lemuriza 07.05.06, 20:18 ze swojego miasta. Dzisiaj usłyszałam opinię kogoś z Krakowa. "Tak tu czysto, bardzo czysto. Bloki tak ładnie odnowione...". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kot_behemoth Re: Bądźcie dumni 08.05.06, 12:41 A podobno przed wojna Mielec nalezal do okregu krakowskiego. Dopiero pozniej niestety zagarneli nas do Podkarpacia. Tutaj ludzie sa nawet inni niz w Rzeszowie. Lubie to miasto bo tu dorastalem, teraz niestety pracuje i mieszkam w Rzeszowie, ale kiedys chcialbym wrocic. Odpowiedz Link Zgłoś
yapkovitz Re: Bądźcie dumni 08.05.06, 13:40 kocie behemocie, Twoj tekst chyba jest jakis taki szowinistyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
absit Re: Bądźcie dumni 08.05.06, 19:28 yapkovitz napisał: > kocie behemocie, Twoj tekst chyba jest jakis taki szowinistyczny. nie chwalą Mielca - źle, chwalą - też źle.. to ja juz nie wiem o co chodzi :> Odpowiedz Link Zgłoś
yapkovitz Re: Bądźcie dumni 08.05.06, 21:19 absit, tekst kota nie byl jak dla mnie pochwala Mielca, bardziej mial oddzwiek pesymistyczny, sugerujacy ze poza Mielcem mieszkaja jacys inni ludzie, w domysle gorsi. Osobiscie chwala Mielec gdzie tylko moge. Odpowiedz Link Zgłoś
absit Re: Bądźcie dumni 09.05.06, 06:22 yapkovitz napisał: > absit, tekst kota nie byl jak dla mnie pochwala Mielca, bardziej mial oddzwiek > pesymistyczny, sugerujacy ze poza Mielcem mieszkaja jacys inni ludzie, w > domysle gorsi. Osobiscie chwala Mielec gdzie tylko moge. wiec inaczej zrozumielismy chyba pojecie "szowinistyczny"... moim zdaniem szowinista to ktos nastawiony delikatnie mowiac wrogo do mniejszosci ( w tym wypadku byliby to np ludzie z Mielca ) a nie ktos kto ma zle nastawienie do wiekszosci ( wszyscy poza mielczanami )...no ale jak zwykle ...moge sie mylic:)Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
yapkovitz Re: Bądźcie dumni 09.05.06, 08:01 absit, ja definuje szowinizm jako ogolne negatywne nastawienie do innych, na poparcie mojego zdania przytoczyc definicje szowinizmu: "Szowinizm - ideologia i postawa, które wyrażają się w bezkrytycznym stosunku do własnego narodu, niedostrzeganiu jego wad i przecenianiu zalet, w pogardzie i nienawiści do innych nacji...." wiecej w linku: pl.wikipedia.org/wiki/Szowinizm Z przytoczonej powyzej definicji nie wynika, ze szowinista czuje pogarde i nienawisc do mniejszosci, mowa jest natomiast o pogardzie dla innej nacji. Odpowiedz Link Zgłoś
dziunek7 Re: Bądźcie dumni 09.05.06, 09:41 Absit Yabkowidz mozna być z was dumnym. Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemoth Re: Bądźcie dumni 09.05.06, 14:24 Hmmm.. piszac tego posta nie mialem pojecia ze bedzie az taki oddzwiek. Pisalem go bez zadnego podtekstu - nooo ale teraz to sie sam zaczynam zastanawiac czy przebiegle nie ukrylem czegos miedzy wierszami.. heh. Odpowiedz Link Zgłoś
absit Re: Bądźcie dumni 09.05.06, 17:19 yapkovitz napisał: w pogardzie > i nienawiści do innych nacji...." wiecej w linku: > pl.wikipedia.org/wiki/Szowinizm > Z przytoczonej powyzej definicji nie wynika, ze szowinista czuje pogarde i > nienawisc do mniejszosci, mowa jest natomiast o pogardzie dla innej nacji. > hmm ale ja tu pogardy dla rzeszowiaków nie zauważyłam :) nie mniej jednak - dziekuje za poszerzenie horyzontow myslowych dotyczacych definicji szowinizmu... gdybym miala wiecej czasu pewnie sama sprawdzilabym w encyklopedii ale... wole pisac to co mysle nawet jesli jestem w błędzie ...zaznaczylam ze moge sie mylic...pozdrawiam serdecznie:) Odpowiedz Link Zgłoś
zslot Re: Bądźcie dumni 10.05.06, 17:25 Rozpoczęła się kampania przedwyborcza. Jest tak ślicznie, że tylko brakuje jeszcze kilku hektarów kostki brukowanej. Odpowiedz Link Zgłoś
roman1232 Ty kpisz 09.05.06, 10:26 A ja słyszłem od kogoś z Pozania że Mielec jest to dziura z waskimi i dziurawymi drogami. Ze śląska że nie umiemy walczyć o swoje, zwężamy ulice i budujemy lilipucie ronda, i mamy duże korki w mieście. Mielec to typowy zaścianek z ludźmi którzy są leniemi i mało co robią czekając na SOCJALNĄ POMOC!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
yapkovitz Re: Ty kpisz 09.05.06, 10:46 Hmm, subiketywnie uwazam Mielczan za bardzo mobilna spolecznosc i pracowita, co doskonale widac po zadbanym miescie, budujacych sie podmiejskich inwestycjach, przykladowo w"illowa dzielnica" przy Witosa. Wszystkich maniakow wielkomiejskosci i snobowania sie na Poznan, Krakow czy Warszawe, zapraszam do podwarszawskiego Konstancina, gdzie takie sobie domki stoja przy polnych drogach Odpowiedz Link Zgłoś
darecky111 Re: Ty kpisz 09.05.06, 14:16 Fakt, Konstancin wyglada cokolwiek smiesznie. Wille warte pare mln $ stoja przy nieutwardzonych ulicach. Do tego brak kanalizacji w duzej czesci miasta i niezrozumiala polityka miejscowych wladz w sprawie przekwalifikowynia gruntow. Coz, tak wyglada z grubsza polskie Beverly Hills:-) Odpowiedz Link Zgłoś
gluby Re: Ty kpisz 09.05.06, 17:24 okolice witosa maja juz kanalizacje i buduja teraz droge:) wiec pozytyw Odpowiedz Link Zgłoś
ispaniola Re: Bądźcie dumni 09.05.06, 19:37 Rzeczywiście często słyszę takie właśnie opinie od przyjezdnych. Podkreslają, że jest tu zielono a bloki są pomalowane ładnie, z wyczuciem, że jest gdzie pospacerować. Odpowiedz Link Zgłoś
adas49 Re: Bądźcie dumni 09.05.06, 20:35 lemuriza napisała: > Dzisiaj usłyszałam opinię kogoś z Krakowa. A jakby to samo powiedzial jakis dajmy na to ciec z Dziurdziowa to byloby mniej wazne niz slowa "kogos z Krakowa"? Znow wasze kompleksy jak ropuchy na drogi wiosenna pora wychodza... Odpowiedz Link Zgłoś
ispaniola Re: Bądźcie dumni 10.05.06, 08:36 Adaś, chyba troszke przesadzasz doszukując sie dziury w całym. Nie sądzę, by jej chodziło o to, że to ktos z jakiegoś DUŻEGO miasta, ale raczej, że z INNEGO niz Mielec, a że była konkretna...A nawet jesli z rozmysłem podkreśliła, że to Kraków to nie widzę w tym nic zdrożnego, bo oczywiste jest, że opinia osoby, która na co dzień zyje w jednym z najładniejszych miejsc w Polsce i - siłą rzeczy - przyjeźdża do mielca z obrazem krakowskiego Rynku w pamięci, ma inny charakter niż opinia mieszkańca np. mieszkańca paskudnego, biednego miasteczka dawniej robotniczego. I nie dlatego, że mieszkaniec brzydkiego miasteczka jest gorszy, głupszy, mniej miły czy co tam jeszcze mozna sugerować (nie wiem o co tak naparwde w tych dziwnych kompleksach, bo np. na studiach miałam wprost przegenialne kolezanki ze wsi zabitych dechami), tylko o to, że ma inne otoczenie na co dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Bądźcie dumni 12.05.06, 19:07 Chłopie, akurat ten ktoś był z Krakowa, bo akurat na komunię mojego siostrzeńca przyjechała rodzina z Krakowa. Nie dobudowuj sobie do mojej wypowiedzi jakieś ideologii, ok? Odpowiedz Link Zgłoś
rudy_listek Re: Bądźcie dumni 10.05.06, 11:18 Ludzie!! czy we wszystkim musicie dopatrywać się ukrytych podtekstów?? Miło usłyszeć od przyjezdnych, że mieszka się w ładnym mieście, że jest dużo zieleni i ładnie odnowione bloki - po co od razu dorabiać do tego ideologię? Podobne opinie o naszym mieście usłyszałam podczas ubiegłorocznych wakacji od wszystkich gości, którzy odwiedzali nasz dom. Były to szczere opinie, przemilczę z jakich rejonów Polski przyjechali.... bo znowu ktoś sfrustrowany wrzuci zakompleksioną ropuchą Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent_jeden Re: Bądźcie dumni 10.05.06, 12:23 Znajoma geodetka spod Poznania brała głębokie oddechy po przejeżdzie przez nowy Niski Borek. Stękała tylko "Ameryka". Odpowiedz Link Zgłoś
junior.senior Re: Bądźcie dumni 11.05.06, 04:13 Opinii z Poznania nie można brać na poważnie, bo tam mieszkają kretyni nienawidzący wszystkiego co nie poznańskie. Taki zabawny folklor. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent_jeden Spod Poznania, nie z Poznania... 11.05.06, 15:39 i bynajmniej nie wyraziła dezaprobaty. Nie bądź ksenofobem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
rudi6969 Re: Bądźcie dumni 11.05.06, 10:52 Owszem ale nie popadajmy w euforie.Ja też kiedyś byłem dumny jak pokazywałem FKS i Dom Kultury a co teraz?Rozwijamy się idziemy do przodu cieszę się, ale starajmy się równac do przodu bez popadania w samozachwyt.Napewno jest coraz lepiej tymbardziej że start byl trudny a srodków mało do dzis.Każdy kto wraca z Europy gryzie go w oczy wiele.Najlepiej się przyzwyczaić do POWIETRZA też. Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Bądźcie dumni 12.05.06, 19:09 Mielczanie mają chyba naprawdę masę kompleksów... Nawet nie potrafią się cieszyć z tego, że coś przyjezdnym w tym mieście się podoba. P.S. Kostka brukowa wszędzie tez mi się nie podoba, ale lepsze to niż stare dziurawe chodniki. Odpowiedz Link Zgłoś