Dodaj do ulubionych

Potęga głupoty!

21.03.05, 10:27
Zwykle kojarzy się ze szkodami i z bezmyślnością. Mimo złej opinii, głupota
ma także dobre oblicze. To jej zawdzięczamy rozwój cywilizacji
Brak ci piątej klepki, śmiejesz się jak głupi do sera, pleciesz androny,
jesteś głupi... Każdy zna te obelgi, których sam doświadczył bądź częstował
nimi wroga. Inwektywy można wzmocnić wymownym gestem, na przykład pukaniem
się w czoło. Używamy tych epitetów na co dzień, nie zastanawiając się nad ich
znaczeniem. Często go też nie znamy.

www.focus.pl/focus2/index.jsp?place=Lead02&news_cat_id=21&news_id=350&layout=1&forum_id=61&page=text
Obserwuj wątek
    • natla Re: Potęga głupoty! 21.03.05, 21:54
      Wobec głupoty jestem bezsilna. Jedynie staram się panowac nad objawami swojej
      głupoty, o ile one do mnie dotrą. )))
      • toskania8 Re: Potęga głupoty! 21.03.05, 23:00
        cóż, każdy kiedyś zrobił i jeszcze na pewno zrobi coś głupiego, tak
        beznadziejnie głupiego, że sam się puka w głowę. Ale jeśli potrafi się
        połapać, nawet poniewczasie to jest szansa, że drugi raz podobnej głupoty nie
        zrobi (ale zrobi inną, niestety). Natomiast najbardziej groźna jest głupota,
        która nie wie, że jest głupotą, bo ta będzie trwać przy swoim . I potrafi
        zniszczyć wszystko wokoło, z samym sprawcą włącznie.
        Natomiat tego, co głupota może zbudować, czy też jak przyczynić się do rozwoju
        cywilizacji to niespecjalnie rozumiem.
        Wprawdzie, jak powiedział ktoś mądry, rozwój ludzkości polega na tym, że
        wszyscy wiedza, że czegoś nie da się zrobić i nagle pojwaia się ktoś, kto tego
        nie wie i to właśnie robi, wymyśla sposób zrobienia tego czegoś i to jest
        właśnie rozwój. Ale ten rodzaj "niewiedzy" nijak nie da się nazwać głupotą,
        nie ?
    • hania48 Re: Potęga głupoty! 22.03.05, 00:13
      Z przejawami głupoty cudzej (i własnej) spotykamy się niestety na każdym kroku.Dla mnie szczególnie irytująca jest ta własna, w drobnych sprawach, którą można nazwać naiwnością, przesadną wiarą w ludzi i ich dobre intencje. Ale nie tylko.Np. Po co ja kupiłam 60 dkg włóczki, skoro w domu mam jeszcze w sumie parę kg? - no tak, ale ta jest inna; po co ja kupiłam ten materiał skoro parę innych czeka na uszycie - no tak, ale...; po co podjęłąm sie pewnych działań dla innych, skoro oni teraz stale mają pretensje i podejrzewają, że za to co robię mam określone zyski, choć niczego po za kłopotem nie ma; po co kupiłąm kolejną roślinę choć tych doniczek tyle, że nie ma gdzie stawiać - itd, itp. To tylko nieliczne przypadki takiej codziennej głupoty. O GLUPOCIE poważniejszej (np. naszych polityków, niektórych dziennikarzy itp) to nawet nie chce się nie tylko pisać ale i mówić! A zalewa nas ta GŁUPOTA na każdym kroku.
      • natla Re: Potęga głupoty! 22.03.05, 00:33
        Podpisuję się pod Wami w 100 %.
        Jeszcze jest ta głupota wywodząca sie z "niedorozwoju", niereformowalna. Bo czy
        głupim można nazwać człowieka, który się do swojej głupoty przyznaje, rozumie
        ją i stara się nie powtórzyć? Myslę, że nie. Najgorzej z tymi głupimi, którzy
        uważaja sie za mądrych.
        Czy głupotę życiową nastolatka można porównać z głupotą człowieka w naszym
        wieku?
        No i czy mozna porównywać głupotę z naiwnością?
        Najgorsza jest ta tępa głupota.
    • hania48 Re: Potęga głupoty! 22.03.05, 03:29
      Och, Natla! Myślę,że w pewnych przypadkach można głupotę z naiwnością porównywać, co więcej można mówić o szczególnie ciężkich przypadkach głupoty wynikającej z naiwności - wide oszuści!!! Tyle sie teraz o tym słyszy i czyta - a ofiar jakby coraz więcej i więcej!!!
    • malwina52 Re: Potęga głupoty! 22.03.05, 12:17
      krasicki.kulturalna.com/index.php?ac=a&id=3430&p=2
    • malwina52 Re: Potęga głupoty! 30.08.05, 11:40
      a powiedzenie "glupi ma zawsze szczescie"
      chyba sie sprawdzasmile))))
      • axsa Re: Potęga głupoty! 30.08.05, 17:30
        wink))
        Szczęście to ma co drugi głupi
        i do tego tylko co drugi raz,
        niemniej jednak
        zawsze na mnie trafia /szczęscie oczywiscie/.
        wink))
        • krista57 Re: Potęga głupoty! 30.08.05, 18:21
          Jesli to prawda smile))
          to wolę być głupią i miec szczęście "co czwarty raz" smile)))
          Podoba mi sie nazwanie głupoty -brzydotą psychologiczną.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka