malagija 21.06.09, 11:50 czy was też bolały zęby po separacji? mi szczególnie dokucza jeden, nie wiem czy to normalne? za tydzień zakładam aparat. czy po założeniu bolą zęby? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jobi Re: ból po separacji 21.06.09, 21:04 Spokojnie, to normalne, że ząbki trochę bolą. Jak dają popalić, to orto powiedziała mi, że można się ratować tabletkami przeciwbólowymi. Po założeniu aparatu tez mogą cię ząbki boleć, ale to nie jest reguła. Bo mnie bolały okropnie przy separacjach, a teraz w aparacie ich w ogóle nie czuję. Odpowiedz Link
poly-ana Re: ból po separacji 16.07.09, 11:31 Ja zakladalama jak mialam 28 lat (14 miesiecy temu) Jesli chodzi o bol, to gora bolala mnie dosc mocno, zaraz po zalozeniu jakis 7 dni mialam mocny bol, klopoty z ugryzieniem czegokolwiek i stan podgoraczkoy, ale potem przeszlo, a kazdy nowy łuk bolal mniej i zdecydowanie krocej. Dol zakladalam po 6 miesiacach i tu bol jest znacznie mniejszy moze 1-2 dni. Ja mysle ze stopien bolu zalezy tez od wady itd. Separacja raczje draznila niz bolala, mialam wrzenie ze cos mi utknelo miedzy zbemai i strasznie mnei to denerowowalo. ALE NAJWAZNIEJSZE, ZA 4 MIESACE ZDEJMUJE GORE (PO POTORA ROKU), A DOL ZA POL ROKU (PO ROKU OD ZALOZENIA) I MAM PIEKNY USMIECH. ;D Odpowiedz Link
agnieszka.aim Re: ból po separacji 05.11.09, 10:28 mnie zęby nie bolą, pęka mi głowa.. ale największy problem w tym, że gumki nie dalo się wcisnąć między 6 a 7.. i gumka po godzinie wypadła zakładam aparat 10 listopada... czyli tydzień po założeniu separacji... boję się, że trzeba będzie przesunąć założenie aparatu Odpowiedz Link
cymbelinka Re: ból po separacji 09.11.09, 23:48 a ja wyczytalam na forum, ze są tzw. rurki policzkowe, które są alternatywa do gumek. Nic przy nic nie boli. Powiedziałam o tym swoim ortodoncie (mailowo), który tez umowił mnie na wiztyte w celu załozenia gumek. Ma obejrzec jeszcze moje wyciski i da mi odpowiedz czy obejdzie sie bez separacji. W czwartke ma miec odpowiedz. Zobaczymy! Odpowiedz Link
cymbelinka Re: ból po separacji 19.11.09, 23:54 No i jestem po separacji. Trwala 3 dni, jedyne co zauwazyłam to to, że odseparowywane zęby były wrazliwsze gdy stukałam nimi o inne. Poza tym miglabym nosic te gumki i nic. Odpowiedz Link