darino 01.12.04, 00:46 18 kwietnia 1943 roku oddział BCh "Odważnego" brał udział w potyczce z Niemcami na drodze Bircza - Dubiecko. "Odważny" to Bronisław Sapeta z Lesnej - podlegał pod obwód "28", "Żywiec" lub "Żyła". Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
darino Re: walki Batalionów Chłopskich w czasie wojny 01.12.04, 00:51 Zapomniałem dodać, iż korzystałem z monografii Batalionów Chłopskich Aliny Fitowej "Bataliony Chłopskie w Małopolsce", Warszawa 1984. Wynika z tego że BCh nie były zbyt aktywne w naszych okolicach. Gninę Dubiecko opracuję na ich forum. Odpowiedz Link
upowiec Re: walki Batalionów Chłopskich w czasie wojny 01.12.04, 18:34 Nie słyszałem o żadnych walkach z udziałem polskiej partyzantki w okolicach Birczy ! Najbliżej chyba w Olszanach i okolicach Dubiecka (AK) oraz w okolicach Sanoka (WiN). Odpowiedz Link
upowiec jednak walczyli - w Brzusce i Bachowie ! 20.03.05, 22:49 Okazuje się, że BCh były jednak aktywne, ale w sposób, jakiego się nie spodziewaliśmy ! Jak zobaczyłem w linku do IPN podanym przez ciebie - BCh brały udział w wymordowaniu Brzuski i Bachowa ! Odpowiedz Link