Dodaj do ulubionych

MIEJSCA W OSTROWIE PRZYPOMINAJĄCE SLUMSY

17.05.05, 06:59
Proponuję władzom miasta wskazać miejsca za których wygląd powinny sie
wstydzić.
Ja na poczatek podaje takie dwa miejsca:
1. Ściana na budynku naprzeciw dworca PKP. Sa tam pozostałości jakiejś
reklamy ZAP-u z lat 70-tych. Ta brudna, odrapana ściana naprawdę NIKOMU nie
przeszkadza?
2. Ta sama historia nad tzw. małymi filarami ("piękny" widok od strony
Wrocławskiej patrząc w kierunku Rynku.) I to szkaradztwo tez nikogo nie razi?
3. Kamienica na rogu Wrocławskiej i Wiosny Ludów. Ta ruina jest szczególnie
wymowna, ponieważ widać ją z perspektywy ul. Wrocławskiej oraz ul. Kolejowej.
A wygląd ta kamienica ma taki, że spokojnie mogłaby być dekoracją w jakimś
filmie o Powstaniu Warszawskim.
Obserwuj wątek
    • Gość: oleander Re: MIEJSCA W OSTROWIE PRZYPOMINAJĄCE SLUMSY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.05, 10:13

filary wystarczylo by pomalowac na jakis fajny kolor efekt bylby naprawde
      niezly.
      ogolnie okolice dworca w strone przystanku autobusowego na kalisz wygladaja
      beznadziejnie.
      plac 23 stycznia kompletny chaos architektoniczny..
    • Gość: realista Re: MIEJSCA W OSTROWIE PRZYPOMINAJĄCE SLUMSY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 07:26
      Widzę, że nie ma chętnych do dyskusji.
      A może Ostrów jest tak piękny, że nie ma o czym pisać?

Ja podaję kolejny przykład slumsów ostrowskich: większość kamienic na Zielonym
      Rynku. Proponuję się przyjrzeć - to przecież ruina. Ostatnie remonty w latch 30-
      stych ubiegłego wieku.
      • arnick_a Re: MIEJSCA W OSTROWIE PRZYPOMINAJĄCE SLUMSY 25.05.05, 12:43
        Gość portalu: realista napisał(a):

> Widzę, że nie ma chętnych do dyskusji.
        > A może Ostrów jest tak piękny, że nie ma o czym pisać?
        Jeśli obiecasz sfinansowanie remontów wskazanych obiektów, zacznę je wyliczać.
        Arni
        • Gość: realista Re: MIEJSCA W OSTROWIE PRZYPOMINAJĄCE SLUMSY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 22:49
          Ile moze kosztować renowacja tej obrzydliwej ściany na wprost dworca PKP?
          Ile moze kosztować tak samo obrzydliwa ściana przylegająca do w miarę ładnie
          wygladającej poczty głównej?
          Wskazać Ci źródła sfinasowania tych dwóch przypadków?
          MNIEJ WYDAWAĆ NA BZDURY - jakie? Poczytaj sobie codziennie wiadomości lokalne -
          a sam na to wpadniesz.
          • arnick_a Re: MIEJSCA W OSTROWIE PRZYPOMINAJĄCE SLUMSY 26.05.05, 00:16

> Wskazać Ci źródła sfinasowania tych dwóch przypadków?
            > MNIEJ WYDAWAĆ NA BZDURY - jakie? Poczytaj sobie codziennie wiadomości
            lokalne -
            >
            > a sam na to wpadniesz.
            Chcesz zalatwić sprawę moimi rękoma.
            Arni
            • Gość: Mieszkaniec ostr. Re: MIEJSCA W OSTROWIE PRZYPOMINAJĄCE SLUMSY IP: *.promax.media.pl 08.02.06, 20:26
              niemacie pojęcia gdzie są w ostrowie prawdziwe slamsy zielony rynek czy inne
              budynki jak twierdzicie to piękny widok!chcecie zobaczyć prawdziwe życie w
              slamsach zapraszam na ul. Bojanowskiego tam gdzie są te dwa prywatne
              bloki.Wieczorami wyjśc z mieszkania to strach żeby cie nienapadł jakiś menel,
              ćpunalbo złodziej.niedojrze że rozkradają budowe,to teraz wzieli sie za bloki
              zamieszkałe.tym osiedlem nierządzi nikt właściciel nieznany, administrator ma
              lokatorów i ich bezpieczeństwo głeboko w dupie.to są slamsy odnikogo żadnej
              pomocy?a gdybyście wiedzieli jaki musimy płacić czynsz to byście na dupie
              pousiadali żeby było bardziej śmieszniej płacimy czynsze ale niewiemy
              komu.poszukujemy jakiejkolwiek pomocy ze strony władz ostrowa, ludzie te slamsy
              są praktycznie w centróm miasta.
      • arnick_a Re: MIEJSCA W OSTROWIE PRZYPOMINAJĄCE SLUMSY 25.05.05, 12:58

> Ja podaję kolejny przykład slumsów ostrowskich: większość kamienic na
        Zielonym
        > Rynku. Proponuję się przyjrzeć - to przecież ruina.
        Realisto, czy zdajesz sobie sprawę, jak wylądają i funkcjonują autentyczne
        slumsy? Jeśli przy znacznej dozie złej woli Zielony Rynek da się nazwać ruiną,
        to slusami absolutnie nie.
        Arni
        • Gość: ja Re: MIEJSCA W OSTROWIE PRZYPOMINAJĄCE SLUMSY IP: *.ostrow-wielkopolski.sdi.tpnet.pl 09.02.06, 14:19
          Sądzę, że ten tzw. realista pojęcia nie ma co to slums, i takie głupie
          porównywanie nie ma sensu, zwykły bełkot niedouka! Jak ma za co - niech
          przeprowadza renowacje! niech finansuje jak może, a jak nie może, niech się nie
          odzywa, bo nie zna się prawie na niczym
          • Gość: gość Re: MIEJSCA W OSTROWIE PRZYPOMINAJĄCE SLUMSY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 14:40
            Ja oczywiście również uważam ,że większości z Ostrowskich kamienic przydałby
            się kapitalny remont i władze miasta powinny coś z tym zrobić. Ale slamsy to za
            duże słowo!!! i nad wyraz wyolbrzymione stwierdzenie. Jeżeli już rozmawiamy o
            Ostrowskich slamsach to ten który nie wie niech się przejedzie na ul. Zieloną i
            zobaczy te baraki stojąca za ślicznym budynkiem socjalnym lub ul. Wrocławska -
            wylotówka tam to jest dopiero tragedia!
          • Gość: miejscowy UDAJ SIE NA OSTROWSKĄ CZECZENIE - TAK SĄ SLUMSY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 19:05
            Przejdź sie jeszcze na ul. Gorzycka (okolice Jubilatki) oraz w okolice Sklejek.
            Zobaczysz slumsy.
            A nawiasem mowiąc: strasznie przemadrzały jestes.
            Tylko w necie gdzie jesteś niby anonimowy czy tez w zyciu również?
    • Gość: gft Re: MIEJSCA W OSTROWIE PRZYPOMINAJĄCE SLUMSY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 18:27
      cały ostrow to slumsy :/
    • dodwig2 Re: MIEJSCA W OSTROWIE PRZYPOMINAJĄCE SLUMSY 14.02.06, 07:56
      Kamienica róg ul. Kaliskiej i Królowej Jadwigi
      od frontu owszem ładnie odnowiona, ale od podwórka - slamsy do potęgi entej,
      i pomyśleć, że ja tam mieszkałam w latach 60 i 70 XX w.
    • Gość: DonPedro Re: MIEJSCA W OSTROWIE PRZYPOMINAJĄCE SLUMSY IP: *.promax.media.pl 15.02.06, 23:38
      Jeśli chodzi o reklamy na ścianach budynków, to wiele bym dał, żeby móc oglądać
      je odnowione. Nieistotne z jakiego okresu są, to i tak już historia - mam do
      niej szacunek i sentyment. Swojego czasu widziałem też jakieś przedwojenne
      napisy pod odpadającym tynkiem kamienicy w podwórzu przy Kaliskiej 5. Coś tam
      kiedyś byLo, jakiś młyn albo coś w tym rodzaju. po co zaraz tynkować albo
      rozwalać... Wszystko rozbija się tylko o kasę...
      pozdrawiam sentymentalnych a młodych Ostrowian...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka