Dodaj do ulubionych

Droga na rzeź

07.02.23, 01:34
Oglądałyście?
wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/ujawniamy-przemoc-wobec-zwierzat-w-firmie-sokolow/c3l58cz
Krowy w drodze do ubojni są bite, czasem przez kilka osób jednocześnie, mają wykręcane ogony, bite są we wrażliwe miejsca.
Firma Sokołów zareagowała właściwie, ale czy ci zwyrodnialcy, którzy znęcają się nad tymi zwierzętami naprawdę poniosą konsekwencje?
Obserwuj wątek
    • malgosiagosia Re: Droga na rzeź 07.02.23, 01:38
      Powinni poniesc konsekwencje, ale moze ci ludzie tez byli byci we wrazliwe miejsca?
      • rosapulchra-0 Re: Droga na rzeź 07.02.23, 02:03
        To jakiś żart?
        • malgosiagosia Re: Droga na rzeź 07.02.23, 02:07
          rosapulchra-0 napisała:

> To jakiś żart?
          >
          Dlaczego zart?
          • marta.graca Re: Droga na rzeź 07.02.23, 02:09
            Chcesz powiedzieć, że to usprawiedliwienie przemocy?
          • rosapulchra-0 Re: Droga na rzeź 07.02.23, 02:10
            Uważasz, że ludzie tam pracujący to ofiary przemocy i na krowach odreagowują swoje traumy?
            • malgosiagosia Re: Droga na rzeź 07.02.23, 02:14
              rosapulchra-0 napisała:

> Uważasz, że ludzie tam pracujący to ofiary przemocy i na krowach odreagowują sw
              > oje traumy?

Nie wiem. Domyslam sie tylko, ze to nie moga byc normalni ludzie.A jakie sa przyczyny nienormalnosci? Moze przemoc w dziecinstwie?
              • marta.graca Re: Droga na rzeź 07.02.23, 02:23
                Pewnie u każdego inne.
              • sueellen Re: Droga na rzeź 07.02.23, 07:54
                malgosiagosia napisała:

> rosapulchra-0 napisała:
                >
                > > Uważasz, że ludzie tam pracujący to ofiary przemocy i na krowach odreagow
                > ują sw
                > > oje traumy?
                >
                > Nie wiem. Domyslam sie tylko, ze to nie moga byc normalni ludzie.A jakie sa prz
                > yczyny nienormalnosci? Moze przemoc w dziecinstwie?

Żartujesz? Jak najbardziej normalni , tylko podatni na wpływ. Jak co druga ematka.
              • sueellen Re: Droga na rzeź 07.02.23, 10:31
                malgosiagosia napisała:

> rosapulchra-0 napisała:
                >
                > > Uważasz, że ludzie tam pracujący to ofiary przemocy i na krowach odreagow
                > ują sw
                > > oje traumy?
                >
                > Nie wiem. Domyslam sie tylko, ze to nie moga byc normalni ludzie.A jakie sa prz
                > yczyny nienormalnosci? Moze przemoc w dziecinstwie?

Psychiatrzy dawno temu przeprowadzali różne testy na zupełnie normalnych, zdrowych psychicznie ludziach którzy jak się okazało, byli w stanie dopuszczać się tortur na innych tylko dlatego że mu jakiś autorytet powiedział, ze to jest ok albo mieli dana władze. Tylko niewielka ilość zrezygnowała. To było, o ile pamiętam dobrze, badanie czy rażenie prądem pomaga w zapamiętywaniu. Rażony był jednak wynajętym aktorem, a rażący badanym (choć o tym nie wiedział). Eksperyment miał na celu sprawdzić, jak daleko ludzie są w stanie się posunąć w krzywdzeniu innych. Okazało się ze bardzo daleko. Jeśli maja władze, są w stanie torturować, a nawet zabić. Potem nawet nie potrafią powiedzieć dlaczego się tak zachowywali. Część eksperymentów musiała zostać przerwana bo badani zaczęli zachowywać się bardzo brutalnie. Przykładem jest Stanfordzki eksperyment więzienny.
                • danaide2.0 Re: Droga na rzeź 07.02.23, 11:15
                  Strażnicy z Barczewa też byli normalni i zdrowi psychicznie ? A przedstawiciele Ministerstwa Sprawiedliwości, którzy oskarżyli poniżonego kontrolera o "złośliwość" i "zniszczenie mienia"?

System już nawet nie puka od spodu tylko łomocze i kopie.
                • berdebul Re: Droga na rzeź 07.02.23, 12:33
                  Ten eksperyment ma bardzo złą reputację i odchodzi się od powoływania na niego.
                  • sueellen Re: Droga na rzeź 07.02.23, 18:56
                    Takich eksperymentów było dużo. I każdy potwierdza, ze ludzie to sadyści, w dodatku sadyści podatni na wpływ. Wystarczy ekspert, autorytet, nadzwyczajną sytuacja doprawiona ideologia i szybciutko rodzi się potwór. Z reszta, czy daleko nam szukać? Rok temu kto by przypuszczał, ze takie okropności będą się działy tuz za Polska granica. Dziś kogo przechodzą jeszcze ciarki na słowo Bucza?
    • 1maja1 Re: Droga na rzeź 07.02.23, 04:18
      Nie mam zamiaru tego ogladac, wystarczyl mi opis tortur. Powinni kontrolowac wszystkie rzeznie, bo w kazdej sie to dzieje/dzialo I bedzie dziac, nie tylko w Polsce. Jako rodzina ograniczylismy spozycie miesa do minimum zeby nie przykladac sie do cierpienia zwierzat. Ja nie musze jesc, maz tez nie, ale corka lubi spaghetti na miesie, robie wiec na udzcu mielonym z indyka, czasem jeszcze piers z kurczaka i to wszystko. Wiem, ze indyk niczym sie nie rozni od swini, tez chce zyc i zle sie z tym czuje. Jako dziecko hodowalam jednego indyka i bylam jak matka dla niego. Umarl smiercia naturalna. Te ubojnie to pieklo dla zwierzat.
      • danaide2.0 Re: Droga na rzeź 07.02.23, 04:47
        Podobnie. Do tego staram się kupować mięso w cenie, w którą, jak się być może łudzę, wpisane jest lepsze traktowanie zwierząt.

Polecam "Temple Grandin", film o autystycznej kobiecie, która wymyślała nowe sposoby na bardziej humanitarne traktowanie zwierząt w rzeźniach. Opór był wtedy, ignorancja jest nadal.
        • ajaksiowa Re: Droga na rzeź 07.02.23, 07:51
          Nie obejrzę,czy pracownicy ubojni przechodzą badania psychologiczne pod kątem skłonności do sadyzmu?dlaczego w ubojniach nie ma kamer?bo drastycznie? Co robi Parlamentarny Zespół ds.Zwierząt ?
        • elinborg Re: Droga na rzeź 07.02.23, 10:45
          Podobno funkcjonują rzeźnie wg jej pomysłu. Szkoda, że marne szanse, by były powszechne (konieczne dużo większe powierzchnie czyli kasa).
          Film naprawdę niezwykły.
      • kanga_roo Re: Droga na rzeź 07.02.23, 08:52
        zrobisz, jak zechcesz, ale spaghetti z tofu z tego przepisu:
        ervegan.com/2015/09/zamiast-miesa-mielone-tofu/

jest tak proste i pyszne, że już od lat nie robię innego. tyle tylko, że nie bawię się w pieczenie w piekarniku, przesmażone na patelni wrzucam do sosu.

zamiast piersi z kurczaka (do chińszczyzny, kurczaka curry itp) używam gotowca - gyrosu na bazie białka grochu (go wege, ostatnio też dobra kaloria)

a zamiast mięsnych mielonych robię kotleciki z pieczarek i jajek (wersja wege - pieczarek i kaszy jaglanej)

może warto spróbować?
        • 1maja1 Re: Droga na rzeź 07.02.23, 15:05
          Dziekuje za przepis. Corka moze protestowac, bo ze wyczuje roznice to jestem pewna, ale sprobowac warto.
          Mielone robie z soczewicy, przepis z Kwestii Smaku (nie daje jajka). Syn 14 letni jest weganem od kilku lat, nie je nawet miodu. On jest dosc extreme, ale szanuje jego wybor.
    • ingryd Re: Droga na rzeź 07.02.23, 08:07
      Zdaje mi się że jakoś przedwczoraj, słuchając radia przy porannej kawie, zawitał na mej niedobudzonej gębusi szeroki uśmiech spowodowany następującym njusem :
      „ sąd pierwszej instancji w Pcimiu górnym nad Loarą wydał wyrok skazujący Jean Pierra X za defenestracje psa z ósmego piętra na karę 8 miesięcy pozbawienia wolności BEZ ZAWIESZENIA”
      I tak to oto trzeba traktować wszystkich zwyrodnialców !!!
      • ajaksiowa Re: Droga na rzeź 07.02.23, 08:15
        8mcy???? Naprawdę cię zachwyciło? 😠😠😠
        • ingryd Re: Droga na rzeź 07.02.23, 08:30
          Ależ do niedawna NIKT nie dostawał (a i teraz jest to rzadkością by odbyło się bez zawiasów) kar więzienia za znęcanie się nad zwierzętami

Chciałam ci nieśmiało przypomnieć ze w naszej cywilizacji i kulturze o podłożu katolickim, życie zwierząt ma tylko wartość materialna, bozia (już nie pamiętam którego to było dnia tygodnia) stworzyła zwierzątka by służyły człowiekowi i człowiek ma zupełną władzę nad nimi i może zrobić co uważa za słuszne, np. zatłuc na śmierć nieposłusznego psa.
          To tylko od bardzo niedawna tym lewakom i neomarksistą w dupie się poprzewracało i wsadzają niewinnychludzi do pierdla o byleco (dramatisia ci to lepiej wytłumaczy)

Więc tak, w tym kontekście 8 miesięcy więźnia to ogromny postęp
    • ciezka_cholera Re: Droga na rzeź 07.02.23, 08:24
      Obawiam się, że nie da się zabijać dużych i rozumnych zwierząt w miarę bezboleśnie w rzeźniach. Obce stado, obce miejsce, transport - samo to wystarczy, by te zwierzęta były poranione, przerażone i nieskore do współpracy, a niektóre pewnie niebezpieczne. Każdy, kto widział załadunek konia, który nie chce wejść do przyczepy, wie, jak trudno jest uspokoić i namówić przestraszone półtonowe zwierzę, żeby zrobiło coś czego się boi - a żadna realna krzywda mu się nie dzieje.
      Drugą kwestią jest to, że osoby tam zatrudnione muszą mieć z czasem przytępioną wrażliwość na zwierzęce cierpienie. Inaczej by zwariowali. Podejrzewam też, że ten rodzaj pracy przyciąga sadystów i jest ich wyższy odsetek wśród osób zatrudnionych w rzeźni niż w reszcie społeczeństwa, ale to już wyłącznie moje domniemanie.
      Zmierzam do tego, że jedynym rozwiązaniem problemów i okrucieństw związanych z ubojem przemysłowym jest niejedzenie mięsa. Tak wygląda produkcja mięsa i podejrzewam, że im bliżej miejsca kaźni, tym bardziej drastyczne są te sceny - na pewno nie dla wrażliwej ematki. Jednakowoż domaganie się karania winnych znad talerza z gulaszem wołowym lub kotletem schabowym jest słabiutkie, bo każdy kto konsumuje ten produkt jest tak samo winny tych scen, jak ich bezpośredni sprawcy.
      • elinborg Re: Droga na rzeź 07.02.23, 10:55
        Są na to metody, ograniczajace ból,przerażenie, panikę. Niemożliwe do wykorzystania przy masowym uboju niestety. Tu liczy się czas, jak najmniejsza powierzchnia, pieniądze.
        Ci, co pracują w rzexniach, normalni być nie mogą, to fakt
        • ciezka_cholera Re: Droga na rzeź 07.02.23, 16:58
          elinborg napisała:

> Są na to metody, ograniczajace ból,przerażenie, panikę.

jasne, że są. Wystarczy, że zwierzę jest szlachtowane w swoim środowisku, nie za daleko od stada (ale też nie za blisko, żeby stada nie straumatyzować). Przez osobą, której ufa i jednocześnie umięjącą zabijąć bardzo szybko (i nie mającą z tym problemów emocjonalnych). Z grubsza chodzi o to, żeby było w swojej naturalnej rutynie i śmierć je trochę zaskoczyła.Trudne do zastosowania i niemożliwe do zaspokojenia aktualnego popytu na mięso.

Niemożliwe do wykorzyst
          > ania przy masowym uboju niestety.

dokładnie

• abecadlowa1 Re: Droga na rzeź 07.02.23, 08:34
      Zaskakuje mnie, że ktokolwiek jest zdziwiony tym, że ubojnie i przemysłowa hodowla zwierząt są okrutne. Na prawdę ktoś tego nie wiedział? Mięso i mleko pochodzą z marketu?
    • gama2003 Re: Droga na rzeź 07.02.23, 08:59
      Z pewnego źródła wiem, że praca w rzeźni przy uboju dla normalnego człowieka jest pracą na chwilę i traumą na zawsze.
      Nie da się wejść w rutynę bezkosztowo.
    • irma223 Re: Droga na rzeź 07.02.23, 09:03
      A czy nie jest to tak, że ci ludzie stali się zwyrodnialcami w tej pracy?

Mogę się domyślić, że krowy zazwyczaj nie idą potulnie tam, gdzie czują zapach krów mordowanych, a ci ludzie są zobowiązani zmusić je do tego, są rozliczani z norm, ilości, poświęconego na to czasu, więc robią to tak, jak potrafią.
      Filmu nie oglądałam i nie zamierzam. Czytałam jakiś krótki artykuł. Przytoczone w tamtym artykule instrukcje mówiły o tym, czego nie wolno, nie mówiły jednak o tym, co należy. I jak to ma zadziałać.
    • homohominilupus Re: Droga na rzeź 07.02.23, 09:51
      Nie jestem w stanie tego obejrzeć, tak samo jak materiału na koncie Vivy na IG.
      Ale brawo aktywiści! Dzięki takim akcjom może powolutku zaczną się jakieś zmiany.
      Mam nadzieję ze Sokołów odczuje skutki nagłośnienia sprawy i wprowadzi jakieś kontrole tych psychopatów którzy tam pracują.
      • ajaksiowa Re: Droga na rzeź 07.02.23, 10:14
        Dlaczego zwierzęta nie mogą być,,strzelane,,w miejscu bytowania?
    • woman_in_love Re: Droga na rzeź 07.02.23, 10:41
      Rzeźnicy to psychole: koleżanka miała takiego chłopaka i zaraz się okazało, że chleje i mu odpierdala co jakiś czas.
      Ogólnie to zachowywał się jakby miał PTSD.
    • awf-33 Re: Droga na rzeź 07.02.23, 21:16
      Każdemu, kto zajada się mięskiem, serwowałabym ten reportaż do obiadu.

Co za zwyrole. Po 5 minutach wyłączyłam.
    • abidja Re: Droga na rzeź 07.02.23, 21:42
      Własciwie? To znaczy jak?
      Zaprzestala mordowac zwierzeta i produkuje produkty vege? Bo tylko takie zachowanie jest właściwe.
      Nie wierze,ze nikt niczego nie widzial. To klamstwo.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka