Dodaj do ulubionych

A na cmentarzach

25.10.11, 16:33
ruch.Byliśmy dziś na Bródnie i z ledwością było się gdzie postawić.Omiatanie z liści, czyszczenie, polerowanie płyt ,znicze ,kwiaty i wreszcie modlitwa i zaduma .Tak pamiętamy o naszych zmarłych i to jest piękne natomiast to czym nieraz przystrajamy groby ....już niekoniecznie.Te święta to chryzantem czas i wrzosów.Jest ich mnóstwo w różnych kolorach, kształtach aż rwą oczy.No więc czemu wzięcie mają badziewiaste ,plastikowe wieńce czy coś coś na kształt wiązanek w nienaturalnych barwach w dodatku.Że niby trwałe???Że postoją do następnych Zaduszek.???Będą ale ....straszyć.
No nic jeszcze dwa cmentarze przed nami w następnych dniach i oby tak pięknych jak dzisiejszy.
Obserwuj wątek
    • polnaro Re: A na cmentarzach 25.10.11, 16:47
      Nie pogadasz Misiu o gustach, nie pomoże święty boże smile
      Najczęstsza argumentacja, to taka, że żywe zmarzną zaraz. Już wolałabym bez tego kwiecia, tylko znicz, ale kto tam wie co duszyczkom potrzeba?
      • misia007 Re: A na cmentarzach 25.10.11, 17:28
        Pamięć i modlitwa potrzebne ale czy Im czy Nam??? A poza wszystkim grób to nie....choinka.
      • sagittarius954 Re: A na cmentarzach 25.10.11, 17:35
        ja tam wiem :seta i galareta big_grinbig_grinbig_grin niechże i duszki użyją big_grinbig_grin

A tak bez żartów, co trzeba ?Co za pytanie ,Twoja obecność wystarczy smile
        • filip505 Re: A na cmentarzach 26.10.11, 02:56
          ....nie oszukujmy sie,zmarlym nic nie trzeba,to co robimy
          to dla siebie,no i chyba z tradycji,
          • polnaro Re: A na cmentarzach 26.10.11, 13:20
            Już niedługo zdobędziemy tę wiedzę big_grinbig_grinwink
            • natla Re: A na cmentarzach 26.10.11, 16:15
              Kra, kra Polnarko wink
              Ja dziś byłam w Krakowie na Rakowicach i naprawdę zaskoczono mnie miło. Po cmentarzu jeżdziło wiele traktorków, meleksów i chodziło mnóstwo ludzi z dmuchawami, którzy mi nawet z uśmiechem grobowiec "przedmuchali". Wszyscy ci pracownicy ( pewnie wynajęta firam ) byli nad wyraz profesjonalni i przykładali się do pracy.
              Groby jeszcze nie są ustorojone, ale już widać prace przy nich.....mycie, polerowanie.
              Ja zakupiłam dwie donice żółtych chryzantem, zółty wianuszek z suszonych nieśmiertelników (moja Mama je bardzo lubiła), dwa duże oszronione znicze ( zdobycie ich było cudem w morzu tych okropieństw, którymi nas wszędzie raczą) i jeden "wieczny" znicz.
              Jeszcze odwiedziłam pomniejsze dwa groby i stówa pękła bardzo głęboko.. Nie żałuję pieniędzy moim najbliższym (choć im to wisi i powiewa), ale nie cierpię tych szopek na grobach, robionych "dla sąsiada".
              Prawdę powiedziaszy, najładniej wyglądała czerwona róża (którą dostałam od sprzedawcy, kiedy mu powiedziałm, że serca nie ma, żeby tyle kasować), położona po skosie. Aż mi się zachciało tylko ją i jeden znicz zostawić. Jednak zostawiłam wszystko.
              Jeszcze jak zawsze pierwszego o 8-mej pójdę na grób mojej babci, a drugiego będę świeciła w domu wiele światełek....za wszystkich.
              I tak kolejny rok tradycja zostaje zachowana.
              • misia007 Re: A na cmentarzach 26.10.11, 17:46
                Taa,jeszcze wszystkich zmarłych nie odwiedziliśmy a już mam nowego.Bliska rodzina, wujek miśka,zmarł parę godzin temu.Święto Zmarłych nam się przedłuży.I z powrotem na Bródno!
                • sagittarius954 Wyrazy współczucia Misiu n/t . 26.10.11, 18:26
                  Teraqz to juz prawdziwe święto zmarłych masz sad tongue_out
                  • misia007 Re: Wyrazy współczucia Misiu n/t . 26.10.11, 18:56
                    Dzięki Sagi.
    • sagittarius954 Re: A na cmentarzach 26.10.11, 18:24
      Tak zastanawiam się kiedy wejdzie i technika na cmentarz . Lubimy mieć zdjęcia na pomnikach , że też jeszcze nie ma takich co wmontują sobie ekranik z tablecikiem , podchodzisz, wtykasz zasilanie i ukazuje ci się cała rodzinka na jakichś imieninach albo co , albo głos z głośniczka ci płynie ...chyba córce zaproponuję żeby sobie mogła pogadać , to znaczy ja żebym sobie mógł z nia pogadac tongue_out
      • misia007 Re: A na cmentarzach 27.10.11, 17:38
        Z Powązek wróciliśmy,tłoczno,drogo ale za to jakie malownicze okoliczności przyrody.Jeszcze Północny przed nami.
        • misia007 Re: A na cmentarzach 31.10.11, 18:09
          jesiennie, kolorowo, nostalgicznie.Lubię ten czas wspomnieniowy taki,poświęcony bliskim ,którzy odeszli ale żyją w naszej pamięci.
          • misia007 Re: A na cmentarzach 01.11.11, 10:27
            wirtualnyznicz.pl/zapal.html?pid=1321335
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka