Dodaj do ulubionych

mieleckie Żydostwo

23.11.01, 11:04
nie mając uprzedzeń do zydów,
a co najwięcej to negatywną ocenę
działań wobec palestyńczyków
niechcący w internecie natknąłem
na amerykanskie strony kongresu zydów
na których jacyś ... (brakuje mi tu odpowiednio brzydkiego określenia)
opisują jak to w mielcu (I połowa XX wieku) ich gnębiono.

co wy nato?
a na niektórych wyszukiwarkach na hasło mielec
łapie na pierwszych miejscach wlasnie te strony...
Obserwuj wątek
    • lena! Re: mieleckie Żydostwo 23.11.01, 12:23
      Jako, że mielec był mieściną zamieszkującą przez biedotę żydowska, całkiem
      możliwe, że było tu wiele antagonizmów, jak wszędzie. Możesz podać te stronę.
      A polacy też miłosierni nie są.
      • Gość: Aaron Re: mieleckie Żydostwo do miliarder IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.11.01, 13:48
        Nie masz slow w sensie pozytywnym czy negatywnym jesli chodzi o ocene zdarzen
        opisywanych na stronie: www.jewishgen.org/Yizkor/mielec/mielec.html
        Nie sadze jednak abys znal angielski na tyle by wyrazac tego typu opinie po
        przeczytaniu calosci materialu.Niemniej masz niezle zadatki na "good polish
        antisemite".
        • miliarder Re: mieleckie Żydostwo do miliarder 23.11.01, 15:27
          cóż.
          usidlony jestem w sidłach świata anglojęzycznego
          i codziennie mówię i pracuje w tym jezyku.

a pomijając kwestie polskie,
          to palestyna jest pod zaborami okupanta.
          i walczy o swoje. sprawiedliwie.

• kloss76 Re: mieleckie Żydostwo do miliarder 23.11.01, 16:35
            Panie Miliarder - musze tym razem zgodzić się z Aaronem. Nie wiem jak żyło się
            Żydom w Mielcu przed wojną. Natomiast jeśli byli gnębieni, to ich świętym
            prawem jest o tym pisać i pamiętać. I nie trzeba szukać żadnych słów by
            określić tych, którzy z tego prawa korzystają. Natomiast, co do Palestyny to
            zgadzam się z tobą. Wolność dla Palestyny.
            Jeszcze jedna - wietrze w twoich wypowiedziach jakiś rasistowskie podteksty.
            Najpierw Żydzi, potem też chcesz prowokować "mieleckimi Romami". Po co
            prowokowac?
            • lena! Re: mieleckie Żydostwo do miliarder 23.11.01, 17:17
              Jak już jesteśmy przy temacie Żydów, to nie wiem czy zauważyliście, iż oni w
              przeciwieństwie do nas są dumni ze swojego pochodzenia. Wrecz to akcentują.
              Przez to, że są zgodni - sa siłą. A polacy?.
              • miliarder od miliarder 23.11.01, 18:33
                przepraszam za wątek cygański,
                ale tamten wczesniejszy umknął więc mojej uwadze

ale zydów to ja nie lubie za palestynę.
                a juz z cicha powiem ze syn obecnego posła
                ziemi mieleckiej (SLD) ma na imie Ariel,
                czyz nie ladne zydowskie imie dla proszku?
                • Gość: Aaron Re: od miliarder IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.11.01, 19:16
                  Miliarder,piszesz ze zyjesz wsrod "English speaking people"czy nie
                  zechcialbys zatem nawiazac do niezwykle pojednawczego i pelnego tolerancji
                  tonu rozmowy jaki reprezentuja Lena i Kloss.Jest dosc trudno wyrokowac tam
                  gdzie nie mamy dostatecznej wiedzy albo informacji i mysle ze problem
                  Palestyny i Israel jest jednym z nich.Przy pelnym wspolczuciu dla ofiar
                  kazdego konfliktu nie nalezy chyba wzbudzac w sobie rasistowskich czy
                  antysemickich odczuc ktore w sumie prowadza do eskalacji przemocy.Gdybys
                  uwaznie poczytal to od czego zaczales ten watek znalazlbys wiele pozytywnych
                  wypowiedzi o Mielcu jego mieszkancach,kolegach czy organizacjach a wszystko
                  plynace spod pior opisujacych tamte czasy Zydow.
                • kloss76 Re: od miliarder 23.11.01, 23:21
                  No i co z tego, że Ariel? Co nas to obchodzi? To sprawa posła i jego syna. A co
                  tobie do tego? Co nam chcesz przez to pokazać?
                  • miliarder Re: od miliarder 24.11.01, 11:46
                    imie syna pana Janasa...
                    mi sie nasuwa tylko pytanie czy aby on sie nie wstydzi korzeni?

ja bylbym dumny gdybym urodzil sie Zydem,
                    a ze sie nie urodzilem to nie moge cicho
                    patrzec jak izrael najezdza na swoich sasiadow...
                    co gorsza jezykiem dowodzenia w tej wojnie byl jezyk polski!

a druga sprawa czemu my nie potrafimy stworzyc
                    takiego lobbyngu w US jak ma Izrael?
                    • Gość: Wacław Re: od miliarder IP: *.chello.pl 24.11.01, 20:07
                      Miliarder !
                      Już tyle razy się wypłakiwałeś, że Twoja mama jest z domu Rojtszawanc i dlatego
                      masz kompleksy na punkcie swojego pochodzenia. Dlatego "odwalasz" antysemitę
                      lub kolesia Palestyńczyków (to też są semici jak Ty !).
                      Zrozum wreszcie, że nas nie obchodzi to - kim Ty jesteś z pochodzenia, ani
                      Twoje żydowskie korzenie. Nikt z normalnych ludzi nie ma do Ciebię o to
                      pretensji. Nie jesteś przez fakt takiego czy inne pochodzenia - ani lepszy, ani
                      gorszy od innych ludzi.

Mam nadzieję Miliarder, że pomogłem Ci uporać się z Twoją fobią !!!
                      A zatem - witaj wśród normalnych !
                      Pozdrawiam

PS
                      Tak między nami ... - Jako antysemita wyglądałeś równie niedorzecznie jak np.
                      czarny zwolennik Ku-Klux-Klanu !
                      • lena! Re: od miliarder 24.11.01, 20:54
                        Żydów w USA jest 2 miljony, Polaków ok 7. Żydzi to naród którego religia bazuje
                        na edukacji, oni nie osiągaja szczytu swoich marzeń, pracująć na budowie, a
                        polacy tak. Wyjeżdżają tam i wydaje im sie, że awansowali społecznie.
                        Nie wiem miliarder czy miałeś kiedykolwiek, okazje żyć wśród poloni pierwszego
                        pokolenia za granicą? Jeśli tak to z pewnością wiesz,że to są są bardzo
                        zawistni i niezgodni. A co mądrzejsi i lepiej wedukowani sie ilozują.
                        CZyż nie Aaron, tylko nie zaprzeczaj, bo nie uwierzę. Tej jedności Polaków już
                        doświadczyłam.
                        • kloss76 Re 24.11.01, 21:24
                          lena! napisał(a):

> Żydów w USA jest 2 miljony, Polaków ok 7. Żydzi to naród którego religia bazuje
                          >
                          > na edukacji, oni nie osiągaja szczytu swoich marzeń, pracująć na budowie, a
                          > polacy tak. Wyjeżdżają tam i wydaje im sie, że awansowali społecznie.
                          > Nie wiem miliarder czy miałeś kiedykolwiek, okazje żyć wśród poloni pierwszego
                          > pokolenia za granicą? Jeśli tak to z pewnością wiesz,że to są są bardzo
                          > zawistni i niezgodni. A co mądrzejsi i lepiej wedukowani sie ilozują.
                          > CZyż nie Aaron, tylko nie zaprzeczaj, bo nie uwierzę. Tej jedności Polaków już
                          > doświadczyłam.

Masz Leno stuprocentową rację. Wystarczy posłuchać kilku zdań wypowiedzianych
                          przez pracującego przy azbeście Polaka by łatwo przekonać się gdzie rodzi się
                          rasizm. Bo rasizm jest chyba kwestią kultury. Rasista to ktoś prymitwny,
                          bezmyślny, a zwykle uważający się za kogoś lepszego niż jest w rzeczywistości.
                          Rasizm, choć sam o tym nie wie, potrzebny jest mu jako narzędzie, pozawalające
                          wykazać, że ci wokół są gorsi. Po prostu - cham poszukuje chama (w jego mniemaniu
                          i według jego kryteriów) by dowieść swą wyższość. Musi kimś gardzić by samemu
                          czuć się lepszym.
                          Chciałbym wierzyć, że Miliarder nie jest kimś takim....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka