Dodaj do ulubionych

Problem po ściągnięciu aparatu

12.04.15, 15:03
Witam mam pytanie i mam nadziej ze ktoś mi na nie odpowie i pomoże. Wczoraj zdielam aparat ortodontyczny i mam duży problem bo moje zeby wyglądają gorzej niż przed założeniem ponieważ strasznie dziąsła naszły mi na zeby 😞moja ortodontka twierdzi ze jak będę dużo szczotkować zeby to samo zejdzie ale ja sie boje ze mi juz tak zostanie a miałam ładne zeby tylko chciałam sie pozbyć przerw miedzy dolnymi zębami .
Obserwuj wątek
    • zebowy_wrozbita Re: Problem po ściągnięciu aparatu 14.04.15, 10:14
      dbałaś o higienę jamy ustnej w czasie noszenia aparatu czy trochę nie bardzo?
      możesz to skontrolować u periodontologa dla pewności, ponieważ obrzęk dziąseł może się wiązać z chorobą przyzębia, a tego lepiej nie zaniedbywać.
      • malwina19895 Re: Problem po ściągnięciu aparatu 14.04.15, 17:08
        Oczywiście ze dbałam o higienę jamy ustnej. Zeby były myte conajmniej 2 razy dziennie tak jak mi zaleciła ortodontka plukalm płynem i robiłam wszystko jak mi zalecono u ortodonty. Mam nadzieje ze ten problem sie jakoś rozwiąże jeśli ktoś ma jeszcze jakieś rady to piszcie 😀
    • maryshaa Re: Problem po ściągnięciu aparatu 08.05.15, 14:10
      Ja zostaam uczciwie uprzedzona, ze jak nie bede odpowiednio dbac o dziasla podczas leczenia to moze byc roznie. Jak masz aparat to dziasla nie sa naturalnie oczyszczene slina, przy myciu zwyklym nie sa dotatecznie masowane co zmniejsza ich ukrwienie i moga przez to nachodzic na zeby, nie przylegac dobrze do szyjek... Ja kupilam masazer do dziasel (takie gumowe male gowienko za grosze) ktorym masuje sie dziasla miedzy zebami, do tego elektryczna szczotka co wieczor masuje dziasla... a i tak mam wrazenie ze sie opuscily troche (gorna szczeka)...3 lata w lipcy mi stuknie z aparatem. Generalnie malo sie mowi o tym co bedzie PO. Raczej dowiadujemy sie juz majca aparat, od innych zadrutowanych... wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka