upowiec album "Cerkwie Nadsania" 26.05.05, 21:12 "Przy pierwszych zabudowaniach wsi Roztoka stoi greckokatolicka cerkiew filialna p.w. Opieki Matki Bożej zbudowana w 1936 roku. Drewniana, konstrukcji zrębowej, na planie krzyża z centralną kopułą. Prezbiterium zamkniete trójbocznie,przy nim dwie zakrystie na planie ośmioboku. Babiniec otoczony podcieniem. Po 1947 roku cerkiew użytkowana jako kościół rzymskokatolicki. W wieńcu starych drzew obok miejsce po pierwotnej cerkwi z 1822 roku. Pierwsza wzmianka o wsi Roztoka pochodzi z 1538 roku." Odpowiedz Link
piotrzr Roztoka, wojtkowa itd 29.05.05, 11:48 Fajnie że wspomniałeś tą cerkiew - ma wprost genialną lokalizację . szczególnie pięknie prezentuje się jadąc od strony Jureczkowej. Jadąc od strony Birczy - jest raczej schowana za zakrętem opadającej drogi. Kepa drzew i ta piekna sylwetka, z kopuła-nie kopułą. Oczywiście piekniejsza jest cerkiewka w Wojtkowej - trójkopułowa, podobna trochę do Piątkowej. Kiedyś na "Grekokatolikach..." pisłem o córce świaszczennika z tej wioski zamordowanej na ulicach Przemyśla w 1914 roku, gdy węgiersce honwedzi i polsko-żydowski tłum zaatakował konwojowanych na dworzec kolejowy Rusinów posądzonych o "moskalofilstwo" Ps - gdyby nie choroba uziemniająca mnie w domu pewno w ten weekend krązył bym w tamtych okolicach Odpowiedz Link
upowiec jest i o Wojtkowej ! 29.05.05, 19:02 Tradycyjnie z albumu "Cerkwie Nadsania": "Cerkiew we wsi Wojtkowa położaona jest około 100 m za strażnicą Straży Granicznej, tuż przy drodze. Greckokatolicka, parafialna, p.w. Narodzenia NMP wzniesiona w 1910 roku w miejscu starszej wzmiankowanej w 1752 roku. Drewniana, konstrukcji zrębowej, na planie krzyża greckiego, z prezbiterium zamkniętym trójbocznie. Nawa zwieńczona kopułą na ośmiobocznym bębnie. Po 1947 roku cerkiew służyła jako magazyn GS. Po remoncie w 1973 roku użytkowana jako kościół rzymskokatolicki. Wojtkową wzmiankowano po raz pierwszy w 1494 roku jako wieś Turza. W wieku XVII istniał tu zameczek obronny. Przy drodze zwraca uwagę kapliczka z przełomu XVIII i XIX wieku." Odpowiedz Link
piotrzr o Wojtkowej ! 29.05.05, 20:24 Coś mi się "z pamięci" pomyliła sylwetka owej wojtkowskiej cerkwi. Jadąc w ubiegłym roku na arłamów gdzieś mi po prawej stronie drogi mignęla jej sylwetka Jest też takie ciekawe opracowanie Cerkwie drewniane Karpat Polska i Słowacja Wyd. rewasz. Jest tam i o Kotowie i Wojtkowej. Dobrze opisane własnie Nadsanie :) Odpowiedz Link
upowiec "Cerkwie drewniane Karpat" 29.05.05, 21:21 Wydawnictwo dobrze mi się kojarzy, w którym roku został wydany ten przewodnik ? Będę musiał zrobić "zrzutkę" w rodzinie, bo chciałbym kupić również "Historię stosunków polsko-ruskich od X wieku" (czy jakoś tak) - podkupiono mi ostatni egzemplarz i czekam na nową dostawę, oraz pamiętnik o żołnierzach UPA, skompilowany przez pana Bogdana Huka, pochodzącego chyba z Bachowa (?), a wydany przez wydawnictwo "Tyrsa". Odpowiedz Link
piotrzr Re: "Cerkwie drewniane Karpat" 29.05.05, 21:26 Magdalena i Artur Michniewcy, marta Duda. Pruszków 2003. Oferta : www.rewasz.com.pl Ciewkawe że jest tam i opisana "kraina zamieszańcóe" koło Krosna, Nadsanie, Karpaty po Sądeczczyznę i słowacki Szarisz . Ale brakuje okolic szczawnicy i Rusi szlachtowskiej :( Pozdrawiam Odpowiedz Link
upowiec przejrzałem ten przewodnik ... 31.05.05, 14:06 Przejrzałem ten przewodnik w księgarni (cena 35 zł), umieściłem go w planch zakupowych :) Zdjęcia małe i mniej wyrażne niż w "Cerkwiach Nadsania", natomiast strona tekstowa o niebo lepiej opracowana ! Odpowiedz Link
piotrzr Re: zapomniałem życzyć szybkiego ozdrowienia :) 29.05.05, 21:13 dzięki - to tylko noga skręcona w ruinach fortu XIII. Zachciało mi się łazić po gruzach :( Odpowiedz Link
piotrzr Re: że też musiałeś wybrać akurat XIII ? 29.05.05, 21:20 Moja Pani zaciąglą mnie do arboretum. Potem siadła sobie na trawce - a ja wlazłem w cholerną poternę - skrajna po lewej /bez latarki/ i .... łup. Kolanko i kostka do remontu :( Odpowiedz Link
upowiec a propos arboretum 29.05.05, 21:24 Rok lub dwa temu czytałem o tym, że Arboretum kupiło czy też otrzymało od państwa dawne tereny PGR w Cisowej, gmina Krasiczyn. Może słyszałeś coś o tym, czy są tam planowane jakieś prace, bo na razie nic nie widać ? Odpowiedz Link
piotrzr Re: a propos arboretum 29.05.05, 21:28 Wiem że planują zagospodarować fort XIIIb - pomocniczy. O okolicach Krasiczyna coś czytałem - jak znajdę to rzucę :) Odpowiedz Link
upowiec Cisowa 29.05.05, 21:35 Jest tam kilkaset hektarów, przed wojną tereny te należały do Polskiej Akademii Umiejętności :) Odpowiedz Link
piotrzr Re: Cisowa 30.05.05, 10:23 Oczywiście na stronach arboretum jest i o Cisowej : www.bolestraszyce.com/cisowa.html Odpowiedz Link
upowiec Re: Roztoka 13.09.05, 19:33 Roztoka (450 – 500 m n.p.m.) – to wieś położona po obu stronach działu między Bzianą a Chwaniowem wzdłuż potoku Roztoki i dawnego gościńca kupieckiego prowadzącego z Birczy przez Krościenko do Sambora. Ważniejsze epizody z przeszłości: 1538 r. – pierwsza wzmianka źródłowa informuje o istniejącej wsi. 1822 r. – we wsi wzniesiono cerkiew. XIX w. – wieś należała do Stanisława Gniewosza. 1936 r. – zbudowano obecną cerkiew w narodowym stylu ukraińskim 1946 r. – ludność wysiedlono, a do opuszczonych chałup wprowadzili się pogorzelcy z Kuźminy. Warto zobaczyć: 1. Drewnianą cerkiew greckokatolicka p.w. Opieki NMP z 1936 r. wzniesioną na planie krzyża zwieńczoną nad nawą centralną kopułą na ośmiobocznym bębnie. 2. Resztki nagrobków z cmentarza obok świątyni. www.bieszczady24.pl/pl/38/38/miejscowosc_szczegoly:183/ Odpowiedz Link