Dodaj do ulubionych

faktury od Millenium?

31.07.05, 21:28
Witam.
Mam pytanie, odnośnie ulgi budowlanej. Czy Millenium może wystawić jakąś
fakturę VAT, w której zawarte byłoby np. "usługi remontowe" lub "usługi
związane z wykończeniem mieszkania". Faktura może być jedna z sumarycznymi
kosztami wykonczenia mieszkania koszt materiałów i usług).
Jak konkretnie będzie fakturowane doprowadzenie mieszkania pod klucz.
Jakieś faktury cząstkowe developer wystawia? Bo po ich wykończeniu nasz "wkład
kapitałowy" w remont lub materiały mogące być odliczone nie będzie zbyt
wielki9wiem, że nie możemy odliczyć wykończenia kuchni, zakupu mebli itp. A
tak sporo kasy można by odzyskać.
Pozdrawiam
Krystek
Obserwuj wątek
    • 5791k Re: faktury od Millenium? 04.08.05, 11:56
      Słuszna uwaga!!!
      Faktury nam się napewno przydzadzą ponieważ jeszcze ten rok będzie mozna
      odpisać podatek VAT. Jeżeli ktoś jest bliżej zorientowany to proszę zakręćcie
      się za tym. Napewno wszysytkim na tym zależy? Pieniądze się przydzadzą przy
      takich wydatkach. Pozdrawiam
      • scorp33 Re: faktury od Millenium? 04.08.05, 12:10
        Witam,
        z tego co się dowiadywałem, to Millenium nie wystawia żadnych dodatkowych
        faktur. Prace wykończeniowe zgłoszone przez lokatora będa regulowane przy
        rozliczeniu kosztów zakupu całego mieszkania.
        Ale próbować zawsze warto !!
        • krystek1 Re: faktury od Millenium? 04.08.05, 14:02
          O ile się nie mylę, to prace wykończeniowe są w gestii innej firmy a nie
          Budbaumu. Skoro tak, to jakim sposobem Millenium może nam odmówić wydania
          faktur od nich?
          • orki11 Re: faktury od Millenium? 04.08.05, 14:32

Raczej nie ma szans na jakiekolwiek faktury za te materiały - glazurę, terakotę
            itp. bo te materiały były zakupione hurtowo i wystawiono fakturę na firmę
            budującą. A firma budująca nie może wystawiać faktur na osobę indywidualną. To
            po pierwsze

A po drugie
            My możemy - obejmuje nas odliczanie wszystkich tych rzeczy (ulga remontowa -
            czy jak to zwał) od momentu przekazania nam mieszkania protokołem odbiorczym
            przez Millenium. Czyli jak ktoś odebrał mieszkanie 27 lipca to dopiero od tego
            dnia może brać rzeczy na fakturę i odliczać sobie od tego momentu. Czyli jak
            ktoś zakupił coś na fakturę przed "odebraniem" mieszkania to ta faktura nie
            może być brana przy odliczaniu rozliczając się z podatku. A materiały na
            wykończenie mieszkanka firma budująca zakupiła wcześniej

Mam nadzieję, że jakoś jasno to wytłumaczyłam
            • domariusza Re: faktury od Millenium? 04.08.05, 16:40
              Nie do końca jasno.
              Czy fakturę brać na swoje aktualne miejsce zameldowania? (jeszcze te stare?)
              Przecież jeszcze chyba nikt nie jest zameldowany na Dużej 5.
              • neuron8 Re: faktury od Millenium? 04.08.05, 22:05
                Na adres obecnego zamledowania.
            • krystek1 Re: faktury od Millenium? 04.08.05, 22:37
              Niestety ale "będę się kłucił" smile
              Ulga remontowa dotyczy wydatków poniesionych od 1 stycznia 2003, gdyz jest to
              tzw. ulga trzyletnia i ma limity ustalone raz na trzy lata. Druga sprawa - skoro
              wykonawca ma zbiorczą fakturę za zakup materiałów to może mi chyba wystawić
              chociaż fakturę za usługę remontową. Po trzecie - o ile się orientuję to
              wykończeń naszych mieszkań dokonują podwykonawcze firmy remontowe, które mogą
              wystawiać faktury.
            • artivii Re: faktury od Millenium? 05.08.05, 08:56
              orki11, nie moge sie z Toba zgodzic:

do korzystania z ulgi remontowej konieczne jest posiadanie tytułu prawnego do
              lokalu, a takim jest umowa z TBS Millenium o wybudowanie mieszkania.

W ogóle w tym wątku mowa jest o dwóch różnych odliczeniach - uldze remontowej i
              odliczeniu VAT. Na temat tego drugiego nie wiem zbyt wiele, zastanawiam się
              tylko, czy będę mógł użyć skorzystać i z ulgi remontowej i odliczenia VAT
              jednocześnie - na ten sam artykuł/usługę…

Moze ktos wie?

Pozdr.,
              • icoyu Re: faktury od Millenium? 05.08.05, 09:29
                Według mnie, zeby skorzystać z ulgi remontowej trzeba być po akcie notarialnym,
                wtedy jest się prawnym właścicielem i nie wiem czy faktury za materiały
                budowlane kupione przed tą datą będą honorowane. A jeśli chodzi o odliczenie
                VAT czyli różnicy w stawce przed i po 1 maja br. to nie wiem czy tego nie
                odliczyła sobie firma budowlana a wtakim układzie my nie będziemy mogli z tego
                skorzystać. Będziemy mogli natomiast odliczyć odsetki od kredytu hipotecznego
                tylko, ze to tez jest obwarowane jakimiś warunkami.
                • hora12 Re: faktury od Millenium? 05.08.05, 10:23
                  W przypadku odliczania różnicy za podatek VAT przed i po 01 maja (proszę o
                  poprawę jeśli ktoś ma większą wiedzę na ten topik) to podatek zapłacili nabywcy
                  mieszkania wlicozny w cenę mieszkania; odliczenie przez firmę budowlaną owszem
                  może nastąpić bo przecież ona również poniosła koszty, ale fizycznie każdy
                  zakupując mieszkanie płacił wyższą (powiększoną o podwyższony podatek) cenę;
                  myślę, że nie będzie to podwójne odliczenie tego samego podatku z uwagi na dwie
                  opłaty (pierwszą przez firmę budowlaną i drugą przez nabywcę)
                  • scorp33 Re: faktury od Millenium? 05.08.05, 21:30
                    Witam,
                    proszę zajrzeć na stronę www.horowa.pl. Po zalogowaniu się do serwisu
                    mieszkańców są dostępne informacje odnośnie ulg remontowych.
                    Ponadto - jeśli ktoś jest już posiadaczem innego mieszkania to nic nie stoi na
                    przeszkodzie przed kupowaniem materiałów już teraz (na tzw. remont "starego
                    mieszkania"). Nikt tego nie sprawdzi.
                    TBS Millenium nie bedzie wystawiać żadnych indywidualnych rachunków za remont,
                    materiały itd. Każdy podpisał umowę na gotowy produkt, a gotowy produkt to
                    mieszkanie (jedni wykończone a inni w stanie surowym). Jeśli liczycie na
                    wystawianie faktur za glazurę (to idąc dalej tą logiką) to dlaczego nie mieli
                    by wystawić fakturę na 3 tony cegieł, 0,5 tony cementu, 2 tony piasku itd.
                    (przecież z tego też składa się Wasze mieszkania).
                    Powtarzam, kupujecie gotowy produkt - mieszkanie.
                  • mazijaro Re: faktury od Millenium? 05.08.05, 21:38
                    Z tego co ja się orientuję, to w naszym przypadku ulga VAT-owska nie
                    przysługuje, gdyż założeniem tej ulgi było zminimalizowanie skutków
                    podniesienia od 1.05.2004r VAT-u z 7 na 22% na materiały budowlane, a nasz
                    deweloper nadal korzysta z 7% VAT i to jest nasze szczęście, gdyż po 2007 r
                    zapłacilibyśmy dużo więcej. Ulga przysługuje na zakupione po w/w dacie
                    materiały budowlane, które wtedy zdrożały o te 15%, niezależnie od ulgi
                    remontowej.Kto wykańcza sobie sam mieszkanie - warto zbierac wszystkie faktury
                    VAT.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka