Dodaj do ulubionych

Konsulat polski w Toronto

05.10.11, 02:49
Czy ktos z was mial okazje ostatnio wyrabiac sobie nowy polski paszport w konsulacie w TO (albo zalatwial jakas inna sprawe urzedowa)? Jak to teraz wyglada? Sa kolejki, tlumy? Jesli zjawie sie z papierami w srode o 5 po poludniu to uda mi sie zlozyc wniosek do zamkniecia o 6? czy marzenie scietej glowy? Musze wyrobic nowy paszport a sama mysl o kontakcie z ta instytucje napawa mnie obrzydzeniem, bo mam alergie na biurokracje.
Obserwuj wątek
    • monhann2 Re: Konsulat polski w Toronto 06.10.11, 13:58
      Sys, jak kilka lat temu skladalam papiery w polskim biurze podrozy i oni sie tym zajeli. Nie pamietam ile to kosztowalo ale nie byla to wielka suma. Ja tez mam alergie na ta instytucje i duzo bym zaplacila aby nie musiec tam byc osobiscie. Poza tym jaka to strata czasu!
      • syswia Re: Konsulat polski w Toronto 06.10.11, 19:23
        W ktorym biurze podrozy? Na www konsulatu napisane jest ze zlozyc wniosek i odebrac paszport mozna wylacznie osobiscie. Telefonow, oczywiscie, nie odbieraja...
        • monhann2 Re: Konsulat polski w Toronto 07.10.11, 18:20
          Syswia, poniewaz bylo to ladnych kilka lat temu, zadzwonilam do biura i okazalo sie, ze juz sie tym nie zajmuja. Jedynie osobiscie przez konsulat. Czyli klops! albo musisz sie tam jednak udac osobiscie albo bedziesz podrozowac na kanadyjskim (tak, jak ja, bo mnie mierzi na sama mysl o wizycie w konsulacie!!!) Zdaje sobie sprawe, ze kiedys pewnie bede zmuszona wyrobic polski paszport w zwiazku z czekajacymi mnie w przyszlosci sprawami spadkowymi. Mam jednak nadzieje, ze cos sie w miedzyczasie zmieni a, ze moja mama ma sie dobrze (oby tak dalej!) to mnie ten temat na razie nie interesuje i "pomysle o tym jutro" jak Scarlett O'Hara LOL Wlasnie dlatego, ze mam awersje do polskiej biurokracjismile
          • syswia Re: Konsulat polski w Toronto 08.10.11, 03:21
            Dziekuje, ze Ci sie chcialo dzwonic... musze sie powlec. Konsulat juz drugi dzien nie odpowiada na maila i nie odbiera telefonow.
            • sylwek07 Re: Konsulat polski w Toronto 08.10.11, 08:20
              tzn ze dobrze napisalem o paszportach?

a ze nie odpowiadaja to teraz sa wybory ,kolejna sprawa mozna jako obywatek polski napisac do MSZ ,jest taki dzial w Senacie do kontaktu z Polonia ale jak napisalem teraz sa wybory ..
              ale moze ktos szybko odpowie na pytania jak z tym kontaktem jest
    • sylwek07 pare lat temu nie bylo odciskow 06.10.11, 20:41
      palcpw a teraz juz sa
      dlatego tez nalezy przy odbiorze paszportu sprawdzic czy jest wszystko ok smile
      • syswia Re: pare lat temu nie bylo odciskow 07.10.11, 03:59
        lol - tzn jak to sie sprawdza? na oko?
        nie podoba mi sie ten system, bo widze jak sie zalatwia paszport kanadyjski ... chyba sie wreszcie zlamie
        • sylwek07 Re: pare lat temu nie bylo odciskow 07.10.11, 07:51
          sa takie urzedzenia ze weryfikuja czy podane dane sa prawdziwe ..i sie wszystko zgadza.
        • za_morzem Re: pare lat temu nie bylo odciskow 08.10.11, 16:07
          Chcialem niesmialo nadmienic ze zalatwianie paszportu polskiego w Polsce jest nieco latwiejsze niz zalatawienie paszportu kanadyjskiego w Kanadzie.
          Schody przy paszporcie polskim zaczynaja sie jesli sie wyrabia je w konsulatach.
          • syswia Re: pare lat temu nie bylo odciskow 08.10.11, 20:14
            pewnie zalezy gdzie w Polsce...
            da sie w 24 godziny? bo tu sie da
            o ile pamietam ostatni raz, kiedy moj maz wyrabial sobie kanadyjski paszport, to polegalo to na wypelnieniu formularza i wyslaniu ze zdjeciem poczta i oczekiwanie na przesylke kurierska - moze byc prosciej jeszcze? jak?
            • za_morzem Re: pare lat temu nie bylo odciskow 08.10.11, 20:30
              syswia napisała:

> pewnie zalezy gdzie w Polsce...
              > da sie w 24 godziny? bo tu sie da
              > o ile pamietam ostatni raz, kiedy moj maz wyrabial sobie kanadyjski paszport, t
              > o polegalo to na wypelnieniu formularza i wyslaniu ze zdjeciem poczta i oczekiw
              > anie na przesylke kurierska - moze byc prosciej jeszcze? jak?

Moze.
              Porownaj formularze.
              Tryb przyspieszony jest i tu i tu.
              • monhann2 Re: pare lat temu nie bylo odciskow 10.10.11, 22:39
                Nie wiem jaki jest formularz w Polsce ale w Kanadzie ten "simplified", dla osob, ktore jedynie przedluzaja jest super prosty i krotki. Jesli wyrabia sie po raz pierwszy, tudziez wiecej niz rok po wygasnieciu starego albo tez po zgloszonej kradziezy/zgubieniu starego sprawa przestawia sie zupelnie inaczej, bo potrzebny jest nieszczesny "guarantor".
            • sylwek07 czas 09.10.11, 09:10
              bo unas sa tymczasowe paszporty ktore da sie wyrobic szybko
              te 10 letnie w Polsce mozesz miec w pare dni jak jest taka mozliwosc i bez dodatkowej oplaty.

w Kanadzie za takie 24 dodatkowa jest oplata

www.ppt.gc.ca/cdn/service.aspx?lang=eng
              • ivi26 Re: czas 16.10.11, 02:09
                czesc, ja bylam w zeszlym miesiacu- mialal wolny dzien i pojechalam przed poludniem. Nie bylo nikogo i cala sprawa zajela ok. 15 min

pozdrawiam
          • dr_pitcher Re: pare lat temu nie bylo odciskow 26.10.11, 18:31
            raczysz zartowac z tymi paszportami
            Wyrabialem i jeden i drugi - kolosalna roznica
            • za_morzem Re: pare lat temu nie bylo odciskow 27.10.11, 08:45
              dr_pitcher napisał:

> raczysz zartowac z tymi paszportami
              > Wyrabialem i jeden i drugi - kolosalna roznica

Jaka mianowicie?

• sylwek07 odciski palcow 09.10.11, 09:14
      aby patrzec jak takie cos sie pojawi a wtedy bedzie mozna zapomniec o wysylce przez poczte formularza..
      a moze nigdy takiego czegos nie bedzie ..czas pokaze .

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka