Dodaj do ulubionych

Fotografia ślubna.

17.12.08, 17:27
Witam. Chciałbym się polecić osób które korzystały z usług fotografów
łukowskich. Mówiąc dosłownie chciałbym znać wasze opinie o usługach + jakość +
cena. Nie mogę bezpośrednio sam się tym zająć i proszę Was o wskazówki.
Interesuje mnie reportaż + plener. Gdzie najlepiej i w miarę cenowo się
opłaca. Wiem, że dużo jest osób robiących zdjęcia na własną rękę. Może ktoś
zna takie? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • serenee Re: Fotografia ślubna. 17.12.08, 18:20
      Ja jestem baaaardzo bardzo zadowolona z zdjęć(reportaż i plener) , które na moim
      ślubie i weselu robił Paweł Kulenty:):):)Polecam bardzo bardzo-naprawdę zna się
      na tym co robi i robi to super:)Fotki wyszły piękne...
      Jeśli chodzi o fotografów łukowskich, to chyba Zarzycki robi fajne fotki, ale
      cenowo chyba dosyć wysoko:)
      • jedyny_obserwator Re: Fotografia ślubna. 18.12.08, 00:39
        serenee - jeśli chodzi o Zarzyckiego to z Twojej informacji prawdą jest tylko że
        cenowo o wiele wyżej niż u innych, wiem bo ostatnio siostra szukała fotografa na
        wesele.
      • pkinski Re: Fotografia ślubna. 18.12.08, 20:34
        Khm, khm - miło mi to słyszeć ;-). Staram się, teraz mam nowy sprzęt, więc
        będzie to wyglądać trochę inaczej. Oczywiście na plus (zgodnie z nazwą mojej
        firmy - "Studio Plus"). Niestety, nie mam jeszcze strony, więc ciężko się
        przekonać, ale to już wkrótce. Mogę coś mejlem podrzucić.
        Co do łukowskich foto - tu i ówdzie jest sporo moich komentarzy ;-|. Ze swojej
        strony mogę polecić kilku kolegów, którzy nie robią byle jak, szybko i hurtem,
        jak to mają w tradycji łukowskie zakłady (one za to sprawdzają się na ogół jako
        studio albumowo-prezentowe).
        Jednak cenowo wygląda to tak, że nie jestem tani, chyba że po znajomości, ale
        możemy się dogadać ;-).
    • mrzania2 Re: Fotografia ślubna. 18.12.08, 20:40
      polecam:
      www.foto4you.eu
    • danielowy10 Re: Fotografia ślubna. 03.01.09, 23:50
      polecam Pawła Przeździaka robi świetne zdjęcia! plener i reportaż coś pieknego!
      a po nim foto domański, a co do zarzyckiego ;) wszyscy ludzie mu odeszli wiec
      kto robi zdjecia? bo chyba nie on sam .. :D
      Alik odszedł od niego i wysokinski TV PASSION na dzień dzisiejszy wiec nad
      zarzyckim się zastanowcie bardzo mocno :D
      • pawelprz Re: Fotografia ślubna. 11.01.09, 00:27
        danielowy10 napisał:

> polecam Pawła Przeździaka robi świetne zdjęcia! plener i reportaż
        coś pieknego!

Dziękuję - miło mi :)
        www.nova-foto.pl
      • andzia87_1 Re: Fotografia ślubna. 11.01.09, 20:27
        danielowy10 napisał:

> polecam Pawła Przeździaka robi świetne zdjęcia! plener i reportaż
        coś pieknego!

zgadza się - Paweł jest OK i fotografie też są OK. Ma świetne
        podejście do ludzi - a to chyba najważniejsze.
    • jedyny_obserwator Re: Fotografia ślubna. 05.01.09, 14:42
      danielowy10 widzę że jesteś dobrze poinformowany, a może wiesz jak to się dzieje
      że co roku w łukowskim rolniku zarzycki robi studniówkę, bo z tego co ja wiem to
      młodzież nie koniecznie chciałaby korzystać z jego usług?
    • kataket Re: Fotografia ślubna. 05.01.09, 17:21
      To i ja polecę kogoś :)
      Gośc robi fajne fotki, jest z okolic Łukowa i cenowo też ok.
      Z tego co wiem to nikt z łukowskich wyjadaczy nie posiada takiego sprzętu.
      www.wojtekwitek.pl
      • serenee Re: Fotografia ślubna. 05.01.09, 19:17
        Fajna stronka
        • e-lukowiak Re: Fotografia ślubna. 05.01.09, 20:10
          jak zobaczyłem stronę wspomnianą przez kataket stwierdziłem, że już jakiś czas
          temu widziałem bardzo podobna stronkę i odnalazłem www.marekglinka.pl.
      • pkinski Re: Fotografia ślubna. 06.01.09, 22:47
        Wiesz, sprzęt to nie wszystko. Znam fotografa w Łukowie, który ma 1 Marka i
        niewiele z tego wynika, niestety. Człowiek oczekuje fajerwerków, a dostaje
        kapiszona. Sprzęt to narzędzie, ma pomagać, pewnie, że można się chwalić, ale
        lepiej porównać efekty, czyli zdjęcia. Anyway.

Pan Zarzycki, Pan Domański, Pan Jodełko i Walczak mogą tylko pomarzyć o
        zdjęciach z np. www.foto4you.eu. Choćby z tego prostego powodu, że wątpię, aby
        udało im się uzyskać taką głębię ostrości swoimi ciemnymi obiektywami.

jedyny_obserwator - P. Zarzycki stracił już monopol na studniówki w ZS nr 3. W
        jego przypadku łatwiej jest określić kto nie odszedł niż kto odszedł - dużo
        tego, za dużo. U P. Domańskiego podobnie, choć w mniejszym stopniu. Jeśli już
        miałbym kogoś polecać z zakładów to, albo nie - powiem, że nikogo z Łukowa ;-|
        (jeśli technicznie jest ok - ceny są nie okey, jeśli ceny są okey, to
        technicznie jest nieokey..., sad, but true).

Podsumowując - znaleźć nie jest trudno, wprost przeciwnie, w większości rozbija
        się to o kwestię stylu i kasy (szczególnie, jeśli prowadzi się firmę). Ale
        zauważcie jedną rzecz - wspomniani wyżej "doświadczeni" właściciele zakładów nie
        mają nawet strony internetowej...

Aaaa stronki są podobne, bo to jakiś flashyk, sporo tego...
        • e-lukowiak Re: Fotografia ślubna. 07.01.09, 11:29
          pkinski czyli panie Paweł Kulenty czy możesz podać numer REGON swojej firmy
          "Studio Plus"?
        • ojciec.dyrektor.1 Re: Fotografia ślubna. 07.01.09, 14:33
          Od jakiegoś czasu śledzę ten wątek i martwi mnie jedna osoba tutaj -pkinski (jak tam ktoś gdzieś napisał Paweł Kulenty)
          Dech w piersi zapierają długie i barwne komentarze tego Pana, z tego co przeczytałem to o fotografii wie chyba wszystko a znajomośc swojego rynku pracy....... godna agenta 007 :)
          No dobra starczy tego :)

Pierwsze Primo : zaprzecza sam sobie !??

CYTAT - "Wiesz, sprzęt to nie wszystko. Znam fotografa w Łukowie, który ma 1 Marka i niewiele z tego wynika, niestety. "
          CYTAT - "Pan Zarzycki, Pan Domański, Pan Jodełko i Walczak mogą tylko pomarzyć o zdjęciach z np. www.foto4you.eu. Choćby z tego prostego powodu, że wątpię, aby udało im się uzyskać taką głębię ostrości swoimi ciemnymi obiektywami."

Czyli ma to coś wspólnego ze sprzętem czy nie ?
          Jeśli nie to niech autor pokaże swoje "stare zdjęcia" (canonem 400 czy coś takiego)albo przynajmniej stronę jak inni.

Drugie Primo
          Cytat - "Jednak cenowo wygląda to tak, że nie jestem tani"

Czyli ile trzeba przygotowac na pakiet full wypas ??
          Pytam po to żeby inni Fotografowie w Łukowie mogli dostosowac ceny do jakości swoich zdjęc. (Pan PKINSKI byłby wyznacznikiem górnego progu cenowego (mam nadzieję) w łukowie :)

Proszę o jakieś portfolio !!!!
          • pkinski Re: Fotografia ślubna. 07.01.09, 16:35
            Proszę bardzo tato.dyrektorze:
            www.kulenty.enetia.pl
            Martwię się, że Ty się martwisz - ojejkuż, mam nadzieję, że nie zmartwiłeś się.
            Ale zawsze znajdzie się ktoś, taki jak tato.dyrektor... Po co ten sarkazm?
            Nevermind.

[e-lukowiak - tam są wszystkie dane kontaktowe]

Poza tym - tak - zamierzam być wyznacznikiem górnego poziomu w Łukowie i
            okolicach. Niekoniecznie cenowego - na to przyjdzie czas. Teraz dla mnie
            priorytetem jest poziom, jakość i styl. O cenach nie zamierzam dyskutować, bo
            nikt tego nie robi publicznie.
            Zawsze staram się być perfekcjonistą w tym, co robię (a lubię to robić - choćby
            to odróżnia fotografów robiących na własną rękę od tych zakładowych...). Co do
            znajomości fotografii - to we współczesnym świecie nie ma takiej osoby, która by
            wiedziała wszystko - niestety, albo na szczęście. Jednak staram się być na
            bieżąco i wiedzieć, co w "trawie piszczy".
            • ojciec.dyrektor.1 Re: Fotografia ślubna. 07.01.09, 16:58
              No dobra jak Kuba Bogu tak Bóg Kubie.

1.Na dzień dzisiejszy doświadczenia zero.
              2.Jeden ślub zrobiony dla znajomych nic nie mówi.
              3.Czemu tylko plener ??
              4. Pierwsze zdjęcie nieostre
              5. Drugie też nieostre (jest bardziej nieostre niż się wydaje bo to miniatura)
              6.Czwarte zdjęcie - oboje ucięte nadgarstki.
              7.Dziewiąte zdjęcie też kadr z kosmosu - ucięte w pasie
              8.Jedenaste zdjęcie - ucięte w pasie.
              9.Dwunaste zdjęcie - jakaś dziwna mina panny młodej
              10. Osiemnaste to sam nie wiem co to

Więc jak sam widzisz połowa zdjęc z twojego portfolio do kosza.
              Co do sprzętu to miałeś rację że można miec 1dsmarka i co z tego (5D sam zdjęcia
              robi:)).
            • e-lukowiak Re: Fotografia ślubna. 08.01.09, 00:14
              Pan pkinski napisał:"tak - zamierzam być wyznacznikiem górnego poziomu w Łukowie
              i okolicach." Chłopcze wyznacznikiem czego? Miernoty? Od jakiegoś czasu czytałem
              tą Pańską "rozflaczałą" krytykę i czekałem cierpliwie aż zaprezentuje Pan ten
              jak piszesz "poziom, jakość i styl". Zawiodłem się! Nie prezentujesz nic innego
              niż to co do tej pory w ślubnej fotografii na rynku łukowskim widziałem a w
              dodatku jak już ktoś wcześniej zauważył jesteś stronniczy i trudno choćby w
              jedno Pańskie słowo uwierzyć, a już szczególnie po prezentacji możliwości.
              Pozdrawiam i proponuję zejść na ziemię.
    • jedyny_obserwator Re: Fotografia ślubna. 07.01.09, 17:25
      pkinski - po wywodach jakie snułeś na tym forum spodziewałem się czegoś więcej,
      a tu taka miernota poprostu łukowski standardzik.-)))) szkoda na ciebie czasu.
      P.S. grafika w Życiu też nijaka, ale cóż jaki grafik taka grafika.
    • czarnyjaneczek Re: Fotografia ślubna. 07.01.09, 20:20
      W końcu doczekaliśmy się na wypociny głównego krytyka fotografii w Łukowie i
      okolicy. pkinski AMATORSZCZYZNA!!! Łatwo krytykowań wszystkich i wszystko w
      koła, ale miałem nadzieję że jak już upublicznisz swoją www to wyłożysz całą
      konkurencję, a tu taki kapiszon. Głos na forum koleżko zabierałeś przez cały
      poprzedni rok, a w galerii jeden plenerzyna i jak dobrze widzę to jesienią
      zrobiony. Arka z 8 też chwalisz bo daje ci pracę, zero obiektywizmu. I popraw
      literówki na swojej stronce.
      • czarnyjaneczek Re: Fotografia ślubna. 13.01.09, 16:19
        pkinski mam dla ciebie propozycję, a wręcz prośbę, nie prezentuj nam swojej
        galerii przygotowanej na chybcika, bo podtrzymuję to co już wcześniej napisałem,
        pkinski = AMATORSZCZYZNA. Proszę zaprezentuj coś w jakości o której do tej pory
        pisałeś, bo na razie jesteś od tego daleki . A... i nie zamierzam przeprowadzać
        dla ciebie kursu fotografii, bo i poco rób dalej na takim poziomie, tylko nie
        krytykuj innych, bo jak chyba zdążyłeś zauważyć są tacy którzy i w każdej twojej
        fotce znajdą niedociągnięcia. Nie będę wytykał ci wielu niedociągnięć twojej
        fotografii, myślę że ojciec.dyrektor.1 robi to doskonale. Konkurencją też dla
        ciebie nie jestem.
      • andrzejparadowski.pl Re: Fotografia ślubna. 07.03.09, 18:38
        Zapraszam na stronę Zdjęcia ślubne Toruń,Grudziądz, Włocławek, Kowalewo,Golub-Dobrzyń i zachęcam do zapoznania się z ofertą zdjęć ślubnych.Fotografuje przy użyciu profesjonalnych lustrzanek cyfrowych firmy Nikon. Ukończyłem kurs i posiadam zaświadczenie uprawniające do wykonywania zdjęć podczas celebracji liturgicznych.
        Zdjęcia wykonuje w formacie RAW. Po dokonaniu obróbki zgodnie z sugestią klienta (to Wy decydujecie czy zdjęcia mają być w kolorze, czarno-białe, czy w sepii) zdjęcia w pełnej rozdzielczości zapisuje na płycie DVD w formacie JPG.
        Wyselekcjonowane fotografie w ilości 100 sztuk wywołuje na papierze i wklejam w specjalny album. Istnieje także możliwość zamówienia fotoksiążki. Na życzenie klienta wykonuje galerie internetową z wybranych zdjęć.
        Dodatkowo można zamówić prezentacje zdjęć z podkładem muzycznym. Taką prezentacje można odtworzyć na komputerze lub stacjonarnym odtwarzaczu DVD. Czas realizacji zlecenia do 14 dni od wyboru przez klienta zdjęć do wywołania na papierze.W razie jakichkolwiek niejasności proszę o kontakt pod nr tel. 506106144 lub emailem lipiec8@interia.pl, gg 9796757

Fotograf ślubny Toruń,Aleksandrów Kujawski, Jabłonowo Pomorskie

• e_dzoker Re: Fotografia ślubna. 08.01.09, 11:24
      Szanowny pkinski vel Pawle Kulenty.

Ostatnio dużo się wypowiadałeś na temat fotografii, wszędzie krytykując i dorzucając swoje pięć groszy. Dlatego z wielkim zaciekawieniem zobaczyłem twoją stronę internetową. Spodziewałem się jakiegoś szczególnego przeżycia estetycznego przy jej przeglądaniu tymczasem strona ma wygląd jakby była stworzona przez gimnazjalistę na zaliczenie egzaminu z informatyki. Co do fotografii i jej przez ciebie znajomości to nie znajduje nic co by usprawiedliwiało twoje wysokie samopoczucie w tej kwestii. Masz tylko 4 lata ubogiego doświadczenia a ego rozdęte jakbyś co najmniej wygrał World Press Photo. Z braku laku na stronie w dziale szumnie nazwanym galeria zamieszczasz 1(słownie: jeden) plener. No, powaliłeś mnie na kolana. W jednym ze swoich postów napisałeś: „ zamierzam być wyznacznikiem górnego poziomu w Łukowie i okolicach”. Jak na razie to możesz być wyznacznikiem co najwyżej poziomu dajmy na to w Koziej Wólce.

Jak to jest że krytykujesz ludzi którzy mają większe i bogatsze doświadczenia zawodowe ( nie chodzi mi tu bynajmniej o starych rutyniarzy jak Walczak czy Zarzycki) a sam nie wiele sobą prezentujesz. Czy jest to forma leczenia swoich kompleksów?

Czytając twoje wypowiedzi na forum i na twojej stronie mam wrażenie że jesteś bardzo utalentowanym człowiekiem o iście renesansowym umyśle. Znasz się nie tylko na fotografii ale też na reżyserii, polityce, edukacji, drogach powiatowym. Chłopie ty nie marnuj swego talentu na takie drobnostki. Świat potrzebuje takich genialnych ludzi jak ty. Mamy kryzys gospodarczy, kryzys energetyczny, naukowcy szukają leku na raka i AIDS. A tu proszę taki geniusz marnuje sie nam w powiecie.

Na koniec drogi pkinski, piszesz na swoje stronie że ukończyłeś polonistykę o specjalności edytorstwo na siedleckiej uczelni. Twoja polszczyzna niestety pozostawia wiele do życzenia (popraw błędy na stronie www, nie stosuj anglojęzycznych wtrętów językowych). Jaka uczelnia tacy absolwenci. Parafrazując klasyka powiem: Kończ Waść, wstydu sobie oszczędź.
    • ag-a-wa Re: Fotografia ślubna. 08.01.09, 18:02
      ale obciach - pkinski - pojechałeś do Kazimierza na cały dzień a w galerii
      zaledwie 18 zdjęć i to dalekich od jakości którą do tej pory wyznaczałeś w
      swoich wpisach. Jeśli miałbyś być w reportażach fotograficznych "wyznacznikiem
      górnego poziomu w Łukowie i okolicach" to tylko z tobą konkurować, no chyba że
      jest to poziom za 200zł.
      • pkinski Fotografia ślubna 09.01.09, 15:29
        Spokojnie trolle ;-). Strona w budowie, coś jeszcze będzie, więc zostawcie
        trochę "swojszej" krytyki. Jeszcze zadyszki dostaniecie -;)
        Tak czy inaczej coś się ruszyło, więc jest plus. A skoro jest takie poruszenie -
        to już coś znaczy. Można wyciągnąć masę ciekawych wniosków, naprawdę. Choćby ten
        "najazd" na mnie, he he - zmówiliście się czy co?
        Rozumiem, że najłatwiej zjechać kogoś ogólniakami. Rozumiem, że możecie być
        niezadowoleni, bo pewnie Wam wcześniej dowaliłem swoją krytyką, ale przynajmniej
        jest ona konstruktywna. Bardzo łatwo się "jedzie" kogoś, kto występuje właściwie
        jawnie i nie ukrywa się za anonimowością swoich nicków, które nic nikomu nie mówią.
        Ale po kolei.

e-lukowiak - nie przypominam sobie swojej "rozflaczałej" krytyki. Nawet mimo
        konkurencyjności - staram się argumentować i nie wysysać argumentów z palca.
        Poza tym piszesz, że nie reprezentuję innego poziomu, jaki już istnieje na
        "rynku łukowskim". To jest jakiś poziom czy nie ma? Ciekaw jestem sposobu jego
        mierzenia, etc., etc. Pewnie, że jestem stronniczy, a Wy nie jesteście?! Chyba
        bardziej ode mnie, trolliki.

jedyny_obserwator - "miernota", "łukowski standardzik"? Tzn. łukowski poziom to
        miernota? Znów wraca kwestia łukowskiego standardu... Są standardy, "standardy"
        i "stanardziki". Ej, mamy tu grupę specjalistów, którzy doskonale widzą, co jest
        łukowskim standardem (jak ktoś już pisał - wiedza agenta 007). No, panowie -
        e-lukowiak, jedyny_obserwator, czarnyjaneczek, e_dzoker, ag-a-wa - czekam na te
        łukowskie standardy, najlepiej przykłady obrazowe. Zasypcie mnie, pokażcie, bo
        dość już mam wystaw zakładowych, które robiliście (zapewnie, bo czarny PR to
        sami doskonale wiecie kto w Łukowie robi, jeśli chodzi o foto-video).
        Co do "Życia Siedleckiego" - czy oczekujesz arcydzieł z dziedziny reklamy? Może
        jakieś konstruktywne argumenty o tej "nijakiej" grafice? Cośkolwiek. Wiesz, to
        tak, jakby rysownik pokazał swój rysunek, a Ty spytany o zdanie, co o nim
        sądzisz, odpowiedziałbyś - "Taki nijaki". "Dlaczego"? "A bo tak".

czarnyjaneczek - "wypociny", "amatorszczyzna" - jw. Dlaczego? A bo tak i już.
        Nawet nie zamierzam czekać na konkrety - mogą być te techniczne! Sorry, ale
        jeśli zamierzasz prowadzić dyskusję sprowadzając ją do poziomu rynsztoka, to
        dziękuję. Widocznie ten poziom jest Tobie doskonale znany i go sobie cenisz....
        Piszesz "zero obiektywizmu" - jestem przekonany, że Twoja wypowiedź prezentuje
        taki poziom obiektywizmu i dyskusji, że może być "wzorem", ale stronniczości,
        skrajnego subiektywizmu i rozdziałem poradnika - "jak nie prowadzić dyskusji".
        "Ale" - myślisz sobie - "co mi tam, dowalę mu - i tak nie będzie wiedział kto
        to". Rozumiem, że wyżej wymieniona grupa ma podobne podejście. Macie zapewne
        różne standardy dyskusji forumowej i takiej naprawdę - prosto w oczy. Ciekawy
        jestem czy powiedzielibyście mi to prosto w oczy...
        Nevermind, lećmy dalej :-|
        Tak, chwalę Arka (współpracującego z 8), bo wiem, że ma całkowicie odmienne
        podejście, od łukowskiego standardu (i nie tylko on) [a co, skoro używacie tego
        terminu, to ja też]. I nie przekreślam tego standardu, mówiąc, że to
        "amatorszczyzna", "miernota". Te dwa ostatnie pojęcia mogą być jego częścią
        składową i są, ale nie generalizujemy, popadając w skrajności... Poza tym - jak
        to daje mi pracę? Jak słyszę stwierdzenie "zero obiektywizmu", to odnosi się ono
        bardziej do Was niż do mnie, bo to Wy jesteście bardziej napastliwi, zapiekli,
        przekonani, że racja jest "twojsza" niż "mojsza". Przyczepianie się do literówek
        jest co najmniej dziecinne.

e_dzoker - ta ironia na wstępie jest niepotrzebna ;-| Co do strony - nie musisz
        jej oglądać, nie jestem informatykiem, ale działa. Oczywiście pokażesz nam swój
        "fajerwork"? Liczę na to. Poza tym nie doceniasz gimnazjalistów i ich zdolności
        informatycznych. Co do Koziej Wólki - sam wiesz jak to jest, więc pewnie tak
        jest. Proszę, podziel się tymi doświadczeniami. Co do tych 4 lat "ubogiego"
        doświadczenia. To i tak aż nadto (Kalina robi zdjęcia coś ok. 3 lat).
        Co do krytyki "ludzi, którzy mają większe i bogatsze doświadczenia zawodowe". No
        tak, mają, nawet kilkakrotnie większe. I co z tego?! To akurat świadczy na ich
        niekorzyść, że po tylu latach robią zdjęcia, tak, jak robili je 3, 4 czy 5 lat temu.
        Co do "renesansowości", to nie chcę się wypowiadać w tym temacie, no ale skoro
        mus to mus. Jeśli jest to zasięgu moich doświadczeń i zainteresowania, to
        przedstawiam swoje zdanie. I staram się to robić bynajmniej bez tego
        zacietrzewienia, z którym robią to co niektórzy.
        Co do błędów - pewnie są, anglojęzyczne wtręty też (nie wiedziałem, że jest
        zakaz?), ale skoro to taki dramatyczny dla Ciebie i istotny problem, to może
        lepiej będzie, jak zrobisz sobie sam cud stronkę o bakłażanach, na której nie
        będzie błędów i angielskojęzycznych wtrętów. Ewentualnie odpal sobie jakąś z
        "ulubionych". Człowiek ma to dobrodziejstwo, że ma wolną wolę i możliwość
        wyboru, więc skorzystaj z niego.
        Co do AP, to jednak nie przesądzałbym tego takim truizmem, w dodatku nie do
        końca prawdziwym. Oczywiście, skończyłeś - "lepszą", "szacowniejszą", "bardziej
        prestiżową", etc., etc. uczelnię i pracujesz nad lekiem na raka?

ag-a-wa - możesz mi napisać coś więcej o tej "jakości"? Ale bez tekstów typu -
        "obciach", "amatorszczyzna", "miernota". Rzuć może coś technicznego, np. coś o
        bokehu (choć co tu można napisać, poza tym, że jest...)?

ojciec.dyrektor.1 - dlaczego jeden plener nic nie mówi? Mówi, aż nadto, ale jak
        pisałem - trzymajcie oddech. Inne są w przygotowaniu. W przypadku nieostrości -
        zdjęcia nie zawsze muszą być ostre (chyba że wyznajesz purystyczną zasadę, że
        zawsze musi być, cóż uważaj, jak chcesz). Co do kadrowania i "ucinania" - tak
        jest lepiej. Samo sedno i to co, najważniejsze, reszta to dodatek lub jest
        skadrowane.

Waszmości piszą dużo, ale treści, która byłaby jakąśkolwiek normalną (nie musi
        być konstruktywna) krytyką - 0,1 ‰ (to promil). Zawiodłem się, myślałem, że
        jednak niektórych stać na coś więcej niż czepianie się literówek, wypisywanie
        obelg (to nie są argumenty...) bez pokrycia.

Ale okey (oj, wtręt anglojęzyczny, będzie ból...) - trollujcie dalej.
        • ojciec.dyrektor.1 Re: Fotografia ślubna 10.01.09, 14:15
          pkinski napisał:
          > Spokojnie trolle ;-). Strona w budowie,
          -----------------------------------------
          Trolle ??

pkinski napisał:
          > Rozumiem, że najłatwiej zjechać kogoś ogólniakami. Rozumiem, że możecie być niezadowoleni, bo pewnie Wam wcześniej dowaliłem swoją krytyką, ale przynajmnie jest ona konstruktywna.
          Co do kadrowania i "ucinania" - tak jest lepiej. Samo sedno i to co, najważniejsze, reszta to dodatek lub jest skadrowane.
          -------------------------------------------------
          A moja nie była konstruktywna ??
          Co do kadrowania to są przyjęte pewne normy i ucinanie modelowi rąk w nadgarstkach czy cięcie w pasie niczym nie wytłumaczysz.Skoro chcesz byc fotografem weselnym to na pewno wiesz kim jest Kalina. Pokaż mi jedno zdjęcie w jej portfolio z uciętymi stawami, a może nie uchwyciła tego co najważniejsze.
          --------------------------------------------------------------
          pkinski napisał:
          W przypadku nieostrości zdjęcia nie zawsze muszą być ostre (chyba że wyznajesz purystyczną zasadę, że zawsze musi być, cóż uważaj, jak chcesz)
          ---------------------------------------------------------------
          Ok. postaw się na miejscu klienta który widzi to i dochodzi do wniosku że jego cyfrówka panasonica robi ostrzejsze zdjęcia - co wtedy?
          Dalej jak chcesz robic zdjęcia to musisz znac swój sprzęt bo taka nieostrośc jak na twoich dwóch pierwszych zdjeciach to aberacja sferyczna. Powstaje dlatego że ...... i z powodu nieznajomości swojego sprzętu :). Poszukaj troszkę informacji na temat stałek canona (blur index).
          ----------------------------------------------------------
          Przepraszam że napisałem że jeden plener nic nie mówi - MÓWI i to bardzo dużo jak widac.

Powodzenia w dalszej pracy.
          Ps. czekam na całą galerię

• ag-a-wa Re: Fotografia ślubna. 10.01.09, 14:47
        no fajnie pkinski, nie spodziewałam się po tobie tego że potencjalnych klientów
        będziesz nazywał trollami. Masz chyba jakąś chorobę, bo wszystkich którzy w
        jakiś sposób ciebie krytykują uważasz za konkurencję, a ja nie muszę znać się na
        fotografii i technicznych określeniach, żyję z czego innego. Dyskusję z tobą
        uważam za zamkniętą.
        • pkinski Re: Fotografia ślubna. 13.01.09, 01:14
          Myślisz lokalnie, żyjesz globalnie - czy na odwrót. Jest coś takiego jak wolny
          rynek i wolność wyboru - kolejny slogan reklamowy, który świetnie pasuje...
          ojciec.dyrektor1 - Kalina będzie i nie tylko ;-)
          Zaczynamy lokalnie, do każdej strony dodajemy of corz www. Brak strony jest
          oznaczony jako "BRAK". Róznica w sumie jest taka, że LOKALNIE - do ok. 1,5 kpln,
          GLOBALNIE - powyżej 1,5 kpln (generalizuję).

ŁUKÓW (i okolice)
          Paweł Przeździak - nova-foto.pl
          Tomasz Zabłocki Studio8 - studio8.lukow.pl
          Foto Video Art - Jacek Jakubowski - fotovideoart.pl
          Robert Wysokiński TV PASSION - studiowideo.com.pl
          Marcin Witkowski Cyferka - Tuchowicz - cyferka.foto-video.one.pl
          Tomasz Alikowski - fotoalik.com
          FotoExpress (Foto-Studio Monika?) - BRAK
          Jarek Nurzyński (Studio Foton) - BRAK
          Samo-Foto (ul. Stawki 3, naprzeciwko ASa) - BRAK
          Grzegorz Zarzycki (właśc. Foto-Video-Mix) - BRAK
          Marek Domański - BRAK
          Krzysztof Jodełko - BRAK
          Andrzej Szczygielski - BRAK
          Orzełowski - BRAK (sorry za brak imienia)
          Foto-Art's. Wiesław Przeworski - Adamów - BRAK
          Tomasz Stadnik - BRAK (strona Migawki?)
          Irena Komorowska - BRAK (jakby ktoś nie kojarzył - zakład znajduje się na ul.
          Browarnej/skrzyżowanie Warszawskiej, wcześniej na kanałowej/skrzyżowanie
          Międzyrzecka; podaję info przez szacunek)

SIEDLCE - oólnie nie ma problemu! Wpisać w google "Fotograf Siedlce" i wyskoczy
          masa rekordów, np.
          monikareplin - Siedlce - monikareplin.pl
          arkadiusz kurowski - fototrendy.pl
          Michał Moryl - moryl.pl
          Adam Babiel - 4lomza.pl
          Grzegorz Pieńkowski - gpienkowski.yoyo.pl - Siedlce?
          studio foto-grafiki - BRAK
          studio foto video - Łosice - BRAK
          Kodak Mioduszewski - BRAK
          sylwia tarkowska - ?

MIĘDZYRZEC PODLASKI
          pro foto - Międzyrzec Podl. - profotoslub.pl

Kolejność jw. nieprzypadkowa.

Teraz globalnie:
          1. Adam Trzcionka, www.adamtrzcionka.pl
          2. Anna Kalina Ciesielska, www.kalina-studio.com
          3. Ania i Marcin Łabędzcy - B&W Photography, www.bwphotography.pl
          4. Mariusz Spruch, www.mariuszspruch.pl
          5. Agnieszka Cynarska - Taran, www.fotopracownia.com
          6. Jacek Kacprzak, www.studionapietrze.pl
          7. Jacek Taran, www.fotopracownia.com
          8. Miłosz Wozaczyński, www.wozaczynski.com
          9. Zbigniew Kruk, www.zbigniewkruk.com
          10. Andrzej Mielcarek, www.foto.mielcarek.net
          11. Dorota & Michał WhiteSmoke, www.whitesmokestudio.pl
          12. Robert Korybut - Daszkiewicz, www.okamgnienie.pl
          13. Krzysztof Tkacz, www.matrimonio.pl
          14. Monika Wasylewska, www.monikawasylewska.com
          15. Agnieszka Bogacka, www.bogacka.pl
          16. Sławomir Gubała, www.gubala.pl
          17. Magdalena i Adam Lewanowicz, www.fotograf24.pl
          18. Kacper Olejnik, www.kacperolejnik.com
          19. studio navigo, www.navigo.com.pl
          20. Marcin Rusinowski, 5czwartych.com
          21. Wojciech Blindman, www.blindman.pl
          22. Maciej Służenko, www.sluzenko.com
          23. Agnieszka Mandal, www.beznazwy.com
          24. Ela i Michał Barteczko, www.barteczko.pl
          25. Sebastian Małachowski, www.sebastianmalachowski.pl
          26. Konrad Wasylewski, www.monikawasylewska.com
          27. Sławomir Trojanowski, www.studioeste.pl
          28. Sebastian Frost, www.sebastianfrost.com
          29. Jacek Radunc, www.radunc.pl
          30. Piotr Gajewski, piotrgajewski.com
          31. Jakub Majewski, www.jakubmajewski.com
          32. joanna siwiec, www.joannasiwiec.com
          33. Julia Molner, www.juliamolner.com
          34. Rafał Ogłaza, www.rafaloglaza.pl
          35. Grzegorz Sztybel, www.sztybel.pl
          36. Witold Spisz, www.witoldspisz.com
          37. Krzysztof Serafiński, www.serafinski.com
          38. Agnieszka Cudak, www.agacudak.com
          39. Jerzy Kosmala, www.abpc.com.pl
          40. Radek Radziszewski, www.radziszewski.eu
          41. Bartek Wyrobek, www.sluby.bartekwyrobek.pl
          42. Marcin Dryl, www.marcindryl.com
          43. Magda i Piotr Kubiak, slub.2pi.pl
          44. Natalia Chmielowiec, www.fotonata.com
          45. Adam Ludwik, www.adamludwik.pl
          46. Kuba Cichocki, www.kubacichocki.pl
          47. Marcin Melanowicz, www.fotobern.pl
          48. Paweł Kaniuk, www.pawelkaniuk.pl
          49. Adam Miozga, www.arteffect.pl
          50. marek Bodzioch, www.bodzioch.pl

I tyle.
          Pragnę zauważyć, że zakłady łukowskie i siedleckie, które działają 10 lat +/-
          5-10 lat = BRAK strony.

I tyle.

Krytykę przyjmuję, ale jeśli nie prezentuje ona poziomu trolli (forum onet, wp,
          a nawet o2).

Na koniec - update u mnie, są dwie galerie (notabene na stronie wojtekwitek.pl
          jest też jeden ślub i jakoś nikt się nie czepia...]

Pozdr4all, jak mawiają w United Kingdom (oj, ból będzie, bo anglicyzmy).
          • ojciec.dyrektor.1 Re: Fotografia ślubna. 13.01.09, 13:12
            Chyba źle zrozumiałem tego posta od PKINSKI, ale czy ty przypadkiem nie porównujesz się do Kaliny ??
            To że masz "jakąś" stronę i canona 5D nie stawia cię w żadnym wypadku na tym samym poziomie.
            Czy ty masz jakiś problem z monitorem czy co ??
            Zobacz jeszcze raz te nowe zdjęcia co wstawiłeś - kilka jest chyba zdrowo przeostrzonych.
            Co do ilości zdjęc na stronie to racja -

www.wojtekwitek.pl - dwa śluby ale i blog (wiadomo jak gośc wygląda)
            www.studio8.lukow.pl - dwa śluby i kiczowata obróbka
            www.fotovideoart.pl - nie ma zdjęc (więc tak jak by nic)

i tak dalej ...
            Tym wyżej wymienionym nie "jadę po życiorysie" bo robią co lubią i siedzą cicho.
            Pokaż mi post Kaliny z takimi wymysłami jak twoje na Canon Board albo na FFŚ (FFŚ to jeszcze długo nie zobaczysz).
            Trzeba miec KLASĘ i osobowośc chłopie bo tylko ludzi zrażasz do siebie.

Troszkę bym zmienił kolejnośc tych z Łukowa.

Co do ceny to bez 2 tys. nie ma co do ciebie dzwonic ??
            Czy da radę bardziej lokalnie ??

• pkinski Re: Fotografia ślubna. 24.01.09, 21:37
              Sorry, to ale To Ty chyba zacząłeś pisać o aberracjach sferycznych itp. i
              porównywać do kadrowania Kaliny (niestety, nie wczytywałem się za bardzo, bo to
              nie o to chodziło)...
              Kalina bierze chyba z 5 kafli za ślub, ja nie biorę tych 2, więc sorry, ale
              afront dla Kaliny... Gdzie Rzym, gdzie Krym... My tu dyskutujemy/działamy
              lokalnie, a Kalina pracuje globalnie...
              Problem jest prozaiczny - zdjęcia na www trzeba odpowiednio opracować (zapisywać
              bez antyaliasingu i z wyostrzeniem nie przesadzać).
              Porównywanie (mnie/się) z Kaliną to byłoby przegięcie i to spore. Nie zamierzam.
              Zresztą, jak ona sama pisała metaforycznie, to kwestia, jakim samochodem się
              chce jeździć... Szczegóły na canon-board.
              Też nie jadę po życiorysie, a to, że ktoś siedzi cicho albo nie to już kwestia
              osobowości. Ja należę do tych drugich. Co do klasy i osobowości - to już niech
              osądzają inni. Wolny wybór - są strony, można sprawdzić, porównać.
              Ale to, że niektórzy próbują wmówić ludziom w prostacki sposób coś całkowicie
              innego niż ma faktycznie miejsce, to podpada pod zwyczajne chamstwo. Że jest
              tak, ale bez żadnej argumentacji.
              FFŚ jest ogólnie dostępne, w przypadku członkostwa trzeba spełnić kilka warunków
              (tymczasem tę stówę wolę przeznaczyć na inny cel).
              2 kafle to na warunki lokalne za dużo.

jedyny_obserwator - z fotografami siedleckimi nie problemu, jak pisałem,
              wystarczy wpisać w google np. fotografia ślubna siedlce" i wyskoczy masa rekordów.

Co do łukowskich foto i stron - cóż, jest jak jest. Pewnie te zakładowe firmy
              mogłyby pokazać coś ciekawego, ale to już ich sprawa, że mają gdzieś założenie
              jakiejkolwiek strony (która miałaby ręce i nogi). Ich wybór, to tylko o nich
              świadczy.
              Jedna uwaga - jest gdzieś jakieś przyzwoite zdjęcie z fajnym bokehem? Oczywiście
              nie softowym. Ciężko z tym, a jeśli już to wydaje się on przypadkowy.

Na fotovideoart.pl są zdjęcia - nie pamiętam dokładnie, ale to chyba ogólna
              strona firmy, trzeba się tylko doszukać filii w Łukowie. Galerie są, bo
              przeglądałem (o właśnie - dział Galerie, pod linkami po lewej, hehe).

W sumie mogę przyznać, że "ranking stron" (lokalnych) też bym zmienił, zresztą o
              kilku osobach zapomniałem...
          • jedyny_obserwator Re: Fotografia ślubna. 13.01.09, 17:27
            szanowny pkinski jak zwykle twoje informacje są nie do końca rzetelne. Pracuję w
            Siedlcach i uwierz mi że jest tam o wiele więcej fotografów niż ty tu
            zamieściłeś, ba posiadają nawet swoje strony www. Więc jak już za coś się
            bierzesz to rób to dokładniej bo jak zechciałeś o sobie parę dni temu napisać,
            "Zawsze staram się być perfekcjonistą w tym, co robię..." Poświęć trochę czasu,
            to zapewne znajdziesz, a żeby nie rzucał słów na wiatr proszę jedną z nich
            www.your-image.pl. Zapewniam że jest o wiele więcej.
          • 123zocha Re: Fotografia ślubna.Studio CYFERKA- nie polecam 27.08.09, 09:05
            Pan Marcin nie wywiązał się z umowy nie otrzymaliśmy materiału jaki nam
            obiecywał- mała ilość zdjęć, NIEOBROBIONE, na płytę czekaliśmy 8 tygodni :(

pozdrawiam
            AB
            • beniek12345 Re: Fotografia ślubna.Studio CYFERKA- nie polecam 27.11.09, 13:21
              Równiez NIE POLECAM STUDIA CYFERKA Z TUCHOWICZA!!!
              ciezko sie skontaktowac dodzwonic cos ustalic
              brak szacunku do klijenta i tak zwane profesjonalne wypracowane
              wciskanie kitu za kazdym razem gdy nie ma płyty i zdjeć!!!!!!!!
    • e-lukowiak Re: Fotografia ślubna. 13.01.09, 08:01
      Pan pkinski napisał "Kolejność jw. nieprzypadkowa." to w takim razie chyba
      według sympatii bo nie według profesjonalizmu, w przeciwnym razie na szczycie
      zabrakłoby twojej stronki -).
    • meksy-kana Re: Fotografia ślubna. 31.03.09, 11:36
      Marek Domański to najlepszy fotograf w Łukowie! polecam, robi PIĘKNE
      zdjęcia i tyle!!!!
      • plociak3 Re: Fotografia ślubna. 25.05.09, 14:41
        ale polecasz domanskiego jako firmę czy samego pana domanskiego do robienia zdjec?
        • start111 Re: Fotografia ślubna. 25.10.09, 22:59
          Witajcie,
          Z wielkim zaciekawieniem przeczytałam dyskusję, jaką między sobą prowadzicie-a
          raczej pomiędzy Wami- a P.Kulentym...
          Nasuwa mi sie jeden smutny wniosek-że w naszym mieście formą konkurencji jest
          jako dominująca-krytyka innych. W myśli-skrytykuj innych-sam wydasz się
          lepszy... smutne.
          Mam tu na mysli P. Kulentego o którym wcześniej słyszałam niepochlebne opinie,
          zanim jeszcze przypadkiem trafiłam na to forum...teraz sie to potwierdziło, ale
          ja nie o tym chciałam..
          Dziwie się trochę, że na pytanie prawdopodobnie przyszłych nowożeńców zaistniała
          taka dyskusja-w sumie nie na temat.
          Postanowiłam więc, że zabiorę głos, choć nie udzielam sie an forach, raczej
          jestem obserwatorem.
          Co powiecie na to, że konkurencja w tym zawodzie tak naprawdę nie istnieje????
          Przecież każdy fotograf jest inny. I jesli tylko nie podchodzi do nowożeńców
          standardowo, to może sobie wyrobić markę swoim stylem focenia i bróbki. Nie
          trzeba być zawistnym, walczyc o klienta, wystarczy być soba i kierować swoją
          ofertę do ludzi, z którymi można zrobić sesję do której i Ty fotografie bedziesz
          przekonany-i nowożńcy będą zadowoleni....
          Myslicie że bujam w obłokach?????? otóż nie. Tak sie składa, że pomimo tego, że
          jestem zupelnie początkująca, znam kilku czołowych fotografów (np. z listy
          kulentego-tej globalnej) Oni wszyscy się znaja i nie konkurują ze sobą!! Każdy z
          nich ma swój styl i swoich klientów (czytaj rodzaj klienta)Wiem to doskonale, bo
          fociłam z nimi i sluchałam co mówią... I choc jestem dopiero na starcie, nie
          "boję" się konkurencji nie dlatego że się uważam za kogoś lepszego czy
          mądrzejszego, ale ...innego. Dąże do tego, aby być soba i wszystkim tego życzę
          Pozdrawiam
    • magdalenar_chk Re: Fotografia ślubna. 11.11.09, 19:00
      Mogę Ci napisać że z łukowskich fotografów i okolic napewno bym ci nie POLECIŁA
      STUDIA FOTO VIDEO CYFERKA Z TUCHOWICZA!!!!!
      Pan Marcin Witkowski po 1 nie wywiazała się z umowy i terminu realizacji naszego
      zamówienia!!!! prawie dwa miesiace spóznienia!!!!
      po2 jakośc nagrania i forma nagrania filmu video jest totalnie amatorska i
      bezpojecia!!nie mówiac juz o obrobce bo jej wcale nie ma!!!! a o to co go
      prosiliśmy to i tak nie zrobił bo zapomniał!!!
      totalnie nas zlekceważył i nasze pomysły na obrobienie naszej
      płyty!!!ciekawostka jest ze na płycie sa cały czas te same twarze!!! nie ktorych
      wcale nie nagrał bo jak to powiedział cytyje"myslisz ze ja moge tak latac z
      kamera" czyli podsumuwujac TOTALNA AMATORSZCZYZNA I BEZNADZIEJA!!!! jak
      ogladałam to porostu płakac mi sie chciało!!!
      po 3 zdjecia i wogóle FOTOREPORTAZ TO TYLKO ROBIENIE ZDJEC NA SZTUKI aby zrobic
      i aby było cos tam. TOTALNY BRAK PROFESJONALIZMU!!!!!!1
      Z 1000 ZDJEC DO WYWOŁANIA NADAJE SIE MOZE 80 ZDJEC! goscia robił zdjecia grupowe
      czyli z zaskoczenia wszystkim a na tych zdjeciach kazdy wyszedł beznadziejnie!!!
      poprostu fotografowi nie chciało sie dchodzic i robic ludziom zdjecia!!!! mimio
      ze chodzilismy do niego osobiscie na weselu, bo goscie sie skarżyli ze go wogóle
      nie widac i ze chałe odwala, aby przeszedł zrobił troche zdjec normalnych
      ludziom a nie stołom!!! studio i plener tez beznadziejna obróbka pozycje
      wszystko pod jedno kopyto postacie nie wymiarowe jakies skrócone pospłaszczane
      beznadzieja totalna!!! nie polecam!!!
      nie wiem co mnie strzeliło zeby skorzystac z usług tego studia foto video
      cyferka w tuchowiczu niby ze miało byc tanio a i tak drogo nas wyniosło wolała
      bum dolożyc troche kasy i byc zadowolona z efektów. a nie teraz wstydzic sie
      rodzinie pokazac płyte!!! a i jeszcze jednbo Pan Marcin lekcewazy klijenta i
      bardzo ciezko sie z nim wogóle skontaktowac i dowiedziec sie czy wkoncu mozna
      odebrac płyte lub zdjecia!!! bo najczesciej obiecuje lub mówi ze jest juz
      wszystko zrobione i tylko trzeba odebrac a jak przyjdzie co do czego to nic nie
      jest zrobione a Pan marcin oszukiwał!!!
      JESZCZE RAZ NIE POLECAM STUDIA FOTO VIDEO CYFERKA Z TUCHOWICZA!!!
      ZAWIEDZIONA

• pawelprz Re: Fotografia ślubna. 12.11.09, 15:52
        święte słowa
        • plocowianeczka39 Re: Fotografia ślubna. 12.11.09, 16:12
          OOOooooo w końcu coś znalazłam na temat mojego "ulubionego studia"
          foto video CYFERKA z tuchowicza!!!!:)
          szkoda ze tych informacji nie było tutaj na forum, rok temu jak
          zdecydowałam sie na ich usługi!!!!!
          Co tu wiecej pisać WSZYSTKO JEST ZAWARTE w poprzednim komentarzu!!!
          Pozdrawiam tych którzy również nadziali się na ich "profesjonalne
          usługi foto video" i mjeli z nimi do czynienia!!!
          Ana
          • weselefigara Re: Fotografia ślubna. 25.11.09, 12:00
            Widzę że Łukowianie urządzili fajną mordownię dla fotografów ślubnych :-) wesoło
            tu macie, na siedleckim forum wieje nudą ;-)

Ps. Pan Paweł zapomniał dodać moją stronę w linkach więc zrobię to sam.

www.weselefigara.pl

Siedlce pozdrawiają !
            • lkmieciak Re: Fotografia ślubna. 25.11.09, 12:46
              Dokładnie jak kolega wyżej napisał - jeżeli macie problem w Łukowie zapraszamy do Siedlec na podpisywanie umów ;)):

www.ellitestudio.com/Blog
    • kinkara Re: Fotografia ślubna. 09.01.10, 14:24
      polecam Monika Kaminska Fotografia ( www.monikakaminska.pl )
      • suworow173w41 Re: Fotografia ślubna. 01.05.10, 01:04
        Zapraszam na mojego fotobloga: krzysztofskorupka.blogspot.com
        • deszczyk5 Re: Fotografia ślubna. 31.05.10, 15:37
          Oglądałam ostatnio stronkę www.kazmierak.com
          Dziewczyna robi super fotki. Ma dobą opinię.
          Planuję zrobić u niej port folio.
          Co Wy "specjaliści" na to?
    • videolukow Re: Fotografia ślubna. 31.05.10, 20:42
      Witam. Zapraszam do zapoznania się z naszą ofertą foto+video na
      stronie www.videolukow.pl. Zapraszam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka