Dodaj do ulubionych

Seria czarnych pytan...

09.05.05, 10:46
Coraz blizej do porodu, a ja coraz gorzej sypiam.
Budze sie i rozmyslam. Dreczy mi jedno pytanie, moze mi odpowiecie?
Moja kolezanka 10 lat temu urodzila dziecko z zespolem Downa. Dowiedziala sie
o tym dopiero po porodzie. Dodam, ze to mlodzi ludzie, w rodzinie nie bylo
tej choroby. Czy poprzez zwykle usg np. pod koniec ciazy, lekarz moze
stwierdzic ZD? Moja kolezanka miala pod koniec ciazy usg i pomimo, ze czula,
ze cos jest nie tak, badanie dlugo trwalao i wyczula wahaniee lekarza, lekarz
nic jej nie powiedzial.
Nie boje sie porodu, zawsze moge poprosic o zo, ale boje sie o dziecko.
Obserwuj wątek
    • mamalgosia Re: Seria czarnych pytan... 09.05.05, 10:54
      O ile wiem, to lekarz ma obowiązek powiedzieć, że coś jest nie tak. Zapytałam o
      to mojego lekarza, bo też kiedyś obsesyjnie myślałam, że on coś przede mną
      ukrywa. A co do Zaspołu Downa, to chyba nie można go wykryć przez zwykłe USG i
      to w końcowym etapie ciąży. Ale pewna nie jestem
    • agablues Re: Seria czarnych pytan... 09.05.05, 11:18
      to dziwne, właśnie wczoraj miałam taką "teorię spiskową". "A co jeśli oni
      wszyscy mnie oszukują? Może wszyscy tylko mówią, ze dziecko jest zdrowe, a
      okaże się, ze jest inaczej? "
      Jeśli i Wy macie podobne myśli, to znaczy, ze to nasza wyobraźnia.
      Jak to dobrze, ze już bliżej niż dalej.
      Pozdrawiam, aga
    • strzala04 Re: Seria czarnych pytan... 09.05.05, 11:27
      Mnie też takie lęki nachodzą. Staram się je dusić w zarodku.
      • lolo09 Re: Seria czarnych pytan... 09.05.05, 13:15
        i mnie tez nie omijaja.sad
        zwlaszcza ze od dzis dzidzia donoszona!!!!!!!!!!!! i pozostaje "tylko"!!aż!
        troska o szczesliwe rozwiazanie - to mi spedza sen z powiek (z damianem nie
        mialam internetu i bylo latwiej)
        • mama-in-spe Re: Seria czarnych pytan... 09.05.05, 15:29
          Myślę, ze koleżnka nie miała USG genetycznego w 12 tygodniu? Czy miała? Przez
          10 lat jednak technika bardzo poszła do przodu.
          • lesia28 Re: Seria czarnych pytan... 09.05.05, 16:07
            Co do wad genetycznych to jestem spokojna, bo mialam amniopunkcje.Ale zawsze
            znajde sobie sposob do zamartwiania sie.
            1 Dziecko bedzie owiniete pepowina i urodzi sie niedotlenione
            2 Mam duze dziecko wiec pewnie utknie w kanale rodnym ... i wiele innych

na ostatnim usg to nawet rozsmieszylam Dudarewicza. Mowi mi , ze jeden klopot
            to juz z glowy ,bo jaderka sa juz w worku mosznowym, a ja na to czy czasami nie
            moga znow wstapic.Powiedzial ze nie , ale ja juz napewno znajde sobie inny
            powod do zmartwien. To podobno naturalne ze przed porodem dopadaja nas leki
            odnosnie porodu i zdrowia dzidziusia.
            • koral777 Re: Seria czarnych pytan... 09.05.05, 17:05
              Ja mam 13 lat młodszą siostrę z zespołem Downa - co prawda mama dobiegała
              40-stki kiedy Karolinka przyszła na świat ale to mnie nie uspokaja. Na USG
              połówkowym powiedzilam lekarzowi, i badał mnie pod tym kątem łacznie z 7
              czynników które wystepuja u Dzieci z ZD np krótkie raczki, ta kośc nosowa,
              przepływy, cos z sercem i trzy inne już nie pamiętam byłam tak zestesowana.
              Wykluczył ZD i tego się powinnam trzymać, ale dopiero jak na nią spojżę po
              porodzie i upewnię się, że nie ma skośnych oczek, "małpich" bruzd na rączkach,
              przydługiego jezyczka to będę na 100 pewna. A jakoś dziwnie inne obawy mnie nie
              nachodzą. Może dlatego że ten ZD gdzies w głębi czaszki mi siedzi i nie wyszedł
              całkowiciecie.
              • rosanna Re: Seria czarnych pytan... 09.05.05, 17:59
                Rozumiem Cie, ja wlasnie kiedy odwiedzilam kolezanke i jej dzieciatko,
                nie wiedzialam, ze ma ZD, ale to widac, bylam na poczatku pierwszej
                ciazy. Pozniej mialam fobie z tym zwiazana, fatalnie przez to przebylam
                ciaze, balam sie okropnie. Chyba dlatego cala ciaze mialam silne wymioty,
                niestety moja psychika tak dzialasad
          • rosanna Re: Seria czarnych pytan... 09.05.05, 17:56
            Nie miala, choc pewna nie jestem.
            • guleranda Przestańcie!!! 09.05.05, 19:43
              Stanowczo zabraniam wprowadzania takich watków i to po koniec naszej wspólnej
              drogi!!!Chyba zwarjowałyście, macica Wam się już tak podniosła, że zamieniła z
              głowa czy co???Przestać natychmaist.Wszystkie nasze dzieci bedą zdrowe,silne i
              szcęśliwe!!!o.
              Każda z nas się denerwuje o dzieciątko,ja tez o niczym innym nie myslę,ale też
              staram sie wysyłac pozytywne fluidy do mojego malenstwa-wizualizuje sobie jaka
              jest śliczna i zdrowa, a Wy tu o zd?Zabraniam i tyle!!!!To po co każda z nas
              przechodziła przez usg w ok 12 tc-właśnie po o by wykryć zd lub wodogłowie i co
              wyszło coś?choćby jakaś maleńka wątpliwość?Nie!!!!!Koniec kropeczka.
              • mamalgosia Re: Przestańcie!!! 10.05.05, 11:15
                smile))
                Własnie ja dokłądnie mam wrażenie, że od jakiegoś czasu myślę macicą...smile
                • mamagocha Re: Przestańcie!!! 10.05.05, 11:34
                  Ja to już nawet macicą nie myślęsmile))
    • mamagocha Re: Seria czarnych pytan... 10.05.05, 11:28
      Zwykłe USG tego nie wykryjesad
      Powinni byli zrobić test PAPPA w początkowych tygodniach ciąży.
      A swoją drogą lekarz ma obowiązek poinformować matkę o wątpliwościach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka