Dodaj do ulubionych

Monitoring

09.03.05, 16:14
Czy ktoś z miłych sąsiadów wykonał już instalację alarmową, jakie są koszty?

Pozdrawiam
M.T.M.i N.
Obserwuj wątek
    • diveliusz Re: Monitoring 09.03.05, 22:04
      Witam!
      Jestem właśnie w trakcie wykonywania takiej instalacji.
      Koszty trudno określić jednoznacznie - wyceny firm instalacyjnych są zazwyczaj
      dość zbliżone (przedział: 2000 - 3000) ale proponowane rozwiązania są sztampowe
      i zorientowane na przekonanie klienta ceną do podpisania umowy na monitoring.
      Zebrałem kilka przykładów i doszedłem do wniosku że system zorientowany na
      faktyczne potrzeby/zagrożenia/wygodę użytkowania najlepiej wykonać samemu lub
      polecić SPRAWDZONEJ firmie instalacyjnej. Koszt elementów i instalacji może
      osiągnąć pułap 4500 - 4700 z tym że poza okablowaniem i podstawowymi elementami
      systemu dużą część wydatków można rozłożyć w czasie. Można wtedy poddać
      rozważeniu instalację kontaktronów w otworach okiennych, czujek zewnętrznych i
      inne rozwiązania takiej jak dodatkowe czujniki gazu w pomieszczeniu pieca czy
      detektor obecności tlenku węgla w slonie z kominkiem.
      • monika_2002 Re: Monitoring 10.03.05, 08:27
        Dzięki za informację, a czy możesz podać jakieś namiary na osobę która u Ciebie
        wykonuje całą instalację

Pozdrawiam
        M.T.M. i N.
        • mapcz Re: Monitoring 10.03.05, 10:24
          Witaj ja korzystałem z usług pana Marka Sołtysiaka i szerze polecem.
          Namiary były w jednym z wątków www. twojebezpieczenstwo.prv.pl.
          Cena rozbudowanej instalacji naprawdę atrakcjna.
          pozdrawiam
          • diveliusz Re: Monitoring 10.03.05, 11:07
            Mam pytanie dotyczące tego wykonawcy...
            W jakim stanie oddaje on ściany po położeniu kabli? Wyrównane i zagipsowane czy
            trzeba zrobić to samemu? Czy zamontowane elementy zgadzają się z przedstwioną
            ofertą? Bo to co tej pory widziałem niespecjalnie mnie zachęciło...

Pozdrawiam serdecznie,
            Aleksander
            • monika_2002 Re: Monitoring 10.03.05, 12:12
              A czy ktoś z miłych sąsiadów wykonywał instalację za pośrednictwem firmy Esom?
              Jak do nich dzwoniłam to mówili, że jest duże zainteresowanie mieszkańców
              naszego osiedla ich ofertą oraz że już kilka lokali okablowali.

Pozdrawiam
              Monika
            • mapcz Re: Monitoring 10.03.05, 13:06
              Trudno mi odpowiedzieć dlatego, że kupiliśmy mieszkanie w II etapie i kładziemy
              kable przed tynkami. Kontrolowałem ich ułożenie w miarę na bieżąco i generalnie
              się wszystko na razie zgadza (zrobione jest tylko okablowanie).
              Może napiszesz coś więcej.
              Mapcz
              • diveliusz Re: Monitoring 10.03.05, 13:17
                Nie chcę krytykować ale widziałem w jednym z mieszkań instalację i okablowanie
                wykonane przez wspomnianą firmę... Ściany po położeniu kabli były tylko
                zgrubnie zaszpachlowane i pozostały niewyrównane, kable wychodziły do czujek
                niezbyt estetycznie. Dużo pracy spada na Właściciela stąd moje pytanie. Ceny
                faktycznie są dobre pod warunkiem że faktycznie dostaje się to co było
                zapowiedziane w ofercie a nie modele "ząbek niżej"...

Pozdrawiam,
                Aleksander

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka