Dodaj do ulubionych

informacja dla rodziców

IP: *.marquard.pl 08.07.09, 13:42
Moja mała zachorowała po powrocie z Tunezji na zapalenie dróg moczowych. I
pediatra na nas nakrzyczał, że w ciepłych krajach nie wolno się kąpać w
basenach (bo tam tyle bakterii się mnoży), można tylko w morzu. I że to bardzo
częste dolegliwości po letnich wyjazdach, zwłaszcza u dziewczynek.
Obserwuj wątek
    • Gość: skarb Re: informacja dla rodziców IP: *.adsl.inetia.pl 08.07.09, 13:57
      heh, tylko powiedz mojej córce, że ma się nie kąpać!

napisz jakie są objawy takiego zapalenia i co ewentualnie podawać?
    • anmaja76 Re: informacja dla rodziców 08.07.09, 13:59
      Przykre ale to żadna nowość ze kąpiel możne powodować infekcje nie tylko dzieci
      ale tez u dorosłych kobiet. Może ale nie musi a raczej ciężko zakazać dzieciom
      kąpieli w basenie.
    • Gość: greka Re: informacja dla rodziców IP: *.adsl.inetia.pl 08.07.09, 14:10
      zapalenie pęcherza i dróg moczowych może się zdarzyc nie tylko po kąpielach na basenie w Tunezji ale w każdym innym, czyż nie?
      słyszałam o innych czestych i równie bolesnych zapaleniach np. uszu

prosze mi powiedzieć jaki lek wziąć do podróżnej apteczki gdyby tak ...(odpukać!)
      • sanpja Re: informacja dla rodziców 08.07.09, 18:22
        Najlepiej żadnych. Weź jakiś paracetamol lub inny lek przeciwbólowy, ewentualnie
        coś zatrzymującego biegunkę i tyle. Masz ubezpieczenie i w razie choroby
        będziesz mogła skorzystać z porady lekarza, który przyjedzie do twojego pokoju i
        zapisze odpowiednie leki. Rezydent pomoże ci bez najmniejszych problemów.
        • Gość: greka Re: informacja dla rodziców IP: *.adsl.inetia.pl 08.07.09, 18:48
          dzięki:)
          mam nadzieję, że masz rację
      • Gość: igi Re: informacja dla rodziców IP: *.marquard.pl 09.07.09, 11:43
        Może się zdarzyć wszędzie, ale pediatra powiedział, że w gorących miejscach jest
        większe ryzyko, bo tam bakterie się namnażają na potęgę.
        Moja córka chodziła ostatnie 2 lata co tydzień na basen w Warszawie i "to" jej
        się przytrafiło po raz pierwszy - właśnie po pobycie w Tunezji. Może też nie
        dbają tam tak bardzo o chlorowanie czy ozonowanie wody - nie wiem. Byliśmy w
        3-gwiazdkowym hotelu. Może w 5-gwiazdkowym sprawdzają poziom chloru częściej?

Z drugiej strony - nie wyobrażam sobie, jak się nie kąpać na basenie na
        wakacjach. Chyba już wolałabym nie jechać ;)

Profilaktycznie podaje się kwaśne soki, zwłaszcza z żurawiny (lub same
        żurawiny), ewentualnie witaminę C. Trzeba też b. dużo pić.
        My dostałyśmy leki na receptę, a jak wyniki się nie poprawią - antybiotyk.

Objawy trudno przeoczyć, bo dziecko biega do łazienki co kilka-kilkanaście
        minut, robi kropelkę albo nic i (czasem) narzeka na ból.
    • sanpja Re: informacja dla rodziców 08.07.09, 18:19
      a w naszych basenach nie ma żadnych bakterii co?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka