Dodaj do ulubionych

APARAT INCOGNITO-WASZE OPINIE

05.04.08, 23:21
jeszcze raz bardzo proszę wszystkich użytkowników aparatu icognito o
opinię na jego temat-z opini ortodontów stosujacych ten aparat
wynika ,że skuteczność leczenia jest zbliżona do leczenia aparatem
tradycyjnym, natomiast efekt kosmetyczny jest wart ceny aparatu.
Czy tak jest rzeczywiście? Czy aparat jest 100% niezauważalny dla
otoczenia, czy prawie niewidoczny , a może tylko "zauważalny" w
określonych sytuacjach np. szerokim otwieraniu ust czy...całowaniu?
Drugie pytanie do ortodonty. Technika incognito jest chyba jedyną
tego typu techniką stosowaną na świecie. W zwiazku z tym ile
orientacyjnie założono takich aparatów na świecie i jak to się ma do
pozostałych aparatów, czy są prace naukowe porównujące te aparaty i
czy aparaty mają jakieś minusy ew. stwarzają ryzyko wystąpienia
działań ubocznych?Skąd się bierze tak mała liczba ortodontów
stosujacych te aparaty w Polsce? Rynek został już podzielony i jest
skutecznie chroniony przed konkurencja, czy moze umiarkowany
entuzjazm pozostałych ortodontów do tego systemu

Obserwuj wątek
    • ortodonta Re: APARAT INCOGNITO-WASZE OPINIE 06.04.08, 08:18
      bardzo ciekawe pytaniasmile

aparat widać przy szerokim, "krokodylim" otwarciu ust - proszę spojrzeć na fotkę pod linkiem na dole.

bywa , że z powodu np sporego stłoczenia, umieszczam przejściowo (na 2-3 mce)pewne dodatkowe elementy po stronie wargowej zębów. ma to na celu przyspieszyć leczenie a często jest warunkiem jego prawidłowego przeprowadzenia - wiem,że jest sprzeczne z wymogami estetyki ,ale czasami inaczej się nie da (albo ja nie potrafię), tak czy inaczej priorytetem jest zgryz idealny i względnie krótki czas leczenia.

Odp. na drugie pytanie.
      Typów aparatów lingwalnych jest kilka, specyfika incognito polega na indywidualizacji aparatu - jest "szyty na miarę".
      Na świecie założono setki tysięcy tych aparatów.
      Prace badawcze też robiono, ale są one nudne jak flaki z olejem. A to dlatego,że tak naprawdę w technice incognito nie ma niczego nadzwyczajnego. Zasady leczenia ortodonycznego są takie same niezależnie od typu aparatu.

Warunkiem powodzenia terapi nie jest zastosowany sprzęt (nie ma złych zamków ) a jedynie poziom wiedzy i doświadczenia ortodonty.
      Aparatem incognito też można niewyleczyć, spowodować wiele powikłań , a te nie będą spowodowane samym aparatem, a raczej brakiem kompetencji.
      Zasady zakładania aparatu incognito może opanować student stomatologii w 15 min (incognito zakłada się łatwiej, niż aparat standardowy).
      Natomiast zasady leczenia ortodontycznego to lata nauki, specjalizacji, pracy pod okiem doświadczonych specjalistów.

Działania uboczne, podobnie jak efektywność leczenia zależą, nie od zamków a od lekarza. Zależą od prawidłowej diagnozy, prawidłowego planu leczenia i prawidłowego jego przeprowadzenia. Każdym aparatem można skrzywdzić.

W Polsce jest mało specjalistów ortodontów. Większość nie czuje potrzeby wdrażania nowej techniki, pewnie dlatego,że leczenie jest bardzo drogie i obawiają się,że inwestycja w szkolenie może się nigdy nie zwrócić. Innym jest dobrze z tym co mają, więc po co to zmieniać?

Konkurencja nikogo i niczego nie chroni, rynek nie jest podzielony. Wg naszego prawa, aparat ortodontyczny (w tym incognito) może zakładać każdy kto ma tytuł lekarza dentysty.

Żadna instytucja nie sprawdza, czy lekarz ma specjalizację czy nie.

Tak więc jedynym hamulcem, przed podejmowaniem leczenia, co do którego nie ma się odpowiedniej wiedzy i doświadczenia jest zdrowy rozsądek lekarza i świadomosć własnych ograniczeń.

Co do entuzjazmu ortodontów i pacjentów. Często słyszę pytanie ,czy incognito jest lepsze od innych?
      Odpowiadam:
      z mojego punktu widzenia, nie ma większej różnicy, czy będę Panią/Pana leczył aparatem metalowym, kryształowym czy językowym. Każdym z nich uzyskam taki sam efekt, bo każdy z nich w M O I C H R Ę K A C H będzie działał tak samo.
      • d.o.s.i.a Re: APARAT INCOGNITO-WASZE OPINIE 06.04.08, 13:28
        Pozwole sie wtracic, odnosnie tego, ze w Polsce jednak malo jest specjalistow
        majacych wystarczajaca praktyke w stosowaniu aparatow stalych, a juz w
        szczegolnosci incognito, co Pan doktor powyzej potwierdza. Polska ortodoncja to
        jednak stosunkowo nowa dziedzina...

Mam w bliskiej rodzinie ortodonte. Wlasnie za jego rada nie zdecydowalam sie na
        aparat incognito. Uslyszalam, ze aparatow incognito zaklada sie stosunkowo malo,
        niewielka jest tez wiedza lekarzy - ucza sie oni dopiero od siebie nawzajem i na
        pacjentach. Jest niewielu lekarzy w Polsce, ktorzy ta technike maja jako tako
        opanowana. Zaznaczam jeszcze raz, ze nie jest to moja opinia. Trzeba nazwac
        rzecz po imieniu, a mianowicie to, ze polski pacjent jest wciaz jeszcze
        krolikiem doswiadczalnym, na ktorym lekarze dopiero UCZA sie tej techniki.

Plus, to o czym wspomina Pan doktor, ze leczenie ortodontyczne moze
        przeprowadzic "zwykly" stomatolog bez jakiejkolwiek specjalizacji. Trzeba miec
        znajomosci w branzy, albo doskonaly wywiad, zeby znalezc specjaliste, ktory
        naprawde dobrze zna sie na incognito. Obecnie jest to, moim zdaniem, kwestia
        szczescia.
      • legis10 Re: APARAT INCOGNITO-WASZE OPINIE 06.04.08, 14:24
        bardzo dziekuję za szybką i wyczrpującą odpowiedz. Aparat incognito
        jest stosunkowo nową techniką na rynku. Wg informacji podanej na
        niemieckiej stronie producenta w Polsce jest kilkunastu ortodontów
        którzy zostali przeszkoleni w tej technice ( w Warszawie np. jeden)
        w związku z tym wyboru specjalnego nie ma. Rozumiem ,że cena
        szkolenia jest dość dużo, a nie ograniczenia w dostępie do
        szkolenia,co powoduje ,że mało jest jeszcze ortodontów stosujacych
        tą metodę( pytanie ile w Polsce zalozono już takich aparatów i gdzie
        najwięcej, co chyba nie jest takie trudne do ustalenia bo wszyscy
        korzystają z jednego zródła)Stąd doświadczenie mniejsze niż przy
        stosowaniu innych aparatów. Trudno nazwać pacjentów królikami
        doświadczalnymi, na tym polega wprowadzenie nowej metody i bez tego
        nie byłoby postepu w medycynie. Rozumiem, że kilkaset tysięcy
        aparatów to wszystkie aparaty lingwalne czy tylko incognito.
        Podsumowując: efekt leczenia jest niezależny od zastosowanego
        aparatu-ten sam efekt można osiagnąć przy aparatach tradycyjnych i
        lingwalnych.Wszystko zależy od doświadczenia lekarza co jest
        absolutnie zrozumiałe. Przewaga aparatów lingwalnych wynika ,że są
        one niewidoczne, a aparatów incognito, że dzięki indywidualnemu
        dopasowaniu są lepiej tolerowane przez pacjenta. Czy moje
        rozumowanie jet prawidłowe.
        Obecnie stoję przed decyzją założenia aparatu. Absolutnie nie odważę
        się na założenie aparatu tradycyjnego, jedyną szansą jest aparat
        incognito właśnie z uwagi na efekt kosmetyczny.
        Dlatego bardzo ważna jest dla mnie opinia nie tylko ortodontów, bo z
        ich opinii wynika,że efekty leczenia są dobre, ale samych
        uzytkowników- jak ten aparat sprawdza się w praktyce, czy może sa
        jakieś minusy na które należy zwrócić uwagę.
        • d.o.s.i.a Re: APARAT INCOGNITO-WASZE OPINIE 06.04.08, 16:37
          > Obecnie stoję przed decyzją założenia aparatu. Absolutnie nie odważę
          > się na założenie aparatu tradycyjnego, jedyną szansą jest aparat
          > incognito właśnie z uwagi na efekt kosmetyczny.

Co Ty Legis. Nie jest tak zle. Ja mam 30 lat, pracuje za granica w "b. powaznej"
          korporacji, dodatkowo czesto prowadze szkolenia, czyli "ekspozycje na ludzi" mam
          spora. I wiesz co? Zalozylam zwykly aparat. W dodatku... metalowy smile)
          Stwierdzialam, ze za stara jestem na bawienie sie w jakies efekty kosmetyczne. I
          jestem z niego dumna po prostu. W UK wielu ludzi ma krzywe zeby i ten aparat
          mnie wyroznia na plus i wzbudza ciekawosc. A uwierz mi, zalozenie aparatu
          lingwalnego, czy ceramicznego, nie byloby dla mnie finansowym problemem wink
          A co do krolikow doswiadczalnych - to oczywiscie nie krytykuje lekarzy, bo
          wiadomo, na kims/czyms sie uczyc musza, ale stwierdzam tylko fakt, ze jednak sie
          wciaz ucza...
          • legis10 Re: APARAT INCOGNITO-WASZE OPINIE 07.04.08, 02:59
            d.o.s.i.a napisała:

> > Obecnie stoję przed decyzją założenia aparatu. Absolutnie nie
            odważę
            > > się na założenie aparatu tradycyjnego, jedyną szansą jest aparat
            > > incognito właśnie z uwagi na efekt kosmetyczny.
            >
            > Co Ty Legis. Nie jest tak zle. Ja mam 30 lat, pracuje za granica
            w "b. powaznej
            > "
            > korporacji, dodatkowo czesto prowadze szkolenia, czyli "ekspozycje
            na ludzi" ma
            > m
            > spora. I wiesz co? Zalozylam zwykly aparat. W dodatku...
            metalowy smile)
            > Stwierdzialam, ze za stara jestem na bawienie sie w jakies efekty
            kosmetyczne.
            > I
            > jestem z niego dumna po prostu. W UK wielu ludzi ma krzywe zeby i
            ten aparat
            > mnie wyroznia na plus i wzbudza ciekawosc. A uwierz mi, zalozenie
            aparatu
            > lingwalnego, czy ceramicznego, nie byloby dla mnie finansowym
            problemem wink
            > A co do krolikow doswiadczalnych - to oczywiscie nie krytykuje
            lekarzy, bo
            > wiadomo, na kims/czyms sie uczyc musza, ale stwierdzam tylko fakt,
            ze jednak si e
            > wciaz ucza...

Dzięki za wsparcie ,ale w mojej ocenie mój problem "ortodontyczny"
            nie jest aż tak poważny i założenie aparatu nie jest mi bezwzględnie
            konieczne dla poprawy samopoczucia ( oczywiscie ortodonta jest inego
            zdania) Moje otocznie ,jak mówię, ze zalozę sobie aparat to puka sie
            w glowe uważajac to za fanaberie. Więc chcę to zrobić " po cichu"
            A tak na marginesie to ciekawe jak Ty wyglądasz w tym aparacie

• d.o.s.i.a Re: APARAT INCOGNITO-WASZE OPINIE 07.04.08, 09:49
              Wygladam, moim zdaniem, niczego sobie i bardzo bawi mnie, ze ludzie sie na mnie
              gapia smile Nikogo nie uprzedzalam o aparacie.
              A to, ze ktos tam pewnie sie puka w glowe, to w koncu nie moje zmartwienie. Moja
              wada tez nie wymagala leczenia, robie to tylko i wylacznie dla efektu kosmetycznego.
              A poza tym ludzie sa ciekawi i zaskoczeni przez jakies pol minuty, a potem
              przechodza nad tym do porzadku dziennego, bo tak naprawde tez ich to nie
              obchodzi (najwyzej zazdroszcza, he, he).
              takze, zamiast sie zastanawiac i tracic czas, zaloz normalny aparat, a za
              poltora roku go zdejmiesz i bedziesz mial z glowy.
              • ortodonta Re: APARAT INCOGNITO-WASZE OPINIE 07.04.08, 10:34
                pozwolę sobie wtrącic swoje 3 grosze. w pełni zgadzam się z Dosią.
                Kryterium doboru lekarza poprzez aparat, który może założyć, to najgorsze z możliwych. pisałem wielokrotnie o tym.

warto najpierw rozejrzeć sie za dobrym ortodontą a potem leczyć się takim aparatem jaki on proponuje.

aparat to jedynie narzędzie. stosowanie złotego pióra nie daje gwarancji napisania dobrego wiersza. ważne jest kto pisze, czym to sprawa drugorzędna.

zakładam, oczywiście, że zależy Tobie na wyleczonej wadzie zgryzu, a nie na satysfakcji z noszenia tego czy innego aparatu.

Co do tzw "małej wady", to sprawa wbrew pozorom nie jest taka jednoznaczna. Najtrudniej dobrze wyleczyć małe wady. Dla takch trzeba dużego doświadczenia i wiedzy.

Wady przeogromne, zęby w trzech rządach, wykrzywione na prawo i lewo, leczy się łatwo, bo tam każda poprawa jest zauważalna i spektakularna. Nie ustawienie w zgryzie idealnym łatwo jest wybaczyć, bo i tak jest lepiej, niż na początku.

Mała wada, to stan jaki mamy pod koniec leczenia dużej wady. Tu liczy się niesłychana precyzja, by osiągnać cel w postaci idealnego ustawienia zębów.

Faza finishingu, to , imho, najtrudniejsza faza. Nie ma spektakularnych przesunięć, poruszamy się w zakresie dziesiątych częśći mm, co dla pacjenta jest niezauważalne, ważna jest dyscyplina ze strony pacjenta, lecze ciągnie się miesiącami, w zasadzie obie strony chciałyby zejść sobie z oczu i skonczyć leczenie. Tymczasem potrzeba cierpliwości i zrozumienia.
                • d.o.s.i.a Re: APARAT INCOGNITO-WASZE OPINIE 07.04.08, 12:14
                  To mnie pan doktor troszke podlamal wink Leczenia mojej wady nie
                  chcial sie podjac zaden z trzech ortodontow, z ktorymi sie
                  konsultowalam. Bo... wada byla za mala. Ulozenie zebow akceptowalne,
                  zgryz moze nie najladniejszy, ale prawidlowy, a ze sie troszke zabki
                  scieraja i wygladam troche zabawnie, trudno, taka uroda.
                  Dopiero "rodzinny" ortodonta podjal sie zadania. Zobaczymy co z tego
                  wyjdzie, pewnie zmiana nie bedzie spektakularna, z tego co Pan
                  doktor pisze powyzej... sad Ale wciaz wierze, ze jednak warto.
                • legis10 Re: APARAT INCOGNITO-WASZE OPINIE 07.04.08, 23:29
                  ortodonta napisał:

> pozwolę sobie wtrącic swoje 3 grosze. w pełni zgadzam się z Dosią.
                  > Kryterium doboru lekarza poprzez aparat, który może założyć, to
                  najgorsze z moż
                  > liwych. pisałem wielokrotnie o tym.
                  >
                  > warto najpierw rozejrzeć sie za dobrym ortodontą a potem leczyć
                  się takim apara
                  > tem jaki on proponuje.
                  >
                  > aparat to jedynie narzędzie. stosowanie złotego pióra nie daje
                  gwarancji napisa
                  > nia dobrego wiersza. ważne jest kto pisze, czym to sprawa
                  drugorzędna.
                  >
                  > zakładam, oczywiście, że zależy Tobie na wyleczonej wadzie zgryzu,
                  a nie na sat
                  > ysfakcji z noszenia tego czy innego aparatu.
                  >
                  > Co do tzw "małej wady", to sprawa wbrew pozorom nie jest taka
                  jednoznaczna. Naj
                  > trudniej dobrze wyleczyć małe wady. Dla takch trzeba dużego
                  doświadczenia i wie
                  > dzy.
                  >
                  > Wady przeogromne, zęby w trzech rządach, wykrzywione na prawo i
                  lewo, leczy się
                  > łatwo, bo tam każda poprawa jest zauważalna i spektakularna. Nie
                  ustawienie w
                  > zgryzie idealnym łatwo jest wybaczyć, bo i tak jest lepiej, niż na
                  początku.
                  >
                  > Mała wada, to stan jaki mamy pod koniec leczenia dużej wady. Tu
                  liczy się niesł
                  > ychana precyzja, by osiągnać cel w postaci idealnego ustawienia
                  zębów.
                  >
                  > Faza finishingu, to , imho, najtrudniejsza faza. Nie ma
                  spektakularnych przesun
                  > ięć, poruszamy się w zakresie dziesiątych częśći mm, co dla
                  pacjenta jest nieza
                  > uważalne, ważna jest dyscyplina ze strony pacjenta, lecze ciągnie
                  się miesiącam
                  > i, w zasadzie obie strony chciałyby zejść sobie z oczu i skonczyć
                  leczenie. Tym
                  > czasem potrzeba cierpliwości i zrozumienia.

Ma Pan rację z wyborem ortodonty. Moje podejście jest nastepujące-
                  wybieram metodę, zbieram opinię i szukam lekarza który potrafi to
                  dobrze zrobić. Lekarz jest najważniejszy ale tu jest największy
                  problem. Osoba nie mająca pojęcia o temacie- czyt. przeciętny
                  pacjent nie jest w stanie w sposób kompetentny ocenić kwalifikacji
                  lekarza bo niby na jakiej podstawie. Nawet czytając innych
                  forumowiczów przewijają się opinie ,że pan/pani doktor jest dobra bo
                  w trakcie wizyty była miła ,uśmiechnieta, cierpliwa , wszystko
                  wytłumaczyła i jest stosunkowo tania. Jest to napewno ważne, musi
                  być zaufanie i wspólpraca między pacjentem a lekarzem ale to trochę
                  za mało.Istnieje jeszcze opinia środowiska, ale to nie są informacje
                  do znalezienia w internecie. Oczywiście zamierzam skonsultować się
                  jeszcze z kilkoma innymi lekarzami przed podjęciem ostatecznej
                  decyzji a czy będzie to decyzja słuszna to i tak okaże się za 2
                  lata. Tak na marginesie inne pytanie: rozumiem,że lekarz przed
                  ustaleniem planu leczenia potrzebuje zdjęć , wycisków, etc.
                  Wykonałem takie badania w jednej z klinik ale nie wiem co mam zrobić
                  idąc na konsultację do innego ortodonty. Wypożyczyć?- bo trudno
                  chyba za każdym razem powtarzać te badania. Zdjęcia rtg mam, nie ma
                  natomiast pozostałych badań. Czy to wystarczy lekarzowi do wstępnej
                  oceny?

>
                  >
                  >
                  • ortodonta Re: APARAT INCOGNITO-WASZE OPINIE 08.04.08, 12:52
                    Kilkukrotne konsultowanie się przed podjęciem leczenia to najlepsza matoda.

Mając otwary umysł można wiele wyciągnąć wniosków nt tego co nam się oferuje. Do tego wywiad w sieci i można się całkiem nieźle zorientować co do zadowolenia pacjentów, kwalifikacji lekarza, cen w gabinecie.

Co do modeli to nie są one bezwzględnie konieczne, mozna wiele powiedzieć patrząc na zgryz pacjenta, tym łatwiej,że wadę ma Pan małą, więc problemów diagnostycznych raczej nie bedzie, jak pisałem w takich wadach najtrudniejsza jest prawidłowa realizacja planu leczenia.

Modele pacjetów , którzy nie rozpoczęli leczenia wydaję im bez problemu, w koncu za nie zapłacili.

W momencie rozpoczęcia leczenia, sprawę własności dokumentacji med. definiuje prawo i stają się one własnością jednostki medycznej,w której prowadzone jest leczenie. Pacjent ma prawo do odpłatnych kopii.
                  • justynaaaa2 Re: APARAT INCOGNITO-WASZE OPINIE 08.04.08, 12:58
                    Jeśli chodzi o zrobione już wcześniej wyciski, zdjęcia, itp. to jest to Twoja
                    własność a nie kliniki, tak więc jeśli się do nich zgłosisz, to powinni Ci to
                    oddać. Ja też mam już zrobione wszystkie te rzeczy i idę teraz do innej kliniki
                    niż w tej co je robiłam. I pani mi powiedziała, że mogę je sobie wziąć. A znowu
                    w tej co idę teraz, jak się zapisywałam to powiedziałam, że mam już te wszystkie
                    cuda, i pani mi powiedziała, że w takim razie mam z nimi przyjść, to nie będę
                    już musiała płacić za nowe.
                    • legis10 Re: APARAT INCOGNITO-WASZE OPINIE 10.04.08, 00:16
                      Dziękuję za informację.Jednocześnie chciałbym zwrócić uwagę, że
                      decyzja administratora tego forum o usunięciu niektórych wątków jest
                      dla mnie absolutnienie niezrozumiała. Usunięte wypowiedzi w żaden
                      sposób nie naruszały regulaminu forum w żadnym punkcie, w tym nie
                      naruszały niczyjego dobrego imienia. To czy lekarz zakładający
                      aparat ortodontyczny posiada określoną specjalizację nie jest żadną
                      tajemnicą i jest bardzo łatwe do sprawdzenia.Stwierdzenie czy dana
                      osoba posiada specjalizację czy nie, nie jest w żaden sposób
                      naruszeniem dobrego imienia, zwłaszcza ,że nie wymienia się żadnych
                      nazwisk.Tak jak stwierdziłem dla mnie liczy się w pierwszej
                      kolejności wiedza i doświadczenie lekarza a nie specjalizacja.
                      Trudno zresztą i absolutnie nie było to moim zamiarem oceniać
                      kwalifikacje osoby której nie znam.Usunięte wypowiedzi dotyczyły
                      kwesti drugorzędnych i ich brak nie wpływa w żaden sposób na
                      przebieg dyskusji, niemniej taka " bezmyślna cenzura" jest
                      przykra.
                      • wyscigi13 Re: APARAT INCOGNITO-WASZE OPINIE 10.04.08, 08:51
                        ja rowniez nie rozumiem dlaczego admin usuwa niektore posty, w tym
                        moj z dnia wczorajszego nie naruszajacy regulaminu forum.
                        • legis10 Re: APARAT INCOGNITO-WASZE OPINIE 11.04.08, 01:52
                          myślę ,że admin nie ma absolutnego pojęcia na czym polega kwestia
                          ochrony dóbr osobistych i czyjegoś dobrego imienia i jego działania
                          cenzorskie są ślepe i bez żadnego uzasadnienia, ponadto zwracam
                          uwagę , że pisząc dr X - X nie oznaczało nazwiska. Ale zostawmy ten
                          temat.
                          Z Twoich wcześniejszych wypowiedzi zorientowałem się jaki masz
                          zalożony aparat i gdzie , i mam kilka pytań, ale może poza forum bo
                          znowu coś zostanie ocenzurowane
                          • ortodonta Re: APARAT INCOGNITO-WASZE OPINIE 11.04.08, 12:23
                            legis10 napisał:

> myślę ,że admin nie ma absolutnego pojęcia na czym polega kwestia
                            > ochrony dóbr osobistych i czyjegoś dobrego imienia i jego działania
                            > cenzorskie są ślepe i bez żadnego uzasadnienia, ponadto zwracam
                            > uwagę , że pisząc dr X - X nie oznaczało nazwiska.

-po pierwsze powyższe jakoś tak nie miło zabrzmiało, ale trudno, mam nadzieję,że choć trochę pomogłem w temacie incognito.
                            -po drugie staram się kasować posty ad personam i wątki oddalające dyskusję od zasadniczego tematu - tu to miało miejsce.
                            -po kolejne, identyczny temat już istnieje i będąc tak zasadniczym w kwesti moderacji może trzeba było tam się rozpisywać a nie zakładać identyczny wątek (na większości forów powielane wątki idą od razu do kosza)?

mimo wszystko służę radą dalej i pozdrawiam.
                            • legis10 Re: APARAT INCOGNITO-WASZE OPINIE 11.04.08, 19:00
                              dziękuję za odpowiedz, absolutnie doceniam Pana zaangażowanie i
                              pomoc w uzyskaniu informacji na temat aparatów ortodontycznych w tym
                              aparatów incognito, uważam jednak , że dyskusja, niezależnie od tego
                              w jakiej formie jest prowadzona, zobowiązuje do zachowania pewnej
                              elegancji w stosunku do siebie. Jeżeli uznał Pan, że z pewnych
                              powodów trzeba usunąć niektóre wątki, elegancko by było uprzedzić ,
                              że ma Pan taki zamiar i wyjaśnić dlaczego. Moim zdaniem nie było
                              takiej potrzeby , ponieważ nie była ona w żaden sposób ad personam.
                              Usunięte wątki nie dotyczyły głównego problemu, więc nie ma sprawy,
                              chodziło mi jedynie o formę, rolę moderatora widzę trochę inaczej,
                              dla mnie jest to osoba która kształtuje przebieg dyskusji , a nie ją
                              cenzuruje.Przyznaję, zakładając wątek nie zwróciłem uwagi , że
                              podobny już istnieje, ale skoro Pan to zuważył wystarczyło
                              zaproponować przeniesienie dyskusji. Jeżeli uważa Pan, że ten wątek
                              jest niepotrzebny bo dubluje inny proszę go wykasować - przeniesiemy
                              dyskusję w inne miejsce. Jeżeli uraziłem Pana przepraszam bo nie
                              było to moim zamiarem. Bardzo doceniam Pana wkład w rozwój forum
                              poświęconego ortodoncji.
                              Pozdrawiam
                            • konradalan Re: APARAT INCOGNITO-WASZE OPINIE 03.05.13, 21:49
                              Do ORTODONTY: , Chciałabym założyć sobie aparta np. u Pana,i mam kilk apytan-jak mozna sie z Panem skontaktowac? podam emal, jesli mozna prosze przeslac mi swoj nr telefonu: dziekuje
                              mmkalinowska@gmail.com
    • o_pom Re: APARAT INCOGNITO-WASZE OPINIE 03.02.16, 20:30
      Witam, jesli sie nad tym zastanawiasz to nie wierz ortodontom, to jest masakra - wlasnie pisze o tym bloga bo przeba ludzie ostrzec... zdziennikaaparatnika.wordpress.com/
      Pisza ze super bo nie widac ale wada podstawowa - mowa jest nie do przejscia i do tego jezyk ciagle boli a jednak mówic trzeba - 2 miesiace i czuje sie jak sepleniace dziecko o napierdzielajacym jezykiem - powaga odradzam, nauczcie sie na cudzych bledach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka