Dodaj do ulubionych

Jaka retencja?

21.11.07, 18:34
Za miesiąc mam mieć zdejmowany aparat.
Ortodontka sugeruje że ona woli żeby jej pacjenci po zdjęciu aparatu
nosili jakiś przyklejony drucik(co to jest!!!) bo wtedy ma pewność
że mają aparat w buzi niż taki wkładany na noc bo nie wszyscy noszą
go sumiennie.
Ja jednak powiedziałam jej że wolę taki "nocny" bo nie chcę już
dłużej mieć na stałe matalu w buzi - a na pewno będę nosić sumiennie
aparat retencyjny w nocy bo nie po to nosiłam przez ponad dwa lata
stały na zębach żeby zęby znów się cofnęły.

Jakie jest Wasze zdanie na temat retencji?
Co jest lepsze?
Jak wygląda ten drucik na stałe?
Obserwuj wątek
    • dzika_joaska Na początku szyna nie jest nocna, ale całodzienna 23.11.07, 08:51
      Ten zdejmowany niestety nie jest "nocny". Na początku nosi się go całą dobę,
      zdejmuje tylko na czas spożywania posiłku.
      • ortodonta Re: Na początku szyna nie jest nocna, ale całodzi 23.11.07, 12:13
        Najlepszą retencją jest doprowadzenie do prawidłowych warunków zgryzowych, co nie zawsze się udaje.
        Aparatów retencyjnych jest wiele, każdy ma wady i zalety. Nie ma idealnego, bo gdyby był to tylko on był by stosowany. Stąd aparat retencyjny powinien być dobierany indywidualnie do wady zgryzu i efektów leczenia, preferencje pacjenta brał bym po uwagę na końcu albo wcale.
        • lool2007 Re: Na początku szyna nie jest nocna, ale całodzi 29.11.07, 21:52
          www.harmonorthodontics.com/lower_retainer.jpg to drucik smilea wyciągany
          [ja mam] to www.damonorthodontics.com/Data/FileManager/Images/retainer.JPG
          • trik26 Re: Na początku szyna nie jest nocna, ale całodzi 30.11.07, 11:10
            Ja mam własnie taki drucik przyklejony. jest niewidoczny i nie przeszkadza,
            takze nie masz sie czego obawiać. Do tego mam również płytkę retencyjną, którą
            muszę nosić cały czas przez 3 m-ce tylko a posiłki się ją wyjmuje - ona jest
            bardziej uciążliwa. Dla mnie nawet bardziej niż aparat bo jak mówię to jakbym
            miała cukierek w buzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka