Dodaj do ulubionych

"Zachowaj trzeźwy umysł" - kampania 2005

19.08.05, 17:09
www.bircza.pl/trzezwy.html
Przeczytałem sobie ten artykuł i mam kilka uwag :
1. Pieniądze Gminnej Komisji do Spraw Profilaktyki itd. to pieniądze
zarobione dzieki sprzedaży alkoholu (pochodzące z koncesji na sprzedaż
alkoholu).
2. Sprzedaż alkoholu nieletnim to u nas sprawa powszechna, zdarza się zarówno
w sklepach, jak i barach. Czy Wysoka Komisja podjęła jakieś działania w tym
kierunku (listy przypominające właścicielom i sprzedawcom ich obowiązki,
nalepki o zakazie sprzedaży alkoholu nieletnim, kontrole realizacji ustawy o
wychowaniu w trzeźwości) ?
3. Brak jest alternatywnej oferty spędzania wolnego czasu przez młodzież w
gminie po południu i wieczorem (świetlice, biblioteki, kluby i hale sportowe,
siłownie, kawiarnie internetowe).
Zauważyłem że długie zimowe wieczory młodzież spędza w "Pizzerii" albo w
weekendy w "Propagandzie" - czyżby tam było najprzytulniej ?
4. Komisja ma też w nazwie "i Rozwiązywania Problemów Alkoholowych". W gminie
jest sporo osób nadużywających alkoholu, jak również alkoholików. Czy w jakiś
sposób Komisja próbuje im pomóc ?

Dlatego też uważam, iż sensowniej byłoby wydać te pieniądze na jakieś
bardziej długofalowe działania, a nie na jednorazowy festyn sportowo-
plastyczny. W ten sposób impreza została odfajkowana, a problem pozostał -
nic się nie zmieniło !

Ale może na ten temat wypowie się młodzież ?
Obserwuj wątek
    • anatol111 Re: "Zachowaj trzeźwy umysł" - kampania 2005 20.08.05, 11:36
      W pełni zgadzam się ze spstrzeżeniami darina
      Wziąść pieniądze za posiedzenie Komisji to nie sztuka. Udawać, że wszystko jest
      ok.,a sprawy niech się dalej toczą swoim torem, zgodnie z miejscową tradycją.
      Mieć święty spokój. Czy Komisja, w której zapewne jest również miejscowy
      policjat angażuje się w sprawy o fizyczne i moralne zęcanie na tle alkoholowym,
      pomaga takim rodzinom, dokonała rozpoznania ile jest takch rodzin i chociażby
      przeprowadziła rozmowy profilaktyczne, ile sporządziła wniosków o leczenie
      odwykowe, rozpoznała sytuację w domu alkoholika - co już jest dla niego w jego
      mniemaniu ujmą na "honorze" etc. A wsie pobliskie i odległe gdzie np. w
      sklepach, podczas zabaw wiejskich notorycznie i nagminnie łamane jest prawo w
      zakresie ustawy antyalkoholowej.
      Czas się obudzić i wziąść do pracy lub zrezygnować!
      • darino rusza akcja "Niemy świadek" 21.08.05, 01:36
        Na Podkarpaciu ruszyła ogólnopolska akcja "Niemy świadek". Ma pomóc ofiarom
        domowej przemocy pokonać strach a świadków domowych awantur przekonać, aby nie
        byli obojętni na dramaty.
        tvp.pl/400,20050820237736.strona
      • charity Re: "Zachowaj trzeźwy umysł" - kampania 2005 27.08.05, 02:41
        "Wziąść pieniądze za posiedzenie Komisji to nie sztuka. "
        Od kiedy sięgam pamięcią komisja nie dostaje pieniędzy za posiedzenia. Może
        dlatego tak mało osób w niej działa.

"Czy Komisja, w której zapewne jest również miejscowy
        > policjat angażuje się w sprawy o fizyczne i moralne zęcanie na tle
        alkoholowym,
        > pomaga takim rodzinom, dokonała rozpoznania ile jest takch rodzin i chociażby
        > przeprowadziła rozmowy profilaktyczne, ile sporządziła wniosków o leczenie
        > odwykowe, rozpoznała sytuację w domu alkoholika - co już jest dla niego w jego
        > mniemaniu ujmą na "honorze" etc. A wsie pobliskie i odległe gdzie np. w
        > sklepach, podczas zabaw wiejskich notorycznie i nagminnie łamane jest prawo w
        > zakresie ustawy antyalkoholowej."
        Po konkretne dane liczbowe proszę sie udać do Pani Danuty Fornal -
        Pełnomocnika. O ile naprawdę Pana to interesuje....

"> Czas się obudzić i wziąść do pracy lub zrezygnować!"
        To prawda ze snem mam problemy. W czasie akcji często, gęsto nie spałam po
        nocach. Zresztą teraz też w tej sprawie zarwałam noc.
        Ale jak zrezygnuję, to może się wreszcie wyśpię....
    • darino więcej o kampanii ... 23.08.05, 11:38
      trzezwyumysl.pl/?action=static&dzial=46
      Przejrzałem trochę przedsięwzięć podjętych w innych gminach, i wyglądają one
      równie sztampowo jak w naszej gminie :(((

Natomiat zamierzenia były trochę inne:
      "Należy podkreślić, że wczesna profilaktyka dotyczy w większej części osób,
      które jeszcze nie piły alkoholu, a więc nie ma sensu straszyć nim ich na
      wyrost. Biorąc pod uwagę przyczyny sięgania młodych ludzi po alkohol, o wiele
      bardziej skuteczne w tej sytuacji okazuje się promowanie atrakcyjnego, zdrowego
      stylu życia, skutecznego zaspokajania potrzeb i rozwiązywania problemów
      osobistych."
      trzezwyumysl.pl/?action=static&dzial=18
      • charity Re: więcej o kampanii ... 27.08.05, 02:46
        "> Przejrzałem trochę przedsięwzięć podjętych w innych gminach, i wyglądają one
        > równie sztampowo jak w naszej gminie :((("
        Nie była sztampowa. Wprowadziłam nowe elementy. Może nie potrafię pisać
        sprawozdań...

"Natomiat zamierzenia były trochę inne:
        > "Należy podkreślić, że wczesna profilaktyka dotyczy w większej części osób,
        > które jeszcze nie piły alkoholu, a więc nie ma sensu straszyć nim ich na
        > wyrost. Biorąc pod uwagę przyczyny sięgania młodych ludzi po alkohol, o wiele
        > bardziej skuteczne w tej sytuacji okazuje się promowanie atrakcyjnego,
        zdrowego
        >
        > stylu życia, skutecznego zaspokajania potrzeb i rozwiązywania problemów
        > osobistych."
        To właśnie była wczesna profilaktyka - w pełnym tego słowa znaczeniu.
        Profilaktyka przez uatrakcyjnianie czasu, rozwijanie talentów oraz pokazywanie,
        że każde dziecko się liczy i jest ważne - nawet gdy przegra. I potwierdzanie,
        że jeśli włożysz trochę wysiłku, to ktoś to doceni i może wynagrodzi.
      • charity Re: więcej o kampanii ... 27.08.05, 02:48
        Właśnie kończy się inna "akcja" - Bajkowe wakacje. Ciekawe, czy równie "miło"
        ją skomentujecie...
        • darino są i "Bajkowe wakacje" ... 29.08.05, 06:54
          "Autorką programu "Bajkowe wakacje” jest Teresa Tomaka z Podkarpackiej Rady ds.
          Osób Niepełnosprawnych. - Z myślą o dzieciach niepełnosprawnych napisałam
          projekt - wyjaśnia Teresa Tomaka. - Wiem też, jak wyglądają wakacje dzieci ze
          wsi. Chciałam, żeby choć na chwilę oderwały się od pomagania w gospodarstwie i
          miały wakacje jak z bajki.
          O zapewnienie dzieciom atrakcyjnych wakacji zabiegały gminy. Do udziału w
          programie zgłosiło się 8 - Trzebownisko, Bircza, Jasło, Sanok, Strzyżów, Dynów,
          Głogów i Krasne. Każda z nich wybierała ilość tygodni i bloków tematycznych
          (np. "Moja mała ojczyzna” czy "Poznaj swój talent”). Warunkiem przystąpienia
          była pomoc rzeczowa lub finansowa samorządu lokalnego i udział dorosłych
          wolontariuszy."
          www.gcnowiny.pl/apps/pbcs.dll/artikkel?SearchID=73218724679593&Avis=NW&Dato=20050801&Kategori=MAGAZYNDOMOWY&Lopenr=5073
          1004&Ref=AR

Tutaj raczej bez komentarza, za to z pytaniem :))
          Skąd wzięliście wolontariuszy w gminie Bircza - czy znaleźli się tu ludzie,
          którym "się chce" ?
      • charity Re: więcej o kampanii ... 27.08.05, 02:50
        I pozdrawiam wszystkich , którzy pomogli mi przy Ztu. Zwłaszcza uczniom szkoły
        średniej. Jeśli czytaliście komentarze powyżej, nie bierzcie sobie tego do
        serca. Odwaliliście kawał dobrej roboty. Jestem z Was dumna. Naprawdę warto
        innym pomagać - zwłaszcza młodszym i słabszym,

Tak Panowie. To co napisaliście. To była "cud - profilaktyka"...
    • pol17 Re: "Zachowaj trzeźwy umysł" - kampania 2005 24.08.05, 11:24
      akcja trwał od początku roku a ta impreza była zwięczeniem całej kampanii
    • charity Re: "Zachowaj trzeźwy umysł" - kampania 2005 27.08.05, 02:35
      "Pieniądze Gminnej Komisji do Spraw Profilaktyki itd. to pieniądze
      > zarobione dzieki sprzedaży alkoholu (pochodzące z koncesji na sprzedaż
      > alkoholu)."
      Zgadza się. A niby skąd miałyby być jeśli gmina nie chce dodać ani grosza,
      pomimo tego, ze ma taki obowiązek. Ale nie ma problemu. Wkrótce i tych
      pieniędzy nie będzie.Wtedy będzie można Komisję rozwiązać.

"Sprzedaż alkoholu nieletnim to u nas sprawa powszechna, zdarza się zarówno
      > w sklepach, jak i barach. Czy Wysoka Komisja podjęła jakieś działania w tym
      > kierunku (listy przypominające właścicielom i sprzedawcom ich obowiązki,
      > nalepki o zakazie sprzedaży alkoholu nieletnim, kontrole realizacji ustawy o
      > wychowaniu w trzeźwości) ?"
      Właściciele i sprzedawcy są szkoleni. Nalepki i listy napisane przez uczniów -
      z prośbą o niesprzedawanie alkoholu małoletnim zostaną rozdane we wrześniu. To
      efekt akcji ZTU.Na kontrole niestety nie ma pieniędzy.Jeśli taka kategoria
      zostaje wpisana do projektu budzetu komisji zostaje odrzucona przez Radę Gminy.
      Ponadto te kontrole były absurdem. Kontrolowani zawsze wiedzieli o kontroli
      szybciej niż się do nich dojechało. Tak wygląda życie...

"Brak jest alternatywnej oferty spędzania wolnego czasu przez młodzież w
      > gminie po południu i wieczorem (świetlice, biblioteki, kluby i hale sportowe,
      > siłownie, kawiarnie internetowe)."
      Akcja ZTU to była właśnie taka alternatywna oferta. Dzieciaki malowały, a nawet
      rzeżbiły, odpowiadały na pytania konkursowe, rozmawiały o sobie i swoim miejscu
      w szkole i klasie, pisały listy o swoich marzeniach, wspomniane wcześniej
      prośby do sprzedawców. Brały udział w 3 imprezach sportowych. Przy okazji-co
      najważniejsze- dostały nagrody w postaci sprzętu sportowego.A
      dzięki "jednorazowemu festynowi" każda szkoła podstawowa w gminie dostała
      profesjonalną piłkę do nogi lub kosza - w niektórych przypadkach była to
      pierwsza, jakakolwiek piłka w danej szkole.A młodzież-ta która się nudzi-
      pomagała bezinteresownie w przygotowaniach i przebiegu imprez dla młodszych
      kolegów i koleżanek.W sumie może byłoby lepiej, by pieniądze z komisji zostały
      znowu-jak co roku-przekazane na zatkanie dziur w budżecie lub wyjazdy notabli
      na imprezy typu "Rocznica Solidarności".

"Komisja ma też w nazwie "i Rozwiązywania Problemów Alkoholowych". W gminie
      > jest sporo osób nadużywających alkoholu, jak również alkoholików. Czy w jakiś
      > sposób Komisja próbuje im pomóc ? "
      Właśnie kończą się środki na procedury związane z leczeniem osób nadużywających
      alkoholu.

"Dlatego też uważam, iż sensowniej byłoby wydać te pieniądze na jakieś
      > bardziej długofalowe działania, a nie na jednorazowy festyn sportowo-
      > plastyczny. W ten sposób impreza została odfajkowana, a problem pozostał -
      > nic się nie zmieniło !"
      A impreza nie została odfajkowana!Pracowało na nią bezinteresownie wiele osób,
      które mogły w tym czasie oglądać TV, czy Bóg wie co. Kto wie?Może następnym
      razem to zrobię.I serdecznie dziękuję za "wsparcie".Jeśli Wójt przeczytał ten
      komentarz, to w przyszłym roku żadne prośby, czy groźby nie pomogą byśmy
      dostali jakiekolwiek środki dla dzieciaków.

• anatol111 Re: "Zachowaj trzeźwy umysł" - kampania 2005 27.08.05, 09:27
        Mowa-trawa, np:
        <kontrole były absurdem. Kontrolowani zawsze wiedzieli o kontroli
        szybciej niż się do nich dojechało. Tak wygląda życie...
        Po konkretne dane liczbowe proszę sie udać do Pani Danuty Fornal -
        Pełnomocnika. O ile naprawdę Pana to interesuje....
        Właśnie kończą się środki na procedury związane z leczeniem osób nadużywających
        alkoholu.
        To prawda ze snem mam problemy. >
        To się lecz i nie kopiuj-wklej pytania na które nie udzielasz żadnej odpowiedzi.
        Pozoranctwo zangażowania, pracy oraz ignoranctwo i lekceważenie petenta.
        • charity Re: "Zachowaj trzeźwy umysł" - kampania 2005 27.08.05, 09:44
          Słowa nic nie znaczą. Liczą się tylko czyny. Proszę mi powiedzieć co Pan zrobił
          na rzecz tego społeczeństwa.A wtedy ja skomentuję....

I jakiego petenta? To nie jest oficjalna strona Urzędu Gminy, a ja nie jestem
          jej pracownikiem. Nie mam obowiązku odpowiadać na pytania.

I co ma znaczyć to stwierdzenie bym się "leczyła"? To prowokacja do ostrej
          konfrontacji, czy też jest Pan tak młody, że nie przyswoił sobie jeszcze zasad
          kultury? Albo tak zgorzkniały i zawiedziony życiem? A ja, dzięki Bogu, nie mam
          zwyczaju odpowiadać złem na zło. Proszę na to nie liczyć.
          • anatol111 Re: "Zachowaj trzeźwy umysł" - kampania 2005 27.08.05, 11:55
            Pani post utwierdził mnie w przekonaniu trafności mojej oceny działalności
            komisji. W całej rozciągłości podtrzymuję swoją wypowiedź, za wyjątkiem < i
            lekceważenie petenta.> albowiem stwierdza Pani iż nie jest pracownikiem etatowym
            tej Gminy.
            Mam nadzieję,że nigdy nim nie zostanie!
            • charity Re: "Zachowaj trzeźwy umysł" - kampania 2005 27.08.05, 17:23
              I już wiemy z kim mamy do czynienia.
              Serdecznie zapraszam do zaangażowania się w pracę komisji.
              • anatol111 Re: "Zachowaj trzeźwy umysł" - kampania 2005 28.08.05, 09:48
                Czy pisząc w liczbie mnogiej "I już wiemy z kim mamy do czynienia." ma Pani na
                myśli towarzyszy z Komisji?
                • charity Re: "Zachowaj trzeźwy umysł" - kampania 2005 28.08.05, 13:35
                  Nie. "Towarzyszy" z forum.
      • darino pomoc młodzieży jest chwalebna ! 29.08.05, 07:45
        I nie można zmarnować tego entuzjazmu do działalności charytatywnej !
        Zamieszanie wprowadziło Twoje sprawozdanie - zabrakło w nim podkreślenia
        długofalowości działania :)))
        W sprawie skutecznych kontroli wykonania "ustawy o wychowaniu w trzeźwości..."
        może lepiej zwrócić się o pomoc do Starostwa Powiatowego i Komendy Powiatowej
        Policji ?
      • upowiec nie przejmuj się, Charity ! 11.09.05, 12:38
        Wykonałaś kawał dobrej roboty, i oby tak dalej. Najtrudniejsze są początki, mam
        nadzieję, że w przyszłym roku przyłączy się więcej osób, a może i funduszy
        przybędzie :))
        Gdyby cos nie wychodziło, daj znać na forum !!!
    • tyrawa Re: "Zachowaj trzeźwy umysł" - kampania 2005 01.09.05, 11:09
      O co tyle krzyku - wazne ze komus chciało sie cos zrobic bez kasy, a to
      rzadkosc w Birczy.
      Trzeba pochwalic Charity i młodzież !!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka