andrzejek66 05.08.05, 15:09 Czy ktos jest juz podlaczony do internetu ? Jestem po podpisaniu umowy od dwóch tygodni ale jeszcze nikt sie u mnie nie zjawił i podobno kabel mam położony w pokoju w którym nie przewidywałem instalacji internetu. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
domariusza Re: Co z internetem 06.08.05, 16:22 Byłem prezy rozmowie mieszkańca z przedstawicielem supermedii - mówili, że coś mają podłączać od poniedziałku. Odpowiedz Link
andrzejek66 Re: Co z internetem 08.08.05, 15:02 Dzisiaj po południu tj. 08/08/05 przychodzą do podłączenia internetu. Tylko nie spytałem czy już będzie sygnał. Odpowiedz Link
karol7373 Re: Co z internetem 11.08.05, 08:36 I jak z prędkością? Pytam bo dzwoniłem do supermedi i nikt mi nie zagwarantuje pretkości 128 lub 256. Powiedzieli mi że może być 128 ale i np. 30. Odpowiedz Link
bixer Re: Co z internetem 11.08.05, 20:32 Dzisiaj miałem instalacje trwała 10 min czyli OK. podpisałem umowę o net do 512kbps i jakie było moje zdziwienie jak spojrzałem na transfer przy ściąganiu jakiegoś pliku z dosyć szybkiego serwera a konkretnie to było max 15kb/s i koniec upssssss - coś tu nie gra. Zadzwoniłem do Supermedia powiedzieli, ze to chwilowo że ich serwer nie jest skonfigurowany bla bla no to zobaczymy.Narazie kiszka. Odpowiedz Link
bixer Re: Co z internetem 12.08.05, 22:46 Co za miłe zaskoczenie dzisiaj zasysam a tu 230 kb/s. czyli jest OKI. Pozdrawiam Odpowiedz Link
wdmitruk Re: Co z internetem 15.08.05, 09:40 W Supermedii mam 512kb/s czyli maksymalnie powinno byś około 64KB/s i tyle mniej więcej jest. Gorzej jest ze stałym IP. Jeżeli ktoś planował sobie granie przez internet, gdzie potrzebna jest możliwość postawienia serwera to może o tym zapomnieć. Adres jest przydzielany z puli adresów C zarezerwowanych dla użytku prywatnego czyli od 192.168.0.0. Adres z zewnątrz nie jest routowalny czyli równie dobrze nasz adres mógłby wyglądać np 1.1.1.XX. Dobrze, że chociaż żadne porty nie są blokowane. Stałość adresu IP według Supermedii polega na tym, że serwer rozpoznaje za każdym razem adres fizyczny twojej karty sieciowej i przydziela zawsze ten sam wewnętrzny numer IP, który oczywiście różni się od adresu zewnętrznego, pod którym jesteśmy widoczni w internecie. Mam nadzieję że się coś zmieni w tym temacie. Pozdrawiam Marceli Szpak Odpowiedz Link
wdmitruk Stałe IP 18.08.05, 18:29 Jeżeli ktoś chce mieć publiczne IP a póki co ma adres przyznany z puli C czyli 192.168.11.xx, a w umowie z Supermedią ma zaznaczył, że chce publiczne IP to polecam kontakt z działem technicznym (829-65-11 829-65-16 829-65-86) . Po kontakcie z nimi sprawa przynajmniej u mnie została wyprostowana. Marceli Szpak Odpowiedz Link
bixer Re: Stałe IP 18.08.05, 18:47 Jak narazie internet w supermedia jest niestabilny raz jest 60 kb/s a raz 9 kb/s a czasami wcale nie ma co automatycznie wiaże się z tym że telefon tez nie działa.Ten telefon to taki pic na wode to samo co kupić sobie tel. voip wykupić numer z puli warszawskiej za 5 zł na rok np.w Easy Call. Narazie mam zmienne odczucia co do supermedia. Odpowiedz Link
neuron8 Re: Stałe IP 18.08.05, 22:18 Powiedz mi z praktycznego punktu widzenia, co mi daje takie rozwiazanie jak twoje czyli sataly adres IP NIE z puli C. Bo powiem ze nie zabardzo sie orientuje co mi to da praktycznie. Dzieki z góry za info Odpowiedz Link
wdmitruk Re: Stałe IP 19.08.05, 19:11 Co daje publiczne IP? 1. Granie w internecie w gry, które wymagają postawienia serwera (hostowania), bez tego jedynie taką możliwość masz tylko w sieci lokalnej - czyli z sąsiadami z osiedla. 2. Zdalny dostęp do swojego komputera z dowolnego komputera podłączonego do netu. 3. Bezproblemowe postawienie serwera ftp do wymiany plików. 4. Po za tym jeżeli jest za friko to trzeba brać, inni providerzy biorą za to dodatkową kasę. Są też minusy. Komputer z publicznym IP jest bardziej podatny na ataki z zewnątrz. Będąc maskowany w sieci lokalnej część zabezpieczeń bierze na siebie router. Tutaj musisz bardziej zadbać sam o swoje bezpieczeństwo. Odpowiedz Link
neuron8 Re: Stałe IP 20.08.05, 09:23 Dziekuje za informacje, już wiem wiecej Jednka człowiek cały czas sie uczy : Pozdrawiam Odpowiedz Link