Dodaj do ulubionych

Łapaciarstwo

13.12.04, 20:55
czyli archeologia lotnicza:
ldrozd.republika.pl/archiwum/wtmc05/lapaciarstwo.html .
Szczególnie zainteresowały mnie wzmianki o rozbiciu w czasie wojny
amerykańskiej "Latającej Fortecy" B-17 w Sufczynie !
Obserwuj wątek
    • czesio48 Re: Łapaciarstwo 07.01.05, 17:36
      WIDZIAŁEM to miejsce, Samolot spadł w lesie, na stoku góry, o ile pamiętam to
      jakieś 0,5 km poniżej kościoła w Sufczynie, po prawej stronie rzeki Stupnica.
      Pokazywał mi to miejsce ojciec w latach sześdziesiątych. Znajdowały się tam
      jeszcze różne części i blachy. Większość blach -aluminium pobrali chłopi i
      robiono z nich garki, mam taki do dziś. A w niektórych zagrodach w Suczynie,
      Brzusce i Hucie Brzuskiej można jeszcze było parę lat temu spotkać różne dość
      duże części samolotu zwłaszcza podwozie, częsi silników i inne.
      • darino katastrofa B-17 w Sufczynie 07.01.05, 18:01
        Cztery lub pięć lat temu ktoś z rodziny załogi poszukiwał usilnie w internecie
        świadków katastrofy lub osób znających miejsce katastrofy. Obecnie nie widzę
        już ogłoszenia na ten temat.
        • darino Re: katastrofa B-17 w Sufczynie 27.02.05, 15:05
          Ciągle szukam w internecie czegoś na temat tej katastrofy, ele wiedzy na ten
          temat jest ogrom, dlatego chciałbym prosić szanownych forumowiczów o pomoc w
          poszukiwaniach w internecie. Kiedyś były jakieś informacje, ale nie mogę ich
          odnaleźć !
          Na pewno nic nie ma pod hasłem "Sufczyna". Szukałem również pod "B-17", "flying
          fortress", "crash sites in SE Poland" i nic !
          • darino katastrofa w Sufczynie 07.04.05, 00:40
            Jutro będę miał więcej wiadomości na ten temat, dziś znam datę katastrofy - 2
            grudnia 1944 i wiadomo na pewno, że nie była to "Latająca Forteca", ale jakiś
            samolot transportowy USAAF.
            • darino jednak bombowiec B-24 Liberator 09.04.05, 14:51
              W Sufczynie rozbił się 2 grudnia 1944 roku bombowiec B-24 Liberator z 460 Grupy
              Bombowej 15 Armii Powietrznej (15 USAAF).
              Brał on udział w tzw. "ofensywie paliwowej", podczas której samoloty
              amerykańskie niszczyły rafinerie niemieckie.
              • darino mam dwa artykuły na ten temat ! 13.12.05, 14:19
                1. Artykuł Wojciecha Krajewskiego - "Sufczyńskie wykopaliska", zamieszczony w
                piśmie "Aeroplan" nr 5/1999
                2. Artykuł Andrzeja Olejko - "Liberator spod Birczy", opublikowany w
                czasopiśmie "Lotnictwo wojskowe" nr 3/1999.

Postaram się od jutra rozpocząć wpisywanie artykułów na forum ...
    • darino katastrofa bombowca Junkers na Starej Birczy 27.02.05, 15:07
      Może ktoś ma jakieś informacje na ten temat ?
      • czesio48 Re: katastrofa bombowca Junkers na Starej Birczy 27.02.05, 21:07
        kilka lat temu był chyba w Nowinach artykół o tej katastrofie. Zapamiętałem, że
        jeden pilot o polskim nazwisku po katastrofie został zatrzymany przez armę
        ruska i niestety rozstrzelany przez kobietę oficera w Dąbrówce Stzrzyńskiej
        (nie wiedziała co z nim zrobić więc kazała uciekać i zastrzeliła przy próbie
        uciczki).
        • czesio48 Re: katastrofa bombowca Junkers na Starej Birczy 27.02.05, 21:09
          Przepraszam napisałe nie na temat, moja przed chwilą wypowiedz dotyczyła
          katastrofy samolotu amerykańskiego w Sufczynie.
    • darino inne katastrofy lotnicze w naszym rejonie 14.04.05, 18:16
      Sierakośce (1944) rosyjski transportowiec Li-2
      Łukawica k. Leska (1944) rosyjski myśliwiec Ła-5 FN
      góra Przysłup nad Tyrawą Wołoską (1944) niemiecki transportowiec Junkers Ju-52
      Rudenka k. Leska (1944) rosyjski szturmowiec Ił-2
      Grabówka (1944) rosyjski transportowiec Li-2
      Nowosielce k. Sanoka (1944) niemiecki myśliwiec Me-109
      • upowiec Junkers ze Starej Birczy ? 15.04.05, 16:51
        Czyli nic nie wiadomo o Junkersie ze Starej Birczy ?
    • wiahor Katastrofa 29.12.14, 16:05
      Niedawno była rocznica. Ciekawe !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka