ciuta1 18.01.05, 10:53 Czy znacie jakieś skuteczne metody na uczenie się słówek-ogólnie, nie tylko hiszpańskich? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sol_bianca Re: nauka słówek 18.01.05, 12:03 Tak ogólnie - to trzeba wkuwać ;) Wszystko zależy od indywidualnych cech i od tego, na jakim poziomie znajomości języka. Dla bardzo początkujących poleca się naklejanie na wszystko karteczek z podpisami (okno, drzwi, krzesło itp.). Ja tak nie robiłam, prawdę mówiąc po prostu zakuwałam na pamięć i tyle (za dużo tego było na raz). Dawno już nie uczyłam się żadnego języka od podstaw, więc mogę powiedzieć tylko, jak szlifuję te które już znam. Jeżeli mam czas, to czytając książkę podkreślam nowe słowa, jak mam jeszcze więcej czasu ;) to potem sobie je wpisuję do zeszytu. I chyba to wszystko. Aha, ważne jest MYŚLENIE ;) tzn. szukanie skojarzeń z nowymi słowami, zastanawianie się nad ich etymologią itp. I używanie ich - po to chyba są wypracowania na kursach ;) ale jeszcze skuteczniejsze jest np. pisanie krótkich wierszyków albo gra w skojarzenia - pamiętam jak ze znajomymi namiętnie wymyślaliśmy zdanka w stylu "este gato es barato", "este perro es muy serio" itp. :) ale ile śmiechu przy tym było :))) I próbuj myśleć w obcym języku, gadaj sama do siebie, opisuj to co widzisz, jak ci zabraknie przy tym słówka to kombinuj tak jak w rozmowie z obcokrajowcem - nawet jak sobie nie przypomnisz słowa którego szukasz, to przećwiczysz te które znasz. Ja chyba trochę z tym przesadziłam i czasem zdarza mi się zapomnieć polskiego słowa i przejść w rozmowie na hiszpański ;)))) Odpowiedz Link
ciuta1 Re: nauka słówek 18.01.05, 12:19 A jeśli ktoś musi się nauczyć setek słówek do jutra? I to niestety nie hiszpańskich, bo to by była sama przyjemność. P.S.Gra w skojarzenia bardzo mi się podoba. Odpowiedz Link
sol_bianca Re: nauka słówek 18.01.05, 12:21 ciuta1 napisała: > A jeśli ktoś musi się nauczyć setek słówek do jutra? To musi wkuwać :( Odpowiedz Link
ciuta1 Re: nauka słówek 18.01.05, 12:50 Nie pocieszyłaś mnie. Ale lepiej się wezmę do roboty. :( Odpowiedz Link
marcin9098 Re: nauka słówek 31.01.05, 14:30 Może coś takiego: www.abeltis.pl/emaestro.html Odpowiedz Link