Dodaj do ulubionych

Cała prawda

13.05.06, 22:41
Witam serdecznie, z dużym zaciekawieniem oglądałem w TV relacje z
uroczystości pod pomnikiem w Pawłokomie. W związku z powyższym chciałbym
pogłębić swoją wiedzę na temat wydarzeń, które spowodowały tę tragedię. Może
ktoś zna (z różnych przekazów) faktycny stan zdarzeń i kto był sprawcą.
Rozumię że przedstawiciele władzy nie mogą nazwać z imienia jakie to Polskie
siły zbrojne spowodowały zabicie w sumie niewinnych osob o zgrozo w tym
kobiety i dzieci. Czy jest prawdą że AK to uczyniła ? A wogóle to stawiam
pytanie " JAK BYŁO NAPRAWDĘ " Obiecuję sobie iż jak przyjadę w lipcu na
wakacje do Birczy to napewno odwiedzę cmentarz w Pawłokomie i zapalę znicze.
Pozdrawiam serdecznie i oczekuję wszelkich informacji na ten temat.
Obserwuj wątek
    • darini [...] 14.05.06, 06:44
      Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
    • darino cała prawda ??? 14.05.06, 14:35
      Całej prawdy nie poznamy nigdy ...
      Tutaj jest pogląd na zbrodnię z Pawłokomy według polskich środowisk narodowych:
      www.kki.pl/pioinf/przemysl/dzieje/rus/pawlokoma.html
      Na naszym forum jest "historia prasowa" zabiegów o upamiętnienie ofiar z
      Pawłokomy :
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23313&w=24240979
      A co do wersji ukraińskiej, to ukazała się niedawno książka pana Eugeniusza
      Misiły - "Pawłokoma - 3 III 1945 r.".
      Kiedy ją zdobędę, na pewno zamieszczę jakiś skrót, lub przynajmniej recenzję.
      • darino Re: cała prawda ??? 14.05.06, 15:09
        serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34310,137980.html
        • darino śledztwo IPN w sprawie Pawłokomy 14.05.06, 15:30
          "Śledztwo w sprawie wydarzeń w Pawłokomie prowadzą prokuratorzy rzeszowskiego
          oddziału IPN. Choć przesłuchali już ponad 170 świadków, ciągle nie udało się im
          do końca wyjaśnić okoliczności zbrodni i jednoznacznie ustalić sprawców. Nie
          tylko dlatego, że chodzi o wydarzenia sprzed ponad 60 lat. W zeznaniach jest
          zbyt wiele sprzeczności.

Tylko co do jednego nie ma wątpliwości. Zbrodnia w Pawłokomie to fakt. Z zeznań
          świadków wynika jednoznacznie, że w marcu 1945 roku grupa uzbrojonych Polaków
          najpierw siłą zapędziła mieszkańców wsi do miejscowej cerkwi, a wkrótce potem
          rozpoczęła zbiorową egzekucję. Potwierdzają to zachowane w archiwach IPN
          zdjęcia z dokonanej w 1952 roku częściowej ekshumacji jednej ze zbiorowych
          mogił. Z dołączonego do fotografii raportu sporządzonego przez Prokuraturę
          Wojskową w Rzeszowie wynika, że w grobie były szczątki około 80 osób -
          mężczyzn, kobiet i dzieci zabitych strzałem w tył głowy. To jeden z niewielu
          konkretów w tej sprawie. Na razie nie udało się nawet jednoznacznie ustalić czy
          morderstwo w Pawłokomie było odwetem za wcześniejsze uprowadzenie i zabicie
          przez UPA 9 Polaków - mieszkańców tej wsi. Choć wiele wskazuje na to, że
          właśnie tak było.
          Ciągle też nie ustalono dokładnej liczby osób, które zginęły w Pawłokomie. IPN-
          owski akt oskarżenia mówi o 368 ofiarach, opierając się na materiałach
          zebranych przez Okręgową Komisję Badania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu.
          W latach 60. brzozowskie SB zlecając operacyjne sprawdzenie sprawy Pawłokomy
          mówiło o 100 zabitych. W procesie, w którym w latach 1952-53 sądzono w
          Rzeszowie byłych partyzantów z oddziału "Wacława" oskarżonych między innymi o
          udział w zbrodni w Pawłokomie liczbę zabitych ustalono na 375."
          tvp.pl/400,20060513341495.strona

• arges Re: śledztwo IPN w sprawie Pawłokomy 14.05.06, 17:10
            W Krakowie w przyszły czwartek w Instytucie Archeologii odbędzie się spotkanie
            i prezentacja autora książki o Pawłokomie. Wiem, ze brzmi to enigmatycznie -
            postaram się o wiecej szczegółów.
            • darino książka pana Misiły ? 14.05.06, 17:25
              To chyba o nią chodzi ?
              A może o tą kanadyjską Poticznoho ?
              • arges Re: książka pana Misiły ? 14.05.06, 18:08
                Muszę to sprawdzić, bo dzisiaj na ogłoszeniach parafialnych myślałem o czym
                innym i jednym uchem wpuszczałem a drugim wypuszczałem... Oj wstydzę sie...
                <lol2> Jak się dowiem konkretów, to napiszę na tym forum. :)
                • darino wykład + promocja książek 16.05.06, 13:20
                  Już trochę się dowiedziałem. Wykład pana Misiły i pani Pankiw ma odbyś się w
                  czwartek o godzinie 18, w Instytucie Archeologii na ulicy Gołębiej 11.
                  Oprócz tego promocja 2 książek - pana Misiły - "Pawłokoma", i jeszcze drugiej
                  na ten temat, ale tytuły ani autora nie zapamiętałem :)))
                  • arges Re: wykład + promocja książek 16.05.06, 18:24
                    Maria Pankiw i Eugeniusz Misiło, "Darowano życie, żeby opowiedziec prawdę". E.
                    Misiło "Pawłokoma 3.III.1945". Sala wykładowa "barokowa".
                    • darino byłem na spotkaniu na UJ 19.05.06, 01:50
                      Niezłe, ciekawe, chociaż "prawdziwa Polka" z Dynowa próbowała przeszkadzać, a
                      na koniec stwierdziła, że to wszystko nieprawda, i wyszła.
                      Pytania do pana Misiły nie były agresywne, zresztą książka sama się broni,
                      ponieważ oparta jest głównie na aktach sądowych.
                      Kupiłem tylko "Pawłokomę" (25 zł), na drugą książkę (35 zł) zabrakło mi
                      pieniędzy.
                      Kupie pewnie przy okazji w "Nestorze", chociaż może uda się taniej w
                      internecie ?
                      PS. Bardzo ładna ta sala "barokowa", ale ma kłopoty z wentylacją ...
                      • upowiec plebania w Dylągowej 19.05.06, 12:22
                        Jest dla mnie zaskoczeniem informacja, że ostateczne planowanie akcji i odprawa
                        w przeddzień mordu odbyły się na plebanii w Dylągowej. Księdzu proboszczowi
                        gratulujemy ...
                        • darino "kombatanci" polscy 19.05.06, 15:21
                          Mnie zaskoczyło coś innego. Przeczytałem, ze po wojnie wielu z
                          polskich "kombatantów" z AK zostało ukaranych niskimi karami więzienia - od 2
                          do 5 lat (również za przestępstwa kryminalne).
                          Otóż w latach 90 oni, albo ich rodziny, odebrały duże odszkodowania, ponieważ
                          byli prześladowani przez władzę ludową !!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka