Dodaj do ulubionych

Las wokół nas

24.04.05, 12:27
Witam,
chciałbym rozpocząć nową dyskusję - otoczenie osiedla.
Każdy z Was wybrał tą lokalizację z różnych powodów. Jeden z powodów to cisza
oraz bliskość lasu (natury) - atracja tej lokalizacji. Przypuszczam, że
przyjeżdzając na teren budowy ruszaliście na spacer oglądając najbliższe
otoczenie. Ja również to zrobiłem - i jedna z rzeczy która mi się rzuciła w
oczy to straszny śmietnik. Zdaję sobie sprawę, że część tych śmieci pochodzi
z budowy (najbliżej prowizorycznego ogrodzenia, to nieuniknione), ale
zasadnicza większość tam leży jeszcze sprzed czasów uruchomienia budowy.
Wszyscy na pewno chcemy mieć czysto, ślicznie i pachnąco.
Czy ma ktoś pomysł jak przywrócić atracyjny wygląd "naszego" lasu ?
Może "pospolite ruszenia" z workiem na śmieci i w las - usuwając każdy
papier, szkło, plastik i inne śmieci ?
Obserwuj wątek
    • agac1_21 Re: Las wokół nas 24.04.05, 12:49
      Hej!!!

JESTEM ZA!!!!!!!!!! Tylko może "Akcja - nasz las" rozpoczelibyśmy w
      październiku po II etapie przeprowadzek naszych sąsiadek i sąsiadów. Będzie nas
      więcej i weselej. smile

Agnieszka
      • washichu Re: Las wokół nas 25.04.05, 07:36
        Witam,
        dwa razy w roku jest akcja "wiosennego i jesiennego" sprzątania świata, taką
        akcje mozna wypromować i posprzątać nie tylko naszymi silami ale ogolnie -
        spolecznie obok osiedla jest przeciez szkola.
        niestety las wokolo naszego osiedla jest prywatny. sprzatanie smieci w lasach
        prywatnych to obowiazek wlasciciela ale akurat ten teren to odwieczna
        przepychanka kto i co tam moze itd.
        nie ma sie co ludzic nikt za wyjatkiem nas tam nie sprzatnie a smieci zawsze
        beda wiec jedyna rada to zakasac rekawy i z workami do lasu co jakis czas. np w
        jakas ladna sobote.
    • cucciolo Re: Las wokół nas 25.04.05, 10:42
      POza tym to mial okazja, zeby sie lepiej poznac wink

Mam tylko wrazenie, ze na poczatku bedziemy wszyscy tak bardzo zajeci
      urzadzaniem naszych wlasnych katow, ze moze nie starczyc czasu na spacerowanie
      z workiem po lesie.....(jestem jak najbardziej za, ale staram sie tez byc
      realistka wink
      • scorp33 Re: Las wokół nas 25.04.05, 12:57
        Co to znaczy "las jest prywatny" ? Kto jest właścicielem ? Czy nie są państwowe
        (przecież w tym samym lesie znajduje się rezerwat "Horowe Bagno") ?
        Coś mi tu nie gra. Proszę o zaprzeczenie lub potwierdzenie.
        • washichu Re: Las wokół nas 26.04.05, 09:08
          Witam,
          niestety lasy wookolo naszegop osiedla jak juz pisalem to sa lasy nie
          stanowiace wlasnosci skarbu panstwa a jesli sa to sa w zarzadzie urzedu miasta
          nie naleza napewno do przedsiebiorstwa lesnego Lasy Państwowe choc sa oddane
          pod nadzor Lasom Panstwowym. Troszke to zagmatwane ale SA PRYWATNE.
          i tak jak pisalem cos tam jest nie jasnego z wlasnoscia a interesy na tym
          gruncie caly czas sie kreca (patrz cegielnia, ktora nie ma pozwolenia na
          dzialalnosc). postaram sie dowiedziec nieco wiecej o tym terenie i w krotce
          napisze szczegoly.

a co do rezerwatu "Horowe Bagno" to teren juz Lasow Panstwowych i nie ma sie co
          obawiac nie wytna tak szybko a jesli wytna to posadza nowy las raczej nie ma
          szans na sprzedanie terenow lesnych. rezerwat lezy nieco blizej Warszawy i
          tylko nieznacznie zachacza teren po Naszej stronie drogi nieporęckiej, wieksza
          jego czesc jest zlokalizowana po drugiej stronie drogi.
          ale jesli chodzi o smieci to jak juz pisalem jesli sami nie posprzatamy jest
          duza szansa wymusic to na urzedzie.
          pozdr.
          • piotrp0 Re: Las wokół nas 26.04.05, 17:21
            Witajcie !
            pomysl posprzatania wydaje mi sie bardzo trafiony.Nie dosc ze bedziemy kmieli
            czysciej wokol siebie,to jeszcze to sprzyja integracji. A swoja droga dobrze
            byloby mies wsparcie urzedu miasta chocby w worki,samochody do wywozu itp.
            pod zastanowienie tylko poddaje czy nie lepiej to zrobic na wiosne 2006,tzn po
            zakonczeniu I i II etapu i zimie,ale diopasuje sie do wiekszosci
            p&m
            • maudzonki Re: Las wokół nas 26.04.05, 23:18
              Witamy
              My również chcielibyśmy się dołączyć do akcji sprzątania lasku. Mimo, iż
              będziemy mieli zawrót głowy co do urządzania mieszkań to możnaby wybrać jeden
              dzień tygodnia i poświęcić na sprzątanie i sprawa z głowy. Co do worków na
              śmieci i innych artykułów to uważamy, że jest nas troszkę więc jak każdy coś ze
              sobą weźmie to powinno starczyć przynajmniej na większą część, pytanie tylko
              gdzie te śmieci wywieziemy? A co do cegielni to możnaby się dowiedzieć czy ma
              pozwolenie na działalność ewentualnie państwa wyprosić z owego terenu
              (oczywiście to długa droga ale może coś da się z tym zrobić) - niech nie
              zatruwają nam życia smile
              Do zobaczenia 30 kwietnia!!!!smile
              Pozdrawiamy sąsiadów
              • washichu Re: Las wokół nas 27.04.05, 13:41
                Witam,
                worki to faktycznie nie problem choc czasami sprzatanie niewinnie wygladajacego
                terenu okazuje sie ze urasta do ilosci liczonych w tonach smile wiem cos o tym.

warto rowniez takie akcje jak sprzatanie wokolo osiedla przez mieszkancow
                oglaszac i chwalic sie np w gazecie lokalnej bo to jest b dobrze widziane i
                duzo mozna zalatwic o wiele latwiej w urzedzie - chodzi mi o sprawy osiedlowe.

co roku na wiosne urzad miasta marki wystawia kontenery na smieci ktore mozna
                wypelniac ile wlezie w tym roku tez tak bylo. mozna wykorzystac ten czas albo
                poprosic o udostepnienie czy pomoc w sprzataniu.

jesli chodzi o cegielnie z tego co mi wiadomo nie maja juz pozwolenia na
                wydobywanie a za to nakaz zakopania wyrobiska ale....
                to walka z wiatrakami uncertain

pozdr.

• nitella Re: Las wokół nas 18.05.05, 18:02
                  Ja również popieram projekt sprzątania lasu obiema rękamy! Dajcie hasło a
                  przybędę smile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka