Dodaj do ulubionych

Wymowa "LL"

09.02.06, 20:08
Mam pytanie co do wymowy "LL". Czytałam (i wydawało mi sie, że tak jest
poprawnie :)), że wymawia się jako "LJ". Jednak czytałam także, że wymawia
sie jako samo "J" oraz "DŹ". Która wersja jest poprawna?
Obserwuj wątek
    • mujer82 Re: Wymowa "LL" 10.02.06, 00:14
      Wymawia się jak polskie J w wersji z Hiszpanii,castellano.
      W Ameryce Łacinskiej wymawia się jak polskie "dź",tylko bardziej miękko tak,że
      czasem słychać tylko "ź".
      • oleandra20 Re: Wymowa "LL" 11.02.06, 13:58
        nie do konca - w el castellano tez sie wymawia jak polskie dź - "moi" Hiszpanie
        wymawiaja to wlasnie w ten sposob (np calle mowie [kadźie} a nie [kaje]) - moj
        chlopak mi to tlumaczyl tak ze teraz wlasciwie wymawia sie jak hiszpankie "y"
        (czyli jak polskie dź), a kiedys sie wymawialo jak polskie j; aczkowiek
        hiszpanski jest tak zroznicowany w zaleznosci od regionu ze wlasciwie mozna
        spotkac obydwie formy - wystarczy posluchac kilkanascie hiszpanskich zespolow -
        kazdy wymawia inaczej :)
        pozdrawiam
        • i_n_n_a Re: Wymowa "LL" 11.02.06, 15:33
          oleandra20 napisała:

> nie do konca - w el castellano tez sie wymawia jak polskie dź - "moi"
          Hiszpanie
          > wymawiaja to wlasnie w ten sposob (np calle mowie [kadźie} a nie [kaje]) - moj
          > chlopak mi to tlumaczyl tak ze teraz wlasciwie wymawia sie jak hiszpankie "y"
          > (czyli jak polskie dź), a kiedys sie wymawialo jak polskie j; aczkowiek
          > hiszpanski jest tak zroznicowany w zaleznosci od regionu ze wlasciwie mozna
          > spotkac obydwie formy - wystarczy posluchac kilkanascie hiszpanskich
          zespolow -
          > kazdy wymawia inaczej :)
          > pozdrawiam
          Dziekuje ale mam pytanie. Czy "y" zawsze wymawia się jako "dź"? Np. w
          wyrazach "soy" lub "y" (jako "i")?
          • oleandra20 Re: Wymowa "LL" 11.02.06, 20:06
            na koncu wyrazu wymawia sie jak polskie i; tak samo samo "y" wymawia sie jak
            polskie i
            pozdro
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka