22.10.14, 10:54
Proszę poratujcie mnie wzorami obrusów na stół prostokątny, które szybko się robi i będą pasowały do nowoczesnego mieszkania-mam czas do Świat-prezent dla przyjaciółki na nowe mieszkanie
Obserwuj wątek
    • wasba Re: Obrus 22.10.14, 12:54
      może tu znajdziesz odpowiedni
      picasaweb.google.com/113840194708538679594/ObrusyKwadratyProstokatne?noredirect=1
      picasaweb.google.com/zosia32/OBRUSYOWALNEFILET#5514079486052865154
      • jolad6 Re: Obrus 22.10.14, 22:30
        tu też możesz pogrzebać
        www.liveinternet.ru/tags/%F1%EA%E0%F2%E5%F0%F2%E8/
        • misia-44 Re: Obrus 23.10.14, 08:04
          Witaj
          Zerknij na mój obrus, fajnie się robi bo z elementów, po połączeniu obrabiasz wokół elementów do uzyskania odpowiedniej robotkowyswiat.blox.pl/html
    • tijgertje Re: Obrus 23.10.14, 13:47
      Poszukaj azurowego, kwadratowego motywu (najlepiej niezbyt malego, tak chociaz 12-16 okrazen), ktory mozna laczyc w ostatnim okrazeniu. Migiem wydziergasz obrus, bo pojedyncze motywy z motkiem nici zmiescisz do torebki i zawsze mozesz dziergac chocby w autobusie czy pociagu, w kolejce do lekarza itp, a juz trzeci motyw bedziesz dlubac zupelnie z pamieci. W dodatku robiac z pojedynczych motywow najlatwiej w trakcie juz mozesz sobie dopasowac wielkosc, jak nie zdazysz z obrusem, to zrobisz bieznik wink Tu znajdziesz mnostwo nadajacych sie wzorow :
      www.pinterest.com/search/pins/?q=crochet%20lace%20motif%20square&term_meta%5B%5D=crochet%7Ctyped&term_meta%5B%5D=lace%7Ctyped&term_meta%5B%5D=motif%7Ctyped&term_meta%5B%5D=square%7Ctyped
    • martysiek1802 Re: Obrus 25.10.14, 17:25
      Dziękuje za wszystkie propozycje, przeanalizowałam wszystko przez ostatnie dwa wieczory i znalazłam w końcu idealny blogu Kasia w domu i ogrodzie ( wdomuiogrodziekasi.blogspot.com/2014/08/sto-z-dylematem.html) jednak nie wiem jak wykonać ta obwódkę, także dziewczyny proszę pomóżcie
      • martysiek1802 Re: Obrus 25.10.14, 17:27
        wdomuiogrodziekasi.blogspot.com/2014/08/sto-z-dylematem.html
        • martysiek1802 Re: Obrus 21.11.14, 10:45
          Dziewczyny, zrobiłam obrus tzn. środek obrusu-jest super 1,20cm.-1,50 cm.nici cable brązowe, rude -jest tak jak chciałam ale nie potrafię rozszyfrować tej koronki wokoło i niestety nie znalazłam w necie takiego wzoru-czy pomożecie?
          • vichta Re: Obrus 21.11.14, 11:03
            Nie ma dostępu do tej strony.
            Na moim chomiku znajdziesz cztery foldery z bordiurami. Hasło: pass
    • martysiek1802 Re: Obrus 21.11.14, 14:43
      Niestety nie ma ale bardzo dziękuje za udostępnienie swojego chomika, wklejam jeszcze raz link do zdjęcia może w końcu się uda, obrus jest na piątym zdjeciu
      wdomuiogrodziekasi.blogspot.com/2014/08/sto-z-dylematem.html
      https://wdomuiogrodziekasi.blogspot.com/2014/08/sto-z-dylematem.html
      • amabel Re: Obrus 21.11.14, 14:55
        cudny...gratuluję
        zawsze mi się podoba jak ktoś pisze:zostało nitki więc zrobiłam...tak prosto to brzmi...ale ile to pracysmilebrawa dla babcismile
        • amabel Re: Obrus 22.11.14, 14:42
          ale się wkleiłam z gratulacjamismilesmile....chyba pomroczność jasna na mnie wstąpiła....dopiero teraz zauważyłam,ze poszukujesz jak ten obrus wykonać...ale jak zrobisz to będę Tobie gratulowaćsmile
      • pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: Obrus 21.11.14, 15:31
        obrobiłam nieco zdjęcie z borderem obrusa z tego bloga, wycięłam interesujący nas kawałek, powiększyłam, podostrzyłam i obróciłam, żeby był tak, jak leży przed nami robótka:
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/ti/he/kbuf/x7vsqpsErJFNxVEaOB.jpg

i teraz wzór staje się jaśniejszy, choć dla utrudnienia obrus na zdjęciu jest na lewej stronie smile
        to są 2 powtarzające się na przemian okrążenia

w pierwszym okrążeniu (i wszystkich nieparzystych) mamy następującą sekwencję: zaczynamy od wkłucia w narożniku, robimy (chyba) *5 oczek łańcuszka, potem 1 słupek, 2 (albo 3) oczka łańcuszka i znowu słupek wkłuwany w to samo miejsce co poprzedni, kolejne 5 o. łańc., połączony oczkiem ścisłym z brzegiem już zrobionej części centralnej obrusa, * znowu 5 oczek łańc. itd
        w okrążeniu drugim: nad tymi 2(3) oczkami łańcuszka co są miedzy 2 słupkami jest zdaje się 5 słupków, chyba podwójnie nawijanych, tworzy się wachlarzyk, między nimi jakieś 6 oczek łańcuszka - i kolejny wachlarzyk nad kolejnymi 2(3) oczkami łańcuszka

i te 2 okrążenie się powtarza
        a w narożnikach są same wachlarzyki, w każdym okrążeniu, po 4 słupki, rozdzielone chyba 2 oczkami łańcuszka i znowu 4 słupki

łącznie jest 5 par takich rzędów, potem 11. okrążenie to jest to samo co w 1., a potem w ostatnim mała modyfikacja - wachlarzyki są chyba tylko z 4 słupków i mamy łącznie 4 pikotki między nimi - tu zdjęcie robi się za mało ostre, widzę, że jest też ciut asymetrycznie - na jednym łuku jest pikotek, na drugim nie ma
        ale jak weźmiesz w garść szydełko i spróbujesz, to pewnie sama dojdziesz, jak to tam jest zakończone
        mam nadzieję, że pomogłam nieco smile
        • martysiek1802 Re: Obrus 22.11.14, 09:56
          bardzo dziękujesmile spróbuje teraz rozrysować ten opis słowny i mam nadzieje że uda mi się w końcu ten obrus skończyć, jeszcze raz pzkpfw-vi-b-konigstiger wielkie dzięki za pomoc!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka