Dodaj do ulubionych

własność

27.12.05, 12:33
Obserwuj wątek
    • adamw12 Re: własność 27.12.05, 12:41
      jestem w trakcie zakupu mieszkania z III etapu tylko, że przy procedurze
      załatwiania kredytu w banku BPH powstał problem dotyczący tego, że bank po
      udzieleniu kredytu nie będzie miał zabezpieczenia w postaci księgi wieczystej
      na mieszkanie ikredytu mi odmówił.
      Teraz nie wiem czy ta inwestycja to lipa czy ten bank się uparł i nie przyznaje
      kredytu na horową góre.
      Proszę o informację czy ktoś miał podobne kłopoty i czy to będzie mieszkanie
      własnościowe z księgą wieczystą czy taki zwyczajny TBS czyli bez prawa
      własności.
      • cucciolo Re: własność 27.12.05, 16:38
        nie stresuj sie - tylko idz do innego banku.
        Akt wlasnosci bedzie jak najbardziej - poszukaj w archiwalnych watkach.
        Z tego co wiem, to BPH w ogole mialo problem z finansowaniem tej inwestycji,
        ale jest kilka innch "milych" bankow, ktore wrecz naja umowe z Millenium i
        bardzo to ulatwia i ukroca wszelkie procedury zwiazane z udzieleniem kredytu -
        ja mam kredyt w Multibanku i bardzo sobie chwale obsluge - polecam !!
    • marekkolod Re: własność 27.12.05, 18:02
      trafiłeś w banku na wykształconego kretyna, przecztaj umowę a panu doradcy z
      banku powiedz dowidzenia i poszukaj za rogiem innego banku.
    • auszra Re: własność 27.12.05, 21:09
      To wszystko co piszecie jest prawda, czyli udziela kredytu gdzie indziej, ale
      prawda tez jest ze ksiegi wieczystej czyli aktu notarialnego do tej pory nie
      mamy... Pomimo ze dostalismy pisemko z TBS ze akt zostanie podpisany w grudniu.
      Faktem jest ze grudzien sie nie skonczyl ale czy to cos zmienia? My za to
      zaplacimy kolejne miesiace dwa razy wiecej kredytu... Czy oby BPH nie sprawdzil
      wszystkiego?? I np. sie nie okaze ze aktu nie dostaniemy w najblizszym roku...?
      Oby to byly tylko moje obawy.
      • cot1 Re: własność 28.12.05, 07:13
        my natomiast dostaliśmy zapewnienie (oferowane je również w formie pisemnej) iż
        w marcu to na pewno akty będziemy mieć w ręku
        ???
        • gosiakmos Re: własność 28.12.05, 09:59
          ja natomiast dostałam zapewnienie na piśmie od TBS, że akt będę miała podpisany
          do końca grudnia, wniosek do notariusza też musieliśmy dostarczyć niezwłocznie
          i co, i cisza, dzwoniłam do notariusza i powiedzieli mi, że spółdzielnia się
          ociąga i nic z tego osiedla nie zostało ruszone (w sprawie aktów), bank będzie
          miał w tej sytuacji podstawę nawet do wypowiedzenia mi kredytu lub do nałożenia
          kary
          • adamw12 Re: własność 28.12.05, 12:18
            właśnie tego się obawiam żeby nie było tak że dostane kredyt na mieszkanie będę
            płacił ubezpieczenie do momentu do wpisu do księgi a wpisu nie będzie bank się
            wkurzy i wypowie umowę a wtedy to tyko siąść i płakać,
            rozmawiałem z prezesem w tej sprawie i mówił że wpisy będą jak wszystkie
            mieszkania pomierzą i zakończą całą inwestycje czyli w grudniu ale 2006 tak
            przynajmniej go zrozumiałem.
            • cucciolo Re: własność 28.12.05, 13:02
              hmmm, to niefajnie
              jelsi natomiast chodzi o bank, to wydaje mi sie, ze nie ma sie czego obawiac -
              nie wiem, co prawda, jak skonstruowane sa umowy w innych bankach, ale ja w tym,
              o ktorym juz wspominalam (ni psze nazwy, zeby ktos nie myslal, ze robie to
              celowo wink nie deklarowalam sie, kiedy dostarcze akt notarialny ani kiedy
              ustanowie hipoteke na bank. Bank sie zabezpieczyl w ten spoosb,z e mam o 1%
              wyzsze oprocentowanie i tyle (oczywiscie wolalabym miec ten akt w reku, zlozyc
              wnmiosek o ksiege i placic mniejsze odsetki, no ale przynajmniej sie nie
              stresuje jakimis karami....

• adamw12 Re: własność 28.12.05, 13:22
                a tak wogóle to może się ktoś orientuje jaki bank jest najkorzystniejszy jeżeli
                chodzi o finansowanie 100 % wartości nieruchomości
                • edyta_marcin Re: własność 28.12.05, 14:23
                  adamw12 napisał:

> a tak wogóle to może się ktoś orientuje jaki bank jest najkorzystniejszy
                  jeżeli
                  >
                  > chodzi o finansowanie 100 % wartości nieruchomości

To wszystko zależy od twojej sytuacji finansowej, na jaki okres chcesz wziąc
                  kredyt i jaką kwotę. Nie ma jednego banku najlpszego dla wszystkich. Tak jak
                  pisalam wczesniej proponuje kontakt z doradcami finansowymi ( usługi gratisowe
                  jeśli podpiszesz umowe za ich pośrednictwem), Oni doskonale orientują się w
                  aktualnych promocjach Banków.
                  E.
                  • auszra Re: własność 30.12.05, 11:38
                    Czy moze ktos cos wie, czy rozmawial z kims z TBS, kiedy jest realna szansa
                    zalozenia ksiegi wieczystej? Kiedy w koncu staniemy sie wlascicielami uroczego
                    mieszkanka TBS?
                    auszra
              • edyta_marcin Re: własność 28.12.05, 13:23
                Do : Adamw12_
                wydaje mi sie ze grudzien 2006 to chyba termin tylko dla III etapu.
                Jesli chodzi o kredyt- my mamy podobną sytuacje jak cucciolo - do momentu
                zalozenia ksiegi wieczystej i ustanowienia hipoteki placimy stalą oplate za
                tzw. "podwyzszone ryzyko " i jak na razie bank nie ściga nas i nie straszy
                wypowiedzeniem umowy. Kazdy bank oferuje troche inne warunki- trzeba dokładnie
                przeswietlic umowe przed podpisaniem. Ja polecam doradców finansowych, którzy
                wspolpracuja z kilkoma bankami i moga dopasować oferte pod konkretnego
                klienta, pomagaja tez z dokumentami.
                Pozdr. Edyta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka