Dodaj do ulubionych

przerost liści storczyków

08.08.08, 15:24
Zastanawiam się czemu moje storczyki Phalaenopsis wypuszczają tak dużo lisci a nie puszczają pędów kwiatowych.Dwa zakwitły mi ponownie ,przepięknie ,a dwa puszczają cały czas nowe liście {już 6 } , nowe korzenie {zielono-białawe} .Stosowałam metodę wynoszenia ich w chłodniejsze i ciemne miejsce na 6 tygodni i część to akceptowała a te dwa nie.Czy jest szansa żeby i te zakwitły ponownie?
Mam aktualnie kwitnących 6 storczyków {uwielbiam je }, niedawno kupionych ale niestety bardzo szybko przekwitają a niektóre nawet jakby usychały .Zastanawiam się czy nie jest powodem to ,że w tym pomieszczeniu kuchnio -salonie przechowuję teraz przyniesione z działki owoce ,zwłaszcza jabłka.Taką informację przeczytałam na forum dzisiaj i może coś w tym jest.
Obserwuj wątek
    • ls48 Re: przerost liści storczyków 08.08.08, 16:48
      witam. Nigdy w pobliżu jakichkolwiek kwiatow nie należy trzymac
      jablek, poniewaz jakies fetynole{jak ja je nazywam} powodują szybkie
      przekwitanie kwiatow i wiednięcie ich. pozdrawiam serdecznie Lidia
    • wanda43 Re: przerost liści storczyków 08.08.08, 19:01
      Doruchna, witaj w rodzinie zakręconych storczykowo! ;-)
      Polecam forumogrodnicze.info/index.php
      Tu znajdziesz wszystko i storczykomaniakow bardzo zyczliwych. Wytarczy sie
      zalogowac. Jesli nie chcesz tam, to pytaj. Chętnie odpowiem w miare
      mozliwosci.Ew na GG, ktore jest w moim profilu. Wystarczy kliknąć na nicka.
      Storczykow nie stawia sie przy owocach, zwlaszcza jablkach.
      • doruchna Re: przerost liści storczyków 09.08.08, 14:20
        dziekuję za podpowiedzi na forum troszeczkę poczytałam i mam nadzieję ,że uratuję moje storczyki .A swoją drogą to świetne forum ,mnóstwo ciekawych informacji .Ciekawa jestem czy ktoś się zgodzi z tym ,żę storczyki należy nawadniać poprzez skrapianie lisci.{wyczytałam w fachowej literaturze}Ja kiedyś tak robiłam jakiś czas ale mi odradzono w kwiaciarni i jestem już zdezorientowana.
        Pozdrowienia dla wszystkich kochających kwiaty
        • wanda43 Re: przerost liści storczyków 09.08.08, 19:37
          Nie skrapianie, a delikatne zamglawianie albo przecieranie wilgotną gąbką lub
          wacikiem. Podczas skrapiania można zalać stożek wzrostu i zgnije. Doniczki
          stawia sie tez na podstawkach umieszczonych np. na tacy z keramzytem zalanym
          wodą. Parowanie zwiększa wilgotność.
          • doruchna Re: przerost liści storczyków 10.08.08, 19:26
            Taka metoda zdecydowanie bardziej do mnie przemawia,dzięki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka