Dodaj do ulubionych

Bądźcie dumni

07.05.06, 20:18

ze swojego miasta.
Dzisiaj usłyszałam opinię kogoś z Krakowa.
"Tak tu czysto, bardzo czysto.
Bloki tak ładnie odnowione...".
Obserwuj wątek
    • kot_behemoth Re: Bądźcie dumni 08.05.06, 12:41
      A podobno przed wojna Mielec nalezal do okregu krakowskiego. Dopiero pozniej
      niestety zagarneli nas do Podkarpacia. Tutaj ludzie sa nawet inni niz w Rzeszowie.
      Lubie to miasto bo tu dorastalem, teraz niestety pracuje i mieszkam w Rzeszowie,
      ale kiedys chcialbym wrocic.
      • yapkovitz Re: Bądźcie dumni 08.05.06, 13:40
        kocie behemocie, Twoj tekst chyba jest jakis taki szowinistyczny.
        • absit Re: Bądźcie dumni 08.05.06, 19:28
          yapkovitz napisał:

> kocie behemocie, Twoj tekst chyba jest jakis taki szowinistyczny.

nie chwalą Mielca - źle, chwalą - też źle.. to ja juz nie wiem o co chodzi :>
          • yapkovitz Re: Bądźcie dumni 08.05.06, 21:19
            absit, tekst kota nie byl jak dla mnie pochwala Mielca, bardziej mial oddzwiek
            pesymistyczny, sugerujacy ze poza Mielcem mieszkaja jacys inni ludzie, w
            domysle gorsi. Osobiscie chwala Mielec gdzie tylko moge.
            • absit Re: Bądźcie dumni 09.05.06, 06:22
              yapkovitz napisał:

> absit, tekst kota nie byl jak dla mnie pochwala Mielca, bardziej mial oddzwiek
              > pesymistyczny, sugerujacy ze poza Mielcem mieszkaja jacys inni ludzie, w
              > domysle gorsi. Osobiscie chwala Mielec gdzie tylko moge.

wiec inaczej zrozumielismy chyba pojecie "szowinistyczny"... moim zdaniem szowinista to ktos nastawiony delikatnie mowiac wrogo do mniejszosci ( w tym wypadku byliby to np ludzie z Mielca ) a nie ktos kto ma zle nastawienie do wiekszosci ( wszyscy poza mielczanami )...no ale jak zwykle ...moge sie mylic:)Pozdrawiam
              • yapkovitz Re: Bądźcie dumni 09.05.06, 08:01
                absit, ja definuje szowinizm jako ogolne negatywne nastawienie do innych, na
                poparcie mojego zdania przytoczyc definicje szowinizmu:
                "Szowinizm - ideologia i postawa, które wyrażają się w bezkrytycznym stosunku
                do własnego narodu, niedostrzeganiu jego wad i przecenianiu zalet, w pogardzie
                i nienawiści do innych nacji...." wiecej w linku:
                pl.wikipedia.org/wiki/Szowinizm
                Z przytoczonej powyzej definicji nie wynika, ze szowinista czuje pogarde i
                nienawisc do mniejszosci, mowa jest natomiast o pogardzie dla innej nacji.
                • dziunek7 Re: Bądźcie dumni 09.05.06, 09:41
                  Absit Yabkowidz mozna być z was dumnym.
                  • kot_behemoth Re: Bądźcie dumni 09.05.06, 14:24
                    Hmmm.. piszac tego posta nie mialem pojecia ze bedzie az taki oddzwiek.
                    Pisalem go bez zadnego podtekstu - nooo ale teraz to sie sam zaczynam
                    zastanawiac czy przebiegle nie ukrylem czegos miedzy wierszami.. heh.
                • absit Re: Bądźcie dumni 09.05.06, 17:19
                  yapkovitz napisał:
                  w pogardzie
                  > i nienawiści do innych nacji...." wiecej w linku:
                  > pl.wikipedia.org/wiki/Szowinizm
                  > Z przytoczonej powyzej definicji nie wynika, ze szowinista czuje pogarde i
                  > nienawisc do mniejszosci, mowa jest natomiast o pogardzie dla innej nacji.
                  >
                  hmm ale ja tu pogardy dla rzeszowiaków nie zauważyłam :) nie mniej jednak - dziekuje za poszerzenie horyzontow myslowych dotyczacych definicji szowinizmu... gdybym miala wiecej czasu pewnie sama sprawdzilabym w encyklopedii ale... wole pisac to co mysle nawet jesli jestem w błędzie ...zaznaczylam ze moge sie mylic...pozdrawiam serdecznie:)
      • zslot Re: Bądźcie dumni 10.05.06, 17:25
        Rozpoczęła się kampania przedwyborcza. Jest tak ślicznie, że tylko brakuje
        jeszcze kilku hektarów kostki brukowanej.
    • roman1232 Ty kpisz 09.05.06, 10:26
      A ja słyszłem od kogoś z Pozania że Mielec jest to dziura z waskimi i dziurawymi drogami. Ze śląska że nie umiemy walczyć o swoje, zwężamy ulice i budujemy lilipucie ronda, i mamy duże korki w mieście.

Mielec to typowy zaścianek z ludźmi którzy są leniemi i mało co robią czekając na SOCJALNĄ POMOC!!!!
      • yapkovitz Re: Ty kpisz 09.05.06, 10:46
        Hmm, subiketywnie uwazam Mielczan za bardzo mobilna spolecznosc i pracowita, co
        doskonale widac po zadbanym miescie, budujacych sie podmiejskich inwestycjach,
        przykladowo w"illowa dzielnica" przy Witosa. Wszystkich maniakow
        wielkomiejskosci i snobowania sie na Poznan, Krakow czy Warszawe, zapraszam do
        podwarszawskiego Konstancina, gdzie takie sobie domki stoja przy polnych
        drogach
        • darecky111 Re: Ty kpisz 09.05.06, 14:16
          Fakt, Konstancin wyglada cokolwiek smiesznie. Wille warte pare mln $ stoja przy
          nieutwardzonych ulicach. Do tego brak kanalizacji w duzej czesci miasta i
          niezrozumiala polityka miejscowych wladz w sprawie przekwalifikowynia gruntow.
          Coz, tak wyglada z grubsza polskie Beverly Hills:-)
          • gluby Re: Ty kpisz 09.05.06, 17:24
            okolice witosa maja juz kanalizacje i buduja teraz droge:) wiec pozytyw
    • ispaniola Re: Bądźcie dumni 09.05.06, 19:37
      Rzeczywiście często słyszę takie właśnie opinie od przyjezdnych. Podkreslają,
      że jest tu zielono a bloki są pomalowane ładnie, z wyczuciem, że jest gdzie
      pospacerować.
    • adas49 Re: Bądźcie dumni 09.05.06, 20:35
      lemuriza napisała:
      > Dzisiaj usłyszałam opinię kogoś z Krakowa.

A jakby to samo powiedzial jakis dajmy na to ciec z Dziurdziowa to byloby
      mniej wazne niz slowa "kogos z Krakowa"?

Znow wasze kompleksy jak ropuchy na drogi wiosenna pora wychodza...
      • ispaniola Re: Bądźcie dumni 10.05.06, 08:36
        Adaś, chyba troszke przesadzasz doszukując sie dziury w całym. Nie sądzę, by
        jej chodziło o to, że to ktos z jakiegoś DUŻEGO miasta, ale raczej, że z INNEGO
        niz Mielec, a że była konkretna...A nawet jesli z rozmysłem podkreśliła, że to
        Kraków to nie widzę w tym nic zdrożnego, bo oczywiste jest, że opinia osoby,
        która na co dzień zyje w jednym z najładniejszych miejsc w Polsce i - siłą
        rzeczy - przyjeźdża do mielca z obrazem krakowskiego Rynku w pamięci, ma inny
        charakter niż opinia mieszkańca np. mieszkańca paskudnego, biednego miasteczka
        dawniej robotniczego. I nie dlatego, że mieszkaniec brzydkiego miasteczka jest
        gorszy, głupszy, mniej miły czy co tam jeszcze mozna sugerować (nie wiem o co
        tak naparwde w tych dziwnych kompleksach, bo np. na studiach miałam wprost
        przegenialne kolezanki ze wsi zabitych dechami), tylko o to, że ma inne
        otoczenie na co dzień.
      • lemuriza Re: Bądźcie dumni 12.05.06, 19:07

Chłopie, akurat ten ktoś był z Krakowa, bo akurat na komunię mojego siostrzeńca
        przyjechała rodzina z Krakowa.
        Nie dobudowuj sobie do mojej wypowiedzi jakieś ideologii, ok?
    • rudy_listek Re: Bądźcie dumni 10.05.06, 11:18
      Ludzie!! czy we wszystkim musicie dopatrywać się ukrytych podtekstów?? Miło
      usłyszeć od przyjezdnych, że mieszka się w ładnym mieście, że jest dużo zieleni
      i ładnie odnowione bloki - po co od razu dorabiać do tego ideologię?
      Podobne opinie o naszym mieście usłyszałam podczas ubiegłorocznych wakacji od
      wszystkich gości, którzy odwiedzali nasz dom. Były to szczere opinie,
      przemilczę z jakich rejonów Polski przyjechali.... bo znowu ktoś sfrustrowany
      wrzuci zakompleksioną ropuchą Pozdrawiam :)
      • malkontent_jeden Re: Bądźcie dumni 10.05.06, 12:23
        Znajoma geodetka spod Poznania brała głębokie oddechy po przejeżdzie przez nowy
        Niski Borek. Stękała tylko "Ameryka".
        • junior.senior Re: Bądźcie dumni 11.05.06, 04:13
          Opinii z Poznania nie można brać na poważnie, bo tam mieszkają kretyni
          nienawidzący wszystkiego co nie poznańskie. Taki zabawny folklor.
          • malkontent_jeden Spod Poznania, nie z Poznania... 11.05.06, 15:39
            i bynajmniej nie wyraziła dezaprobaty. Nie bądź ksenofobem :-)
    • rudi6969 Re: Bądźcie dumni 11.05.06, 10:52
      Owszem ale nie popadajmy w euforie.Ja też kiedyś byłem dumny jak pokazywałem
      FKS i Dom Kultury a co teraz?Rozwijamy się idziemy do przodu cieszę się, ale
      starajmy się równac do przodu bez popadania w samozachwyt.Napewno jest coraz
      lepiej tymbardziej że start byl trudny a srodków mało do dzis.Każdy kto wraca z
      Europy gryzie go w oczy wiele.Najlepiej się przyzwyczaić do POWIETRZA też.

• lemuriza Re: Bądźcie dumni 12.05.06, 19:09
        Mielczanie mają chyba naprawdę masę kompleksów...
        Nawet nie potrafią się cieszyć z tego, że coś przyjezdnym w tym mieście się
        podoba.

P.S. Kostka brukowa wszędzie tez mi się nie podoba, ale lepsze to niż stare
        dziurawe chodniki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka