monika_2002 09.03.05, 16:14 Czy ktoś z miłych sąsiadów wykonał już instalację alarmową, jakie są koszty? Pozdrawiam M.T.M.i N. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
diveliusz Re: Monitoring 09.03.05, 22:04 Witam! Jestem właśnie w trakcie wykonywania takiej instalacji. Koszty trudno określić jednoznacznie - wyceny firm instalacyjnych są zazwyczaj dość zbliżone (przedział: 2000 - 3000) ale proponowane rozwiązania są sztampowe i zorientowane na przekonanie klienta ceną do podpisania umowy na monitoring. Zebrałem kilka przykładów i doszedłem do wniosku że system zorientowany na faktyczne potrzeby/zagrożenia/wygodę użytkowania najlepiej wykonać samemu lub polecić SPRAWDZONEJ firmie instalacyjnej. Koszt elementów i instalacji może osiągnąć pułap 4500 - 4700 z tym że poza okablowaniem i podstawowymi elementami systemu dużą część wydatków można rozłożyć w czasie. Można wtedy poddać rozważeniu instalację kontaktronów w otworach okiennych, czujek zewnętrznych i inne rozwiązania takiej jak dodatkowe czujniki gazu w pomieszczeniu pieca czy detektor obecności tlenku węgla w slonie z kominkiem. Odpowiedz Link
monika_2002 Re: Monitoring 10.03.05, 08:27 Dzięki za informację, a czy możesz podać jakieś namiary na osobę która u Ciebie wykonuje całą instalację Pozdrawiam M.T.M. i N. Odpowiedz Link
mapcz Re: Monitoring 10.03.05, 10:24 Witaj ja korzystałem z usług pana Marka Sołtysiaka i szerze polecem. Namiary były w jednym z wątków www. twojebezpieczenstwo.prv.pl. Cena rozbudowanej instalacji naprawdę atrakcjna. pozdrawiam Odpowiedz Link
diveliusz Re: Monitoring 10.03.05, 11:07 Mam pytanie dotyczące tego wykonawcy... W jakim stanie oddaje on ściany po położeniu kabli? Wyrównane i zagipsowane czy trzeba zrobić to samemu? Czy zamontowane elementy zgadzają się z przedstwioną ofertą? Bo to co tej pory widziałem niespecjalnie mnie zachęciło... Pozdrawiam serdecznie, Aleksander Odpowiedz Link
monika_2002 Re: Monitoring 10.03.05, 12:12 A czy ktoś z miłych sąsiadów wykonywał instalację za pośrednictwem firmy Esom? Jak do nich dzwoniłam to mówili, że jest duże zainteresowanie mieszkańców naszego osiedla ich ofertą oraz że już kilka lokali okablowali. Pozdrawiam Monika Odpowiedz Link
mapcz Re: Monitoring 10.03.05, 13:06 Trudno mi odpowiedzieć dlatego, że kupiliśmy mieszkanie w II etapie i kładziemy kable przed tynkami. Kontrolowałem ich ułożenie w miarę na bieżąco i generalnie się wszystko na razie zgadza (zrobione jest tylko okablowanie). Może napiszesz coś więcej. Mapcz Odpowiedz Link
diveliusz Re: Monitoring 10.03.05, 13:17 Nie chcę krytykować ale widziałem w jednym z mieszkań instalację i okablowanie wykonane przez wspomnianą firmę... Ściany po położeniu kabli były tylko zgrubnie zaszpachlowane i pozostały niewyrównane, kable wychodziły do czujek niezbyt estetycznie. Dużo pracy spada na Właściciela stąd moje pytanie. Ceny faktycznie są dobre pod warunkiem że faktycznie dostaje się to co było zapowiedziane w ofercie a nie modele "ząbek niżej"... Pozdrawiam, Aleksander Odpowiedz Link