canit
09.02.13, 18:53
Witam,
Przewaliłem tutaj całe forum ale posty odnośnie informatyków w Kanadzie są trochę stare i zapewne zdezaktualizowały się. Proszę o wyrozumiałość - to mój pierwszy post

Może jest ktoś na tym forum co pracuje w branży i mógłby się wypowiedzieć i doradzić w temacie sensu wyjazdu.
Rozważam wyjazd do Kanady w ramach Skilled Worker. Cały czas przeszukuję oferty na stronie workingincanada.gc.ca (pojadę dopiero jak dostanę ofertę pracy). W międzyczasie załatwiam paszport biometryczny i prawo jazdy międzynarodowe. W teście na cic.gc.ca wyszło mi 84 pkty. Jeśli chodzi o mnie to am 33 lata, ukończyłem studia magisterskie kierunkowe, 4 letnie doświadczenie jako kierownik IT w międzynarodowej firmie, 10 letnie w branży IT. Pomyślałem żeby zdobyć trochę canadian experience to dobrze jak bym popracował w helpdesk. Może później dałoby radę awansować?

Moje pytania:
czy jest szansa pracy dla imigranta od razu w zawodzie (w jakie prowincje celować)?
Czy uznają mi kwalifikacje - tytuły czy trzeba nostryfikować w programie Skilled worker?
Na jakie zarobki mogę liczyć? Z tego co widziałem to rozpiętość jest duża - jak to wygląda w rzeczywistości?
Jak wyglądają w chwili obecnej koszty życia w poszczególnych prowincjach?
Czy jak będę miał stałą pracę to mogę ściągnąć rodzinę tzn. żonę (34 lata, mgr) i 8letnią córkę.
Jeszcze raz prośba o wyrozumiałość
Pozdr
G