i_n_n_a 09.02.06, 20:08 Mam pytanie co do wymowy "LL". Czytałam (i wydawało mi sie, że tak jest poprawnie :)), że wymawia się jako "LJ". Jednak czytałam także, że wymawia sie jako samo "J" oraz "DŹ". Która wersja jest poprawna? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mujer82 Re: Wymowa "LL" 10.02.06, 00:14 Wymawia się jak polskie J w wersji z Hiszpanii,castellano. W Ameryce Łacinskiej wymawia się jak polskie "dź",tylko bardziej miękko tak,że czasem słychać tylko "ź". Odpowiedz Link
oleandra20 Re: Wymowa "LL" 11.02.06, 13:58 nie do konca - w el castellano tez sie wymawia jak polskie dź - "moi" Hiszpanie wymawiaja to wlasnie w ten sposob (np calle mowie [kadźie} a nie [kaje]) - moj chlopak mi to tlumaczyl tak ze teraz wlasciwie wymawia sie jak hiszpankie "y" (czyli jak polskie dź), a kiedys sie wymawialo jak polskie j; aczkowiek hiszpanski jest tak zroznicowany w zaleznosci od regionu ze wlasciwie mozna spotkac obydwie formy - wystarczy posluchac kilkanascie hiszpanskich zespolow - kazdy wymawia inaczej :) pozdrawiam Odpowiedz Link
i_n_n_a Re: Wymowa "LL" 11.02.06, 15:33 oleandra20 napisała: > nie do konca - w el castellano tez sie wymawia jak polskie dź - "moi" Hiszpanie > wymawiaja to wlasnie w ten sposob (np calle mowie [kadźie} a nie [kaje]) - moj > chlopak mi to tlumaczyl tak ze teraz wlasciwie wymawia sie jak hiszpankie "y" > (czyli jak polskie dź), a kiedys sie wymawialo jak polskie j; aczkowiek > hiszpanski jest tak zroznicowany w zaleznosci od regionu ze wlasciwie mozna > spotkac obydwie formy - wystarczy posluchac kilkanascie hiszpanskich zespolow - > kazdy wymawia inaczej :) > pozdrawiam Dziekuje ale mam pytanie. Czy "y" zawsze wymawia się jako "dź"? Np. w wyrazach "soy" lub "y" (jako "i")? Odpowiedz Link
oleandra20 Re: Wymowa "LL" 11.02.06, 20:06 na koncu wyrazu wymawia sie jak polskie i; tak samo samo "y" wymawia sie jak polskie i pozdro Odpowiedz Link