Dodaj do ulubionych

GOPR w Birczy ?

17.01.06, 07:41
Zainteresowany artykułem o nowym budynku służb ratowniczych w Dukli zadałem
sobie pytanie - a może do Birczy udałoby się ściągnąć placówkę Górskiego
Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego.
Bircza jest ważnym węzłem szlaków turystycznych, leży w centralnej części
Pogórza Przemyskiego (a więc ma najlepszą lokalizację), więc jakieś szanse
są :)))
Obserwuj wątek
    • darino lokalizacja 17.01.06, 07:45
      Na razie podlegamy pod grupę bieszczadzką GOPR - z centralą w Sanoku :
      gopr.pl/images/mapy/biesz_big.jpg
      gopr.pl/
    • darino a może ktoś chce zostać goprowcem ? 21.01.06, 09:43
      "Jeśli ktoś nie zgłosi się wieczorem w schronisku na Połoninie, to nie ma o
      czym gadać. Ktoś, kto chce być ratownikiem, musi zimą wyjść na szczyt połoniny -
      mówi Hubert Marek, szef wyszkolenia w Bieszczadzkiej Grupie GOPR. W piątek
      rozpoczął się egzamin dla kandydatów na ratowników. Zaproszenia otrzymało 12
      osób. - Wśród nich są ludzie z Cisnej, Wetliny, Sanoka, uczniowie, studenci i
      przedstawiciele różnych zawodów - wylicza goprowiec. Egzaminy dla przyszłych
      ratowników odbywają się zawsze zimą. Goprowcy mówią między sobą, że komisja
      egzaminacyjna wybiera taki termin, żeby warunki w górach były jak
      najtrudniejsze. - To żarty! Termin tego egzaminu ustalałem dwa tygodnie temu.
      Ale byłoby dobrze, gdyby pogoda była kiepska, żeby było dużo śniegu, mróz i
      słaba widoczność. Im trudniej tym lepiej. W czasie akcji ratowniczej pogody się
      nie wybiera. A na razie w Bieszczadach warunki są bardzo dobre, śniegu tylko
      pół metra, widoczność znakomita - mówi Hubert Marek.

Kandydaci na goprowca muszą zdać egzamin z topografii. Egzaminatorzy sprawdzą,
      czy znajomość Bieszczadów pochodzi z przewodników, czy z wędrówek po nich. A w
      sobotę przyszli ratownicy będą jeździć na nartach. - Zaczną od ubijania stoku,
      a potem każdy z nich będzie musiał zjechać pługiem, pokazać jak wykonuje
      ześlizg boczny i jak sobie radzi w jeździe terenowej po głębokim śniegu lub
      muldach - opowiada Marek.

W niedzielę dalszy ciąg egzaminu sprawnościowego. Kandydatów czeka bieg na 3
      km, podciąganie się na drążku. Tych, którzy przebrną przez egzamin, czeka
      jeszcze staż kandydacki, który trwa od 2 do 5 lat. W tym czasie każdy musi
      spędzić 80 godz. na dyżurach. - Trudno przewidzieć, ile osób zostanie z tej
      zaproszonej dwunastki. Zależy nam na najlepszych - podkreśla goprowiec."
      miasta.gazeta.pl/rzeszow/1,34962,3123332.html
    • tyrawa pomysl dobry 22.01.06, 08:26
      ale zeby się o to starac, trzeba miec kilku ratowników po kursie, no i jakies
      pomieszczenie w Birczy.
      Pomysl raczej aktualny za kilka lat (może).
    • tyrawa w Birczy powstanie placowka GOPR ! 01.04.06, 08:35
      Rozpocznie działalnosc przed zima, baza ma powstac w miejscu starej kuzni na
      skrzyzowaniu na Dubiecko.
      • tyrawa to oczywiscie prima aprylis 02.04.06, 13:56
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka