Dodaj do ulubionych

Róza miniaturka

05.10.10, 12:19
Pare dni temu kupiłam piękną różę miniaturkę. Miala rozwiniete 2 kwiaty i 3 pąkowki. Dzisiaj zauwazyłam że płatki na tych pąkowkach więdna chociaz te rozwiniete kwiaty wyglądają dobrze. Stoi ona na oknie zachodnim oceniona troche balkonem. Co jej jest?
Obserwuj wątek
    • yoma Re: Róza miniaturka 05.10.10, 12:29
      Albo przędziorki, albo suche powietrze, albo szok przenoszeniowy. Popsikaj wodą, zobacz, czy nie ma małych pajęczynek. Jak ona się ma do kaloryfera?
      • ls48 Re: Róza miniaturka 05.10.10, 17:04
        Ogrzewanie jest po przeciwnej stronie okna, więc raczej cieplo tam nie dochodzi.Poobserwuje ja i spryskam. dziekuje
        • yoma Re: Róza miniaturka 05.10.10, 19:07
          Spryskanie nie zaszkodzi jej na pewno. Osobiście obstawiam jednak szok. Powinna odbić, one twarde.
          • horpyna4 Re: Róza miniaturka 05.10.10, 20:33
            Róże miniaturki długo w mieszkaniu nie wytrzymują. Najlepiej przesadzić je do gruntu, jeżeli jest taka możliwość.
            • yoma Re: Róza miniaturka 05.10.10, 21:28
              To prawda. Niemniej w zeszłym roku nie miałam możliwości i moja całą zimę stała w mieszkaniu, w dodatku oblazły ją przędziorki, ale starala się kwitnąć dzielnie. Stąd wiem, że twarde.
    • ls48 Re: Róza miniaturka 05.10.10, 22:09
      Rzeczywiście.Popsikałam pare razy i chyba juz jest widoczna różnica na plus.Listki jakby troche sie uniosly a i pąkówki nie są takie omdlale. Sądzę tez że mogą miec za cieplo u mnie w pokoju i muszą sie teraz troche przyzwyczaic do temperatury jaka panuje w moim pokoju - 24 stopnie.Dziekuje wszystkim za rady i pozdrawiam.
      • yoma Re: Róza miniaturka 05.10.10, 23:27
        No to super, to psikaj, powodzenia :) Mokrym ręcznikiem może owiń doniczkę, albo cóś...
        • horpyna4 Re: Róza miniaturka 06.10.10, 09:59
          Warto też poszukać chłodniejszego miejsca, chyba że w całym mieszkaniu panuje taka temperatura. Ale najważniejsza jest wilgoć, różyczki padają od przesuszonego powietrza.
          • ls48 Re: Róza miniaturka 06.10.10, 13:37
            Rzeczywiscie sądze że temperatura je dobijała. Teraz mam troche chlodniej, stoja na oknie i co na nie spojrzę to psikam wodą. Czy one w zwiazku z tym nie zamienia mi sie w papirusa? ha,ha,ha
            • yoma Re: Róza miniaturka 06.10.10, 14:50
              Nie, bo papirus powinien mieć nogi w wodzie, a ty psikasz głowę :) Jak ty masz tak ciepło i tak psikasz, to może ci podrzucę mojego diabła na przechowanie... :)
              • ls48 Re: Róza miniaturka 06.10.10, 17:17
                Miałam go, ale nie wytrzymal ze mna i wybrał śmierć. ha,ha,ha
              • horpyna4 Re: Róza miniaturka 06.10.10, 21:44
                Takie psikanie pomaga podwójnie: po pierwsze nie ma za suchego powietrza wokół tej różyczki, a po drugie to, co na niej osiądzie, zaczyna odparowywać. I przez to różyczka się schładza.
                • ls48 Re: Róza miniaturka 06.10.10, 22:38
                  Oby zażyla wiekszego komfortu postawilam ja pod paprocia wiszacą ktora tez jest czesto pryskana. A niech ma.
                  • yoma Re: Róza miniaturka 08.10.10, 13:05
                    Tak, ale paproć lubi cień, a róża słońce...
                    • ls48 Re: Róza miniaturka 08.10.10, 14:12
                      A bo ja taka spryciula jestem. Wisząca paproć ma cień bo osłania ja balkon z góry a róza stoi na parapecie w słoneczku ( jak jest).
                      • yoma Re: Róza miniaturka 08.10.10, 15:24
                        Aaaaaa... :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka