Dodaj do ulubionych

Na ryby w BC

28.08.04, 07:00
Zmeczony jestem historiami o salmonach.
Wiec prosze nie nawijac.
Interesuja mnie inne gatunki - sturgeon,szczupak,bass,lake trout.

Czy ktos lapie ,i jesli tak to gdzie ?
Obserwuj wątek
    • wojo11111 ps 28.08.04, 07:01
      aha,tez zostalem zabanowany przez SS-manke z Surrey.
      Najciekawsze jest to,ze nawet nie wiem dlaczego
      • kveldulv Re: ps 28.08.04, 16:02
        wojo11111 napisała:

> aha,tez zostalem zabanowany przez SS-manke z Surrey.
        > Najciekawsze jest to,ze nawet nie wiem dlaczego

pewnie byles niepoprawny politycznie wink
    • ryla Re: Na ryby w BC 28.08.04, 13:17
      Fajnie że odezwał się wędkarz. Mam pytanie - jaki dokument trzeba mieć żeby
      wędkować w Kanadzie. Chodzi mi o rodzaj kanadyjskiej karty wędkarskiej i jak ją
      można uzyskać. Pozdrowienia.
      • wojo11111 Re: Na ryby w BC 28.08.04, 17:18
        ryla napisał:

> Fajnie że odezwał się wędkarz. Mam pytanie - jaki dokument trzeba mieć żeby
        > wędkować w Kanadzie. Chodzi mi o rodzaj kanadyjskiej karty wędkarskiej i jak

>
        > można uzyskać. Pozdrowienia.

Uzyskanie karty wedkarskiej w Kanadzie jest bardzo dlugim i zmudnym procesem.
        Najpierw musisz uzyskac zaswiadczenie o niekaralnosci z policji,pozniej zrobic
        notarialne kopie aktu urodzenia,dobrze gdybys miala jakies papiery,ze
        pracowales w jakiejs organizacji ochrony srodowiska.Do tego dochodzi cala masa
        znaczkow skarbowych.Z tego co pamietam to jeszcze chca kilka zdjec paszportowych

Jak to wszystko masz to wysylasz do Ottawy do jakiegos tam ministerstwa i
        czekasz pare tygodni na termin egzaminow wstepnych.

Jesli zdasz ten egzamin to dostajesz pozwolenie wstepu na pelny kurs - ktory u
        mnie w prowincji trwa 6 tygodni.Kurs nie jest tani bo kosztuje ok.$1200

Na koniec masz egzamin finalowy - no i po paru dniach otrzymujesz wymarzona
        karte - uprawniajaca cie w pierwszym roku tylko do polowu w towarzystwie kogos
        kto takowa karte ma przynajmniej dwa (lub nawet trzy) lata
        • ryla Re: Na ryby w BC 28.08.04, 17:48
          Dzięki, ale z tego widać że niestety przyjemność wędkowania nie jest łatwo
          dostępna, szczególnie dla nowego emigranta.
        • dradam1 Re: Na ryby w BC 28.08.04, 18:10
          wojo11111 napisała:

> > Fajnie że odezwał się wędkarz. Mam pytanie - jaki dokument trzeba mieć że
          > by
          > > wędkować w Kanadzie. Chodzi mi o rodzaj kanadyjskiej karty wędkarskiej i
          > jak
          > ją
          > >
          > > można uzyskać. Pozdrowienia.
          >
          > Uzyskanie karty wedkarskiej w Kanadzie jest bardzo dlugim i zmudnym procesem.
          > Najpierw musisz uzyskac zaswiadczenie o niekaralnosci z policji,pozniej
          zrobic
          > notarialne kopie aktu urodzenia,dobrze gdybys miala jakies papiery,ze
          > pracowales w jakiejs organizacji ochrony srodowiska.Do tego dochodzi cala
          masa
          > znaczkow skarbowych.Z tego co pamietam to jeszcze chca kilka zdjec
          paszportowych

No i co jeszcze, zaswiadczenie od ksiedza proboszcza i pozwolenie od rodzicow ?

Kazda prowincja reguluje sprawy lowienia ryb inaczej.
          MNajogolniej rzecz biorac trzeba miec licencje.
          Ktora sie otrzymuje w ten sposob, ze sie idzie na stacje benzynowa, do Canadian
          Tire albo do kazdego sklepu ktory sprzedaje sprzet rybacki.

Placi sie circa 20-30 dolarow i juz masz licencje. Jak nie jestes
          mieszkancem/obywatelem Kanady to moga sciagnac wiecej.

Potem mozesz lowic , oczywiscie w ramach regulacji. Szczegoly dla Alberty masz
          tutaj :
          www.albertaoutdoorsmen.ca/fishingregs
          dla BC masz tutaj :

www.fishingbritishcolumbia.com/
          www.bcfishingreports.com/

Pozdrawiam

dradam1

PS. Jak ktos bedzie podawal oczywiscie falszywe informacje na tym forum to nie
          mam wyjscia "BANUJE " !
          • ryla Re: Na ryby w BC 28.08.04, 19:11
            Dzięki za sprostowanie, w sumie nic się nie stało i nie są to jakieś super
            ważne informacje. Zastanawiam się tylko w jakim celu ktoś wysila się podając
            fałszywe informacje dotyczące tematu który sam założył, chyba że jest to według
            niego dowcipne bądż mądre albo chce się dowartościować. A swoją drogą np. w
            Niemczech jest dość trudny i drogi /kilkaset euro/ egzamin na kartę wędkarską.
            Pozdrowienia.
            • starypierdola On to zrobil dla zmylenia przeciwnika ... 28.08.04, 21:27
              ... jest mi winien 50 dolcow.... Tylko jeszce musze sprawdzic cz sie Ana1p
              czasem nie dopisala do tamtego watku.

SP

PS. O rybacch w BC. Jakie wedkarstwo Cie interesuje: Fly fishing? Inne?
              Na poczatek:
              1. zdecyduj sie jakie wedkarstwo
              2. zdecyduj sie jaka czesc BC (dla analogii Mazury sa inne niz Dolny Slask)
              3. Dla wybranego rejonu BC kup "Backroad Mapbook" ktory krotko opisuje
              wiekszosc "terenow wedkarskich" w danym rejonie (www.backroadmapbooks.com).
              4. jak Cie cos interesuje w detalu, poszukal odpowiedniej literatury. Ni ewiem
              na pewno ale mysle ze sa jakies stowarzyszenia wedkarzy, milosnikow BC,
              przeciwnikow ALberty ....

Good fishing!

kup sobie

• ryla Re: On to zrobil dla zmylenia przeciwnika ... 28.08.04, 22:00
                No to w końcu załapałem o co chodziło. Bał się że mu wyłapię wszystkie ryby w
                prowincji i zadał sobie tyle trudu żeby mnie zniechęcić do wędkowania.
                Rzeczywiście sprytne.
            • byt2 Re: Na ryby w BC 29.08.04, 08:34
              Link do informacji jak uzyskac karte w Ontario :
              www.mnr.gov.on.ca/MNR/fishing/
        • henryszum Re: Na ryby w BC 29.08.04, 07:08
          Nie bierz chlopakow pod szpic bo oni mysla,ze ty na serio

wojo11111 napisała:

> ryla napisał:
          >
          > > Fajnie że odezwał się wędkarz. Mam pytanie - jaki dokument trzeba mieć że
          > by
          > > wędkować w Kanadzie. Chodzi mi o rodzaj kanadyjskiej karty wędkarskiej i
          > jak
          > ją
          > >
          > > można uzyskać. Pozdrowienia.
          >
          > Uzyskanie karty wedkarskiej w Kanadzie jest bardzo dlugim i zmudnym procesem.
          > Najpierw musisz uzyskac zaswiadczenie o niekaralnosci z policji,pozniej
          zrobic
          > notarialne kopie aktu urodzenia,dobrze gdybys miala jakies papiery,ze
          > pracowales w jakiejs organizacji ochrony srodowiska.Do tego dochodzi cala
          masa
          > znaczkow skarbowych.Z tego co pamietam to jeszcze chca kilka zdjec
          paszportowyc
          > h
          >
          > Jak to wszystko masz to wysylasz do Ottawy do jakiegos tam ministerstwa i
          > czekasz pare tygodni na termin egzaminow wstepnych.
          >
          > Jesli zdasz ten egzamin to dostajesz pozwolenie wstepu na pelny kurs - ktory
          u
          > mnie w prowincji trwa 6 tygodni.Kurs nie jest tani bo kosztuje ok.$1200
          >
          > Na koniec masz egzamin finalowy - no i po paru dniach otrzymujesz wymarzona
          > karte - uprawniajaca cie w pierwszym roku tylko do polowu w towarzystwie
          kogos
          > kto takowa karte ma przynajmniej dwa (lub nawet trzy) lata
    • wojo11111 Bylem na rybach w Whistler 29.08.04, 05:06
      Przed samym Whistler plynie Squamish River.
      Jak wiesz w ktorym miejscu lapac to mozna wyciagnac calkiem przyzwoita rybe.
      Rok temu i dwa lata temu zlapalem tam kilka 3 i 4 funtowych pstragow (plus
      kilka tuzinow malych 'gowienek')

Dzisiaj byla totalna porazka.Na radarze widzialem mnostwo ryb,duzych,malych - a
      brac nie chcialy zadne.
      Przez 5h wyciagnalem kilka 15cm gowienek - i to tez tylko po tym jak zmienilem
      haczyk na malutki.
      Dwie kontrole policyjne niedaleko Squamish dodatkowo zepsuly klimat

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka