maria55 10.02.05, 12:02 tygodnik.onet.pl/1546,1214907,dzial.html Czy młodzi są w stanie pojąć to? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
takanietaka Re: Dożyjemy ? 10.02.05, 12:16 Wątpie czy w ogółe moga zrozumiec nawet gdyby chcieli!To raczej my rozumiemy młodosc ..bo przecież i ta częśc naszej osoby jest przechowywana w nas we środku (no chyba że ktos zerwał w sobie te ciągłośc -jego strata!).Zresztą chyba na tym polega młodosc ,ze sie jest takim mądrym i sie wie wszystko ...potem stopniowo wie sie "coraz mniej" .i jest sie coraz "głupszym")Bez tego pewnie nie mogli by byc tak bardzo nierozsadni aby próbowac zmieniac swiat? Odpowiedz Link
kla-ra Re: Dożyjemy ? 10.02.05, 14:07 Czy mlodzi rozumieja slowaPapieza ??? A czy my rozumiemy? Czy nauczylismy ta mlodziez rozumiec starosc??? Najpierw przez pomoc naszym rodzicom wskazmy swoim dzieciom,ze milosc i oparcie nie tylko im sie nalezy,a pozniej wymagajmy od nich. Dobrze ze Papiez o tym mowi. Dobrze ze wskazuje to co w kazdej rodzinie winno byc czyms naturalnym,milosc i pomoc dla naszych rodzicow. Odpowiedz Link
axsa Re: Dożyjemy ? 10.02.05, 14:08 W forum pod tekstem karol napisał: >>Starzy ludzie sa w większości egotykami myślącymi tylko o tym by żyć jak najdłużej.<< Czyzby ten młody człowiek uważał, że jest wartościowszy i przyzwoitszy od ludzi starszych i że pokolenie niestarych, czyli jego prezentuje postawy antyegotystyczne i myśli tym, żeby żyć jak najkrócej. No dla mnie ten tekst tak brzmi. Odpowiedz Link
takanietaka Re: Dożyjemy ? 10.02.05, 14:15 jak miałam lat 17-19 to uważałam ze życie po 30 nie ma sensu i najlepiej popełnic samobójstwo i umrzec młodym ,bo co tez moze byc ciekawego w tak "starym "wieku.Bardzo to głupie !!!...ale niestety dowiedziałam sie o tym jak stałam sie stara.Chyba nie ma na to rady?A próbowac mozna ..dlaczego nie? Odpowiedz Link
takanietaka Re: Dożyjemy ? 10.02.05, 14:23 ale cos jeszcze!Optymistycznego!My chyba jestesmy pierwsze pokolenie starych któremu wciąż chce sie życ ,podrózowac ,modnie ubierac i nawet zawierac nowe małzeństwa.Jest nas duzo (procentowo), biora nas pod uwage nawet na wonym rynku,walcza o nasze pieniądze ,pisza o nas,my piszemy o sobie i dopominamy sie praw!!Więc chyba nadchodza nowe czasy..juz nie niańczenie wnuków i cerowanie skarpetek przy piecu? Odpowiedz Link
natla Re: Dożyjemy ? 10.02.05, 16:02 cytat młodego pokolenia: "No i Coś się dziadkowi pomyliło. Ludzie starzy byli cenni w ubiegłych stuleciach, bo mieli tzw. doświadczenie życiowe. Obecnie owe doświadczenie zastępowane jest powszechnym dostępem do mediów i w dużo wyższym wyedukowaniu społecznym. Jakim autorytetem jest babcia, czy dziadek, który współczesnego świata zupełnie nie rozumie? Należy im się szacunek i wdzięczność, bo dali nam życie troszczyli sie o nas w dzieciństwie, więc tylko dlatego trzeba się nimi opiekować. Starzy ludzie, którzy wcześniej nie potrafili kochać swego potomstwa niech nie liczą na to, że ktoś im odda miłość, której sami nie dali." ~turkuć, 2005-02-10 13:16 Odpowiedz Link
natla Re: Dożyjemy ? 10.02.05, 16:40 Teraz Was poczytalam. Oczywiście macie rację. Myślę jednak, ze my jeszcze nie jesteśmy starzy, dopiero w okresie przejściowym, jedynie tylko trochę bliżej niż młodzi. Uważam, że szacunek dla starych ludzi wynosi się z domu. Bardzo zwracłam uwagę na to w mojej zawodowej pracy z dziećmi. Szcególnie z tymi przed okresem dojrzewania. Szacunek zostaje na całe życie. Niestety, mam teraz wiele przykładów braku szacunku i lekceważenia "zgrwedów". Odpowiedz Link
malwina52 Re: Dożyjemy ? 10.04.05, 10:36 Dozyjemy i przetrwany. Ciagne watek do gory, wydaje sie byc na czasie. Odpowiedz Link
malwina52 Re: Dożyjemy ? 21.09.05, 09:21 ano zyje i mam sie dobrze, jeno w kosteczkach mi strzyka ale to mam od kilku lat i juz sie przyzwyczailam a WY????? Odpowiedz Link
yoanna Re: Dożyjemy ? 21.09.05, 09:29 A My? Chyba żyję Jednak skrzypienie i strzykanie towarzyszące są coraz głośniejsze) Odpowiedz Link
malwina52 Re: Dożyjemy ? 21.09.05, 09:32 ostatnio w TV leci reklama jakiegos chrupiacego batonika, ktory lepiej skrzypi od spacerujacego staruszka, mysle, ze Cie pocieszylam troszeczke Odpowiedz Link
malwina52 Re: Dożyjemy ? 21.09.05, 10:42 pewnie oliwa z oliwek i koniecznie z pierwszego tloczenia, nie da sie, ale mozna sie skutecznie znieczulic ))))) Odpowiedz Link