Dodaj do ulubionych

V Ogólnopolski Rajd Turystyczny im dr M. Orłowicza

23.09.05, 13:22
Rozpoczyna się jutro, niestety nie znam jeszcze tras, ale przypuszczam, że
jakaś będzie przechodzić przez okolice Birczy ...
Obserwuj wątek
    • albida Re: V Ogólnopolski Rajd Turystyczny im dr M. Orłow 23.09.05, 23:37
      Jeśli dobrze pamiętam (a mylić się mogę) to jedna z tras będzie z Pruchnika
      przez Węgierkę do... Najlepsze, że wpisałam się na ten rajd i nawet zapłaciłam
      wpisowe... i nawet nie wiem o której zbórka!
      Szukałam na stronie PTTKu i nie znalazłam żadnych wieści.
      • upowiec to jakaś zawałka ! 24.09.05, 13:51
        Żeby na stronie nie było informacji o tak znanym rajdzie !
        Trzeba wybatożyć pracowników, panie prezesie !
        • starytraper Re: to jakaś zawałka ! 26.09.05, 12:37
          Z tego co wyczytałem w regulaminie tego rajdu to był to rajd Koła Terenowego a
          nie organizowany przez zarząd PTTK. Na stronie PTTK można zauważyć, że każde
          koło ma swoje miejsce do umieszczania informacji o swojej działalności i
          rajdach ale widać Koło Terenowe nie chce z tego korzystać. Wogóle z moich
          doświadczeń wynika, że Koło Terenowe ma już dawno za sobą lata świetności.
          A co do stwierdzenia upowca żeby "wybatożyć pracowników" to nie jestem
          zaskoczony takimi słowami pisanymi przez kogoś o takim loginie. Przecież
          chłosta była najłagodniejszą "karą" jaka mogła spotkać człowieka z rąk upowców.
          Taki wychłostany to miał szczęście... przecież można go było jeszcze spalić
          żywcem, odrąbać nogi i ręce, przeciąć piłą albo dla rozrywki rozerwać końmi.
          Widać nie daleko pada jabłko od jabłoni...
          • upowiec najlepszą obroną jest atak :)))))) 26.09.05, 13:49
            Tekst chyba oprawię sobie w ramki i powieszę nad łóżkiem.
            Nie ulega jednak kwestii, że polityka informacyjna PTTK jest fatalna, powinna
            być jedna osoba odpowiedzialna za całość takowej polityki :)))
            Był to chyba jeden z ważniejszych rajdów organizowanych przez przemyski PTTK ?
            • starytraper Re: najlepszą obroną jest atak :)))))) 26.09.05, 14:11
              Nikogo nie bronię, ale tych jak sami piszecie 160 uczestników jakoś się jednak
              dowiedziało o rajdzie :))) Myślę, że dla upowca przemyski PTTK ma jedną
              zasadniczą wadę: pierwszy wyraz w nazwie, czyli POLSKIE Towarzystwo Turystyczno
              Krajoznawcze.
              • upowiec "Polskie" w nazwie ? 26.09.05, 14:16
                To akurat mi nie przeszkadza, chodziło mi tylko o niedociągnięcia
                organizacyjne. Ale dajmy spokój kłótni, rajd już się odbył, może przy
                następnych będzie więcej informacji :)))
    • darino Re: V Ogólnopolski Rajd Turystyczny im dr M. Orło 25.09.05, 14:19
      Podobno zakończył się sukcesem, uczestniczyło około 150 osób. Relacja z Rajdu
      będzie na stronie przemyskiego PTTK.
    • darino relacja z rajdu ... 04.10.05, 07:03
      "Blisko 200 turystów w różnym wieku, począwszy od ośmiolatków po emerytów,
      uczestniczyło w V Ogólnopolskim Rajdzie im. dr Mieczysława Orłowicza.

Wędrowcy pieszo przemierzali najciekawsze zakątki Pogórza Dynowsko-
      Przemyskiego. Celem rajdu było propagowanie sylwetki dr M. Orłowicza, który
      jest patronem przemyskich turystów. Dodatkowo, takie rajdy, to doskonała okazja
      do poznawania przyrodniczych walorów okolic Przemyśla, uczczenie Światowego
      Dnia Turystyki, a przede wszystkim – kształtowania nawyków aktywnego wypoczynku
      i rekreacji. – Oferta dostosowana była dla każdego. Zaproponowaliśmy trasy o
      różnej skali trudności, przeznaczone dla bardziej doświadczonych wędrowców, jak
      też łatwiejsze, dostępne nawet dla mniej wprawnych turystów – mówi komandor
      rajdu, Janusz Motyka.

Drużyna piechurów, prowadzona przez Edytę Czaplę, wędrowała z Grochowiec przez
      Helichę. Największą popularnością cieszyła się trasa pod przewodnictwem Leszka
      Komana. Tutaj ponad stuosobowa grupa przemaszerowała z Krasiczyna przez
      Dybawkę, fort Prałkowce i Kruhel Wielki. Z kolei turyści bardziej zaawansowani,
      maszerowali z Dariuszem Hopem szlakiem z Węgierki. Ten rajd odbywał się pod
      patronatem Klubu Górskiego. – Trasy rajdu biegły urozmaiconymi i krajoznawczo
      ciekawymi regionami – twierdzi J. Motyka. – Można było podziwiać zarówno piękno
      przyrody Pogórza Przemyskiego, jak również tak znane "perełki", jak chociażby
      zamek w Krasiczynie i cerkiew w Kruhelu, czy też pozostałości forteczne
      Twierdzy Przemyśl.

Rajd zakończyło wspólne ognisko na terenie rekreacyjnym Hotelu "Gromada" w
      Przemyślu. Było tradycyjne pieczenie kiełbasy, dzielenie się wrażeniami z
      wędrówki, wszyscy "rajdowicze" otrzymali materiały krajoznawcze, a pierwszych
      120 osób – pamiątkowe, metalowe odznaki.

Imprezę zorganizowało Koło Terenowe Oddziału PTTK im. dr Mieczysława Orłowicza
      w Przemyślu. Wśród uczestników największą grupę stanowiły dzieci i młodzież,
      także z ośrodków specjalnych. Pomogli także MZK oraz Hotel "Gromada"."
      www.pressmedia.com.pl/sn/wydarzenia/d2.asp?u_file=JJ%2ETXT
      • upowiec Re: relacja z rajdu ... 04.10.05, 13:34
        Czyli nie było żadnej trasy przez okolice Birczy :(((
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka