Dodaj do ulubionych

Sentymentalne miejsce :))

09.12.05, 17:04
Może dlatego,że zbliżają się święta wzięło mnie na różne wspomnienia i
pomyślałam,że każdy z Was ma napewno w swojej rodzinnej miejscowości
miejsce(-a),które wspomina lub odwiedza z sentymentem. Napiszcie,proszę,jakie
to są miejsca i dlaczego przywołujecie je w pamięci.
Obserwuj wątek
    • nina40 Re: Sentymentalne miejsce :)) 09.12.05, 17:18
      Ja mam kilka takich miejsc ale muszę przyznać,że najbardziej uwielbiam
      korzeniecką Kamionkę(przez nią wiedzie szlak Korzeniec-Panieński Czub). Kiedy
      byłam dzieckiem spędzałam tam dużo czasu bo moi rodzice mieli w Kamionce
      pole,na którym pasałam krowę lub pomagałam przy różnych pracach polowych.Oprócz
      tego w tamte lasy chodziliśmy na grzyby albo zwyczajnie połazić. Teraz po
      wielu,wielu latach kiedy jestem w Korzeńcu obowiązkowo odwiedzam Kamionkę,
      patrzę jak zmienia się jej wygląd, wsłuchuję się w cudowną ciszę której teraz
      tak brakuje. Mogłabym jeszcze długo pisać o moich odczuciach związanych z tym
      miejscem ale każdy kto ma podobne miejsce wie o co chodzi.
    • darino sentymentalne miejsca ... 09.12.05, 17:30
      Mam ich kilka:
      1. Mały lasek w wąwozie na Boguszówce - miejsce zabaw dziecięcych
      2. Kuzie - miejsce urodzin mojego ojca oraz miejsce moich biwaków, spacerów i
      grzybobrań
      3. Spacery wzdłuż Stupnicy (obecnie już niewykonalne ze względu na zarośla)
      4. Las Grabnik
    • besalel Re: Sentymentalne miejsce :)) 09.12.05, 18:59
      Bukowina, nie istniejący już przysiółek Brzeżawy przez który przebiegała
      granica między Brzeżawą a Dobrą Szlacecką, a także granica powiatu przemyskiego
      i sanockiego. Tam się urodziłem. Przed akcją "Wisła" znajdowało się tam kilka
      domów. Miejscowość położona była na szczycie wzniesienia zwanego Faniów. Z
      jednej strony przepiękny widok na zakole Sanu i Dobrę Szlachecką, z drugiej
      Brzeżawa z dominującym nad nią Capurem a z trzeciej strony szumiący jodłowy
      las. Oj! Łza sie w oku kręci.
      Dziś po Bukowinie nie pozostało już ani śladu. Zasadzony młodnik totalnie
      przeszkadza nawet wyobraźni odnajdywać dróżki i ścieżki po których chodzili
      moi rodzice. Przed zalesieniem, stawałem od czasu do czasu pod jarzębiną
      zasadzoną przez ojca w zadumie i medytacji nad minioną przeszłością. Niestety,
      nie pamiętam owego życia sielskiego i anielskiego.Przywołuję je jedynie na
      podstawie opowiadań mamy i mieszkających tam ongiś ludzi. Mając bowiem dwa lata
      wywieziony zostałem z tego uroczyska. Ach ta nostalgia ! Nina,poruszyłaś
      najczulsze struny moich emocji. Nie wiem, czy Ci za to dziękować, czy mieć
      żal ? Tak czy owak - DZIĘKI za pomysł.
      • czesio48 Re: Sentymentalne miejsce :)) 09.12.05, 21:22
        1.Przysiółek SOSNY, przepiękna kilkunasto hektarowa polana położona na sczycie
        wśród lasów w Sufczynie od strony Huty Brzuskiej. Było tam 6 domów obecnie jest
        jeden. Mieszkał tam mój kuzyn.
        2. Kąpiele i penetrowanie kołbani na Stupnicy na odcinku Sufczyna - Brzuska.
        • darino ładny opis (z forum Huty) 10.11.06, 08:47
          "Pozdrawiam wszystkich byłych i obecnych mieszkańców Huty Brzuskiej i tych,
          którzy mają tam swoje korzenie i przyjeżdżali lub przyjeżdżają na wakacje do
          rodziny. Wyobraźcie sobie, że przyjechaliście autobusem do Korzeńca. Idziecie
          piechotą w kierunku Huty Brzuskiej, zbliżacie się do Krukowej Góry, po prawej
          ręce na pochyłości rozpoczynają się pierwsze zabudowania Huty Brzuskiej -
          przysiółek Krępak, po lewej Łazy. Wieje lekki ochładzający wiatr, szczekają psy
          przy zagrodach, a Wy drogą biegnącą szczytem wzniesienia, pomiędzy domami
          zatrzymujecie się na Górze Bieleckiego. Uśmiechacie się wesoło, bowiem macie
          przed sobą niemal całą panoramę wsi: w Dole " na żydowskim placu'" z lotu
          ptaka, widać dach budynku szkoły, nieco dalej w kierunku Granic wieże kościoła,
          z lewej strony Błaszkówka, Baranówka, Granice, z prawej żujowy Potok, Góra
          Piasek, a za nią Hucisko Górne, za szkołą w okolicach sklepu i świetlicy Zimny
          Potok, dalej Hucisko Dolne i Majdan i hen daleko za Wywozem, pod Babicami, w
          dole w wodach spokojnie płynącej wstęgi Sanu odbijają się promienie
          południowego słońca."
        • gizmowaty71 Re: Sentymentalne miejsce :)) 26.01.17, 19:04
          Byłem bardzo dawno ,raz w życiu w Sosnach,wtedy stały tam jeszcze dwa domy, w jednym mieszkał taki starszy pan bodajże Jan miał na imię, drugi był pusty a wcześniej mieszkał tam mój ojciec. Sentymentalne miejsce ale obawiam się ,że by już tam nie trafił, a szkoda. Może jakaś podpowiedź jak tam trafić od Sufczyny czesio48. Pozdrawiam .
          • michoonek Re: Sentymentalne miejsce :)) 28.01.17, 09:50
            Chyba nadleśnictwo zrobiło teraz bardzo dobrą drogę leśną w gorę, na dział, ale nie sprawdzałem, czy dochodzi do Sosen. Ale na pewno gdzieś blisko.
          • czesio48 Re: Sentymentalne miejsce :)) 28.06.17, 08:07
            Gizmowaty jak Twój ojciec pochodzi z Sosen a nazywa się Hermanowicz to jesteśmy dalekimi krewnymi, jak przeczytasz to odezwij się. Pozdrawiam.
            • gizmowaty71 Re: Sentymentalne miejsce :)) 23.02.18, 22:27
              czesio48. bardzo dużo czasu minęło, ale wreszcie przeczytałem posta. Niestety nazwisko to Homarowicz, więc pokrewieństwa raczej nie ma. Ale bym poczytał cos o tym miejscu. Moje imię to Marek. mam konto na FB. Więc może kiedyś wymienimy zdania.
    • tyrawa piękne widoki 11.12.05, 11:27
      Najpiękniejszy jest dla mnie widok ze szczytu Gór Słonnych na Sanok i w oddali
      na Pogórze Bieszczadzkie. Najlepsze widoki są wcześnie rano, kiedy podnoszą się
      mgły.
      Niezła jest też panorama z Góry Kuźmińskiej.
      • besalel Re: piękne widoki 11.12.05, 17:54
        Rzeczywiście, wskazane miejsca są naprawdę niezykle urokliwe.
    • dymek25 Re: Sentymentalne miejsce :)) 10.11.06, 14:27
      Opis malowniczy, ale co się dzzieje z Niną. Wspominała kiedyś o wyjeździe
      i czyżby zamiar zrealizowała? Brakuje Jej na forum. Ładnie łagodziła temperamenty.
    • dymek25 Re: Sentymentalne miejsce :)) 10.11.06, 14:27
      Opis malowniczy, ale co się dzzieje z Niną. Wspominała kiedyś o wyjeździe
      i czyżby zamiar zrealizowała? Brakuje Jej na forum. Ładnie łagodziła temperamenty.
      • darino niestety nie wiem ???? 10.11.06, 14:36
        Już prawie rok się nie pojawia ...
        • holejnik Re: niestety nie wiem ???? 14.11.06, 18:06
          Nina gdzie Ty sie podziewałaś, a co do sentymentalnych miejsc to w tym roku (
          sierpień) podczas pobytu na urlopie odwiedziłem żrudełko "Pomocna woda"
          wspaniała wędrówka - szlak oznaczony łatwo można trafić. Zachęcam tych co
          jeszcze tego nie uczynili. Pozdrawiam.
    • mund-ek55 Re: Sentymentalne miejsce :)) 14.05.17, 16:56
      Takim miejscem dla mnie jest właśnie Bircza. Tam, dawno temu zakochałem się we wspaniałej dziewczynie. Oczywiście szczegółów nie mogę podać, ale zawsze, kiedy odwiedzam rodzinę wspominam tamte czasy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka