Dodaj do ulubionych

Pożar lasu

08.07.06, 01:06
Wczoraj około 21ej biegłem z pieskiem lasem ścieżką w kierunku drogi leśnej
wiodącej wzdłuż cegielni. Zauważyłem snop ognia, po dobiegnięciu okazało się,
że drzewo zostało oblane benzyną i podpalone. MOżna sobie wyobrazić co by się
stało po dłuższym czasie. Nie byłem w stanie sam ugasić tego i dobiegłem do
osiedla, powiadomiłem dwóch sąsiadów i przy okazji ochraniarza. Wspólnie z
sąsiadami ugasiliśmy już rozprzestrzenający się ogień. Straż miała problemy z
dotarciem do miejsca, gdyż drogi są wąskie i nieprzejezdne. Zastanawiam się
dlaczego brak współdziałania i dobrej woli leśnictwa w pomocy straży pozarnej
w dotarciu do terenów leśnych.Nasza ochrona zachowała bierność.
Trzeba stwierdzić, że po lesie krąży podpalacz z benzyną, musiał uciec, gdy
zauważył, że biegnę w stronę pożaru.
Zwracam się z apelem o czujność wszystkich, którym zależy na naszym otoczeniu
leśnym, oby nie powstał pożar na większą skalę.
Myślę, że właściwe instytucje i władze miasta Marki powinny dokonać
sprawdzenia możliwości współdziałania straży pożarnej,policji,leśników i służb
ochrony obiektów w celu właściwej ochrony przeciwpożarowej.
Proszę o opinie
Pozdrawiam jarez
Obserwuj wątek
    • kropka1101 Re: Pożar lasu 10.07.06, 08:00
      mogę tylko powiedzieć, że gratuluję sasiądom odwagi i udanej akcjismile)
      ochrony bym się nie czepiała niech się skoncentrują dobrze na jednym tj. na pilnowaniu osiedla. Co do działania służb publicznych, no cóż też bym chciała aby było lepiej
      pozdrowionka!
      • washichu Re: Pożar lasu 10.07.06, 10:01
        Witam,
        jestem mocno zaniepokojony stanem lasu tak jak chyba my wszyscy z osiedla.
        Nasze osiedle jest NIESTETY otoczone lasem prywatnym o nieustalonym wlascicielu
        i zarzadzanym przez UM Marki. Brak woli na udrożnienie drogi pożarowej w
        otoczeniu naszego osiedla może skończyć się pożarem jakich nie mało było w tej
        okolicy w ostatnich latach (jak ktoś nie wierzy wystarczy pójść na górke za
        osiedlem).
        Niestety nie jest to Las Państwowy, w LP taka sytuacja nie mogłaby mieć
        miejsca. Co z tym zrobić? zastanowie się i poinformuje.

Pozdrawiam.
        • kani998 Re: Pożar lasu 10.07.06, 10:30
          Moim zdaniem jeśli właściciel lasu nie jest ustalony to odpowiedzilność za ten
          las spada na starostę lub wójta czy burmistrza gminy.Ustawa z dnia 24 sierpnia
          1991 r. o ochronie przeciwpożarowej, Ustawa z dnia 28 września 1991 r. o Lasach
          mówi że organ odpowiadający za teren leśny jest zobowiązany do utrzymania lasu
          w jak najlepszej kondycji ppoż.Fakt jest taki że w naszym lesie nie ma nawet
          odpowiedniej drogipożarowej(odstęp pomiędzy koronami drzew do wysokości 4m
          liczonej od nawierzchni jezdni co najmniej 6m,szerokość jezdni co najmniej 3m),
          nie mówiąc już o pasach ppoż.To są tylko przepisy ale wiadomo każdy powinien
          ich przestrzegać.Dowiem sie może na kogo w rozumieniu jakiejś ustawy bądź rozp.
          spada odpowiedzialność ale wydaje mi sie że na tych delikwentów co pisałem na
          początku postu.Pozdrawiam
    • wymiotek Re: Pożar lasu 10.07.06, 18:16
      Szacuneczek nasz bohaterze - myślę, ze powinniśmy ci coś zorganizować, ja
      wstępnie rozmawiałem z wujkiem o etacie strażaka dla ciebie smile A co do laudów
      dla ciebie co powiesz na grilla smile Będziesz naszym królowcem przez jeden
      dzień smile
    • marekkolod Re: Pożar lasu 10.07.06, 21:27
      Jest pilna potrzeba zabezpieczenia ppoż naszego osiedla od strony lasu, myślę że
      w okresie letnim powinnny być na stałe dostępne hydranty i węże od strony lasu
      po naszej stronie muru do ewentualnej akcji gaśniczej do czasu przyjazdu
      jednostek SP, taką wstępną akcję gaszenia może prowdzić kilku mężczyzn bez
      większego przeszkolenia, całego lasu nie uratujemy lecz nasze domy napewno.
      Ugaszenie pożaru w zarodku to byłby kolejny sukces naszego Sama. Gdybśmy znali
      koszt takiego rozwiązania moglibyśmy przez aklamację się zgodzić. Oceńcie ten
      pomysł to napewno władze TBS się przychylą i będziemy mieli swoje cztery sikawki
      przy czterech budynkach od strony lasu.

Można też zatrudnić zaklinacza deszczu lub łapacza snów ale skąd wziąć orle
      pióra. Ten drugi pomysł jest oględnie mowiąc do d..y, ale to jest to mój
      autorski pomysł.
    • puncher Upały - lasy - zagrożenia 10.07.06, 22:30
      W zimie śnieg jest zagrożeniem a latem upał. Co z tym można zrobić? Czy upał
      można przeliczyć jak 1m3 śniegu=ok. 1tona ciężaru? Podobno tak las płonie gdy
      jest temperatura 210 stopni Celsjusza. Niedopałek peta to ok. 300 i wiecej
      stopni. Co zrobić aby uniknąć nieszczęścia? Ty nie palisz ale twój
      nieodpowiedzialny sąsiad może. Problemem jest to, że wszystkie kroki prowadzą do
      nieodpowiedzialnych ludzi. Których niestety namierzyć się zawsze nie da. Tani
      sposób na zabezpieczenie lasu?

Ja znam tylko jeden poza odpowiedzialnością - jest coś takiego jak:

Suchy lód

Powszechnie występująca nazwa „suchy lód” określa dwutlenek węgla (CO2) w stanie
      stałym. Produkt ten nazywamy lodem suchym ponieważ sublimując (utleniając) się
      oddaje do otoczenia swoją temperaturę -73°C nie zostawiając przy tym wody. Suchy
      lód sublimuje pod ciśnieniem atmosferycznym w temperaturze -78,9°C, pobierając
      ciepło przemiany 573 kJ/kg. Wartość ta w porównaniu z lodem (wodnym), jest
      większa 1,9 raza w przypadku tej samej masy, a 3,3 raza większa w przypadku
      jednakowej objętości. Woda w połaczeniu z suchym lodem przyspiesza proces
      sublimacji. Suchy lód otrzymuje się z gazowego CO2 (przez sprężanie otrzymuje
      się cykl ciekły, następnie stały CO2). W laboratoriach najczęściej wykorzystuje
      się duże ciepło parowania skroplonego CO2 – strumień wylewanej z butli cieczy
      oziębia się tak silnie, że ulega częściowemu zestaleniu. Jest to materiał
      bezzapachowy, bezsmakowy, nietrujący, niepalny, obojętny, bakteriostatyczny o
      twardości 2 w skali Mohr’a. Gazowy CO2 jest cięższy od powietrza a w dużych
      stężeniach tworzy chmur tzw. „zimną mgłę”. Ze względu na niską temperaturę
      suchego lodu (poniżej -70°C) powinno się go przenosić w specjalnych izolowanych
      pojemnikach. Nie powinno się dotykać gołymi rękoma tylko specjalnym szczypcami w
      rękawicach ochronnych.

Ogrodnictwo: szklarnie Wzrost roślin wymaga dostępności wody, świała,
      substancji mineralnych i CO2, wykorzystywanych w procesie fotosyntezy do
      produkcji związków organicznych. Efektem zwiększenia stężenia dwutlenku węgla w
      atmosferze szklarniowej (z 400 ppm do 1000 ppm) jest stymulacja wzrostu
      niektórych roślin, a tym samym 20-procentowy wzrost wydajności produkcji
      roślinnej (pomidorów, truskawek, ogórków oraz roślin doniczkowych i kwiatów
      ciętych, papryki...).

Jeśli znajduje zastosowanie w ogrodnictwie (rośliny, warzywa i owoce) to i
      zapewne las na tym skorzysta.

Pozostaje tylko pytanie ile tego by trzeba było rozsypać i jak często?
    • puncher Suchy lód - walka z ogniem 10.07.06, 22:33
      Walka z ogniem Zastosowanie dwutlenku węgla jako środka gaśniczego w
      pożarnictwie okazuje się być korzystne w sytuacjach, w których użycie wody jest
      niepożądane bądź nieefektywne. Wprowadzony ostatnio zakaz używania halonu
      spowodował wzrost popytu na CO2-gaśnice. Udowodniono ekologiczną wyższość tego
      typu aparatów nad gaśnicami zawierającymi halon bądź freon.

źródło: www.bartcowiak.pl/tekst_info.htm
    • puncher Re: Pożar lasu 10.07.06, 23:02
      Lód Suchy Hurtownia Jaszlod
      02-220 Warszawa, ul. Łopuszańska 36 A - woj. mazowieckie
      tel. 022 868 25 58, fax 022 868 25 58

Zrzutka mieszkańców - co 2 metry parę baryłek rozrzucamy i się las schładza...

Maszyna do produkcji suchego lodu: suchy-lod.wolfsystem.com.pl/

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka