Dodaj do ulubionych

Umowa Notarialna

19.04.05, 12:24
Witam serdecznie!

Już od dłuższego czasu zastanawiam się nad tematem, który nas wszystkich
dotknie tj.podpisanie umów z notariuszem i oczywiście otrzymanie wpisu do
księgi wieczystej. Termin wpisu skutkuje skróceniem opłat bankowych
(ubezpieczenie pomostowe)dla osób które zostały zmuszone wziąść kredyt sad i
spisały z bankiem intercyze małżeńską smile.
Czy w takim razie TBS zaserwuje nam "wspólnego" notariusza czy mamy na własną
rękę działać w tym temacie?

Pozdrawiam ciepło
Agnieszka
Obserwuj wątek
    • cucciolo Re: Umowa Notarialna 19.04.05, 14:04
      Z tego co wynika z umowy notariusz jest "ich" ale my za niego placimy crying(
      wiec jesli placimy to chyba mamy tez prawo wskazac wlasnego ???

a napisane jest tak :

"...strony podpisza akt notarialny przed notariuszem prowadzacym obsluge calego
      zadania inwestycyjnego."

niech no sie tu jakis madry wypowie
      • washichu Re: Umowa Notarialna 19.04.05, 15:03
        Notariusz jest ich i jeden dla wszystkich. prawo jest takie że możesz sobie
        wybrac notariusza ale ... notariusz podpisuje papiery tylko w swojej kancelarii
        takie maja zasady i raczej malo prawdopodobne ze uda ci sie tak wplynac na
        prezesa by chcial z toba jechac gdziesx do innego notariusza. Ponadto byloby to
        Tylko twoje widzimisie gdyż Notariusz jest osobą zaufania publicznego czy jakos
        tam to sie nazywa i nie ma roznicy ktory notariusz podpisuje.
        Notariusz=notariuszowi. Z resztą notariusze nie chetnie wchodzą sobnie w drogę.
        Wiem bo już rozmawialem z notariuszem w tej sprawie , ale kto wie może ten mój
        był jakiś dziwny smile.
        pozdrawiam.
    • piotrp0 Re: Umowa Notarialna 05.05.05, 19:48
      dzis bylem sluzbowo w kancelarii notarialnej i zapytalem przy okazji jak
      wyglada sprawa oplat przy podpisywaniu umowy. O dziwo dowiedzialem sie ,ze w
      przypadku osiedla jest mozliwosc negocjacji z pania notariusz . Mile zaskoczony
      podziekowalem.Dalej chyba trzeba by bylo poinformowac prezesa millenium albo
      chociaz zapytac i porownac inne oferty. mnie to akurat mniej dotyczy ,bo ja
      drugi etap,ale moze obsluga obu etapow zmniejszy koszty?
      w razie co dysponuje namiarami na to biuro notarialne.
      pozdrawiam
      • agac1_21 Re: Umowa Notarialna 06.05.05, 10:36
        Cześć Piotrek!
        Super! Widzę, że masz żyłke detektywa winkPodaj w takim razie telefon do biura,
        zorietujemy się jaki koszt jest notariusza. I porównamy z późniejszymi kosztami
        notariusza dla "ogółu". Też uważam, że jeżeli koszty nie są pojedyńcze, to
        powinna być zniżka dla osób podpisujących "hurtowo". Mam nadzieję, że TBS
        znajdzie notariusza z najkorzystniejszymi warunkami. Ale tak na wszelki wypadek
        warto było by mieć porównanie.

Pozdrawiam
        Agnieszka
        • cucciolo Re: Umowa Notarialna 06.05.05, 14:24
          z kazdym notariuszem istnieje mozliwosc negocjowania stawki - sa pewne widelki
          max. i min za dana "usluge" i tyle - tutaj powaznym argumentem za niska stawka
          jest duza liczba umow, hurtem wiec mysle, ze stawaka powinna byc atrakcyjna -
          choc rzeczywiscie , moze to my powinnismy sie dokladnie dowiedziec, bo
          Millenium to specjalnie ani ziebi ani grzeje , jaka bedzie stawka.....

bede niedlugo na Nowolipkach to sie dowiem o notariusza osobiscie.
          • agac1_21 Re: Umowa Notarialna 10.05.05, 15:35
            Hej!
            Mam maleńką informację dla sąsiadów i sąsiadek zainteresowanych "notariuszem" wink

Zaczął sie już proces wyboru, notariusza, wg TBS głowna kartą przetargową to
            cena. W szeregi stanęła kancelaria notarialna z Mińska Mazowieckiego, która ma
            korzystną ofertę. W poniedziałek mogę cosik wiedzieć więcej. Obiecuję, że
            skrupulatnie opiszę i podzielę się informacją.

Na razie serdecznie pozdrawiam
            Agnieszka
            • mentos1 Re: Umowa Notarialna 16.05.05, 16:39
              Byłem dzisiaj na budowie i dowiedziałem się, że: Notariusz ma być przy odbiorze
              mieszkań, który będzie się odbywał klatkami. Nie wiadomo jeszcze w jakiej
              kolejności i czy faktycznie jednak tak będzie, ale cos takiego jest w planach.
              Może więc się okazać, że na początku lipca będziemy mieli założone księgi
              wieczyste.

Pozdrawiam, marek.
              • julia.glazowska Re: Umowa Notarialna 16.05.05, 21:11
                To naprawdę dobre wieści Dzięki!
                mamy nadzieję, że to wypali i będzie tak jak mówiszwink))
                pozdrawiamy Julia i Wiktor C1/33
              • cucciolo Re: Umowa Notarialna 18.05.05, 12:07
                Musze cie rozczarowac, notariusz moze i bedzie obecny ale na pewno nie po to,
                zeby zalozyc nam ksiegi - bedziemy przeciez podpisywac z TBSem odbior
                mieszkania, ale na ksiege trzeba bedzie jeszcze troche poczekac - to sie
                zalatwia we wlasnym zakresie skladajac wniosek do sadu (jakiegos tam) i
                niestety na to sie czeka ......moj kolega prawnik mowi, ze nawet do 1 roku...

tak wiec trzeba sie raczej przygotowac na to, ze jakis czas bedziemy placic
                bankowi podwyzszona rate i to nie bedzie kwestia miesiaca, czy dwoch crying(
                • bas56 Re: Umowa Notarialna 18.05.05, 13:03
                  Myslę, że wniosek o założenie księgi wieczystej złoży za nas notariusz, bo tak
                  najczęściej się dzieje. Oczywiście można zrobić to samemu. DLa nas będzie to
                  sąd w Wołominie i już dziś trzeba się zorientować w jakichś dojściach,
                  znajomościach, żeby dokumenty /wnioski/ z Horowej Góry rozpatrzono w pierwszej
                  kolejności.
                • julia.glazowska Re: Umowa Notarialna 18.05.05, 19:38
                  też jestem prawnikiem i szkoda że nie notariuszemsmile))
                  wiem jednak od znajomych że czasami na akt notarialny czeka się rok więc jak u nas notariusz byłby od razu przy odbiorze mieszkań to sprawy w sądzie można by było szybko załatwić. teraz chyba to już tak długo nie trwa. Spróbuję się coś dowiedzieć jak to jest w tym Wołominie.
                  • lukaszwawa76 Re: Umowa Notarialna 24.05.05, 09:28
                    Czy orientujecie sie moze jaki jest koszt podpisania umowy? Z moich informacji
                    wynika, ze jest to kwota 7-8tys przy mieszkaniu wartym ok 150tys.

dom.gazeta.pl/prawo/1,65546,2078077.html
                    To troche duzo...

pozdr
                    Lukasz
                    C2/38
                    • betina99 Re: Umowa Notarialna 24.05.05, 12:43
                      nie bedzie to tak duza kwota. Moja kolezanka kupowała mieszkanie na rynku
                      pierwotnym warte 100tys. i zapłaciła 2500zł. Nasz koszt nie powinien
                      przekroczyć 4tys. raczej na pewno, ale dokładnie to zależy od notariusza.
                      Mi zależy żeby Millenium jak najszybciej dało nam akty notarialne i ciekawe
                      kiedy tak naprawde to nastąpi...
                      pozdrawiam
                      Beata
                      • 5791k Re: Umowa Notarialna 28.05.05, 12:07
                        Nie wiem jak wy ale ja napewno sama bede szukała notariusza tak zeby porównać
                        ceny. Miejmy nadzieję że Millenium jednak zależy na korzystnej ofercie. Pozdr
                        • mentos1 Re: Umowa Notarialna 28.05.05, 14:00
                          Witam, ostatnio usłyszałem coś takiego: Millenium porozsyłało oferty do różnych
                          kancelarii notarialnych, ale solodarność zawodowa tychże sprawiła, że NIKT nie
                          zszedł ze swojej stawki notarialnej(pozostałe opłaty są nie do ruszenia), tak
                          więc najprawdopodobniej nie uda się nic wytargować w tej kwestii. Obym się
                          mylił, każde parę setek się przyda po zasiedleniu.

Pozdrawiam, Marek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka