darino 08.12.04, 01:40 teksty kolęd polskich, ukraińskich i łemnowskich do ściągnięcia : www.skpb.waw.pl/ >nasza strona>pliki do pobrania>śpiewniki Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
darino kolęda "Boh predwiczny nam narodyw sia" 13.12.04, 01:27 Boh predwiczny nam narodyw sia, zejszow dnes Syn Nebes że powedił ludzku weś i utiszyw sia. Jasna zwizda nam sia zjawyła, Panna Maryja - Sena powyła. W obozi - w dorozi, pre woli - pre ośli ho oznajmyła. Oznajmyw ho - to janieł Boży najperej - z pastyrem, z weczerem - z dzwizdarem, i ja ze zwirem. I-a tiji Cary - jdut sudary. De wy jdete ? Jdemo od swoim - i swim spokojim i powernim sia. Inszym putem powernuły Judamu - Heredna nezbożna - paskudna ne powediły. Porodiła Diwa Sena jak on nasz - Chrystus nasz, i Pan nasz - dla wsich nas nam narodyła. Zaraz jimu zaśpiwajmy za Senu - Bożemu i Panu - naszemu pokłon oddajmy. Pokłonyw sia janioł Boży najperej - z pasterem, z weczerem, z zwizdarem ny je ze zwirem. I-a ły Cary, de wy jdete ? Idemo do mista, de Diwa preczysta Syna porodyła. Sława Bohu zaspiwajmo, czest Synu Bożemu, i Bohu swojemu pokłon wydajmo. Pokłonyw sia janioł Boży ditiatku - i z matkou z bydlatko - z oślatko nej sia chronyt. Kolęda ta pochodzi z Birczy. Została zamieszczona w książce Oskara Kolberga - "Przemyskie" z 1891 roku. Odpowiedz Link
darino szczodriwka "Szczidrij weczer, Bożyj weczer" 13.12.04, 01:43 Oj cy je, cy nyma pan hospodar doma, szczidryj weczer, Bożyj weczer, Pan hospodar doma. On nyma ho w doma,pojichał do Lwowa. Derywniu skupuje, switłysiu buduje, a z toho derywnia try stoły, try stoły, a na tych stołach obrusy linnyi, a na tych obrusach chlib żytny, pszenyczny, a na tym chlibusiu try tareły łeżyt, a na tych tareły try kilichy stoje, a w perszym kilichu jest wyno zelene a w druhym kilichu jest wyno czerwone, a w tretym kilichu jest medok sołodki; z perszoho kilicha Hospod Boh zażywa, z druhoho kilicha Syn Boży zażywa, z tretoho kilicha Preswita Diwa. Po każdej linijce śpiewa się "szczidryj weczer, bożyj weczer". Pochodzenie szczodriwki - jak w poprzednim poście. Odpowiedz Link
upowiec Szczodryj weczyr ! 06.01.05, 16:36 Szczodryj weczyr, dobryj weczyr, Zazułeńka prylitała - do okienka szczebetała: Stań hospodarejko - stan, na łeży, horodejka - na stereży; majesz na obori + troju radost, Bożuju myłyst, Korowy ty sie potełyły, use wołojki porodyły, te wołojki - jasno-rohyji, bardzo dorohyji; uweczky ty sie pokotyły, use baranci porodyły, te baranowe - krutorohyji, bardzo dorohyji. Odpowiedz Link
upowiec Re: Szczodryj weczyr ! 06.01.05, 16:42 Hospodare, spodarojku, wojdyty sobi na oborojku. Na oborojci - Boża radost Bożaja radost - a twoja myłost. Korowy sie popołożyły, majut wołowe - biłorohowe. Swyni sie poporosyły, majut wyprowe - zołotoryłowe. Kobyły sie pożerebyły, majut po koniowe - biłokopytowe. Odpowiedz Link
nina40 W głubokoj dołynie! 07.01.05, 21:50 Kto zna słowa tej kolędy to bardzo proszę o nie. Odpowiedz Link
darino W głubokoj dołynie - dla Niny ! 06.03.05, 17:58 W hlybokij dolyni, stala sia nowyna, De Preczysta Diva Maty, porodyla syna. A jak porodyla, taj stala lulaty, Lulaj, lulaj mij synoczku, a ja lazu spaty. Zaczekaj ze mamciu, chocz odnu hodynku, naj ja pidu taj do raju, prynesu perynu. Oj synu z mij synu, (dez ty to je hoden, a szcze z ne ma tij hodyny jak ty sia narodyw)? Mamciu z moja, mamciu, ja wze to je hoden, sotworyw ja nebo j zemlu, szczem sia ne narodyw. Kolędę skopiowałem z forum Polska-Ukraina, dzięki pomocy panów: andy_sz i szarykot. Dziękujemy ! Odpowiedz Link
nina40 Re: W głubokoj dołynie - do Darino 06.03.05, 18:43 Bardzo dziękuję i gorąco pozdrawiam..... Odpowiedz Link