21.03.07, 02:09
Na tym forum jest odsylacz do strony zawierajacej historie UPA.

www.twojebieszczady.pl/upa/upa2.php

Dlaczego nie ma ani slowa o dzialaniach UPA na Wolyniu?
Obserwuj wątek
    • carexic Re: Dobra UPA 21.03.07, 11:53
      Witam:) Może powinien pan zapytać o ten stan rzeczy pana Zbigniewa Jantonia ,
      który jest autorem tego opracowania??
    • lokis1271 Re: Dobra UPA 23.03.07, 22:15
      Witam Panie Hansgrubber !
      Napisał Pan:

"Na tym forum jest odsylacz do strony zawierajacej historie UPA. Dlaczego nie ma ani slowa o dzialaniach UPA na Wolyniu?"

Wypowiedź kolegi Panów Administratorów Forum Bircza, Piotrzr , rzuca pewne światło na to zgadnienie, gdyż jest bardzo charakterystyczna dla postaw apologetów tej organizacji (UPA - dop. L. B.), cytuję :

"o co chodzi
      Autor: piotrzr
      Data: 12.02.07, 12:22 + dodaj do ulubionych wątków

+ odpowiedz cytując + odpowiedz
      Mnie się wydaje że wielu dyskutantom, w tym K czy C44, chodzi o to "by tylko
      moje było na wierzchu". A wszyscy - którzy nie chcą się podporządkować - tego nalezy opluć, spotwarzyć, odsądzić od czci i wiary
      :)
      Oprócz tego chcą wszystko postrzegać w systemie zero - jedynkowy, schemacie "czarne-białe" - bez rozróżniania tego że jest przecież cała gama
      kolorów i odcieni. A też i przy schemacie czarno - białym - są wszystkie
      mozliwe odcienie szarości. Tu /dla pelnego zrozumienia dla niektórych/ mówię oczywiście metaforycznie a nie sensu stricte - malarsko :)
      Chcą rozmawiać o historii i moralnośći z punktu widzenia ciepłych pantofli ,
      bezpieczeństwa i oczywistych pojęć moralności - obowiążujących co jasne - w
      normalnych czasach. Mało - chcą jasnego rozróżnienia na katów i ofiary, nie rozumiejąć że w okreslonych sytuacja kat mogł być np jednocześnie ofiarą - i odwrotnie. "I niech nikt nie probuje mi wmawiać że białe jest białe a czarne jest czarne" - kto to powiedzial ??? Dla ułatwnienie - to nie słowa krouk-a :)"

Czyli w sprawie ludobójstwa , dla Pana Piotrzr sprawa nie jest jasna, nie da się odróżnić katów od ofiar. UPA ma czyste ręce i sumienia.
      Pantha Rei
      Serdecznie pozdrawiam
      L. Bodio
      • carexic Do pana okis 1271 24.03.07, 01:17
        Witam:))) Szanowny Panie !!!
        Piotrzr nie jest moim kolegą i nie interesuję się jego poglądami ani w ogóle
        jego osobą. Dlatego tez uważam ,że jeżeli Szanowny Pan chce z nim polemizować
        to Przynajmniej proszę mnie do tego nie mieszać bo moja osoba nie ma nic
        wspólnego z jednostką zwaną piotrzr na tym forum(Wypowiedź kolegi Panów
        Administratorów Forum Bircza, Piotrzr ....). Jednocześnie chce Szanownemu Panu
        oświadczyć że wszelkie wpisy obrażające kogokolwiek będą przez moją osobę
        kasowane. A jeżeli użytkownicy będą to czynić nagminnie to będę blokował im konta.
        Z Poważaniem:
        carexic
        • lokis1271 Re: Do Pana Administratora Carexic 24.03.07, 15:35
          Szanowny Panie Carexic !

W nawiązaniu do Pańskiego oświadczenia, cytuję :
          "Jednocześnie chce Szanownemu Panu oświadczyć że wszelkie wpisy obrażające kogokolwiek będą przez moją osobę kasowane. A jeżeli użytkownicy będą to czynić nagminnie to będę blokował im konta. ", koniec cytatu - chciałbym uzyskać informację, co Pan jako Adminstrator Forum Bircza zrobił w sprawie Pana Piotrzr, który wielokrotnie kierował pod moim adresem obraźliwe wpisy, typu : "pies" , "sukinsyn" itp. ?
          Czy doczekam się odpowiedzi na zadane Panu i pozostałym Panom Administratorom publiczne pytanie w tej sprawie, patrz : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23313&w=58677536 ? Czy też mam rozumieć , że jest to antypolskie forum dyskusyjne i w związku z tym, nie obowiązuje tutaj Netykieta a tzw "wolna amerykanka" ?
          Pozostaję z szacunkiem
          L. Bodio
          • darino antypolskie ? 24.03.07, 15:44
            A cóż "antypolskiego" widzi Pan w artykułach na przykład o panoramie
            siedmiogrodzkiej, albo o usunięciu UB z tablicy pamiątkowej, że o zajeździe
            birczańskim nie wspomnę ?
          • carexic Re: Do Pana Administratora Carexic 24.03.07, 16:38
            Od dziś tego typu zwroty do innych użytkowników będą kasowane a jeżeli to nie
            pomoże to będe blokował konta tak owych użytkowników. Nie wiem co na to
            pozostali dwaj administratorzy (Pan surowiczny i upowiec). Fakt jest taki, że w
            sprawie Pana Piotrzr nie zrobiłem nic ale jeżeli nadal będzie on obrażał
            uzytkowników na forum ( w tym także Pańską osobę ) to podejme stosowne
            działania. Pozdrawiam Pana
            Z poważaniem:
            carexic
            • lokis1271 Do Pana Administratora Carexic 24.03.07, 16:45
              Szanowny Panie Carexic !
              Dziękuję Panu za zapowiedź skutecznych interwencji.
              Pozostaję z szacunkiem
              L. Bodio
              • carexic Re: Do Pana Administratora Carexic 24.03.07, 17:51
                Nie ma za co dziękować. Ja mam tylko cichą nadzieje że może co niektórzy
                uczestnicy dyskusji zmienia swoje nastawienie do innych i nie będą się wzajemnie
                "opluwać" różnymi epitetami a także zmieni się może charakter poruszanych
                tematów bo ostatnimi czasy na topie są tematy stosunków polsko-ukraińskich.
                Z poważaniem:
                carexic
    • piotrzr Re: do L. Bodio!!! 24.03.07, 08:40
      Popadam w coraz wieksze samouwielbienie!! - gdzyż znalazłem w tym zawziętym
      Tczewiaku niezwykle wiernego czytelnika.
      Ktory z zapartym tchem czyta wszystki co skrobnę na forum - mało - reklamuje
      mnie gdzie tylko może :)))
      Jestem mu i trochę wdziczny - ba!! nawet moja pogardz dla niego trochę sie
      zmniejszyła !! :))
      I jeszcze jedno - po raz enty powtarzam - reprezentuję tu tylko i wyłącznie Siebie.
      A jesli ktoś na forum szuka kolegów - to lepiej niech kupi sobie psa :)))
      Pozdrawiam Panow bardzo ....
      • mat120 Re: "Samouwielbienie" 24.03.07, 14:06
        "Popadam w coraz większe samouwielbienie!!"

Obyś tylko nie przesadził, Ty nasze "Podkarpackie Słoneczko".

• darino kombinuje pan, jak kierowca na serpentynach :)) 24.03.07, 14:14
      Trudno mi tłumaczyć administratorów portalu Twoje Bieszczady, ale sądzę, że
      ponieważ portal pisze o Bieszczadach, więc stworzono również artykuł o
      działaniach UPA w Bieszczadach.
      • non-b dobra UPA 24.03.07, 15:11
        Dużo można pisać o Ukraińskiej Powstanczej Armii, która jak sama nazwa wskazuje
        miała jasno określone cele. Działając na terenie dawnych Kresów
        Rzeczypospolitej oraz w tak zwanym przez ukraińskich nacjonalistów
        Zakierzońskim Kraju uważała i nadal uważa (ZK) za etnograficzne ziemie
        ukraińskie. Nie można Ukraińcom odmówić prawa do takich poglądów oraz po
        dłuższym zastanowieniu racji, lecz nie mogą oni negować polskiej argumentacji
        na temat, w pewnum stopniu polskości tych ziem (Kresy). Promotorem wszelkich
        sporów i zła jakie się dokonało w dociekaniu słuszności racji obydwu
        zainteresowanych stron, była - o ironio - miłość (w szerokim tego słowa
        znaczeniu) obu narodów do tych ziem. Sentyment Poaków i Ukraińców do Lwowa,
        Kamieńca etc. podpowiadała i nadal podpowiada jedno słowo - Ojczyzna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka