adamw12 Re: własność 27.12.05, 12:41 jestem w trakcie zakupu mieszkania z III etapu tylko, że przy procedurze załatwiania kredytu w banku BPH powstał problem dotyczący tego, że bank po udzieleniu kredytu nie będzie miał zabezpieczenia w postaci księgi wieczystej na mieszkanie ikredytu mi odmówił. Teraz nie wiem czy ta inwestycja to lipa czy ten bank się uparł i nie przyznaje kredytu na horową góre. Proszę o informację czy ktoś miał podobne kłopoty i czy to będzie mieszkanie własnościowe z księgą wieczystą czy taki zwyczajny TBS czyli bez prawa własności. Odpowiedz Link
cucciolo Re: własność 27.12.05, 16:38 nie stresuj sie - tylko idz do innego banku. Akt wlasnosci bedzie jak najbardziej - poszukaj w archiwalnych watkach. Z tego co wiem, to BPH w ogole mialo problem z finansowaniem tej inwestycji, ale jest kilka innch "milych" bankow, ktore wrecz naja umowe z Millenium i bardzo to ulatwia i ukroca wszelkie procedury zwiazane z udzieleniem kredytu - ja mam kredyt w Multibanku i bardzo sobie chwale obsluge - polecam !! Odpowiedz Link
marekkolod Re: własność 27.12.05, 18:02 trafiłeś w banku na wykształconego kretyna, przecztaj umowę a panu doradcy z banku powiedz dowidzenia i poszukaj za rogiem innego banku. Odpowiedz Link
auszra Re: własność 27.12.05, 21:09 To wszystko co piszecie jest prawda, czyli udziela kredytu gdzie indziej, ale prawda tez jest ze ksiegi wieczystej czyli aktu notarialnego do tej pory nie mamy... Pomimo ze dostalismy pisemko z TBS ze akt zostanie podpisany w grudniu. Faktem jest ze grudzien sie nie skonczyl ale czy to cos zmienia? My za to zaplacimy kolejne miesiace dwa razy wiecej kredytu... Czy oby BPH nie sprawdzil wszystkiego?? I np. sie nie okaze ze aktu nie dostaniemy w najblizszym roku...? Oby to byly tylko moje obawy. Odpowiedz Link
cot1 Re: własność 28.12.05, 07:13 my natomiast dostaliśmy zapewnienie (oferowane je również w formie pisemnej) iż w marcu to na pewno akty będziemy mieć w ręku ??? Odpowiedz Link
gosiakmos Re: własność 28.12.05, 09:59 ja natomiast dostałam zapewnienie na piśmie od TBS, że akt będę miała podpisany do końca grudnia, wniosek do notariusza też musieliśmy dostarczyć niezwłocznie i co, i cisza, dzwoniłam do notariusza i powiedzieli mi, że spółdzielnia się ociąga i nic z tego osiedla nie zostało ruszone (w sprawie aktów), bank będzie miał w tej sytuacji podstawę nawet do wypowiedzenia mi kredytu lub do nałożenia kary Odpowiedz Link
adamw12 Re: własność 28.12.05, 12:18 właśnie tego się obawiam żeby nie było tak że dostane kredyt na mieszkanie będę płacił ubezpieczenie do momentu do wpisu do księgi a wpisu nie będzie bank się wkurzy i wypowie umowę a wtedy to tyko siąść i płakać, rozmawiałem z prezesem w tej sprawie i mówił że wpisy będą jak wszystkie mieszkania pomierzą i zakończą całą inwestycje czyli w grudniu ale 2006 tak przynajmniej go zrozumiałem. Odpowiedz Link
cucciolo Re: własność 28.12.05, 13:02 hmmm, to niefajnie jelsi natomiast chodzi o bank, to wydaje mi sie, ze nie ma sie czego obawiac - nie wiem, co prawda, jak skonstruowane sa umowy w innych bankach, ale ja w tym, o ktorym juz wspominalam (ni psze nazwy, zeby ktos nie myslal, ze robie to celowo nie deklarowalam sie, kiedy dostarcze akt notarialny ani kiedy ustanowie hipoteke na bank. Bank sie zabezpieczyl w ten spoosb,z e mam o 1% wyzsze oprocentowanie i tyle (oczywiscie wolalabym miec ten akt w reku, zlozyc wnmiosek o ksiege i placic mniejsze odsetki, no ale przynajmniej sie nie stresuje jakimis karami.... Odpowiedz Link
adamw12 Re: własność 28.12.05, 13:22 a tak wogóle to może się ktoś orientuje jaki bank jest najkorzystniejszy jeżeli chodzi o finansowanie 100 % wartości nieruchomości Odpowiedz Link
edyta_marcin Re: własność 28.12.05, 14:23 adamw12 napisał: > a tak wogóle to może się ktoś orientuje jaki bank jest najkorzystniejszy jeżeli > > chodzi o finansowanie 100 % wartości nieruchomości To wszystko zależy od twojej sytuacji finansowej, na jaki okres chcesz wziąc kredyt i jaką kwotę. Nie ma jednego banku najlpszego dla wszystkich. Tak jak pisalam wczesniej proponuje kontakt z doradcami finansowymi ( usługi gratisowe jeśli podpiszesz umowe za ich pośrednictwem), Oni doskonale orientują się w aktualnych promocjach Banków. E. Odpowiedz Link
auszra Re: własność 30.12.05, 11:38 Czy moze ktos cos wie, czy rozmawial z kims z TBS, kiedy jest realna szansa zalozenia ksiegi wieczystej? Kiedy w koncu staniemy sie wlascicielami uroczego mieszkanka TBS? auszra Odpowiedz Link
edyta_marcin Re: własność 28.12.05, 13:23 Do : Adamw12_ wydaje mi sie ze grudzien 2006 to chyba termin tylko dla III etapu. Jesli chodzi o kredyt- my mamy podobną sytuacje jak cucciolo - do momentu zalozenia ksiegi wieczystej i ustanowienia hipoteki placimy stalą oplate za tzw. "podwyzszone ryzyko " i jak na razie bank nie ściga nas i nie straszy wypowiedzeniem umowy. Kazdy bank oferuje troche inne warunki- trzeba dokładnie przeswietlic umowe przed podpisaniem. Ja polecam doradców finansowych, którzy wspolpracuja z kilkoma bankami i moga dopasować oferte pod konkretnego klienta, pomagaja tez z dokumentami. Pozdr. Edyta Odpowiedz Link