia tak jak się to buduje np w Tarnowie, Głogowie Małopolskim lub w innych miastach. Najlepiej o przekroju jezdni 2x2 tak jak jest na ulicy Sienkiewicza, gdzie nie byłoby problemu z wyprzedzeniem. Oficjalnym powodem wypadku było ominięcie TIRa dzięki temu wjazd na "utwardzoną" część drogi, ściągnięcie kierownicy w stronę rowu, przeoranie ziemi, wjechanie do rowu i przewrócenie się. Gdyby wybudowano tam pobocza asfaltowe nie byłoby problemu!!! Straż pożarna ominęła by spokojnie TIRa i pojechała dalej. Dlaczego nikt o tym nie pisze w gazetach.
      Ulica Padykuły jest wąska i będzie tam dochodzić do wypadków. Zobaczycie że za niedługo pojawi sie nowy.

Szokiem jest to że taką samą wąską drogą chcą zbudowac na wolności (czyli ją zwężyć). Pozbawić asfaltowych poboczy. Spowoduje to zwiększenie niebezpieczeństwa na drodze. Ul. Wolności będzie drogą NIEBEZPIECZNĄ. Przetarg na opracowanie powinioen zostać już rozstrzygnięty. Tylko gdzie sa wyniki konkursu...
    • m58121 Re: Tragiczne przebicie na most=chore pomysły Cho 14.05.06, 23:23
      zgadzam sie z Romanem budowa , te mini ronda w mielcu to wygladaja smiesznie.
      Drogi fatalne budowane bez patrzenia w przyszlosc. Przeciez era malych fiatow
      mija i samochodow bedzie przybywac.Jezdrzac po NYC ponad 8 milionowym miescie
      spotakalem tylko 2 ronda i to glupota budowac w mielcu lilipucie ronda gdzie
      ciezarowka z przyczepa sie na nim ni miesci!
    • strzelec1 Dom na trasie do sprzedania 17.07.06, 19:07
      z moich informacji wynika, ze pierwszy dom na Staszica od strony wiaduktu jest
      do sprzedania. Przez ten dom na ul Staszica powstał straszny łuk. Warto wiec aby
      miasto wykupiło ten dom. Tam trzeba zrobic 3 pasy na dojezdzie do tego
      skrzyzowania. Trzeba wiec ten dom wykupic aby w przyszlosci bylo gdzie
      rozbudowac te droge.

Poza tym w zeszlym tygodniu zostaly zmienione drogowskazy i teraz uwzgledniaja
      nową drogę. Czy miasto wymieniło sie juz z wojewodztwem??
      Na starej trasie natomist wprowadzono ograniczenie do 3,5t.
      • mielec3 Re: Dom na trasie do sprzedania 17.07.06, 23:10
        Trzy pasy w Mielcu?O czym Ty mówisz?W Mielcu obecnie buduje sie ulice wezsze niz
        w XIX wieku.Porównaj szerokosc Ul Legionow i J.P II
    • juls.s Re: Tragiczne przebicie na most=chore pomysły Cho 10.11.06, 00:09
      Nadszedł czas wyborów. Pamiętajci e co zrobił Chodorowski i jego świta. Jak widać przebicie jest za wąskie a na wew. obwodnicy są ciągle znaki stopu z powodu torów do tego kilka rond któe wydłużają czas dojazdu do pracy i szkoły. Chce jeszcze zlikwidować Ulicę Niepodległości. Chcecie tego? Ja się nie dziwię że ludzie młodzi wyjeżdżają z Polski i z Mielca. Przecież te pomysły są anty rozowojowe. Powtarzam przeciw rozowjowi. A gdzie ty mówić o podwyżce płacy... Apeluję o głebokie zasatnawianie się nad tym. Również pana Chodorowskeigo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka