hansgrubber 21.03.07, 02:09 Na tym forum jest odsylacz do strony zawierajacej historie UPA. www.twojebieszczady.pl/upa/upa2.php Dlaczego nie ma ani slowa o dzialaniach UPA na Wolyniu? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
carexic Re: Dobra UPA 21.03.07, 11:53 Witam:) Może powinien pan zapytać o ten stan rzeczy pana Zbigniewa Jantonia , który jest autorem tego opracowania?? Odpowiedz Link
lokis1271 Re: Dobra UPA 23.03.07, 22:15 Witam Panie Hansgrubber ! Napisał Pan: "Na tym forum jest odsylacz do strony zawierajacej historie UPA. Dlaczego nie ma ani slowa o dzialaniach UPA na Wolyniu?" Wypowiedź kolegi Panów Administratorów Forum Bircza, Piotrzr , rzuca pewne światło na to zgadnienie, gdyż jest bardzo charakterystyczna dla postaw apologetów tej organizacji (UPA - dop. L. B.), cytuję : "o co chodzi Autor: piotrzr Data: 12.02.07, 12:22 + dodaj do ulubionych wątków + odpowiedz cytując + odpowiedz Mnie się wydaje że wielu dyskutantom, w tym K czy C44, chodzi o to "by tylko moje było na wierzchu". A wszyscy - którzy nie chcą się podporządkować - tego nalezy opluć, spotwarzyć, odsądzić od czci i wiary :) Oprócz tego chcą wszystko postrzegać w systemie zero - jedynkowy, schemacie "czarne-białe" - bez rozróżniania tego że jest przecież cała gama kolorów i odcieni. A też i przy schemacie czarno - białym - są wszystkie mozliwe odcienie szarości. Tu /dla pelnego zrozumienia dla niektórych/ mówię oczywiście metaforycznie a nie sensu stricte - malarsko :) Chcą rozmawiać o historii i moralnośći z punktu widzenia ciepłych pantofli , bezpieczeństwa i oczywistych pojęć moralności - obowiążujących co jasne - w normalnych czasach. Mało - chcą jasnego rozróżnienia na katów i ofiary, nie rozumiejąć że w okreslonych sytuacja kat mogł być np jednocześnie ofiarą - i odwrotnie. "I niech nikt nie probuje mi wmawiać że białe jest białe a czarne jest czarne" - kto to powiedzial ??? Dla ułatwnienie - to nie słowa krouk-a :)" Czyli w sprawie ludobójstwa , dla Pana Piotrzr sprawa nie jest jasna, nie da się odróżnić katów od ofiar. UPA ma czyste ręce i sumienia. Pantha Rei Serdecznie pozdrawiam L. Bodio Odpowiedz Link
carexic Do pana okis 1271 24.03.07, 01:17 Witam:))) Szanowny Panie !!! Piotrzr nie jest moim kolegą i nie interesuję się jego poglądami ani w ogóle jego osobą. Dlatego tez uważam ,że jeżeli Szanowny Pan chce z nim polemizować to Przynajmniej proszę mnie do tego nie mieszać bo moja osoba nie ma nic wspólnego z jednostką zwaną piotrzr na tym forum(Wypowiedź kolegi Panów Administratorów Forum Bircza, Piotrzr ....). Jednocześnie chce Szanownemu Panu oświadczyć że wszelkie wpisy obrażające kogokolwiek będą przez moją osobę kasowane. A jeżeli użytkownicy będą to czynić nagminnie to będę blokował im konta. Z Poważaniem: carexic Odpowiedz Link
lokis1271 Re: Do Pana Administratora Carexic 24.03.07, 15:35 Szanowny Panie Carexic ! W nawiązaniu do Pańskiego oświadczenia, cytuję : "Jednocześnie chce Szanownemu Panu oświadczyć że wszelkie wpisy obrażające kogokolwiek będą przez moją osobę kasowane. A jeżeli użytkownicy będą to czynić nagminnie to będę blokował im konta. ", koniec cytatu - chciałbym uzyskać informację, co Pan jako Adminstrator Forum Bircza zrobił w sprawie Pana Piotrzr, który wielokrotnie kierował pod moim adresem obraźliwe wpisy, typu : "pies" , "sukinsyn" itp. ? Czy doczekam się odpowiedzi na zadane Panu i pozostałym Panom Administratorom publiczne pytanie w tej sprawie, patrz : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23313&w=58677536 ? Czy też mam rozumieć , że jest to antypolskie forum dyskusyjne i w związku z tym, nie obowiązuje tutaj Netykieta a tzw "wolna amerykanka" ? Pozostaję z szacunkiem L. Bodio Odpowiedz Link
darino antypolskie ? 24.03.07, 15:44 A cóż "antypolskiego" widzi Pan w artykułach na przykład o panoramie siedmiogrodzkiej, albo o usunięciu UB z tablicy pamiątkowej, że o zajeździe birczańskim nie wspomnę ? Odpowiedz Link
carexic Re: Do Pana Administratora Carexic 24.03.07, 16:38 Od dziś tego typu zwroty do innych użytkowników będą kasowane a jeżeli to nie pomoże to będe blokował konta tak owych użytkowników. Nie wiem co na to pozostali dwaj administratorzy (Pan surowiczny i upowiec). Fakt jest taki, że w sprawie Pana Piotrzr nie zrobiłem nic ale jeżeli nadal będzie on obrażał uzytkowników na forum ( w tym także Pańską osobę ) to podejme stosowne działania. Pozdrawiam Pana Z poważaniem: carexic Odpowiedz Link
lokis1271 Do Pana Administratora Carexic 24.03.07, 16:45 Szanowny Panie Carexic ! Dziękuję Panu za zapowiedź skutecznych interwencji. Pozostaję z szacunkiem L. Bodio Odpowiedz Link
carexic Re: Do Pana Administratora Carexic 24.03.07, 17:51 Nie ma za co dziękować. Ja mam tylko cichą nadzieje że może co niektórzy uczestnicy dyskusji zmienia swoje nastawienie do innych i nie będą się wzajemnie "opluwać" różnymi epitetami a także zmieni się może charakter poruszanych tematów bo ostatnimi czasy na topie są tematy stosunków polsko-ukraińskich. Z poważaniem: carexic Odpowiedz Link
piotrzr Re: do L. Bodio!!! 24.03.07, 08:40 Popadam w coraz wieksze samouwielbienie!! - gdzyż znalazłem w tym zawziętym Tczewiaku niezwykle wiernego czytelnika. Ktory z zapartym tchem czyta wszystki co skrobnę na forum - mało - reklamuje mnie gdzie tylko może :))) Jestem mu i trochę wdziczny - ba!! nawet moja pogardz dla niego trochę sie zmniejszyła !! :)) I jeszcze jedno - po raz enty powtarzam - reprezentuję tu tylko i wyłącznie Siebie. A jesli ktoś na forum szuka kolegów - to lepiej niech kupi sobie psa :))) Pozdrawiam Panow bardzo .... Odpowiedz Link
mat120 Re: "Samouwielbienie" 24.03.07, 14:06 "Popadam w coraz większe samouwielbienie!!" Obyś tylko nie przesadził, Ty nasze "Podkarpackie Słoneczko". Odpowiedz Link
darino kombinuje pan, jak kierowca na serpentynach :)) 24.03.07, 14:14 Trudno mi tłumaczyć administratorów portalu Twoje Bieszczady, ale sądzę, że ponieważ portal pisze o Bieszczadach, więc stworzono również artykuł o działaniach UPA w Bieszczadach. Odpowiedz Link
non-b dobra UPA 24.03.07, 15:11 Dużo można pisać o Ukraińskiej Powstanczej Armii, która jak sama nazwa wskazuje miała jasno określone cele. Działając na terenie dawnych Kresów Rzeczypospolitej oraz w tak zwanym przez ukraińskich nacjonalistów Zakierzońskim Kraju uważała i nadal uważa (ZK) za etnograficzne ziemie ukraińskie. Nie można Ukraińcom odmówić prawa do takich poglądów oraz po dłuższym zastanowieniu racji, lecz nie mogą oni negować polskiej argumentacji na temat, w pewnum stopniu polskości tych ziem (Kresy). Promotorem wszelkich sporów i zła jakie się dokonało w dociekaniu słuszności racji obydwu zainteresowanych stron, była - o ironio - miłość (w szerokim tego słowa znaczeniu) obu narodów do tych ziem. Sentyment Poaków i Ukraińców do Lwowa, Kamieńca etc. podpowiadała i nadal podpowiada jedno słowo - Ojczyzna. Odpowiedz Link